login |

Pilot-mustra: The War Next-Door – 1×01

2021. 10. 07. 15:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Kell az ilyen sorozat is a kínálatba, nem? Egy amolyan slapstick komédiaszerűség. Ezért is írtam egy nemsokára kikerülő fejtágítót, amiben arról is van szó, hogy a Netflix nem egy színtiszta HBO akar lenni, azaz csak A+-os sorozatoknak otthont adni, és értelmetlen számon kérni, hogy egy kiemelt és elismert darabra jut pár darabolós horrorszéria, babasorozat vagy lakáseladós reality. A Netflix olyan, mint sok tematikus csatorna, melyek közül az egyik szállítja a prémium sorozatokat, évi párat, mint az HBO. Egy másik pedig a harsány és idióta komédiákat. Mint a júliusi, Mexikóból érkezett premier, a Szomszédok háborúja.

Elismerem, hogy ezt a komédia-stílus eddig olyan sok Netflix-sorozat nem képviselte, az idiotizmus kifejezés pedig legutóbb Netflix-kritikámban (erre esküdni mertem volna!) a Medical Police kapcsán fordult elő. Szóval, aki erre a sorozatra fizet be, illetve áldoz időt, annak mindenféle lehetetlenségre kell felkészülnie. Oké, túlzok, mert közel sem annyira elvetemült, mint az előbb említett darab.

THE WAR NEXT-DOOR – 1×01 – 6/10

A sorozat lényege az, hogy egy közel sem annyira eleresztett népes család lottón nyer egy házat egy menő környéken, egy elkerített lakóövezetben. És mivel legalább fél évig élniük is kell a házban (csak azt követően adhatják el), ezért odaköltöznek a pereputtyal, amit nem mindenki vesz jó néven. Konkrétan az egyik szomszéd család női feje szívja igazán mellre a dolgot, mert (véletlenül) ismeri a másik család anyukáját, és megismerkedésük közel sem volt annak idején konfliktusmentes. És a kezdeti acsarkodás elég hamar eszkalálódni kezd.

Szóval el lehet képzelni a folytatást, gazdagék megpróbálják kitúrni szegényéket (igazából a család többi tagja ezt közel sem ilyen vehemensen teszi, az ellentéteik is jóval enyhébben, némelyik pedig még barátkozik is), akiknek pedig bőven meg van a maguk baja is, hiszen alkalmazkodni kell az új életkörülményekhez, ráadásul a ház fenntartása is előre nem látott nehézségekkel jár.

Ebből még lehet, hogy nem sülne ki túl vicces sorozat, de a karakterekre ráeresztették az írógárdát, és talán egy kivétellel (a szegény család legkisebb lányára gondolok) mindenkit lehülyítettek. Mármint nem szó szerint, inkább csak karikatúraszerűre vettek, ami helyenkénti agyalágyultságban és harsányságban mutatkozik meg, mindezzel jó alájátszva a történet szembenállós alapfelállásának.

Amolyan osztályharcos (mármint egymás ellen harcoló osztályos) komédiának is fel lehet fogni a Guerra de vecinos eredeti címen futó szériát, bár abban nem reménykedem, hogy nem foglalnak állást a készítők és mossák el a “rossz” gazdagok és a “jó” szegények közötti határvonalat egyértelművé téve, hogy kinek kéne szurkolnunk nézőként, de azért remélem, hogy nem egyszerűsítik le ennyire a képletet, mindig jobban veszi ki magát, ha csak gyarló emberek vannak a középpontban, akiknek nevetni tudunk az esendőségein.

Igazából a Szomszédok háborúja nem nyűgözött le. Az első rész a frissessége miatt még jobban hatott, gondolok itt az alaphelyzet kialakítására és az első sokkra, a második epizód azonban kicsit már vánszorgott számomra. Nem volt rossz, de sajnos egy-két kivétellel a karakterek még nem vágódtak be nálam, és az, hogy talán a szomszéd anya és a lánya jött be, jelzi azt is, hogy inkább a reagáló, pukkancskodó szereplőkön szórakoztam, nem azokon, akik elsődlegesen feleltek a káoszért.

Pedig a “szegény” famíliában is van potenciál, energia meg pláne, szóval lehet, hogy a folytatásban el fog jönni az a pont, amikor átbillenek, és nagyon remélem, hogy a készítők az évad vége felé a végletekig kiélezik a szembenállást, és nem akarják összeboronálni a perlekedő feleket.

3 hozzászólás Ne habozz!

oRigó - 2021. 10. 07. 17:10
gromit - 2021. 10. 07. 21:03

“helyenkénti agyalágyultságban, harsányságban, ???, ??? és ?? és mutatkozik meg”

mi ez a sok kérdőjel?

winnie - 2021. 10. 07. 21:23

hahh, amikor anno véglegesítettem, hogy nem tűnt fel???:) tippre nem 5 dolgot akartam írni, kettőt kilőttem, de hogy mi lett volna a harmadik, azt nem tudom, jó régen írtam ezt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz