login |

American Horror Story: folytatódott a 10. évad (kezdett a Death Valley)

2021. 10. 13. 15:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Túl vagyunk a Red Tide-on (premierkritika, finálékritika), amely az idei AHS-szezon első hat részét alkotta, pár hete pedig elindult a második 4 rész, a Death Valley, aminek a jelek szerint nem lesz semmi köze a Double Feature első feléhez, maximum annyiban, hogy a béfilmes, csatakvéres erőszak fokát megtartja. A vicc az egészben az, hogy látszólag a két részre szedett szezon második fele is olyan, mintha két külön részre lenne szedve.

Azt hiszem, hogy a mostani kezdést elég hamar végig lehet venni, a 4 rész ellenére ugyanis nem sok esélyét látom annak, hogy maradjak, gyorsan el is engedem ezt a félévadot, pedig abban biztos vagyok, hogy jó WTF lesz a finálé, legalábbis mindent megteremtettek ahhoz, hogy az legyen. A gond az, hogy egyre kiismerhetőbb a készítők gondolkodása, és nagyjából kitalálhatónak érzem azt, hogy milyen aspektusokban gurulhat majd el a gyógyszerük, max azt nem, hogy hogyan. Mert el fog gurulni, efelől ne is legyen kétségünk, ezúttal nem karakterdrámákat vagy filozofálgatások lesznek a középpontban, sokkal inkább ölészet és testhorror.

A nyitány egyik fele fekete-fehér, stilizáltan ötvenes évekbeli volt, amiben egy idegen űrhajó leszállása kelt feszültséget riadóztatva a vezérkart, a hadsereget és az amerikai elnököt, hogy aztán gyorsan lebegő háziasszony földönkívülivel, robbanó fejekkel és boncolással folytatódjon a sztori.

A másik fele pedig a mában játszódik, ahol négy gondtalan fiatal élete vélik eléggé gondterheltté, amikor azt kezdik el gyanítani egymásról, hogy valamilyen módon teherbe estek, és ugye a bibi az, hogy két lányról és két fiúról van szó – sajnos ez utóbbit el kell lőni, mert egyébként nem sok mindent lehetne kiemelni a sztorijukból, legalábbis a félbe vágott tehenek vagy a mérgező ejakulátumok nem biztos, hogy megfelelően jelzik a történet irányát.

Az, hogy 200 perc jut a félszezonra, és talán csak 100-100 annak egy-egy idősávjára, arra utalhat, hogy akár két dupla American Horror Stories-résznek is elmehetne a Death Valley, ami talán úgy jobban is működne, mert így, AHS-(fél)szezonként a kurtasága miatt eléggé kilóg számomra az eddig megalkotott szövetből. Persze így sem volt rossz a kezdés, bár a fekete-fehér idegenkonspirációs sztorik engem már régóta untatnak (pedig nem feltétlenül egykaptafa, bár ebben is van Neal McDonough, mint a Project Blue Book-ban), de a jelenbélit még el lehet kanyarítani olyan irányba, hogy az ember bár fejfogós, de jó RAMPAPAM-mókának számító végeredményt kapjon, de semmiképp sem olyat, ami komoly mélységgel bír.

Ha már mélység: az megvan még, hogy az AHS az első négy szezonjában 17-19 Emmy-jelölést kapott, de még az S9-nek is jutott 4? Nyilván legutóbb már csak technikai kategóriákban jött szóba, de komolyan kíváncsi vagyok, hogy most meglesz-e az első nulla Emmy-s szezonja, mert szerintem ezen a szinten azért jó pár horroros sorozat tartózkodik, amik sosem kapnának jelölést. Mert ma már tényleg csak az különbözteti meg az AHS-t a többitől, hogy nagyon erős színészgárdát tudnak összeszedni, és mindig érdekes várni nézőként, hogy milyen karakterben fog felbukkanni Sarah Paulson meg a többiek, akik éppen ráértek egy kis időre.

6 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2021. 10. 13. 18:45

Nekem pont a jelen az unalmas, a fekete-fehér B-filmes beállításokat és húzásokat is idéző szálat én simán elnéztem volna magában így fél évadban. Legalább kicsit más, mégha bődületes hülyeségekről is van szó, élvezetes összeesküvés-elméletes sztorit lehetett volna belőle kerekíteni.

winnie - 2021. 10. 13. 19:11

na, efelől nincs is kétségem, szerintem nagyítóval kéne keresni azokat, akiket a tinédzserek véget nem éri dialógjai lekötöttek valamennyire, mint engem:)

Csigusz - 2021. 10. 14. 09:14

“Mert ma már tényleg csak az különbözteti meg az AHS-t a többitől, hogy nagyon erős színészgárdát tudnak összeszedni, és mindig érdekes várni nézőként, hogy milyen karakterben fog felbukkanni Sarah Paulson meg a többiek, akik éppen ráértek egy kis időre.”

Ugyanezt írtam a Red Tide összegzés alá, gyakorlatilag semmilyen elvárásom nincs már a brand felé, olyan mélyre zuhantak.

Shannen - 2021. 10. 14. 11:32

“de a jelenbélit még el lehet kanyarítani olyan irányba, hogy az ember bár fejfogós, de jó RAMPAPAM-mókának számító végeredményt kapjon, de semmiképp sem olyat, ami komoly mélységgel bír”

És bizony így is tesznek, legalábbis két rész után. És pont ezért, na meg a fekete-fehér ufós sztoriért, messze ez a legszórakoztatóbb (fél)évad az AHS 2.évada óta számomra. Simán 8/10 eddig.

Legszívesebben persze én is maradtam volna az 50-es évek sztoriszálnál, nem feltétlen hiányzott a jelen, de mivel összeér a kettő, így van értelme, csak hát megtöri picit az epizódok lendületét a váltás. Az 50-es évek a politikai kavarások miatt, a jelen meg az elborultságával fogott meg. Főleg, a Red Tide-hoz képest nagy a kontraszt, míg az egy szürke, semmilyen, lelketlen hat rész volt, a Death Valley-ben legalább van élet. A friss arcok meg legtöbbször jól sülnek el az AHS-nál.

Ja, azt mondjuk említsük meg, hogy Sarah Paulson-t már megint alig lehet felismerni, pedig most nincs is igazán elmaszkírozva, zseni az a nő.

Ha tényleg nem lesz kapocs a két félévad között, akkor mondjuk elég csalódott leszek, mert ez mégiscsak a jubileumi szezon, igazán megerőltethették volna magukat, hogy összeüssenek egy teljes évados sztorit.

Mikilós - 2021. 10. 16. 09:59

Nem volt egy nagy WTF rész, mert sejteni lehetett a dolgokat. Bár én azt hittem az elején, hogy kicsit beleveszik a párhuzamos dimenziót is, mikor Lily Rabe mesélt az eltűnéséről, meg mikor a srácok máshogy ültek a kocsiban.

Az 50-es évek hangulatot nagyon jól átadták, a zenékkel és a fekete-fehér képpel. És szerintem ez az AHS egyik legjobbja még, hogy nagyon jól tudják adni a kor vagy helyszínek hangulatát. A jelenkor egyenlőre nem túl izgi, de a karakterek érdekesek és szerethetőek, nem úgy mint az American Horror Storiesban (Rubber (Wo)Man és The Naughty List) voltak. Eddig csak az 1. részt néztem meg, de ez is hangulatba hozott, max annyiban kár, hogy csak 4 részes, nem értem miért nem lehetett 5-5 felosztásban az évad.

Dave - 2021. 10. 21. 13:07

NA jóóóó. Ez is gyalázat volt. Nem tudom eldönteni a red tide vagy ez volt a rémesebb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz