login |

Pilot-mustra: One of Us Is Lying – 1×01

2021. 10. 12. 15:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Your welcome.

A Peacock pár napja mutatta be Karen M. McManus, itthon Lehull a lepel című könyvének adaptációját (aminek showrunnerje az Elite készítője, Dario Madrona), rögtön 3 részt kiadva (a folytatásban 3+2 epizód fog jönni, szóval 10.21-ére vége is lesz a szezonnak), ami a junkie-knak nem jön rosszul, mert eléggé darára lett kitalálva a sorozat.

Nem sok mindent tudtam a sztoriról (nem nézek előzeteseket), de van egy gyengém, az efféle expozíciós, azaz kijelentést vagy kérdést tartalmazó címek, amik leírják egyben a mű lényegét, sztoriját, fő kérdéskörét. Mint nem rég a Ki ölte meg Sarát?, vagy ott volt a Valakinek meg kell halnia, Agatha Christie munkásságából pedig az N vagy M?, esetleg a Miért nem szóltak Evans-nek? Nos, itt a magyar cím ugyan kinyírta a kérdést, de ugye szó szerinti fordításban az annyit tesz, hogy “Az egyikünk hazudik.”

ONE OF US IS LYING – 1×01 – 7/10

Na de ki? Van ugyanis négy ember, akik közül bárki megölhette az iskola Gossip Girl-jét. És jó eséllyel csak ők végezhettek vele. Egy középiskolában vagyunk ugyanis, ahol a friss tanév első napján rögtön öten kerülnek detention-be (délutáni, büntetés jellegű tanulószobába), ahol az egyikük elhalálozik – itt a teljes jelenet. Mint később bebizonyosodik, nem természetes módon, hanem valaki rásegítésével.

Mindez azért nem annyira meglepő számunkra, mert az áldozat a blogján beharangozta, hogy a tanév kezdése alkalmából miféle új szaftos pletykákat, leleplezéseket fog közzétenni, és hogy, hogy nem pont azokkal került délutánra egy terembe, akikről (elvileg) írt volna. Akiknek papíron érdekük fűződött volna ahhoz, hogy ne írjon róluk, mert akkor elég komoly csapást szenvednek el a magánélet, továbbtanulás, esetleg sportkarrier terén.

Szóval valaki hazudik. Valaki a tettes. Valaki nem akart lebukni, és inkább drasztikus eszközhöz folyamodott, ráadásul úgy készítette elő a terepet, hogy ne csak ő legyen gyanús. A könyvet és a sztorit nem ismerem, de furcsa, hogy erre a vázra húzták fel, ugyanis így első blikkre azt gondolnám, hogy kiölik belőle a meglepetést, hiszen ha négy ember közül egy a sáros, akkor nem sok meglepetés érhet minket, hiszen mindenki gyanús fog maradni, nem fogják valakiről elterelni a gyanút, hogy később meglepetésre ő legyen a tettes.

És fura módon pont a fenti gondolatmenet miatt kezdett el még jobban érdekelni a sorozat. Mert tudom, vagyis tudni vélem, hogy akkor nem csak az lesz a pláne a történetben, hogy a négy delikvens közül ki hazudik, hanem más is. Mármint illene más fronton is meglepetést hozni, lesből lecsapni, és amíg nem tudom, hogy mi vár rám, addig mindenképp érdekes az alapkoncepció.

A magas pontszám pedig ennek szól. Nyilván korrekt a megvalósítás (mínusz a sok zene), az alaphelyzetet simán eladták nekem, az is valószínű, hogy a kezdés alapján senki nem fogja a színészeket isteníteni (hiszen a  kevésbé ismert fiataloknak amúgy is inkább ostorozni szokták a játékát), a történet sem sokat haladt előre azon kívül, hogy felállították a figurákat a táblára, szóval mondhatni még nem is történt semmi (a halálesetet leszámítva), mostantól kezdődik a valódi sztori, mostantól ismerjük meg a karaktereket mélyebben is. De mivel az alap beszippantott, ezért ezt nem tagadhatom le.

Lehet, hogy kevésbé műfajrajongói szemüveg (szemellenző?) nélkül semmi extra az első rész, de annak, aki szereti a rejtélyeket és a tinédzserekről szóló, kavarós, manipulálós sztorikat, az nem fog sok kifogást találni a pilotban. Remélem, ez így lesz a folytatásban is. Most már csak az a kérdés, hogy rögtön folytassam-e a második résszel, vagy csak majd akkor, ha kijön a finálé? És persze az is, hogy miért csak 2022-ben lesz nálunk SkyShowtime?

6 hozzászólás Ne habozz!

eanna - 2021. 10. 12. 17:56

Szerintem végül nem négyük közül kerül ki a gyilkos…
És most sablonos leszek, de nem tetszett a színészek játéka. Bár ennek lehet az is az oka, hogy maguk a karakterek nem szimpik.
Érdekel a végkifejlet, így végig fogom szerintem nézni, de egyébként annyira nem volt lebilincselő ez az első rész.

(A nyitójelenetben, ahogy megy be a suliba a később meggyilkolt srác, neki megy John B-nek az Outer Banks-ből. Vajon ő hogy került ide?! :D)

Nikolka - 2021. 10. 19. 14:17

Jobb volt, mint amire számítottam. De.. Azért messze a nagyon jótól. Kicsit néha már zavar, hogy ugyanazokat az agyonlátott karaktereket és problémákat kell az ilyen sorozatokban látni. (tudom, ez könyvből készült. De az én gimimben kevésbé szélsőséges, de mégis sokkal színesebb emberek voltak anno)
És rám nem igaz, hogy a fiatal kezdő színészeket szidni szoktam, sőt. De itt tényleg elég gyengécskék voltak.De belejöhetnek, olyat is láttunk már.

lalakov - 2021. 10. 30. 01:10

Lesz ennek folytatása?

winnie - 2021. 10. 30. 09:19

még nincs róla döntés, de tervbe van véve a készítők részéről.

ArpHalliwell - 2021. 12. 10. 20:38

Hááát nekem meg nagyon tetszett! Cruel Summer-hez közelít számomra, élveztem minden percét.
Úgy fejezték be, hogy lehet folytatni, csak félek ott már mellémenne a dolog (lásd 13 Reasons Why)

ttwnwbd - 2022. 02. 20. 08:53

(Ez nem kerül ki oldalra? Sokkal többen nézik meg most a Netflixen.)
Gyors dara volt, és elég jó. Az alapötlet remek volt, a sztori pedig még jobb lett volna, ha 8 helyett 5-6 részes a sorozat, és kivágnak néhány gyatrább kanyart. A rejtély jó volt, nem lehetett elsőre kitalálni, hogy ki a gyilkos, de a lineáris történetvezetés miatta nyomozás néha röhejes volt: pl. (kis SPOILER!) az, hogy sem a hőseink, sem a rendőrök nem keresték a tojásdobálókat (akiket egyébként “félóra alatt” meg lehetett találni), azon fogtam a fejem.
Ami nagyon gyönge: a karakterek borzalmasan közhelyesek (ehhez képest a színészek nem is annyira rosszak). És általában is: az összes szereplő legalább napi 2 órát tölt edzőteremben és egyet szépségszalonbam, tehát egy “átlagos” amerikai gimiben csúnya fiatalok nincsenek is. Sok filmben van így, de nálam most ütötte ki a biztosítékot, hogy az utolsó mellékszereplőnek is kockahasa van, a stréber lány meg szépségkirálynő (tényleg Miss Dominika volt 2011-ben…). Szóval valami egészen bizarr, torz a világ.
A másik: a vége elég béna volt. SPOILEREK. A főgonosz megszerzi a rá nézve terhelő bizonyítékot, de nem semmisíti meg, hanem a szobájában tartja egy ládában… Au. (Még valami magyarázatot is adnak rá, hogy “ők is így tennének”, ehhez képest a laptopot úgy bevágják a tengerbe, mint a huzat.) Maga a halloweeni buli, mint a “végső csata” helyszíne, valami rettenet. Itt tényleg nagyon kiütköztek az írás és a színészek korlátai is. És a végén miért nem adják fel magukat? Teljesen egyértelmű, hogy ártatlanok. Ehelyett kitalálnak egy kamut, amihez tényleg full hülyének kell lennie a rendőröknek, hogy bevegyék.
Ezzel együtt kíváncsi vagyok a folytatásra. Véges számú, de azért elég sok szereplő merülhet fel új Simonként (akár maga Simon is, hehe).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz