login |

Fear The Walking Dead: kezdett a 7. évad

2021. 10. 13. 19:15 - Írta: winnie

30 hozzászólás | kategória: kritika,

az a legjobb (a legjobb…?) a The Walking Dead-sorozatokban, hogy mindenki meg van arról győződve, hogy az a legjobb TWD, amit ő néz. Persze mindezt úgy, hogy csak azt az egy sorozatot nézi (ja, úgy könnyű!) és fogalma sincs róla, hogy a többi éppen milyen, hiszen csak azt tudja, hogy egykor kaszára méltónak találta őket. Igen, tudom, ez minden sorozatra igaz, a minőség nem fixen az egyik irányba halad, s ezt tényleg csak azért írom, mert ősszel volt, aki kommentben leírta (dokumentálva van!), hogy kiemelkedő a TWD S11, más azt, hogy eszméletlen jó a Fear…, én pedig azt, hogy a World Beyond volt teljesen jó. Az S1 fináléig.

És ez így van jól, nem? Mindenki mást keres ezekben a sorozatokban és azt választja a korrekt választékból, ami ínyére való. Látva mindhárom új szezonjának első részét, még azt is nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy ezek a szériák nem igazán hasonlítanak egymásra, látszik, hogy mások a készítők. Az egyik mellett való lehorgonyzásba maximum az kavarhat be, hogy míg a TWD elvan a maga kis világában (bár épp bemutat egy hatalmas városközösséget), addig a (talán még Rick elrablása előtt járó) Fear-ben a 6. évados zárása hozott egy kvázi “globális” történést (nukleáris robbanások), míg a World Beyond a posztapokaliptikus Amerika geopolitikai viszonyai mellett erősen kiemeli a tudományos oldalt, a zombik megismerését, a velük való kísérletezést. Így, akit maga a világ érdekel, annak érdemes fél szemmel követnie a makro történéseket.

Persze a sok rizsa (ami ettől még tényleg folyamatosan foglalkoztat) annak elfedésére is szolgál, hogy bár az AMC jóvoltából láthattuk a Fear új szezonjának első két részét, de azokról sokat nem nagyon tudnék írni, ez a kezdés még akkor sem volt újoncbarát, ha ezt az illúziót adta azzal, hogy az évadnyitó első 10, zömében néma perce egyetlen új szereplőre koncentrált.

Általában ezek a rendhagyó kezdések jól szoktak elsülni, de itt eléggé éreztem a fáradtságot. És nem, nem a sorozatét, hanem az enyémet, mint Walking Dead-nézőjét. Lehet, hogy régebben simán lekötött volna az egyébként elég jól és tényleg pazar zombieffektekkel megcsinált nyitány, ami egy ismét megváltozott világot mutatott be, elég erős vizualitással (annak ellenére nézett ki jól, biztosan stúdióban forgatták).

Szóval bár jár a pacsi a kezdésért, de számomra már csak az volt ennél kevésbé izgalmas, amikor lekerült a gázálarc (nyugi, a 7×02 is gázálarcos rész lesz, csak az Morgan-ékkel), és bejött a képbe egy régi ismerős, aki ugyancsak egy új közösséget kezdett el kialakítani (természetesen elmagyarázza nekünk, hogy erre hogy nyílt lehetősége, az íróknak itt muszáj volt bedobniuk egy deus ex machinát). Ez bőven hozott filozofálgatás, köldökbámulást, ön- és környék felfedezést, hogy aztán csattanós véget érjen, én meg csak a fejemet vakartam, hogy akkor most mennyivel kerültem előrébb.

Nem lehet azt mondani, hogy a Fear nem halad előre a sztorival, karaktereket is bőven mozgat, konfliktusokat is generál, érdekes kérdéseket is felvet, de számomra valahogy hiányzik, hogy egésszé álljon össze. Legutóbb nem mindenki örült annak, hogy ennyire epizodikussá, karaktercentrikussá váltak a sztorik, mert hiába meséltek olykor önmagukban jó történeteket, akár azt is érezhettük, mintha olykor nem is egy sorozatot néznénk. (A jelek szerint tovább szeretnék vinni (egy ideig) a formátumot, hiszen a 7×01-ben egy, a 7×02-ben pedig két szereplő van az “állandó” gárdából.)

Benne volt a meló a Fear idei első két részébe, odatették maguk több részleg melósai (mondom, a zombik nem semmik, rengeteg munkát feccölnek beléjük, olykor csak pár másodperces jelenlétért), de ebbe a stílusba belefáradtam, így én személy szerint inkább untam, nagyon kevés olyat tartalmazott, amitől felpattantak a nyugalmi állásba helyezkedni akaró szemhéjaim.

Mi? Azt mondjátok, hogy szombat hajnalban jön a Day of The Dead premierje, 2022. nyarára pedig bejelentették a Tales of The Walking Dead-et? Addig talán kipihenem magam.

30 hozzászólás Ne habozz!

razs - 2021. 10. 14. 18:51

Szerintem már említettem, de én azt szeretem, amikor legyen bár egy sorozat bármennyire is fikció, a “valós” tudományos részeket, úgy mint a fizika, kémia, biológia hitelesen csinálják meg. Értsd: sárkányok és zombik nem léteznek, azok kitalált módon működnek, de az emberi szervezet ugyanúgy reagáljon, mint a valóságban. :)

Ahogy az előző évadban például az sem tetszett, ahogy Dakota off-screen megmentette Morgan-t. Lőtt sebekkel egy steril műtős szobában is kihívás lett volna egy orvosi team-nek, de erre egy 15 éves forma csaj egy zombiktól hemzsegő kihalt kisvárosban simán megoldja.

Itt is gondolkoztam azon, hogy az atomrobbanás esetén egyrészt a lökéshullám, másrészt a sugárzás esetén mennyire életszerű egy kocsi alá vagy egy pincébe elbújni. Vagy az induló helikoptert nem vágta-e volna földhöz. Nyilván még nem mutatták az összes főszereplőt, de van egy olyan érzésem, hogy nem lett bajuk.

OK, nem az Indiana Jones-féle hűtőszekrény, de akkor is. Számomra nem teszi teljesen tönkre a szórakozást, de 1-2 plusz vagy mínusz pontot mindenképpen jelent, hogy az ilyenekre odafigyelnek vagy sem. :)

irgum76 - 2021. 10. 15. 08:04

“az a legjobb (a legjobb…?) a The Walking Dead-sorozatokban, hogy mindenki meg van arról győződve, hogy az a legjobb TWD, amit ő néz. Persze mindezt úgy, hogy csak azt az egy sorozatot nézi”

én nézem mindhármat és már fogalmam nincs ki, mikor, hol merre
csak bambulom őket mint egy zombi
még szerencse, hogy vannak “előző részek tartalmából”
mert így legalább valamennyire fel tudom idézni a történteket
de évadokra visszamenőleg már lila köd

Benzin - 2021. 10. 19. 21:29

Még mindig az lúzer Scott M. Gimple a kreatív főnök?
(költői kérdés)

winnie - 2021. 10. 20. 08:02

nem ő csinálja a sorozatokat, nem ő dolgozik rajtuk, mindegyiknek saját gárdája van, őt kivonták, hogy ne foglalkozzon napi munkával.

Róka - 2021. 10. 20. 18:05

“Itt is gondolkoztam azon, hogy az atomrobbanás esetén egyrészt a lökéshullám, másrészt a sugárzás esetén mennyire életszerű egy kocsi alá vagy egy pincébe elbújni.”

Igen ezen én is elgondolkoztam, még mondjuk arra, hogy elbújnak a pincében arra azt mondom, hogy Oké. Egy furgon alá bebújni, amikor jön a radioktiv porvihar, (mert az volt nem?) Ami nagyon káros, ha belélegzed.
Érdekes.Hát kiváncsi vagyok mit hoznak ki abból a szálból…

Mate4182 - 2021. 10. 21. 20:50

Az hogy Victor Strand ebben az evadban is rohadek nem feltetlen jo hir. Kedveltem a mocskot amikor jofej volt :D , de most az epizod vegen a Teton, biztosra vettem hogy le fogja lokni a vegen…

Alicia hianyzik, jo Latni hogy nem csak en kedvelem :)

Szerintem ez a legjobb walking dead sorozat valaha, es ennek 3 oka van:
– a pilot konkretan zsenialis
– meg tudott ujulni amikor ellaposodott
– sokkal jobb casting

Engem az erdekelne inkabb hogy ezek az atomok hogy fogjak erinteni az anyasorozat szereploi

Benzin - 2021. 10. 22. 10:23

Az nem semmi, hogy lehozták nettó 2 fő színésszel + 7-8 statisztával az epizódot, ráadásul úgy, hogy egyszerre 5-nél többen nem voltak képernyőn.
Az első negyedóra végén volt egy erősebb 5-6 perc a Toronyban, vagy miben, amikor mindenki a fedélzeten volt egyidőben, de azt leszámítva klasszik kamara darab.

A produkciós dizájn kiváló; “köldökbámulással” meg nem lehet mit kezdeni, az az alapszolgáltatás része TWD + FTWD világában…

dexike3 - 2021. 10. 28. 11:08

azt nem tudom, hogyha ez 3-5 évvel van a TWD előtt (és ki tudja mennyivel a Beyond előtt), akkor azokra miért nem volt a robbanás kihatással. hisz láthattuk, hogy mekkora területet érintett (térképen mutatták). plusz Dwight is láthatta, meg persze mások is hírét vihették volna.
kis érdekesség, hogy a Hiroshimára 15 kilotonnás atomot dobtak le.
az ilyen tengeralattjárókon pedig 90 és 455 kilotonnás bombák lehetnek (per Tomahawk rakéta). szóval tuti nagyot szólna a valóságban is.

Mate4182 - 2021. 11. 01. 21:02

Amennyire tetszett ez a nuklearis tema az elejen, annyira kezd most mar zavarni a kovetkezetlenseg vele kapcsolatban.
Valahol terjeng a sarga es zold fust, par km-el arrebb meg gyonyoru zold pazsit meg erdok, mezok

Na most akkor mi van?

Alicia johetne mar

winnie - 2021. 11. 02. 09:36

Mate4182: valahol meg kell szűnnie a bomba hatásának:)

winnie - 2021. 11. 02. 09:36

“azt nem tudom, hogyha ez 3-5 évvel van a TWD előtt (és ki tudja mennyivel a Beyond előtt), akkor azokra miért nem volt a robbanás kihatással. hisz láthattuk, hogy mekkora területet érintett (térképen mutatták). plusz Dwight is láthatta, meg persze mások is hírét vihették volna.”

ugyanannyival vannak kávé, de ami hatás volt, az csak az állam egy részében van jelen. amiről van, aki tud jelenleg a twd-ben is meg a world beyondban is, de az emberek zömének fogalma sincs róla.

razs - 2021. 11. 02. 20:52

Engem pedig az zavart az új részben, ahogy Victor-ék ki be járnak a toronyházból a zombi “blokád” mellett. Ha Őt hivatottak megvédeni, akkor hermetikusan elzártnak kellene lennie, elvégre ha ki- és be járkálnak szabadon, akkor azok is be tudnak menni, akik ártani akarnak Neki. ezt nem teljesen vágom…

Mate4182 - 2021. 11. 02. 22:47

Winnie – az Tiszta sor csak kicsit hianyolom az ,,atvezetest’’ marmint, egyenlroe csak 2 veglet van
A teljesen rendben es a teljesen halott
Ez az ami kicsit furcsa, bar kozben elmerengtem hogy az osszes ,,Halalos dozis’’ helyszin kb 70es evekbeli filmdiszletre emlekeztet es max 5 emberrel forgatottak, szoval gondolom a karanten idejeben ezek voltak a lehetoseg es aszerint dolgoztak, aztan ahogy enyhultek a korulmenyek ugy sorra forgattak az uj jeleneteket es vegul osszevagtak oket.

Róka - 2021. 11. 11. 21:37

Én például,hiányolom a heti kritikákat, kibeszélőket a Fear TWD-ből. Itt több mindent lehetne egyes epizódok után megbeszélni, mint a TWD-nél. Mert úgy érzem, hogy nincs értelme ide leírni minden egyes epizód után a gondolatokat. Túlságosan zsúfolt lenne.. Pedig lenne pár kérdésem.. Vagy csak én vagyok így ezzel?

winnie - 2021. 11. 12. 05:28

Róka: jogos, de a lehetőség adott bárkinek, hogy írjon heti kibeszélőt, közülünk szerintem már senki sem nézi a sorozatot évek óta, így mi nem tudunk írni.

Róka - 2021. 11. 12. 10:10

Hát, remélem lesz valki aki estleg elválalja. Ha lenne rá időm, meg jártasabb lennék ezekben elválalnám, de így sajnos offos.
Ha nem akkor max félévad, évad végén összefoglalom, poszt alatt, ha lesz.

dexike3 - 2021. 11. 16. 07:12

voltak érdemleges dolgok ebben a Lennie James rendezésben, vagy csak én nem vettem észre a sok maszkos közeli miatt?

Mate4182 - 2021. 11. 23. 17:48

Kicsit arra emlekeztet ez az evad mint amikor a tornado szetszedte oket es a fel evad arrol szolt hogy megtudjuk ki hol van.
Mar lament 6 resz es biros en Morgant szo se rola de mostmar megtudnam mi van Aliciaval…

Mate815 - 2021. 11. 24. 08:39

Jó lenne ez ha nem erőltetnék az olyan idegesítő gyökerek szerepeltetését mint Grace vagy Althea. Maggie Grace savanyú pofájától meg a csöves sapkájától rosszul vagyok. Remélem többet nem látjuk.

k-10 - 2021. 11. 24. 10:45

Mate4182:
A 7. rész végén kiderült, hogy a 8-dikban fog kiderülni :)

dexike3 - 2021. 11. 24. 11:06

ezt már korábban tudtuk: viszlát Al, remélem valamikor visszatér még a karakter (akár egy másik sorozatban).

https://comicbook.com/tv-shows/news/fear-the-walking-dead-maggie-grace-leaves-season-7-althea-exit-goodbye/

Enzo - 2021. 11. 24. 19:53

7×01 (pótlás)

Szóval nukleáris posztapokaliptikus világ. Szerintem ez egy túl merész húzás volt a készítőktől – nem igazán értem, hogy a fizikai realitás törvényeit még csak többé-kevésbé betartva is hogyan lesz itt bármilyen élet, élelem, ivóvíz, ilyenek… mindenesetre a sárgás színvilág tetszik, és Strandék is remek kis életteret gründoltak össze, van itt minden a golftól a jógaóráig, amit akarsz. Ezt legalább valamennyire megmagyarázták…

A világítótornyos-ködös erőltetett f@szkodás után kiderült, hogy Alicia nincs az elhagyatott bunkerben, de hagyott egy üzit (ki az a Padre?), a végén meg már nem értettem, hogy minek kellett csak a lány miatt áthozni a világítótorony lámpáját, hiszen zombik és egyéb emberek előbb találnának oda így – de aztán kiderült, hogy Strand is pont a távoltartás miatt tette ezt…és ledobja Willt, lol :O ahogy a RetroShock-videókban mondják: “Bye-bye!”

Darabkák:
– Fel se ismertem, amíg nem mondták, hogy Stradnek azért fontos ez a nyaklánc, mert Aliciáé, és ezek szerint a frissen középpontba állított Will nevű srác ismeri…
– Fosztogatók is vannak, hurrá, más se hiányzott ebben a pokolban :D
– Ez a zombifotózgatás nevetséges amúgy, hogyan ismerné fel bárki a szeretteit egy zombi állapotban készült fotóról?

7×02 (pótlás múlt hétfőről)

Grace megtapasztalja, milyen friss anyukának lenni, Morgan közben összebütykölt egy szuperautót (what?), amivel ki tudnak menekülni a radioaktív területről, de természetesen bele kellett erőltetni egy húzást, amitől nem tudnak továbbmenni…hát ez, hogy egy nyomorult kazettát nem bírnak kiszedni a lejátszóból, csak fogtam a fejem… :D
Grace halálvágyának elnapolására pont jókor jöttek a gyerekrablók (akik szintén ezt a titokzatos Padrét emlegetik), és elég erős sztoriszálat hoztak, a zombi kisbabánál azért pislogtam nagyokat :O A dróttelefonos megoldás ötletes volt, a maszatolódós zombik gusztustalanok, a happy end pedig egy rakat kajára bukkanás formájában érkezett. Ja meg elvarratlan szálak is maradtak persze: egyrészt jött a tengeralattjáróra Salim (tudom, hogy nem ez a neve Strand társának, nem érdekel :D) és felajánlott náluk egy helyet Grace-nek, másrészt…ki ez a végén a zombifejjel, ismerni kéne? Biztos összefügg azzal a másik ismeretlennel, aki jött a kocsival és Morgan lelőtte.

Róka - 2021. 11. 28. 16:31

7×06 Spoilleresen:
Ez volt az az epizód ami rendesen elrontottak. Logikátlan az egész.. Megvan az alaptörténet ami jó. CRM-ről azt hittem megtudunk bármit, de nem sokat tudtunk meg.

– Egy kivégző osztagot küldenek. Hogy levadászák Althea-t is. Akik elvileg egy elit alakulat, aki nézi a TWD WB az tudja, hogy azért ők nem sz#roznak. Rájuk találnak a híd alatt, lőnek rájuk ahol még véletlenül sem talaja el őt és Morgent. Majd később a kocsira is csak később lőnek.

– Elkapják Morgent és Gracet akik (kerozinnal megtöltött Swatos kocsival keresik Althea-t. És erre még külön fel is hívják a figyelmünket, hogy azzal nem fog menni.. Ne mindja nekem senki, hogy találtak máshol benzint )
Hogy tudott megállítani két fegyveres ember egy Swatos kocsit?!

-Helikopterrel mennek a CRM-esek a találka helyre, (de kedvesek voltak Morgenék, hogy maradt még kerozin a tartályban :)

– Alap ötlet jó volt, hogy egy ágyúgolyóval kéne őket kinyírni. SWatos kocsival eltakrák nem látszik az ágyú. Grace elindul, erre a CRM-esek nem Althea-t lövik, elkezdik a Swatos kocsi tetejét lőni. Miért?!

Aki látta az tudja, mik voltak ezek. Neketek mi a véleményetek ezekről a részekről?

k-10 - 2021. 11. 28. 22:37

Na, Alicia nem csak az asztalt rúgta föl, hanem a körülötte ülőket is…

Mate815 - 2021. 12. 02. 21:45

A 8. rész valami egészen kivételesen ostoba történet volt. Mi történt ezzel a sorozattal? Csak fogtam a fejem és forgattam a szemeim a sok gyökérségen. Leginkább, miből gondolták azt, hogy a szenátor hullája bárhová is “elvezeti” őket? Alicia miért nem szúrta le a járatban a szenátort vagy verte szét a fejét egy kővel ahelyett, hogy kövekből falat épített? Miféle idióták írják ezt és miért nézik teljesen hülyének a nézőket?

Mate4182 - 2021. 12. 04. 21:25

Olyan az elmult par resz mintha anno azok a kontarok akik felelossek voltak a Walking Dead utobbi par evadaert most valahogy atkerultek volna ide hogy itt is jol szetcsesszek az jeleneteket …

Mate4182 - 2021. 12. 06. 15:22

Hat ha igaz a mai hir a fooldalon akkor egyre gyanusabb hogy az anyasorozat kontárjait engedtek a Fear alkotasanak kozelébe … katasztrofa

Mate4182 - 2021. 12. 08. 16:17

Micsoda felevadzaro volt..

Nagyon hianyoltam mar Aliciat!

Spoiler:

Mi a francnak ment vissza a csontokert? Vagy hogy kerultek utolag a csonkra?
Es mostmar azzal szur? A csontokkal?
Fuh nagyon sok kerdes merult fel bennem :D

Remelem evad vegen latjuk Victort csoszogni a halottakkal…

Róka - 2021. 12. 08. 16:18

Mate815- Azért, ha belegondolsz, hogy bezárták Aliciát egy bunkerbe, ahonann semmi kiút sincs, kétségbe van esve, később kiderül (legalább is azt mondják, hogy a barátai meghalnak), kell keresni valamit amibe bele kell kapaszkodnia. (és egy olyan ember aki nem járt kint, és még járkálóval sem találkozott) meggyőzi. Hogy, Ő a szenátor tudja hol a Padre!

-Meg amúgy a történettel szerintem semmi gond nem volt.(De persze ez csak az én véleményem.)

-Inkább az a probléma az utóbbi 3 résszel(6,7,8). A történet amit elmondana jó. Csak amikor képben megjelenik akkor ott vannak értelmetlen és logikátlan cselekvések.

-S7 Ep 8 (félévadzáró)

– Amikor Alicia megy ki a csöveken. Kint becsapodnak az atomrakéták. Néhány helyen beomlik az alagút. (Pont ott nem ahol ő van) De előtte közvetlenül meg utánna pont beomlott. Oké.
De a kövek mégis honann jöttek, ha felette ép a “fal”?
Utánna miért világít rá a szenátorra? Látja, hogy ott van!
Miután beleharapott a kezébe egyből utánna leütötte a szenátort. Elájult a járkáló vagy mi ? Utánna, hogy nem támadott rá többször?
… (Na ezek azok amivel a probléma van)

Mate815 - 2021. 12. 08. 18:34

Róka: Ez gyenge magyarázat, Alicia van annyira tapasztalt, hogy nem csinál ilyen debilséget. A TWD franchise eddigi, összesen 20 évadjában, együttvéve nem voltak akkor baromságok mint ebben a 8. részben. Mindenki úgy viselkedett mint egy őrült 3 éves.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz