login |

Pilot-mustra: CSI: Vegas – 1×01

2021. 10. 11. 15:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

Hát.

Lehet egy ilyen “pilotot” pilotként értékelni? Mert mégiscsak új sorozatról van szó, akkor is, ha a Dexter: New Blood-ot nem fogjuk annak kezelni. De a Helyszínelők feltámasztása (de rég is volt az S15-ös finálé!), azaz kvázi 16. évadja nem új nézőknek szól, és nem is olyan első résszel kezdődik, ami a tipikus pilotjegyeket hordozna magán. Ha valaki teljesen szűz szemmel, előtudás nélkül vágna bele, akkor csak egy látvány szempontjából erős, de egyébként feledhető krimit kapna. A régi rajongók viszont…

CSI: VEGAS – 1×01 – 5,5/10

…egy nosztalgiabombát, egy rengeteg szívet megdobbantó epizódzáró “csavarral”? Fogjuk rá. Hiszen nem csak régi színészeket láthatunk viszont és nem csak a The Who-féle főcímdal tér vissza, hanem a csak a CSI-ra (nálunk otthon mindig is “csí” volt, írásban eddig nem nagyon kellett toldalékolnom) annyira jellemző vizuális jegyek is visszaköszönnek (átvezető tájtotálos képsorok a száguldó kamerával, sebbe, szervekbe és testbe behatoló nézőpont, stb.), amik megalapoznak egyfajta (régenvolt) hangulatot.

Rögtön az első visszatérővel kezdünk: valaki rátámad egy nyugdíjas rendőrre (régieknek: Brass-re), aki lelövi az illetőt, de arra gyanakszik, hogy egy korábbi lezáratlan esetének tettese feni rá a fogát, ezért felhívja egykori kollégáját (régieknek: Sara Sidle-t), hogy utazzon el hozzá Las Vegas-ba és segítsen a nyomozásba a helyi erőknek. Ennyi az alap, még két korábbi CSI-stábtag kap szerepet, de azt nem lövöm le, hogy kik és hol és mikor, de egyiküket szerintem ki lehet találni.

A rész elvileg arra szolgál, hogy megismerjük az új vegas-i helyszínelő csapatot, ezért a fenti ügyön dolgozók mellett kapunk még másokat is, akik CSI-módra egy különálló esetet derítenek fel (nem sok jelenetet kap ez a szál), de igazából nem számít a dolog, hiszen egyik nyomozás sem alkalmas arra, hogy komolyabban megismerjük az újakat (talán csak a főnököt sikerül valamennyire), a lényeg a stíluson, a grafikusabb jeleneteken, na meg persze Sara-n van, valamint némi érzelmi alapozáson, ezért is mondom, hogy közel sem annyira újnéző-barát.

És ezért is tudja eladni a nosztalgia a kezdést, ami bőven elég lehet ahhoz, hogy megtartsa a nézőt, mert nagyon sokáig szinte semmi olyan nem történik a pilotban, ami minimális szinten kiemelné a sorozatot történet vagy karakterek szempontjából a masszából. Szerencsére a végére bedobnak egy egész érdekes (bár nem újdonság) és hatalmas téttel bíró csavart (vótmá’!), ami révén a pilot fő esetét átívelősnek teszik meg, és ez tippre sokaknak bejöhet. Kérdés, hogy az ősrajongók hogy reagálnak a szerkezetbeli változásokra.

(Ha már ősrajongók, akkor én olyan szempontból tényleg “ős” vagyok, hogy annak idején a kezdetektől követtem (a tévében) a Helyszínelőket, azonban még a William Petersen-éra vége előtt kiszálltam a sorozatból, ami talán 6 vagy 7 évadot jelent. Láttam Laurence Fishburne-nel és Ted Danson-nal is részeket, de addigra a sorozat számomra túlságosan megváltozott, sokkal többet karakterizált, eltűnt az első pár szezonra annyira jellemző, 100%-osan procedurális megközelítés. (Ezért is sajnálom nagyon, hogy itthon az Amazon-on csak a 11-15. évad van fent, mit nem adnék a koraiakért…, tuti újranézősek lennének!))

Szóval sok függ a fogadtatás kapcsán a régi nézők hozzáállásáról, mert bár a régi szériában is voltak idővel átívelések, a CSI: Vegas tényleg minden részben továbbvitt történetet fog hozni az epizodikus nyomozások mellett, és abban is biztosak lehetünk, hogy minden eddiginél több karakterizálást kapunk, mert… Nem tudom, mert manapság ez a divat és kialakult az illúzió, hogy a nézők is erre vágynak? Végülis a közösségi oldalas kibeszéléseket ez tartja életben, nem a #hetieset.

Ahogy mondtam, egy új sorozat pilotjaként ez a rész nem működött, el nem tudom képzelni, hogy önmagában bárki kiemelkedőnek találná a nyitányt. De azzal, hogy jó pár ismerős arc feltűnt, visszatért egy ismerős stílus és ismerős brand, simán lehet, hogy megváltja a teljes évados jegyét sokaknál. Nem voltam lenyűgözve, de 1-2 további epizódra még biztos maradni fogok, mert reményei szerint csak jobb lehet a folytatás.

4 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2021. 10. 11. 17:10

Pont tegnap este néztem meg, pusztán kíváncsiságból, és valóban mint pilot nem igazán működött, sima kriminek meg szintén nem volt kiemelkedő. De basszus, engem nagyon elkapott a nosztalgia. :D Mikor gyerekként hétről hétre követtem a három Helyszínelőket és semmi pénzért nem hagytam volna ki egy részt se belőlük… A junkie-ságom kezdeti időszakának meghatározó sorozata volt, főleg az eredeti meg a NY-i. Igaz, egyiket se követtem végig végül.

Már ahogy most megláttam az éjszakai Vegast, a kamermozgást és vizuális trükköket, tudtam, hogy ezt nem leszek képes passzolni. Aztán jött Brass, Sara, aztána The Who és ennyi volt. :) Az utolsó pillanatnál meg tényleg csak egy hatalmas mosoly terült szét az arcomon. Egyszerű ember vagyok, na. :D

Mivel ugye nem lesz hosszú a szezon, ezért is gondolom, hogy rászánom az időt, főleg, hogy az átívelős szál még jól is elsülhet.

Az új szereplők, eddig elég semmilyenek, még annyira sem karakteresek, mint a régiek voltak. De lehet megint csak a nosztalgia szól belőlem.

Benjy - 2021. 10. 11. 19:53

Monk feltámasztás mikor lesz??! Bocs nem ide….

Na viccet félretéve, olyan szempontból csalódott voltam, hogy a krimi részét jó szívvel is alig közepesnek mondhatnám. Az új karakterekkel kapcsolatosan egyet tudok érteni, hogy eléggé szürkék, és ráadásul olyan esetlenül, amatőr módon próbáltak karakterizálni…. Pedig azért Jason Tracey mögött van egy Burn Notice és egy Elementary, mint producer. Plusz a fegyveres ügy plánéja sem volt egy olyan amire elégedetten csettintenék.

Összességében nagyjából azt mondhatom, mint Shannen, hogy a 10 rész le fog csúszni, hisz mégiscsak részben ezen nőttem fel másfél évtizeddel ezelőtt. De ha őszinte akarok lenni, akkor egy Miami reboot jobban érdekelt volna, Horác egysorosokkal és napszemcsizéssel…

Benjy - 2021. 10. 11. 19:54

Ui: Jorja Fox csak szerintme volt iszonyatosan szétsminkelve?? Hogyismondjam, nagyon bizarr érzés volt nézni egy-egy jelenetben…

Tomi - 2021. 10. 11. 22:36

Miami helyszinelők feltámasztására van esély? Milyen állapotban van Horatiot játszó szinész?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz