login |

My Hero Academia: vége az 5. évadnak

2021. 10. 07. 18:50 - Írta: Shyllard

3 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika, ,

Véget ért a véleményem szerint botrányosan kezdő mostani évadja a szuperhősös shounen animének. Annyi mindenképpen a javára írható, hogy a nyitányban legalább nyíltan alacsonyra tették a lécet a készítők, ugyanis ennél összecsapottabb, szétszabdaltabb és fókusztalanabb etapot még nem produkált a sorozat.

Nem tudom, hogy ez a szerkezetlenség a részemről kevésbé követett shounen-műfaj sajátossága-e, de ilyen sok év után egy ennyire érdektelenül összerakott epizódhalmazt enyhén felháborítónak tartok.

Részleteiben több remek adalékkal is tudott szolgálni az évad, viszont összességében a történet sehogy sem tudott összeállni. Voltak itt tournament arc-os, titkos nyomozásos, pár főszereplőnk elmaradhatatlan fejlődését szolgáló, illetve az anime fő gonoszokat kiválóan elmélyítő epizódok is. Ezek szinte mindegyike képes volt korrektül működni önmagában, de koherens évadot már annál kevésbé tudtak produkálni. Legtöbb szálnak volt egy célja, amit el akart érni vélhetőleg egy későbbi etap kedvéért, viszont az odavezető út, vagy a következetes nézői élmény már kevésbé számított.

Az utolsó 5 rész és Deku személyének fényében fontos előrelépést szolgáló apróbb szeletek kivételével az évad nagyja szinte teljesen fölösleges, illetve sok esetben a helyben toporgása miatt még frusztrálóra is sikeredett, a tovább mögött, pedig spoileresen kifejtem miért is.

Először visszakacsintanék egy kicsit a 4. évadra, még ha maga az anime erre nem is igen volt hajlandó. Ezúttal az említett etap jelentős történései mindegyike háttérbe lettek szorítva, sem Eri, sem a Három Nagy nem szerepelt pár jelenetnél többet. Overhaul most már örökké csak egy elpocsékolt, csírájában elfojtott karakter fog maradni. Az előző szezon vége felé megjelenő varázslónak meg már a nevére sem igen tudok emlékezni, annyira képtelen volt bármi benyomást hagyni nem csak az én, hanem a sorozat szereplőinek életében.

Másik hatalmas bűne az S5-nek, pedig az első fele volt, aminél feleslegesebb időtöltéssel nem is büntethettek volna minket. Beismerem, alapból nem vagyok nagy tournament arc rajongó, de ennyi idő után a tétek nélküli csatározások sorozata 10 epizódon keresztül számomra megbocsáthatatlan pazarlása volt a játékidőnek.

Persze, bemutatásra került a végén Deku új ereje is, illetve az 1-B tagjait is megismerhettük végre, és még Shinso-t is elkezdték benoszogatni a történet fő sodrásába. Viszont mindezen lépéseket már sokkal hamarabb, vagy máshogy is meg tehették volna a készítők, pláne, hogy az utóbbi két példák az évad hátra levő felében teljesen el is tűntek. Így meg mi értelme is volt velük ennyit foglalkozni?

Shinso-t imádom már az első megjelenése óta, illetve itt is remekül képesek voltak tovább gondolni a képességét, viszont a sorozat szokásait ismerve vele kapcsolatban a fő aggodalmam, hogy mikor is fogjuk legközelebb látni. Egy-két évad múlva? Addigra már nem sok foganatja lesz a mostani szereplésének.

1-B-vel, pedig ugyanez a helyzet. Színes és kreatív, kifejezetten kompetens hőstanoncok sorozata került a rivaldafénybe, de őszintén inkább kapjanak egy spin-off sorozatot, minthogy elvonják a figyelmet a fő sztoriról és szereplőkről. Így is már megannyi karaktert és szálat kell mozgatnia a Hősakadémiának, nem értem miért kell folyamatosan újakat behozni, pláne, hogy a legtöbb régebbi bedobott ötletet konkrétan félbe hagyták.

Viszont szerencsére a számomra botrányos tournament arc-ot követően már egészen kompetens évadot produkált a sorozat. Természetesen ezen szálakkal kapcsolatban is fennáll a véleményem, hogy zavaróan alig tudtak egymáshoz kapcsolódni, de legtöbbjük legalább érdekes élményt volt képes nyújtani.

Többek között megismerhettük Endeavor személyét is mélyebben, akinek a fokozatos, lassú felépítését, és rendkívül unszimpatikus karakterből való megtérését már One For All bukása óta nagyon jól csinálja a sorozat. Nem tartom kedvenc karakteremnek, de mostanra úgy érzem, hogy ő van a legjobban megírva az animében, hiszen sok más szereplőtársától eltérően egy árnyaltabb oldalát képes megmutatni a hősök világának. A hozzá kapcsolódóan szereplő Hawk-kal egyetemben mind a ketten önmagukban, és a fő sztori szempontjából is képesek ellátni fontos történeti funkciókat, elhagyhatatlan, s nem mellesleg élvezetes pillanatokat szállítva.

Az első számú hős Todoroki személyét is elmélyítette, az őt követő szárnyas megmentő, pedig képes volt összekapcsolni a rosszak szálát az évad többi eseményével. Még, ha ez ezúttal nagyon is halovány kapocsra is sikeredett, legalább néha ott volt Hawk a színen. Nélküle olyan lett volna az évad, mintha két külön sorozatot tömörített volna össze egyben.

Az évad nézőinek, pedig vélhetően nem okoz meglepetést, hogy az említett pozitívumok ellenére a sorozat mégis az utolsó 5 részében volt képes a legzseniálisabbat nyújtani. Hiszen az intróban is címet változtató történet, a „My Villain Academy” a már jól ismert League Of Villains tagjainak összecsapását követte a titkos Meta Liberation Army-val, ami fantasztikusra sikeredett. Ezen az oldalon történt a legtöbb, sorozat más történetét is érintő változás, ami türelmetlen várakozásra tud okot adni a folytatással kapcsolatban.

Shigaraki végre valahára kapott egy korrekt háttértörténetet, egészen horrorisztikus és szívfacsaró részletekkel, egy szimpla gonosznál árnyaltabb képet adva az anime egyik fő ellenlábasáról. Még, ha kicsit felgyorsítottan is történt a karakterfejlődése, legalább megkaptuk ezt is, s a alakulása után már nem lesz könnyű egyszerű kis zavaró tényezőként tekinteni rá a továbbiakban. Egyedüli probléma ezen a téren az volt, hogy túl sebesen történt mindez, számomra nem igen tetsző mennyiségű időbeli ugrással. Korábban megfogalmazott kritikáim fényében, pedig úgy érzem a készítők bőven ki tudták volna tölteni még több gonoszos epizóddal az évadot, ha kicsit visszavesznek a tournament arc-ból.

Mellette, pedig szerencsére két nagy közönség kedvenc, Twice és Toga is kapott alkalmat bizonyításra. Eddig mind a ketten eléggé megkérdőjelezhető kompetenciájú képességekkel rendelkeztek, de vezetőjükhöz hasonlóan Deika történései következtében ők is tovább tudtak fejlődni. Ahol, pedig látványos, tétekkel teli, s kimondatlanul, de számos halált követelő csatározások bőven az évad fénypontjai voltak.

Összességében viszont hiába a ravaszul etap végére helyezett fantasztikus szál, a mostani 25 rész átfogóan képtelen volt egy egész sorozat lenni. A My Hero Academia 5. évadja csapongóra, lassúra, időpocsékolóra sikeredett, ami ahelyett, hogy folytatta volna a már így is rengeteg történetét, inkább az újdonság varázsával igyekezett elvarázsolni nézőit. Részemről nem jártak sikerrel, még ha nem is tántorítottak el a folytatástól.

Későbbiekben talán el lehet majd könyvelni mindezt egy egyszerű átvezető szezonnak, de jelenleg sajnos nem sok pozitív emlékem fűz az anime 5. évadjához a gonoszak szálát leszámítva.

3 hozzászólás Ne habozz!

Pr13m - 2021. 10. 07. 19:02

OFF
Arról nincs valami hír, hogy a magyar szinkronos verziót mikor akarják folytatni?

winnie - 2021. 10. 07. 19:05

jó kérdés, de szerintem minden képlékeny most, hogy eladásra került a viasat6 és új tulaja lett.

Nika - 2021. 10. 08. 19:20

Takami Keigo hősneve Hawks, s-sel a végén.

A sorozattal szerintem az a baj, a mangát is olvasva, hogy túl gyorsan halad, rögtön AFO-s szál kerül előtérbe, suliból kevés van, pedig a címben is szerepel.
A világról is, más hősökről is több infó kellene.

Spoiler
Mangában egy évnyi suli van csak jelenleg, aztán háborús helyzet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz