login |

Vigil: vége az 1. évadnak

2021. 10. 10. 21:20 - Írta: Shannen

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A BBC a The Bodyguard bombasikere óta a Vigillel szállította a legnagyobb nézettségét, ami nem véletlen, hiszen egy remek krimit kaptunk hat részben, melynek cselekménye nagyrészt egy tengeralattjárón játszódik, és a csavaros történet ellenére sikerült úgy lezárni, hogy minden a helyére került és nem érződött randomnak a megfejtés sem.

Míg human a pilotkritikánál nem volt túl lelkes, addig szerencsére nekem már a kezdés is abszolút bejött, majd az évad hátralévő részei még rá is tettek egy lapáttal, úgyhogy a Vigil mindenképp megér egy 8/10-et. Aki szereti a pörgős, több szálon futó nyomozásokat és nem bánja, hogy időnként levegőt sem tud venni az izgalmaktól, az mindenképp adjon a sorozatnak egy esélyt.

A történet alapjait a pilotkritikánál leírtuk, egy mezei, de tapasztalt nyomozót küldenek le az egyik brit nukleáris fegyverrel felszerelt tengeralattjáróra, hogy egy halálesetet kivizsgáljon. Miközben ő próbálja a (szó szerint) szűk keretek közt végezni a munkáját, folyamatosan falakba ütközik, egyrészt, mert a hajó titkos útvonalon közlekedik, így mind a kimenő és oda beérkező kommunikációt alapvetően korlátozzák biztonsági okokból, így nehéz a szárazföldön maradt kollégáival egyeztetnie, másrészt a hajó legénysége külső betolakodót lát a személyében és így vonakodnak együttműködni vele. Időnek kell eltenie mire a haditengerészeti bajtársiasságot felváltja a felelősségvállalás.

A Vigil főleg a klasszikus krimi panelekkel operál, de mégis tud meglepőeket húzni. Nyilván eleinte mindenki gyanús, úgy tűnik mintha mindenki rejtegetne valamit, de szerencsére a ki nem mondott szavakból és a furcsa pillantásokból adódó feszültségeket nem húzzák a végtelenségig és folyamatosan kapjuk a válaszokat, miközben egyre tágul a sorozat világa és emelkednek a tétek. El lehet azon merengeni, hogy mi a jobb nézőmegtartó módszer, ha részeken át húzunk minden rejtélyt, hogy a végén legyen meg a nagy leleplezés, vagy ha a feldobott kérdésekre folyamatosan adagoljuk a válaszokat, mígnem a végére összeáll az egész. A Vigil az utóbbi utat választotta és a nézettségi adatok alapján, be is jött a készítők számítása.

A fordulatos történet önmagában nem emelte volna ki a többi hasonló krimisorozat közül a Vigilt, kellett hozzá a tengeralattjárós környezetből adódó izoláció- és klausztrofóbia-érzet, amit nem gyakran látunk képernyőn. Nem tudom kinek támadt kedve heteket, hónapokat, de akárcsak napokat egy sötét, mesterséges fénnyel megvilágított konzervdobozban töltenie a sorozat megtekintése után, de nekem biztos nem. Ez a nyomasztó érzés viszont nézőként működött és dacára az egyórás játékidőnek, minden epizód hamar elillant.

Mondanám, hogy levegőhöz jutunk, amikor a szárazföldi nyomozás kerül a fókuszba Rose Leslie-vel, de ott meg a skóciai klíma hozza ugyanazt a depresszív, baljós hangulatot, mint amit a víz alatti események során kapunk. A képet a Suranne Jones alakította nyomozó flashbackjei színesítik, ahol legalább néhány nagyon röpke boldog pillanat is feltűnik a múltból, de összességében ezek a jelenetek is további drámát hordoznak magukban, csak épp személyes vonalon.

Hogy szükség volt-e erre a karakterizálásra? Nem feltétlen, de mégis jól sült el, hiszen azzal, hogy megtöltötték valódi (tragikus) élettel a karaktert, sikerült kompenzálni az egyébként elég steril környezetet. A választott háttértörténet a sorozat eseményeinek tükrében kicsit túlzásnak hathat, egyszerűbben is lehetett volna érzékeltetni, hogy egy átlagember számára mennyire megterhelő mentálisan az óceán mélyén bezárva lenni napokig, de most egy sorozatról beszélünk ugyebár, aminek jót tehet az extra dráma. Ha pedig az ilyet sikerül okosan megírni, akkor nincs gond egy szál se.

Nagy gond itt sem volt, de azért el kell ismerni, hogy időnként a plot twistek elsőbbséget élveztek a logika és a fizika törvényeivel szemben, de annyira sodró lendületűek voltak a látottak, hogy nagyon fennakadni ezeken nem volt érdemes. Ugyan az utolsó két részre kicsit összesűrűsödtek a szálak és hirtelen feleannyi időre jutott duplaannyi fordulat, ami még inkább megkövetelte a néző figyelmét, de mint az poszt elején írtam, összeállt a kirakós a végére, és egy kevésbé karakterizáló átívelős kriminél nálam ez a lényeg.

Az már csak hab volt a tortán, hogy az egész színészgárda tele van ismert arcokkal, technikailag hozza az elvárt BBC-szintet és még a főcímzenét is jó érzékkel választották ki. Örülök, hogy hetiben néztem végig, így tovább tartott az élmény, de azt is megértem, hogy vannak olyanok, akik bevárták az utolsó epizódot, hogy inkább egy este alatt lenyomják az évadot. Így vagy úgy, a Vigil ütős élmény.

6 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2021. 10. 11. 07:32

Ha majd felkerül netflixre a Bodyguard mellé, tuti belekezdek, mert az írás meggyőzött arról, hogy ez valószínűleg tetszene nekem.

Divide - 2021. 10. 11. 07:59

Mindenképpen az év egyik emlékezetes kedvence lesz, izgalmas, szerethető, ráadásul van benne tengeralattjáró, ami mindig egy nagy plusz pont nálam (klausztrofóbiás létemre). :)
Szeretem, ha ilyen szépen táncolnak a helyükre a puzzledarabkák, és hát ugye, ha egy sorozatban felbukkan Rose Leslie, az elég jó ómen.

todie - 2021. 10. 14. 09:25

meg kellett neznem, mivel tengeralattjaro. eddig az otodik reszig jutottam. a foszereplo pocsek: a szineszno is botranyos, az alakitott karakter is egy idiota. a leszbikus szal teljesen felesleges, a foszereplo csaladi dramaja szinten. a tengeralattjaron majdnem mindenki egy gyoker, logikatlanul viselkednek, hisztiznek, semmi profizmus. arrol nem beszelve, hogy kijelentik, hogy senkinek nincs maganelete a hajon, vagy semmi nem tortenik ugy, hogy ne latna valaki, erre folyamatosan ures folyosokon maszkalnak. tobbszor mennek korbe a folyoson beszelgetve ugy, hogy kozben nem tartanak sehova… ez nagyon nem 8/10, inkabb 5-5,5/10, a cgi meg asylum szint.

todie - 2021. 10. 14. 09:26

…de az 5-5,5-bol legalabb 1 CAThrine-nek szol:)

Sigismundus - 2021. 11. 09. 19:17

Nekem tetszett.

Volt benn minden, tengerészhősiesség, aktivistanyüzsgés, vezérkari elsunnyogás, családi drámázás, majd tisztelgés a zászlónak.

Bejött 10/10

Wanheda - 2021. 11. 10. 05:47

Ez zseniális lett! Az ilyen sorozatok a nekem valók. Rose Leslie meg hát … Hát ő is zseniális.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz