login |

The Walking Dead: harmadtávon a 11. évad

2021. 10. 08. 19:30 - Írta: Necridus

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Szusszanhatnak a TWD nézői egy kis időre, ugyanis a vasárnapi rész után leköszönt a sorozat idénre, a maradék tizenhat epizód már csak jövőre érkezik – már időpont is van. A 11×07-nél még azt pedzegettem, mennyire nem tudom elképzelni, hogy tényleg lezárul itt egy-két történetszál és egészen nagy cliffhanger-rel ér véget az idei utolsó epizód, de azért csak meg tudtak lepni.

Azt azért hozzátenném, hogy a négy főszálból egyet pimaszul kihagytak az epizódból, így néhány karakter idei sztorija már az előző héten lezárult – visszagondolva nem túl izgalmasan. A maradék három szálból kettő végül összeért, viszont még így is eléggé elkülöníthetőek voltak abból a szempontból, hogy mennyire igényesen próbálták őket kidolgozni.

Folytassuk a tovább mögött spoileresen azzal, hogyan zárta az évet a sorozat.

Meglepve tapasztaltam, hogy a számomra legérdektelenebb szálak lettek most a legérdekesebbek, és viszont. Mondjuk Commonwealth kiesett az epizódból, úgyhogy az csak azért kerülhetett a lista legaljára. Viszont Maggie-ék története után jobban érdekelt az alexandriaiak sorsa, legnagyobb meglepetésemre pedig a Daryllel történtek kötöttek le a legjobban.

Maggie-ék a legutóbbi epizód végén elterelték a hordát, most pedig eljutottak egykori otthonukba, a Reapers mostani bázisához, ahol az aknamezőn járkálva próbáltak túlélni, miközben Maggie és Gabriel Daryl segítségével beszökött. Mondjuk itt feltettem magamnak a kérdést, hogy Pope miért nem állított Daryl mellé állandóan egy embert, miből gondolta, hogy mindössze 1-2 nap után teljesen meg lehet bízni benne.

Ez is lett a veszte, elég hamar kiírták ahhoz képest, hogy egy erős ellenlábasnak tűnt. Főleg az utolsó pillanataiban kezdtem érezni, hogy méltó ellenfél lehet, amikor már nem az volt a célja, hogy megvédje embereit, hanem pusztán a háború, az ellenfél kiiktatása. Ebbe való beleőrülése is lett a veszte, Leah elég könyörtelenül végzett vele, hogy átvegye az emberek védelmét. Mondjuk jó kérdés, mennyit véd még, ha Maggie, Gabriel és Daryl ilyen könnyen járkálhatott szabadon, csak nincsenek már olyan sokan.

Leah esetében az előző posztban még azt vizionáltam, hogy vagy Pope elintézi, vagy Daryllel Alexandriába megy, de az meglepett (igazából nem kellett volna), hogy bemártja Darylt és ellene fordul. Úgy tűnik, az extra epizódok egyik új karaktere lesz a végső gonoszunk Commonwealth mellett. Azért annak örülök, hogy Darylnek visszaadták a tökeit, látszólag nem fog ő siránkozni, hogy átverte a szerelme, emiatt ez a jelenet is egészen működött.

Viszont amit nem tudtam komolyan venni, az Maggie akciózása volt, ahogy nekiállt terminátorkodni, kiskéssel vívni és egy autót a drótok segítségével beindítani – eléggé túltolt jelenetsor volt. Most akkor ő veszi át Carol szerepét? A felé irányuló rakétazivatart (azok mik is pontosan?) is minden bizonnyal túléli Negannel együtt, csak nem ilyen halált szánnak neki. Talán Gabrielt lehet félteni, bár ő meg az épületben van.

Mindenesetre jó volt látni, amit Angela Kang is mondott a betekintőben, hogy karaktereink tanulnak ellenségeiktől. Nemcsak elveik változnak elég erősen (Maggie tényleg egy hidegvérű lett), hanem olyan praktikákat is használnak, mint mondjuk a suttogó maszk hordása a hordában. Azt viszont már kevésbé értem, miért építették ennyire a Pope/Maggie-szembenállást előbbi kapcsán, amikor még csak újra egymás ellen sem tudtak szegülni, egyikük már meg is halt.

A másik szálon Alexandriában utolért minket egy hatalmas vihar (vajon hol lehet hozzájuk képest Meridian, hogy ott semmi ilyesmi nem volt?), aminek következtében főbb karaktereinket összegyűjtötték egyetlen házba – talán izgalmasabb lett volna néhány karaktert más épületbe rakni, hogy rejtély fedje sorsukat.

Amit érdemes kiemelni ezen a szálon, hogy Rosita végre ismét badass! Mostanában alig használták (a Selena forgatása is bejátszhatott), most viszont kárpótolt egy akciódús jelenettel minket. Még egy pillanatra azt is gondoltam, hogy itt a karakter vége. De nem így lett, és talán senki másnak sem lesz baja, bár ismét ledőlt a fal (Alexandriának most már tényleg semmi esélye), és ázik be a ház, plusz a kóborlók is özönlenek befele. Legalábbis elég gyenge húzás lenne úgy visszatérni a szünetről, hogy a vihar véget ért, valaki meg – teszem azt Aaron – ott botorkál zombiként. Értem én, mi volt a cliffhanger célja, csak túlságosan ellágyult már a TWD ahhoz, hogy keményen gyilkolja a főszereplőinket. Judith-ért (aki még mindig nagyon aranyos, Cailey Fleming továbbra is remekül hozza) persze lehet izgulni, de erősen kétlem, hogy baja esne.

Ja igen, néhány darabka: az elején a Reaper komolyan azt gondolta, nem térhet le az útról, vagy miért nem szaladt be az erdőbe, hogy túlélje a horda közeledését? Virgil pedig máris szóba elegyedett Judith-tal, de azt már nem mondta el neki, mit is tud az anyjáról.

Nem volt rossz a nyolc epizód, legalább rájöttek, hogy jobb ötlet több szálat egyszerre vezetni, na meg azért pörögtek az események, még ha nem is voltak igazán élvezetesek. Azt meg meg sem kell említenem, hogy a kaszabolás és háború által felváltott apokalipszis által lelki terheltség továbbra sem akar visszatérni. Nem is reménykedem. Mindesetre a folytatásra visszatérek. Ha a hatodik szezont kibírtam, akkor ezt a nem jó, de nem is tragikus színvonalú évadot már befejezem.

13 hozzászólás Ne habozz!

Mikilós - 2021. 10. 08. 20:01

Nekem is úgy ahogy, de tetszett ez a félevad. Nem a legjobb, sőt már nem is lesz az a sorozat, de mindig hangulatba tudnak hozni. Pl. Azzal, hogy este volt, meg vihar. De, nem igazán érzem azt hogy ez az utolsó évad, igaz még hatra van 16 rész, de akkor is, nem hinném, hogy olyan hű de nagy lezárása lesz majd. Már csak amiatt sem, mert ügye Daryl és Carol spin offot kap.

Nem tudom, hogy feltűnt-e, de nekem, nagyoooon az Élőholtak éjszakájára hajazott a rész. XD pl. holtak betörnek a házba, ablakok bedeszkázása, és a pince, vártam is hogy a Grace vagy ki, átváltozon zombivá.

Léda - 2021. 10. 09. 09:21

Hát nem tudom. Imádom a sorozatot de nekem úgy eltudják venni a kedvem az ilyen hosszú kihagyások… :/ remélem ütős lesz a comeback és meg hozza majd ismét a kedvem.

winnie - 2021. 10. 09. 10:11

most, hogy utánaolvastam a fear the walking deadnek is, fura belegondolni, hogy aki lemaradt a spinoffokról, az nem tudja, hogy milyen brutális és elég komoly következményekkel járó geopolitikai esemény történt a mostani TWD előtt kábé 6 évvel az egyikben (a fear ugye most fog elérni ahhoz az idővonalhoz, amiben rick-et elviszik, és ott is pár szereplő elhelikopterezett CRM-es gépekkel), illetve, hogy a másik spinoffban ugye azok után, hogy felvázolták, hogy milyen államon belüli szövetségek vannak, hogy milyen brutális népirtásra került sor (egy százezres várost pusztítottak el), plusz ugye zajlanak tudományos kísérletek is a halottakkal, és tudnak meg róluk dolgokat.

szegény íróknak, ha ezeket fontosnak tartják, érdekes lesz szintre hozni az embereket.

Horvath peter - 2021. 10. 09. 11:06

En nagyon szeretem a filmet de egyre rosszabb a zombik mar lepcson is tudnak jarni meg fel veszik a kovet es betorik az ablakot rohely

winnie - 2021. 10. 09. 12:13

Ha csak ettől lesz rosszabb, akkor nincs gond. Vagy arra célzol, hogy a valóságban nem tudnak lépcsőn járni a zombik?

Csak figyelmesen kell nézni a sorozatot, mert ha valami szabály a világban, akkor az írók azt betartják, ha esetleg eddig nem tudtak lépcsőn járni, akkor most sem fognak, ez az evidens, ennyit minimálisan érdemes feltételezni a készítőkről, senki nem fogja a szkriptbe beleírni, hogy “mostantól egyébként tudnak lépcsőn járni”.

(A megoldás egyébként, hogy nem vettek fel semmilyen követ, hogy betörjenek vele ablakot, az más miatt tört be (időjárás, fa, szél által felkapott törmelék, nekicsapódó zombi), illetve nem mentek fel lépcsőn sem. legalábbis a végén nem volt ilyen jelenet a részben, csak bejöttek a házba és sokan felszaladtak az emeletre. talán abban is bízva, hogy nem mennek fel, de tippre kapálózva fel tudnak menni.

winnie - 2021. 10. 09. 12:15

de hogy necridusnak is válaszoljak

“az elején a Reaper komolyan azt gondolta, nem térhet le az útról, vagy miért nem szaladt be az erdőbe, hogy túlélje a horda közeledését?”

túlélte volna, lelazázta volna őket, nem akart menekülni, csak nem számított arra, hogy ott lesz negan és leszúrja közben.

” Virgil pedig máris szóba elegyedett Judith-tal, de azt már nem mondta el neki, mit is tud az anyjáról.”

szerintem mindent elmondott, amit tudott, judith meg is kérdezte most is tőle, hogy tudja-e merre ment (nem tudja), és még biztosította is őt arról, hogy lélekben vele van.

” mennyit véd még, ha Maggie, Gabriel és Daryl ilyen könnyen járkálhatott szabadon, csak nincsenek már olyan sokan.”

15 vagy 30 embert említettek anno, ha minden igaz.

Quantumleap - 2021. 10. 09. 14:48

winnie: Szerintem ahol most a Fear időben jár, ott már elvitték Ricket. Amikor Dwight felbukkant az ötödik szezonban, akkor azt mondta, hogy egy éve keresi Sherry-t. És szerintem azóta időben eltelt majdnem egy újabb év.

Clark - 2021. 10. 09. 15:08

Kár hogy Pope ilyen hamar, lazán meghalt, kicsit nagyobb harcot vártam.Reaperek tök keménynek tűntek,menekültek tőlük, most meg fingok voltak.

winnie - 2021. 10. 09. 15:54

Quantumleap: nem nézem, csak most a kritikához előkaptam egy random timeline-t, ami szerint nagyjából rick előtt vannak pár hónappal, de látom, hogy egy másik szerint meg mögötte pár héttel. akárhogy is, kábéra egy az idő.

winnie - 2021. 10. 09. 15:57

Clark: kemények, nem kemények, mégiscsak egy kisebb baráti társaság, mondhatni, igazából csak azért menekültek előlük, mert kevesen voltak ás rájuk támadtak, de pár ember esetében nem hiszem, hogy komolyabb ellenséget lehetett volna kreálni. ha nem kell nekik a kaja, lehet, hogy nem is nagyon találkoznak többet velük, a franc tudja, hogy reaperék tovább akartak volna-e menni onnan, ahova betelepedtek.

Bea - 2021. 10. 09. 17:43

Nekem kellemes csalódás volt ez a 8 rész. Mindenhol szinte azt olvastam hogy mennyire nem jó és unalmas. Nekem kifejezetten tetszett minden része. Nagyon sajnálom hogy ez az utolsó évad.

Mate4182 - 2021. 10. 12. 20:18

Na ezt se hittem volna hogy valaha Leirom:

Egeszen bejovos az uj Walking Dead

Feltunt hogy le vagyok maradva 12 resszel, szoval elkezdtem oket daralni munkaidoben.
Most a 11. Evad 2. Resznel jarok es azt kell mondjam a 10. Evad nyogvenyelosen ert veget, de a 11. Evad EDDIG bejon!

Enzo - 2021. 10. 18. 21:46

11×08 (pótlás múlt keddről)

Kezdjük Alexandriával:
Rendesen megkapták a nyakukba ezt a brutális vihart, pont ez kellett a félig megjavított falaknak… amúgy értem, hogy pár csapat elment küldetésekre, de úgy összességében nem kéne több embernek ott lennie? Na mindegy, Rosita ahogy kiment gyakni a zombikat, az végtelenül badass jelenet lett, pláne ahogy bejön és megáll az ajtóban, az a snitt nagyon ott van.
A végén nem éreztem logikusnak, hogy Lydia egyedül tartja az ajtót (amivel előtte hárman ugyanennyire szenvedtek), de bezzeg a nagy és erős szőke csaj (mindig elfelejtem a nevét, én csak Brienne-nek hívom) meg felmegy az emeletre… illetve azt a történést is kicsit erőltetettnek tartottam, hogy Gracie(?) valami mondvacsinált indokkal lemegy a pincébe, és naná hogy pont ottragadnak Judithtal…

Reapers:
Nem számítottam rá, hogy már most megkapjuk a Pope elleni beépülés lezárását. Az elején Neganék nagyon szépen felállították a hordával a csapdát (bye-bye Wells), Daryl is merészen leölte a cigipajtását, és Maggie autós falbontós ötlete is tetszett, de a Kaszások csapata se tétlenkedett, nem semmi ez a hwacha nevű fegyver.
Daryl végre elárulta az igazat Leah-nak, ami egy elég necces döntés volt – van egy olyan érzésem, hogy ha Pope nem akar elkezdeni a saját embereikre tüzelni, akkor a csaj nem állt volna át…így viszont azonnal ki is nyírta Pope-ot. Viszont a többieket továbbra is a családjának tekinti (és ne feledjük, hogy Daryl közülük is megölt egyet!), ezért Darylt is beárulta…én ezt nem érzem légbőlkapottnak, szerintem korrektebb írói döntés volt, mint ha lelépett volna Daryllel kézenfogva.
Apropó lelépés, Negan és Maggie igazán elkezdhetett volna mondjuk rohanni, amikor meglátták, hogy kikandikál a hwacha a tető szegélye mögül… de mennyire szemét cliffhanger, hogy itt hagyják abba egy midseason-szünetre! (Jó, nyilván nem lesz bajuk, de akkor is, mindkét szálon pont az események közepében voltunk, hiszen Judithéknál a pincét éppen árasztja el a víz…)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz