login |

Pilot: Pretty Smart

2021. 10. 08. 17:20 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Netflix tovább folytatja a hagyományos, többkamerás sitcomok gyártását, sok tartalom kell a zsánerbe, ha be akarják hozni a 60 éves lemaradásukat. Csak hasra csaptam a dátummal, de a ma érkezett A látszat néha csal bizony a Two and a Half Men, The Big Bang Theory és hasonlók rajongóinak ad egy kis szórakozást, vagy legalábbis némi új néznivalót.

A történet egy baráti társaságról szól. Az egész gerince egy kicsit buta, de iszonyat jó szívű Los Angeles-i lány, akihez pár napra beköltözik az okoska (sznob, karótnyelt) Harvardvégzett nővére, de végül ott ragad nála. Ezen ellentét a sorozat gerince, mármint mindketten máshogy állnak az élethez. Már csak a butuskának beállított lány lakótársai, barátai kellenek, akik szintén nem a legokosabbak, és meg is van a banda.

Igazából történet nincs, mindig csak részen belüli “ügyek”, vagyis aktuális problémák, természetesen A+B+C szálon, avagy egy főbb, és pár kisebb, amik néha összeérnek, néha nem. Tipikus szituációs komédia, na, bár nyilván a felépítés drámákra is igaz, csak valahogy sitcomokban szerintem jobban kiszúrható. A lényeg, hogy Pretty Smart teljesen a helyzetekre épít és oda tesz poénokat, nem pedig nagy átívelésre, 1-2 romantikus vonalat kivéve.

Ami viszont meglepő, hogy mennyire illik a fentiek mellé. Bár Twitteren a 90-es éveket emlegettem elsőként, de hülye voltam, mert ez bizony ezerrel a 2000-es éveket idézi meg. Iszonyat szexi szereplők, kivéve az okoska nő, és iszonyat régimódi karakterpanelek. Nekem nagyon furcsa, hogy beleteszik az Instagram és a többi “modern” cuccot elvileg, de közben például egy olyan túlzóan meleg karakter van benne, amit 2021-ben írni szerintem egyszerűen gáz. Azért őt emelem ki, mert ez lóg ki leginkább.

Igazából a két testvér ellentétes jelleme is valahogy “ezerszerláttam” eset, de ha jobban belegondolok, nyilván sitcomokban ilyesmi előfordulhat, a kidolgozás kéne a lényeg legyen, nem? Alánevetős komédia, lehet borulni a nézőkkel közösen. Bár a hangos nevetés nem megy, és okoskán a poénok többségét látom előre, annyira régimódi az írása, de mosolyogni sikerült párszor rajta.

Ontom itt a negatívumokat, közben meg valójában egy tipikus háttértévének elmenő esettel állunk szemben. Meg aztán a Pretty Smart pozitív üzenete mellett nem tudok elmenni. Egyszerűek, butuskák a karakterei, de sosem rajtuk nevet a sorozat, hanem legfeljebb velük, kifigurázva a pökhendi okoskát, aki szépen lassan rádöbben, hogy az agy nem elég az élethez, kell a szeretet is, ami a többiekről ráragad.

Míg némelyik karakter 10 évvel ezelőttről teleportált ide, addig ahogy egymás felé nyitottak érzelmileg sokszor, azt egyszerű jó nézni. Már az ötödik rész jön, bár most átnyargalok valami másra, de simán lecsúszik majd valamikor a maradék hat. A pilot amúgy iszonyat gyenge, de miután kialakul a dinamika a 3. részre, onnantól egy sima 6/10 sitcom amivel el lehet lenni.

7 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 10. 08. 17:31

amennyire fogtam a fejemet az első 5 percen, annyira élvezhetővé vált a közepére, végére. a maga módján, mert hát többkamerás, de tényleg nem volt rossz. nem az, amire elsőre negatívat mondanék, vagy azt, hogy nézhető, de semmilyen. jópofa volt, bár nem lehet minden rész felében “a buta félreérti az okosat” poénokat írni.

de az tény, hogy többször is felmosolyodtam:)

Mom - 2021. 10. 08. 19:32

Hát ez valami rettenetes volt! Mármint az az 1.2 epizód, amennyit láttam belőle, és ami után eldöntöttem, hogy ebből nem is kérek többet! Lehet, hogy később jobban összeáll, de azt már biztosan nem várom meg.

A meleg karakternél (meg kicsit a többieknél is amúgy) pont ugyan azt gondoltam én is, hogy ez mégis mikor íródott? Mert ilyen szinten kisarkított sztereotípiákat ma már nem nagyon szokás erőltetni. Vagy az én ingerküszöböm már eleve be sem engedi azokat a sorozatokat, amik ezekkel operálnak?

Na midnegy, kapott egy esélyt, de nem tudott élni vele egyetlen pillanatig sem. Minden poént kilóméterekről láttam, és ami ennél is nagyobb baj, hogy ezek a kiszámítható “poénok” szekunder szégyennel töltöttek el. Én egyszer sem tudtam elmosolyodni. Sőt, kifejezetten ellenpéldaként hoznám fel a pilotot, hogy na így nem szabad szitkomot csinálni 2021-ben.

human - 2021. 10. 08. 19:47

a pilot nagyon rossz, állnak a karakterek és magyarázzák az expozíciót és emberi kapcsolatokat :D de utána javul, csak hát tényleg nem olyan magasra

winnie - 2021. 10. 08. 19:50

tiltakozokm, én csak a pilotot láttam, és teljesen jó:) mármint nyilván nem az a szint, hogy nézzem is mindenképp, jelenleg még mindig a b positive a szokásos egyetlen többkamerásom, de arra rávett, hogy megnézzem a the crew – 1×06-ot,és tippre ennek az epizódjai is sorra fognak kerülni, ha olyanom van.

ezért mondom, hogy ha már ilyen többkamerásokat mindig elő lehet rántani netflixen, akkor igazán nem fájna nekik pár (vásárolt) epizodikus krimi melléjük.

Alain Prosztó - 2021. 10. 08. 21:07

Mikor az első 1,5 percben túlzás nélkül legalább 10 olyan konzervröhögős poén (vagyis na… “poén”) van, amin el se tudsz mosolyodni, az elég intő jel.

Nikolka - 2021. 10. 13. 22:47

Tornázáshoz lement az évad. Ahhoz tökéletesen megfelelt. Semmivel sem volt rosszabb hasonló társainál. :)
Pl. a Sky Rojot is ilyen célból néztem, de annak a 2. évadját képtelen voltam megnézni. Ennek majd megfogom. (ha lesz) Tornázáshoz, vasaláshoz kiváló az ilyen.
Az utolsó “csavar”, bonyodalom idegesített fel. Persze várható volt, hogy erre megy ki minden.
Emily Osment 10 évvvel idősebbnek tűnik a koránál ebben a szerepben. Ezek a ruhák, smink. A haja. Nem is értem. Hiszen nemrég diplomázott a karakter.
Solana volt a személyes kedvencem.
+ pont a sorozatnak amiért volt 1-2 más helyszín is. És AZ 5 baráton kívül is léteztek emberek. Volt kollégájuk, és egymáson kívüli barátjuk is :D (azért ez az ilyen sorozatoknál nagy dolog) Ja és dolgozni is jártak!

heidfeld - 2022. 01. 29. 20:58

2 részre volt időm, Emily Olsent-et kedvelem, Olivia Mackulin, meg eyecandy-listámon 5.-ik.
Szörnyűségesen rossz volt.
Nyugtasson meg valaki, hogy nem közönség előtt vették fel, vagy nagyon sok “hangulatért felelős kordinátor” működött közre.
Olivia nagyon kedves, szerethető karaktert hoz, de ugye kettővel ezelőtti sorozatában is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz