login |

Sex Education: a 3. évad

2021. 10. 14. 21:30 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Nekem lehet, hogy itt a vége, hiába kedvelem még mindig a karakterek egy részét. Konkrétan rég láttam olyan évadot, ami nem egy, hanem rögtön két cápaugrást is képes beiktatni. Pedig csak 8 résznyi Szexoktatást kellett letudniuk a Netflixen!

Kicsit hátralépve egyszerűen nem tudnám elmondani, hogy idén miről akartak beszélni. Vagyis nyilván kijelenthető az, hogy lassú lépésekkel vissza akarták hozni Otis-t a “küldetéséhez”, önmaga megtalálásához. Ez a komoly szál természetesen kihámozható. Viszont azon kívül összevissza volt minden, mint egy vásárban, és sajnos ebbe az említett cápák átugrása is beletartozott.

A tovább mögötti rész már spoileres lesz. Előtte azért annyit, hogy az első két évadot még mindig tudom ajánlani, ha valaki egy szórakoztató, de mégis kicsit komoly sorozatra vágyik.

A sok említésre kerülő szállal nem az értelmetlensége a baj, mind mögött látszik a gondolat, amit át akartak adni, nem hülyék vagy idióták a készítők, de valahogy mégis keszekusza az összhang. Például ott az új igazgató, aki a régi értékeket képviselte, a 40 körüli nő a “bezzeg az én időmben” dumákat nyomatta, és körbenézve akárcsak a mi országunkban is releváns a karaktere. Remek volt, ahogy “legyőzték” a haladó fiatalok, viszont rögtön utána koppantak is, hogy csak simán jókat gondolni néha komoly életbeli pofonnal jár. Viszont a “végső csata” vele már nekem volt kínos, annyira nem működött (a musical egyik cápa).

Érdekes volt még az igazgató szálán, ha már készítői szándékban gondolkodunk, hogy az igazgatónő meddő volt, míg a teljesen haladó gondolkodású, a világ legrosszabb pszichiáterét játszó Jane kis veszéllyel, de még 50 közelben is szülni tudott. Kacsintások a nézőre, hogy ugye értitek, lassan elhal ez a gondolkodás. Szóval a készítői üzenet látszik, de olyan jelenetekkel jutottak el ezekhez, amik egyszerűen kínosak, hiába fontosak.

Ott van maga Otis. Egyszerűen csak a két véglet között tudják mozgatni, ami borzasztó. Vagy teljesen felnőttesen, vagy 12 éves dedósként képes csak létezni, és utóbbi mindig borzasztóan sül el. Tudom, fiatal még, fotelből nem abban a helyzetben nyilván könnyű a jó döntéseket meghozni helyette, de sorozatban nekem kicsit zavaró, hogy ugyanabba a hibába esik mindig. Konkrétan megtalálta a saját útját az évad végére, de valójában meg úgy érzem, hogy nem jutottak sehova a kvázi főszereplővel.

A legfelnőttebb idén Erik volt, az gyönyörű volt, ahogy rájött, hogy ő egyszerűen máshol tart már emberileg, és szárnyalni akar, nem gyereklépéseket tenni a szerelmével. És igen, húzható a párhuzam Otis casual és Erik szálai között, más-más oldala a szerelemnek és a csalódásnak, a morális egyenességnek, de közben meg olyan idegesítőek néha. Főleg Otis.

Igazából lehet csak az idegesített, ahogy eljutottak a szereplők a főbb fordulataikhoz? Talán mert unalmas klisékben tették, és most ugrik be, hogy annyira egyformán felnőttesek a fiatalok, amikor komoly dolgokról beszélnek, ők is összemosódnak már. Pedig tényleg, bármelyik szálra gondolok, látom mögötte az értéket. Ha valaki 14-18 évesen véletlenül nézheti ezt a sorozatot, akkor csak az elfogadást látja benne, hogy a különcöknek is van helye a világban, hogy a tabukról lehet beszélni, mert mindenki furcsa, még a vaginák sem úgy néznek ki, mint a pornókban. Értéket képviselne a Szexoktatás, de közben meg átmegy önmaga paródiájába.

… és akkor eljutottam a szó szerint szart dobáló jelenethez. Igen, ez volt a nagy fehér cápa. Itt egy komoly sorozat, amiben sokszor van teljesen életszerű humor, erre egy 17 körüli srác amikor eltömíti a WC-t, akkor fogja a zokniját, és annak segítségével megragadja azt, amit szart és kidobja az ablakon. EZ MI A F*SZ?!? Ezek már kis és közepes felnőttek, miért ilyen konfliktust kapnak? Mennek a komoly témák, és ezt tudják mellé kitalálni a készítők? Itt is látni, hogy valami kellett ami Adam és a költő kapcsolatában áttörést hoz, kiáll érte, és Otis és Maeve egyedül maradhat ennek kapcsán kényszerből, szóval megvan a szándék, de hogy jutottunk pont ehhez a megvalósításhoz?

Maeve-ről nem is írtam, mert nem tudok. Talán majd valaki kommentben, de ő volt nagyjából a legfeleslegesebb az évadban. Alig volt közte és a fő szereplők között interakció, csak elvolt a saját háromszögében, és a fenti képen kívüli jelenetekben nem volt kémiája senkivel, még az állítólagos talán pasijával sem, akinek láthatóan megbocsátott miután durván megszegte a magánéletét.

Amúgy érdekes volt idén a megvalósítása a sorozatnak, mert technológiában megint mindenhol jártak. Direkt régebbi korok telefonjait használják a szereplők, a kocsik is mindenféle időből származnak, a keverés miatt próbál kortalan lenni a Sex Education, hogy elférjen benne 60 éves oktatóvideó is reálisan, miközben a non binary szereplői lázadnak és teljes a szexuális szabadság. De ez is csak egy maszlaggá teszi, mármint ahogy megoldják a korok keverését, mert akkor most mit is látunk? Hogy nem mernek konkrétan elővenni semmit, és inkább amolyan szalmaszál kiragadós kritikája a régi idők gondolkodásának a végeredmény, nem pedig egy átgondolt haladás.

Nem szeretek ilyen negatív lenni, tudom hihetetlen, talán csak a csalódás miatt buktam ki ennyire. Részemről az önismétlés és a poénok túlzásai miatt már nem igazán várható a folytatás.

12 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 10. 14. 22:37

Egyet kell értenem, elfáradt a sorozat, a másik nagy baja pedig a túl sok szereplő, akiket nehéz mozgatni, plusz még érdekes sztorit is írni nekik. De azért pontba szedném a problémáim, mert túl sok volt:

– a szex téma: ez egy ilyen témájú sorozatnál nyilván adva van, de ebben az évadban szerintem már ez is túl sok határt feszegetett, egyszerűen az egyre “érdekesebb” identitásokkal próbálták a mondanivaló hiányát pótolni, kicsit túltoltnak éreztem, az előző évadokban sokkal jobban érezték ezt

– Otis: nagyon nem értem, amikor a főszereplő egy évad alatt nem fejlődik semmit. Borzalmas, na. Legalább menne valamilyen irányba, de nem, Otis ugyanott áll, ahol az előző évad végén. Kicsit megbillent előre, aztán hátra, és végül a helyén maradt.

Eric: Majdnem a legjobban kilógott ebből az évadból, kifejezetten rosszul voltam, amikor a képernyőn volt, szerintem ő nem csak a társait, hanem a sorozatot is kinőtte, nincs már helye itt.

Ruby: szegény lányt már tökre bírtam, erre nem kap lezárást, konkrétan a levegőben maradt a sztorija, ez iszonyat baki volt

Adam: Még mindig a legjobb férfi szereplő, bőven van benne potenciál, és jó látni, hogy az egyik karakternek legalább látványos a fejlődési íve

Aimee: Ugyanez a kategória, a legizgalmasabb még mindig, szerintem az egyénisége remek, sokkal több teret kellene kapnia a folytatásban

Maeve: őt utoljára hagytam, mert róla már human leírta a véleményem. Jobb lesz, ha egy évig legalább nem lesz itt, mert tényleg észrevehetetlen, ráadásul unalmas már az Otis-szal való se veled, se nélküled dolog. Az évad végén az volt az első gondolatom, hogy itt ha jó döntést akarnak hozni, akkor Maeve karaktere már nem tér vissza ebbe a sorozatba állandó szereplőként.

Összességében egy kifulladt, kicsit repetitív évad volt ez már, az első kettő közelébe sem ért, így totális csalódás. A folytatásba talán belenézek, de már nem fűzök sok reményt hozzá, mert kb. a szereplők felét el kellene engedni, köztük Eric, Maeve, Jackson mindenképp, de nyilván nem fogják ezt meglépni, így szerintem a 4. évad már eleve kudarcra lesz ítélve.

Kukabúvár - 2021. 10. 15. 05:57

Ez volt eddig a legjobb évad szvsz. Lehet, hogy nem olyan könnyed mint az előzőek, de mekkora részek voltak már benne. Karakterfejlődés pipa, humor pipa, megható részek pipa. Otisból kevesebb jutott, de azt nem bánom.

Divide - 2021. 10. 15. 06:42

Miközben néztem, nekem nem tűnt olyan rossznak, de így utólag belegondolva, tényleg jó sok szálon pofára ejtettek.
Ami menet közben is zavart, az az igazgatónő figurája. Táncikálva mutatkozik be a diákoknak, aztán a legvisszataszítóbb autoriter zsarnokká válik, ráadásul számomra egyáltalán nem jöttek át a motivációi. Mivel neki nem lehet gyereke, gyűlöli az összes többit, vagy mi? Az iskolatanács nyomása röhejes indok lenne, aki szégyentáblákat akasztgat gyerekek nyakába, az ezt élvezetből csinálja.
Otis casual kapcsolata szerintem mélységesen karakteridegen volt, ezért aztán a sorozat kétharmadában a főszereplőt sem tudtam hova tenni.
Az meg, hogy két évad szexoktatás után még mindig vaginákon kell meglepődni, az ötlettár kimerülését jelzi. A legalja prosztó vígjátékokat idéző buszos dobálózást meg hagyjuk is…
Jane és Adam szála viszont tetszett, és Maeve-ből is jöhetett volna több (Otis nélkül).
De összességében a sorozat eléggé kifújt, a következő évadban valami nagyot kéne tekerni rajta, ha érdekes akar maradni.

wintender - 2021. 10. 15. 08:05

Én azt éreztem ki az egész évadból, hogy Adam szálára tök sok energiát költöttek az írók. Nekem nagyon tetszett, hogy mekkorát változott a karakter. Viszont cserébe minden más fronton lapos üresség volt.

Amennyire drukkoltam az első két évadban, hogy Maeve és Otis jöjjenek össze, mostanra már egyáltalán nem éreztem azt, hogy jók lennének együtt.

A musical teljesen a semmiből jött, pedig akár jól fel is lehetett volna építeni, hogy titokban készülnek rá.
A sz@rdobálós meg… Arra nincsenek is szavak.

Engem egyedül Adam miatt érdekel a következő évad, az sem zavarna, ha csak vele foglalkozna :D

Pippa - 2021. 10. 15. 10:57

Én nem vettem annyira komolyan és így tetszett. Jókat szórakoztam ezen az évadon is, és várom a lezárást.

Persze a kritika jogos, és értem is, de számomra nem volt ez olyan rossz.

Otis szála addig érdekelt, amíg Ruby-val volt, érdekes háttérsztorit kapott a lány karaktere, és sajnálom, hogy félbehagyták. Sokkal több kémiát és potenciált láttam ebben a kapcsolatban, mint a Maeve – Otiséban. Azt hozzá kell tennem, hogy nekem az elejétől kezdve antipatikus Maeve, egyáltalán nem kedvelem, és ez csak egyre rosszabb lett így a 3. évad végére, remélem nem lesz itt a negyedikben, de biztosan igen. :D

A többiek jók, mindent lehet kedvelni valamiért. :)

human - 2021. 10. 15. 16:50

igazatok van, Adam szála korrekt volt

Ripazha - 2021. 10. 15. 17:48

Hmmm.
Igazából érdekes.
Otis mint főszereplő fejlődési íve a következő évadban tudna haladni. Most kapott egy csomó történést, érzést a nyakába, amelyre még nem sikerült érdemben reagálnia.
Hálátlan karakter Otis, mert koravén karakter, néhányat az életből is ismerhettek, csak általában nem emlékeztek rájuk, mert betudtatok hogy ő a fura az osztályból. Másmilyen karakter ezért másképp is bannak vele, először kap egy csomó anyagot a nyakába, majd kibogozza és így jön majd a fejlődése. Túlságosan hamar volt előrébb mint a társai, és mikor próbálta kielni magát, olyasmit indított el amit még nem tudott rögtön kezelni. Ezért ő jelen évadunkban csak őrlődött magában, csak ezt nem hangoztatták olyannyira látványosan.
Valószínűleg az Otis felé fűződő értetlenség miatt szájbarágósabbak lettek.
Adam sztorija igazából meglepően jó. Zseniális karakterré léptették elő szép lassan, ő neki könnyebb is mivel -1 ről indult.

Maevel hasonló a helyzet, mint Otissal, túl magasról indult, nehéz neki bármit is írni, talán meglepődtek, hogy eddig eljutottak, fene tudja. Ezért csak a környezeti tényezőket tudják befolyásolni körülötte. Így fejlődni ő is csak következő évadban tud majd. Neki össze is jött a környezet változás. Otisnak kérdéses, de valószínűleg rá fognak feküdni a készítők.

Én pont Eriket érzékeltem negatívan, mert az ő mintái, nem érettségre utalnak, hanem pont kamaszkodasra, az összevissza vergődése, ellenben ez a kamaszkodas jól van megírva, ő még nagyon nem forrta ki magát, de talán ő lesz az ügyeletes hedonista a következő évadban.

Aimee szála keveset haladt, de amilyen kis butacska karakter pont illik a vaginizmus része, attól hogy mi tudunk valamit, attól meg nem minden karakter tudja önmagától.

A kaki dobálás elég amerikanizált humor lett ezt aláírom, túl sok lett, túlságosan abszurd hekyzetbe akarták állítani a karaktereket szemléltetés címszóval. Kínos volt na. De elérte a célját. Reméljük több ilyen nem lesz.

Az igazgatónő által sokat tanultak a következményekről, ami kamaszoknak elég fontos, így kíváncsi leszek a folytatásra. Ne feledjük hogy kamaszok, és csak játszák az agyukat, egyik sem érett még, némely felnőtt se :-D

Sajnos ez pont az a fajta évad volt ami minden sorozatban válaszút elé állítja a nézőket. (Hirtelen csak a mr robot második évad jut eszembe, hány junkie fanyalgott meg kiszállt, aztán a továbbiakra mégis magára talált a sorozat, de még hogy)
Mindig kell egy mélypont, túl jól indítottak, valahol hibázni kellett, hogy a továbbiakat értékelni lehessen. És remélem, hogy igazam lesz. De fenntartom a lehetőségét annak, hogy a következő évad az utolsó lesz.
Max két évadot látok még a sztoriban. Szóval vagy a következő évadot 10 részben lezárják, és mindent beleadnak, vagy kifullad. Meglátjuk.

Never - 2021. 10. 15. 22:04

érdekes értékelés

– szar dobálás volt talán az evad egyetlen olyan poénja amire azt mondtam hogy oké, primitiv de illik a sorozathoz. Most komolyan, miért húzzátok a szátokat? Az elso részben megkaptuk Adam hímveszojet a képernyo 70%ra. Az nem volt primitív? Ahhoz képest a buszos jelenet korrekt volt :)

– az uj igazgato nagyon tetszett. Végre a Netflixen is helyett kapott egy pár konzervatív gondolat. Azt mondjuk nem értem hogy miért gondolod hogy 40 éves volt a no amikor max 32nek néz ki de semmi baj. Az is tetszett hogy a woke kultúra kapott egy nagy pofont = bezárják az iskolát mert a támogatók nem akarnak pénzt fektetni az ilyen stilusu oktatásba. Nice.

– Adam. Hát izé, nem értem hogy milyen fejlodesrol beszéltek. Szegény gyerek most már azt sem tudja hogy simán csak meleg vagy talán már bí is? Totál agyhalott karakter. Idegesít.

– Maeve. Amit a szomszéd csávoval lemuvelt az gyerekes volt es valahogy nehéz volt elhinni hogy képes lenne szerelmi kapcsolatot létesíteni egy fizikailag sérult férfival. Az utolso részben mikor 30 másodperc alatt meggondolta magát es elutazott Amerikaba mert a baratnoje azt mondta neki hogy ez jobb dontes mint Ottisal foglalkozni… te jo ég, anyira gagyi volt az egész. Meh.

– Gillian Anderson. 50 eves no aki szul egy babát… ezt sem tartom olyan dolognak ami pozitiv vagy példaértéku. 50 ev felett mar nagyon rizikos teherbe esni, woke gondolkozás ide vagy oda ez nem így mukodik. Egy pillanatig megpr´bálták eladni nekunk hogy Gillian esetleg meghalt szules kozben… de persze nem hisz mit kezdenének az írok nélkule? Amugy egy ilyen komplikált szules után nem álna lábra egy pár óra után. Ismét egy barbár Netflixes megoldás de mindegy. Jah… a gyerek. Gondolom nem Jakobé ami… ciki de illik a bolond psichologushoz

– Aimee, Ola, Lily. Mind3 felesleges, filler karakter abszolút zéro fejlodésel. Aimee 8 részen keresztul csak arra volt jo hogy primitív poénokat dobáljon es bután nézzen a kamerába. Ola&Lily… Istenem! WTF! Ufos csaj! 8 részen keresztul vártuk az Alient de semmi sem tortént. Ola nem ismeri barátnoje igényeit, diszfunkcionális az egész kapcsolatuk de nem baj mert valamivel ki kell tolteni azt a 50 percet hát tessék

– Adam apja. Totális megalázas, from hero to zero. Észrevettétek hogy minden fehér férfi ebben a sorozatban nagyon pici IQ/EQ-val rendelkezik? Na jah, Adam apja sem kivétel ennek de itt legalabb volt valami fejlodés. Megtudtuk hogy testvére elnyomja, szereti a feleségét de Adamal nem tud komunikálni mert az o apja sem volt képes ilyenre. Wow, ez értékelheto torténet volt

– Otis&Ruby. WTF kategória. Lúzer Otis egy házibuliban tésztának öltözik (what?) erre fel az iskola egyetlen 10/10es csajszija behúzza a szekrénybe es szexelnek egy jót? Se puszi se készfogás csak egy instant szemezés es bum bele a lecsóba? Az a Otis akinek az elso évadban az is problémát jelentett volt hogy maszturbáljon? Ugyan már. Értelmetlen butaság nem beszélve arrol hogy Ruby elvileg “gazdag” kozben apja egy alkoholista/drogos senki aki egész nap alszik. Heh.

– non bineárís csaj. Na ez a karakter idegileg kikészített. Anyira flegma volt, anyira buta hogy fizikai fájdalmat éreztem a jelenetei során. Jackson (akinek 2 anyukája van de most csak 1 szerepelt) megcsókolja majd arrol dumál neki a “csaj” hogy “héé készen álsz egy queer kapcsolatra??” Mi van? Jakcson meleg lesz mert te non binearis vagy? Uff, persze semmi magyarázkodás ezt így kell elfogadnunk. Legalabb az igazgatono megprobálta fegyelmezni. Ezert jar a pacsi

– Eric. Nincs sok hozzafuzni valom azon kivul hogy édesapja eltunt. Vártam hogy a mostani évadban osszecsapnak es megkapja hogy “ebben a családban nem lehetsz meleg” pofont de semmi. Nem mertek ilyen témát nyitni inkabb elmentunk Afrikába ahol kiderult hogy neki aztán mindegy kivel, hol es mit csinál. Ez van.

Értékelésem nem egyertelmu. Az igazgatono torténete simán 8/10, a tobbi szál gyenge volt. Nem is tudom legyen 3/10 de csak azért mert Ruby tobb szerepet kapott

human - 2021. 10. 17. 03:41

ez nagyon durva volt.

jekatyerina - 2021. 10. 20. 23:30

Never
Pár dologra nem figyeltél vagy nem emlékszel jól.
Adam – többször is elhangzott, hogy a lányokat ÉS a fiúkat is szereti. A nyílt napon is ezt mondta, amikor mindenki kántálta, hogy miért nem szégyelli magát.
Otis & Ruby – a második évad utolsó részeiben jelentős szerepet kapott az a szál, hogy az Otis által rendezett durva buliban lefeküdtek (azaz Ruby vette el Otis szüzességét), eltűnt a gumi, esemény utáni tabletta, stb. Ott is elhangzott, hogy Ruby szeret nerd srácokkal szexelni, ha szomorú. Az, hogy összejöttek, egyértelmű folytatása volt annak a szálnak. Ruby apjának szklerózis multiplexe van, ez is felmerült többször.
Eric apja – sose volt probléma, hogy meleg a fia. 1-2. évadban is csomó pillanat volt, ahol az apja egyértelműen elfogadja a fiát, de rohadtul félti, amire volt is oka, lásd amikor megverték Ericet, stb.
Legközelebb nézz meg egy összefoglalót az előző évadokról…

KennyPowers - 2021. 11. 08. 18:28

“Ami menet közben is zavart, az az igazgatónő figurája. Táncikálva mutatkozik be a diákoknak, aztán a legvisszataszítóbb autoriter zsarnokká válik, ráadásul számomra egyáltalán nem jöttek át a motivációi.” Ezt a számból vetted ki. Nem az volt a baj h régi nézeteket vall hanem, h iszonyat szélsőségesre lett megírva a karakter. Nyilvános megalázás egy gimiben, szégyentábla, nem lehet a “bűnösökhöz” hozzászólni, több napos telefon elkobzás? MIVAAN? Ezt most komolyan higgyük is el? 2021-ben Angliában játszódik a sorozat könyörgöm, vagy netán Észak-Koreában vagyunk és csak én nem jöttem rá? Bár sztem már ott sincsenek ilyen módszerek. Számomra ez nagyon túlzó és hiteltelen volt. Az h Otis a béna srác aki oké h némi népszerűségre tett szert összejön a suli legjobb csajával sőt az még szerelmes is lesz belé megint mekkora hülyeség már? A 10/10-es sekélyes csajnak a 3-4-es szinten mozgó ovis külsővel rendelkező srác kell. És aztán persze h Otis dobja a bomba csajt. LOL. Az Otis anyja+pasija szál meg a terhesség annyira unalmas rész volt h először gondolkoztam el a sorozat esetében, h ezeket a részeket át kellene, léptetni. Annyira érdektelen volt, eleve rohej volt h terhest csináltak belőle de azok a párbeszédek Otis anyja meg a pasija közt, jaj de unalmas volt. Az alapsztori miszerint egy szűz lúzer ad szex tanácsot a menő diáktársainak se egy földhöz ragadt ötlet de ebben az évadban nagyon elszálltak, gyakorlatilag nincs egy életszerű szál a sorozatban.
Minden percben éreztem h egy sorozatot nézek, egyáltalán nem tudtam beleélni magam nem úgy mint az első 2 évadban. Amelyek siman 7,5-8/10-esek voltak nálam. De ez az évad nagyon hiteltelen, valóságszerűtlen, erőltetett, sokszor kínos és röhejes volt. 5/10

jAnO - 2022. 09. 02. 22:57

Nem olvastam végig (ezt) de nekem (is?) vmi összevissza’ volt a 3. szezon. Kár. Az első kettő nagyonjó …
itt voltak olyanok hogy nagyonmeredekfaszság. Nekikezdenék de nem ér annyit.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz