login |

Marvel’s What If…?: vége az 1. évadnak

2021. 10. 12. 21:30 - Írta: Necridus

15 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Nagy reményekkel ültem neki a Marvel Studios igazán nagy kreativitásnak teret adó projektjének, hiába kezdek kiábrándulni a stúdió legtöbb munkájából. A pilotot még úgy-ahogy kedveltem, de visszagondolva már csak az első epizód jelensége jelentette számomra azt a 6/10 pontot. A folytatás azonban rettentően hullámzó volt, összességében nem tudom azt mondani, hogy élveztem a What If…?-et.

Mielőtt a spoilerekre rátérnénk, azért azt ki szeretném emelni (amellett, hogy a 2. évad már zsebben), hogy hatalmas MCU fan voltam, sőt, az azon kívüli (mert most már inkább csak Marvel projektnek nevezhető, mintsem MCU-snak) Agents of S.H.I.E.L.D. is nagy kedvencem volt (hát még a Netflix-es csapat!), úgyhogy mondhatni ex-hardcore rajongóként írom ezt a kritikát. A What If…? is hozzátett ahhoz, hogy csökkenjen a lelkesedésem a cég termékei iránt.

Na, folytassuk a tovább mögött spoileresen, miért volt olyan hullámzó számomra a Marvel új Disney+-os sorozata.

Nem hiszem, hogy sok mindenkinek be kell mutatni az MCU-t és a tipikus szerkezetet, amire most már sokan (köztük én is) igen ráunhattunk. Megjelenik egy véletlenül hősködésre kényszerülő átlagember, akinek szíve a helyén van, ezért tényleg hős lesz, az ellenfele pedig gyakorlatilag a hasonmása, a sok bénázás közben meg kiismeri erejét és legyőzi az egyébként sok éve gyakorlott ellenségét – mindezt persze családbarát, folyamatosan dumáló karakterekkel.

Ez az, amitől azt hittem, hogy a WandaVision-nél végre megszabadultunk, aztán jött a rém gyenge The Falcon & The Winter Soldier, amit szeretnék inkább elfelejteni, de közben kaptunk egy egészen pofás Black Widow-t, egy ütős Shang-Chi-vel és egy Lokit. Viszont a filmek közt természetesen a legérdekesebb mindig az, amikor összerakják a különféle karaktereket egy sorozatba – bár erről elmélkedtem már Twitteren, hogy az Avengers-filmek egyszer moziban ütnek, egyébként egészen kínosak.

A lényeg a lényeg, hogy a What If…? éppen azért rejtegetett annyi potenciált, mert végre kiléphetünk a megszokottból, kötetlen világba kerülhetünk, ahol aztán igazán meg lehet a nézőt lepni. Erre egy olyan pilotot kaptunk, amiben az ég világon semmi változtatás nincs a Captain America-mítoszban, csak épp más kapja a szérumot? És még egy Ironman-másolatot is elénk vágnak? Ráadásul Captain Carterként Peggy egyből egy beszólogatós, jópofa figura lett, mintha a szérumtól szinte önteltté változott volna, pedig őt jól tudjuk, hogy nem ilyen karakter.

A második epizód már egy fokkal jobban sikerült, de nem is csak azért, mert öröm volt hallani Chadwick Bosemant, hanem mert megmutatta az egészen más Thanos segítségével, hogy ez biztos el tud térni a megismert daraboktól. Az 1×03 viszont igazán élvezetes epizód volt, hiszen egy valóban új szituációba kerültek karaktereink, nem csupán kicserélték a hős arcát. Itt ráadásul a rejtélyes, krimis jelleg nagyon ütött!

Megérkezett utána a Dr. Strange-es rész, ami kezdetben úgy érződött, nem fog túlságosan eltérni a film hangulatától, mégis érdekes csavart dobtak be. De egyértelműen a legjobb a zombis volt! Nemcsak azért, mert Spider-Man intrója zseniális volt (habár rettentően hiányoltam Tom Hollandet), hanem mert az egész rész végig érdekes tudott maradni a karakterek hullásával, nagyobb fordulatokkal, érzelmekre nagyobb hangsúly fektetésével.

Majd a számomra kissé feledhető Killmongeres epizód következett, amit megmondom őszintén, nem is igazán akartam nézni, mert a karakter is hidegen hagy, a Marvel meg azt ígérte, epizodikus sorozatot kapunk. Utólag már lehet, visszanézem, mert később nyakon is vágott rendesen. De erről kicsit később, mert előtte még sikerült a Marvelnek emlékeztetnie arra, mit utálok igazán a stílusában.

A Party Thor epizód egyszerűen mindent tartalmazott, ami a kiábrándulásomhoz vezetett. Megérkezett a komolytalan pojáca, aki nem tud beszólások nélkül leütni egy ellenfelet, muszáj valami frappáns dumát nyomnia. Rettentően idegesít, elkeserítőnek találom, hogy ez lett az általános stílusa az MCU-nak, ezzel próbál értéket teremteni. Spider-Mannél belefér, mert ő egy kölyök, aki be van zsongva minden egyes akciótól, de a többieknél nehezen tudom elviselni. Ezért is ráz ki a hideg már a Guardians Of The Galaxy gondolatától is. A Party Thor epizódban egyedül azt élveztem, ahogy Carol péppé veri ezt a szörnyű karaktert.

Ezt követően pedig kvázi duplarészt kaptunk, ami bemutatta, hogy az epizodikusnak ígért sorozat valójában átívelős, ugyanis amellett, hogy egy tényleg különlegesnek mondható történetet hozott, elkezdte összefűzni az eddigi szálakat, megtörni az epizodikusságot. Az Age of Ultron filmet földbe tipró (még mélyebbre!), ténylegesen Ultron korát bemutató rész kinyúlt az egyszerű “heti univerzum” felépítésből, s bevonta a narrátor Watcher-t is a történetbe, majd összekötötte az összes eddigi szálat.

Ebben hiába próbáltak amellett kampányolni, hogy a legnagyobb ellenfelek ellen a halandók is fel tudják venni a kesztyűt, pont ez volt a problémám a sorozattal: sosem egyszerű embereket láttunk, hanem végig ugyanazokat a karaktereket, akiket megismertünk. Persze a fókusz azon van, hogy az ismert figurák kerülnek más szituba, de ez magával vonzza akarva-akaratlanul azt is, hogy akár más karakterek is bekerülhetnének a képbe.

Jöhetett volna például Nova, az X-Men, szupererővel rendelkező teljesen random karakterek, akik azért jöttek, hogy megvédjék magukat Ultrontól, de egyszerű halandókat is szívesebben láttam volna a már szinte istennőként kezelt Black Widow helyett. Persze nem ez a legjobb hely és idő új szereplők bemutatására, de nem is ez lett volna a lényeg, hanem hogy ne a megszokott arcokat lássuk, hanem végre nyúljunk túl azon, amit ismerünk. 

Főleg azért nincs idő ezekre, mert alapvetően 30 perces epizódokkal operál a sorozat, ahol be kell mutatni a szituációt, megismertetni a karakterek ezen személyét(, időt kell adni a rettentően hosszú outro-nak) és persze le is kell zárni a sztorit. Emiatt igazán az érzelmekre sem akar sokszor hatni (kivéve a zombisnál), inkább csak arra megy rá, hogy minél fordulatosabb sztorit és akciódúsabb jeleneteket szolgáltasson.

Ez a dupla évadzáróban igazából meg is valósult, amikor Ultron összeszedte a végtelen köveket (a lélek követ hogy sikerült neki?!), a Watcher-t pedig univerzumokon keresztül ütötte. Végül itt értek össze a szálak, az eddig megismert karaktereket (plusz Gamorát, akinek az epizódja időközben elveszett…) toborozva Ultron ellen fordult – a távolból nézve az egészet, a végén random kézrátétellel elvégezve a dolgokat.

Addig viszont a csapatba érkezett a posztapok Black Widow, Captain Carter, Killmonger, Party Thor és Star Lord T’Challa, de legtöbbjük gyakorlatilag feleslegesen, ugyanis az egész csatát másodpercek alatt elbukták volna, ha nincs velük Dr. Strange. Nem is igazán értettem az elején, miért hoznak egy pisztolyos, repkedő srácot meg egy védtelen nőt. Strange gondoskodott az ütéseik/lövéseik felturbózásáról, a páncélzatuk megerősítéséről, és ő az, aki ezután a köveket egy pocket dimension-be (zsebdimenzióba?!) zárva őrzi. Nélküle ez a csapat nem ért volna semmit, hiába Black Widow vitte be az utolsó csapást.

Az utolsó epizód persze igen grandiózus akart lenni, ahogy a Guardians of The Multiverse (pff) a mindent elsöprő erővel rendelkező Ultront megtámadja, és talán egy pillanatra azt gondoltam, hogy nem lesz hepiend, de nem kell aggódni, hiába lett legyőzhetetlen Ultron …. legyőzték. Ehhez nagyjából 20 perc tömény akciót kaptunk, ami kicsit már Dragon Ball-os volt, talán nem kellett volna ennyire túltolni.

Mindehhez pedig egy olyan animációs technika érkezett, amit az 1995-ös Toy Story is kinevetne (pedig az a szomszéd gyerek brutális!). Nem tudom, hogy a fényekkel vagy a színekkel volt igazán bajom, de ez a félig 3D-s maszatolást és a műanyag arcokat nem tudta megszokni a szemem, egyszerűen rossz volt nézni néhány epizódot.

Voltak jó pillanatai a What If…?-nek, és lehetne még több, mert megvan benne a potenciál, csak a Marvel ezúttal is a betonbiztosra akart menni, hiába akarja azt a látszatot kelteni, hogy ez most valami tényleg extra. Pedig a Bosszúállókat hullató epizód és a zombis zseniális volt! Olyanokat szívesen néznék még, azok tényleg nem a megszokott Marvel-darabok. Remélem, a második évadban több ilyen lesz.

Ja, van post-credit scene. Nem nagy szám.

15 hozzászólás Ne habozz!

S0m30n3 - 2021. 10. 12. 21:52

“amikor Ultron összeszedte a végtelen köveket (a lélek követ hogy sikerült neki?!)”

SPOILER:

Nem úgy volt, hogy amikor megjelent mögötte Thanos, akkor nála volt már az összes kő (Ultronét kivéve), így Thanos félbevágása után szimplán átvette mindet tőle?

SPOILER OFF

Terwu - 2021. 10. 12. 23:47

Évek óta a legeredetibb és legérdekesebb koncepció, amivel előrukkoltak. Abszolút nem értem a negatív kritikát ebben az esetben. De ahogy az ősi mondás tartja, nem szeretheti végülis mindenki ugyanazt a pizzát.

Atir - 2021. 10. 13. 00:30

A koncepció szép és jó, de csak annyi nem elég. Jó történetek kellenek. Neked ennyi is bőven elég volt, erre mondják, hogy good for you, örülni kell ennek. Másnak meg nem volt elég. Amit az is mutat, hogy tényleg voltak jó epizódok, mások azonban elég csalódást keltőek voltak.

Egyébként elég visszanézni, hogy képregényben 10 vagy 20 éve nagyon jól működött általában (és ott is a Marvel Zombies lett akkora siker, hogy saját sorozatot is kapjon), de itt némelyik történet kidolgozása elég fantáziátlan lett.

Nolz - 2021. 10. 13. 00:40

A sorozat címe What If, nem pedig And Now for Something Completely Different. Szal az eddig ismert dolgok, csak kicsit megkavarva.

Black Widow gondolom azért volt ennyit mert a filmje miatt aktuális volt.
Party Thor tényleg nagyon blőd volt, erősen rájátszottak a rajzfilmes bugyutaságra, de szerintem nem is ártott, mert a legtöbb rész elég negatív hangulattal záródott.
Az már inkább nevetséges volt, hogy Iron Man mindegyik részben meghalt amelyikben feltűnt (a többiben meg valsz meghalt képernyőn kívül).

A képi világ is rendben volt szerintem. Volt néhány gyengébb 3D, de szerintem nem volt zavaró. Viszont jutott minden részre pár látványosra fényképezett jelenet, amiket kb mintha háttérképnek szántak volna.

Nem vártam csodát a sorozattól, csak érdekességeket, és azt hozta is.

SpreeNaute - 2021. 10. 13. 03:58

Talán, mert OP is és én is igazán What If.. sztorikat várt és nem What If..it is the exact same shit over and over again. Bőkezű az a 6 pont.

Gergő - 2021. 10. 13. 05:00

Az egész évadban a PartyThoros rész volt rettentő gyenge és gyerekes. A többi rendben volt sztem.

punyapapa - 2021. 10. 13. 06:00

Én alapból egy kísérletező jellegű sorozatot vártam, ami próbálkozik kilépni a megszokott Marvel sablonok közül. Ezt teljes mértékben hozta.
Szerintem egyértelműen az évad legjobb része Dr Strange-é volt, és picit lemaradva a dupla évadzáró első fele.
Valamint én sem értem ezt a negatív kritikát, mert az Amerika Kapitány 2, és a Galaxis Őrzöi 1 óta nem volt, semmi Marvel produktum ami eltért volna a megszokott Marvel kliséktől.

Scat - 2021. 10. 13. 07:51

Szóval tipikus marvel ez is. A Végjáték óta nem néztem tőlük filmet (az ehy korrekt lezárása volt a korszaknak), mert újdonság már nem lesz benne.
És a kritika alapján ezt ebben a sorozatban sem fogom megtalálni. Kár.

Kastély Ferenc - 2021. 10. 13. 08:21

Spoiler

Második rész végén Ego kopogtat Quillnél..

Nem úgy volt a filmben, hogy már rég letett arról, hogy van egy alkalmas/fél celestial fia és csak azért találta meg Quillt végül, mert hallott valakiről, aki megfogott egy infinity stonet és túlélte?!
Yondu mindkét esetben azt mondta, hogy Quill halott.

A részben nem történt meg a kő túlélése, Ego mégis megtalálja Quillt és elkezdi a pusztítását..

+Thanos “lekicsinyítése” a második részben, illetve az, ahogy Ultron lenyomja..

Értem én, hogy a sok filmrajongó ezt valamilyen módon élvezte, de összességében nem volt valami jó.

Hádész - 2021. 10. 13. 08:27

Nem volt világmegváltó, de hozta, amit várni lehetett tőle, talán kicsit többet is. Viszont ez az írás elég gyenge, fárasztó volt olvasni. Ennél sokkal élvezetesebb kritikák szoktak itt lenni, még negatívból is. :D

Malachi - 2021. 10. 13. 08:36

semmi extra, de a Marvel univerzumban üdítő volt végre egy kicsit a megszokottól eltérőt látni. jó kis program volt hetente, mehet tovább.

Nika - 2021. 10. 13. 11:04

Party thorost vártam a legjobban, mert elég érdekes feltevés az egész végtelen köves etaphoz, hogy kivesszük azt a figurát, aki miatt Thor a földre került, megváltozott, meg ugye a valóság is Jane útján került elő. Ezzel szemben kaptunk egy bulit, amin mindenki jelen van, még az ellenségek is, s boldogan ropják.

Lokit egyébként meghalni tette ki az apja, mert túl kicsi volt; az anyját is meggyilkolta miatta. Szóval nem örült volna, ha visszahozzák neki.

nargli - 2021. 10. 13. 12:23

Az első rész nagyon nem tetszett, de aztán szerintem egyre jobb lett, a Doktor Strange rész pedig tökéletes:

https://puffcinq.blog.hu/2021/10/08/what_if_485

Nézőke - 2021. 10. 13. 14:35

..minek SPOILERT írni egy évadkibeszélőben? :D

Sok témát már érintettetek,a pilot kibeszélőben már leírtam ilyen apróságokat:

végtelen számú kő = végtelen számú Ultron,Thanos, Vizió, Vasember stb, aki szintén tudna harcolni a gonosz Ultron ellen.
Végtelen (elég 6 db is) Marvel kapitány, oszt kész.

Túl kevés a változás az eredeti sztorikhoz képest. Még a zombisban is mindenki úgy néz ki, mintha a mostani MCUban tört volna ki a járvány. Bezzeg a Lokiban..Lokicroc stb.

Strange időjóslatai? Már azon is csodálkoztam, hogy a sokmillió kimenet közül pont az az egy nyer,ahol Vasember meghal és csettint. Olyan nem lehetett volna, hogy amikor Wanda éppen szétszedi Thanost, akkor esetleg ne találja el egy löveg?
Ez a nagy előrekukkolás? Vagy mondjuk Wakanda-pajzs előre telepítése a harc előtt, vagy várni egy kicsit a nagy seregszemlével, amíg Carol megérkezik, és kiiktatja az ágyúkat, aztán Wanda beteljesít? Ne adj isten üzenetet hagyni porladás előtt a világnak, hogy” Remove Antman from Pym’s dimension”?

Nade végülis élveztem a sorozatot. A karaktereket így szerettük meg, és ahogy a szerző írta, betonbiztosra ment a Marvel, nem kockáztatott.

Végül pedig : szerintem semmilyen összefüggés nem lesz a melléksorozatok és a filmes univerzum között.

EIP - 2021. 10. 14. 09:57

en tokre orultem volna ha nem erzik kotelezonek, hogy valahogy a sztorik ossze legyenek kotve, de hat igy jartam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz