login |

Grey’s Anatomy: kezdett a 18. évad

2021. 10. 15. 20:20 - Írta: Deny

16 hozzászólás | kategória: kritika,

Nagykorú lett a sorozat! Meg kellene már törnöm a mintát, és nem minden évadkritikát a Grey’s Anatomy hosszúságával kezdeni, de hát basszus, amikor ma már a sorozatok nagy része 5 szezont is nehezen él meg, csak illik kiemelni az efféle mérföldköveket, hiszen ilyen hosszú pályafutás rendkívül kevés produkciónak adatik meg.

Visszatértek tehát kedvenc seattle-i orvosaink, a szokásosnál némileg rövidebb pihenőt követően, és most először merült fel bennem a gyanú, hogy talán utoljára. Ugyan a Grace klinika sorsáról hivatalosan még nem döntöttek, számomra több jel is arra utal, hogy ez lehet a hattyúdal. Persze ki tudja, lehet, hogy csak képzelődöm, és inkább amolyan biztonsági játékot játszanak a készítők arra az esetre, ha főszereplőnk úgy döntene, leteszi a szikét az évad végével.

Új fejezet kezdődött a Grey-Sloan Memorial orvosainak életében, és ez alatt nem csak azt értem, hogy új kalandok elé néznek a júniusi finálé után, ami a 11. szezonéhoz hasonlóan szinte minden fő szálat elvarrt. Valóban egyfajta tiszta lappal indult el az új felvonás, ami sokak örömére kilépett a COVID-éra nyomasztó világából, és egy olyan univerzumban játszódik, ahol a világjárvány már a múlté, és ezt rögtön tudtunkra is adták egy felhívással. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

– Feels like the old days.
– Finally!

A sorozat tehát visszatért a régi kerékvágásba, így minden a jól megszokott stílusban zajlik ismét. Egyelőre két habkönnyű epizódon vagyunk túl, ami bevallom, még nekem is felüdülés volt, pedig én szerettem az előző, drámai etapot is. Seattle ünnepli feltámadását, az orvosok ismét gondtalanul műthetnek (és szerelmeskedhetnek), és végre a humor is újra megjelent.

Persze azért nem múlt el nyom nélkül a járvány, ugyanis a Grace klinika a legtöbb kórházhoz hasonlóan orvoshiányban szenved: a halálos áldozatokon túl sorra mondanak fel a kiégett, leharcolt, kiábrándult szakemberek, nem kis fejtörést okozva Baileynek és Webbernek, akiknek egyúttal azzal is szembesülniük kell, hogy a rezidensek fejlődését drasztikusan visszavetette a pandémia, ezt pedig sürgősen orvosolni kell.

A premier egyik üde színfoltját pont a vérfrissítésnek szánt új jelöltek állásinterjúja szállította. Ezek a jelenetek már a 14. évadban is zseniális humorforrásnak bizonyultak, és idén sem okoztak csalódást. Kiemelném közülük Dr. Michelle Lint, aki Jackson potenciális utódja lehet, és nagyon örülnék, ha így lenne, mert már az első jelenésével is elnyerte a tetszésemet. A stílusa és a munkamorálja nagyon emlékeztetett Cristinára, és szerintem remekül illene a csapatba.

A kórház többi orvosa sem unatkozik, mindenkinek megvan a maga problémája: Teddy és Owen megpróbáltak végre valóban összeházasodni, ám egy balszerencsés fordulat ismét meghiúsította tervüket (legalábbis pár órára); Jo látványosan küszködve próbál helytállni újdonsült egyedülálló anyaként és szakmát váltott rezidensként; Link és Amelia pedig válaszúthoz érkeztek a kapcsolatukban.

Ez utóbbival nem voltam kibékülve, mert az ő párosuk annyira jópofa volt az elmúlt évadokban, erre most ráléptek egy olyan útra, ami Cristina és Owen mérgező se-veled-se-nélküled kapcsolatát idézte meg. Tulajdonképpen az alapszituáció is hasonló, csak itt a gyerek-kérdés helyett a házasságkötés a vita tárgya. Nem tetszik ez az irány, és remélem, nem fut zátonyra a kapcsolatuk emiatt, de nem igazán tudom, hogy lehetne ezt elkerülni, hiszen két teljesen ellentétes dolgot akarnak.

Meredith pedig úgy érzi, most, hogy n+1-edszerre is túlélt egy katasztrófát, ideje előállni a következő nagy dobással. Ebben rögtön segítségére volt a minnesotai Dr. David Hamilton, aki egy igen kecsegtető, de magas kockázattal bíró ajánlattal kereste meg. A férfi azt szeretné, ha főhősnőnk egy hipermodern kutatólaborban találna fel egy műtéti technikát, amivel végképp kezelni lehetne a Parkinson-kórt, a csavar az egészben pedig, hogy maga Hamilton lenne a kísérleti alany.

Ez egy nagyon ígéretes szálnak tűnik, és hatalmas pacsi a készítőknek, amiért behozták az egyik nagy kedvencemet, Peter Gallaghert a szerepre, csak azt sajnálom, hogy zsinórban már másodszor kell degeneratív betegségben szenvedő karaktert játszania. Gallagher alakítása már a Zoey’s Extraordinary Playlist-ben is bravúros volt, és itt sem okoz csalódást. Elég csak megnézni finom játékát például a vacsorajelenetnél. Ez a szál akár egy lehetséges végjáték is lehet Meredith számára, ugyanis eléggé úgy tűnik, hogy az írók azért rukkoltak vele elő, hogy valahogy kiírhassák a karaktert, ha Ellen Pompeo nem írna alá egy esetleges 19. évadra.

Ezt pedig csak tetőzte a rész egyik csavarja, amikor is váratlanul felbukkant a Scott Speedman által megformált Dr. Nick Marsh. A színész korábban egy epizód erejéig szerepelt a 14. évadban Meredith betegeként, és akkoriban kisebb fanfavorittá nőtte ki magát a nézők körében, ugyanis a két karakter között izzott a levegő, és rengetegen szerették volna, ha ő lenne a főszereplő új szerelme. Nos, ez most könnyen megvalósulhat, hiszen a kémia még mindig nagyon működik kettejük között, és a színész állandó szereplő státusza is árulkodó lehet, hogy nem csak pár részes kalandnak tervezik. Imádtam a közös jeleneteiket.

Ennek kapcsán volt még egy kisebb csavar a történetben, mégpedig, hogy a finálé és a premier közti intervallumban Meredith már randizott az eddig esélyes udvarló-jelölt Hayes-szel, ám félbehagyták bimbózó románcukat, amikor az özvegy férfi idősebb fia rosszul viselte apja új kapcsolatát. Nyilván ennek nem lesz azért ilyen könnyen vége, és tippre látunk majd egyfajta szerelmi háromszöget, amit most kivételesen nem bánnék, hiszen mindkét karakterrel szívesen látnám Meredith-t, és szívesen megnézném, hogyan alakul mindkettejükkel a viszonya.

A gyanúmat, miszerint ez lehet az utolsó évad mindezek mellett az epizódokban elhelyezett easter egg-ek erősítik. Az eddigi két rész tele volt kikacsintásokkal a kezdetekre: Meredith ugyanazt a ruhát viselte a premierben, mint a pilotban, és ahogy felébredt a rész elején, az is a sorozat legelső jelenetét idézte meg. A narráció Richard ikonikus monológját visszhangozta az első epizódból, megjelent Meredith anyja is, ugyanolyan beállásban, mint a pilotban, és több párbeszéd is korábbi diskurzusokra utalt vissza (akár szóról szóra). Na és persze, ne feledjük, hogy mindenki legnagyobb örömére, 10 év után visszatér Kate Walsh is Addisonként, aki már a következő epizód promójában is elsüti legendássá vált belépőjének kissé módosított változatát. Meglátjuk, beigazolódik-e a gyanúm, de nem bánnám, ha tévednék.

A kezdés tehát biztató volt. Számomra kicsit megidézte a 14. évadnyitót, amikor a korábbi melodrámát felváltotta a vidám hangulat, de kicsit a 12. szezonpremiert is eszembe juttatta, hiszen az is egy új fejezetet nyitott a sorozat történetében egy olyan finálé után, ami szintén elment volna sorozatzáró résznek is. Egy 7,5/10-et simán megérdemel. Hiába… ez az a sorozat, amit 17 évad után is olyan izgatottsággal tudok várni hétről hétre, mint ahogy egy ötéves várja a karácsonyt.

16 hozzászólás Ne habozz!

Zsuzsi - 2021. 10. 16. 12:17

Nekem a 17. évad nagyon lassan csúszik. Még mindig van belőle vagy 4-5 rész hátra, amit meg kell néznem, és nagyon nem megy. Nekem nem jött be Meredith a parton újratalálkozik mindenkivel, és úgy egyáltalán az egész évad annyira lehangoló volt, hogy rettenetesen küszködök vele, de meg fogom nézni.
És most ezzel kicsit fel is csigáztál. Scott Speedmant nagyon kedvelem, és anno, mikor szerepelt, akkor nagyon bizakodó voltam én is, hogy na végre, valaki, aki Meredithhez való. Szóval megpörgetem, és felhozom magam, hogy belevághassak a 18dikba is.
Köszi a kritikát!

Deny - 2021. 10. 16. 12:41

Az utolsó részek szerencsére már vidámabb hangulatúak voltak, úgyhogy szerintem könnyebben le fognak csúszni. Mostanra pedig már abszolút könnyeddé vált a hangvétel.

Mom - 2021. 10. 16. 19:23

Deny, engem továbbra is minden alkalommal lenyűgöz az alaposságod. Nekem egyik easter egg sem szúrt szemet, pedig minden részét láttam a sorozatnak! :D

Ami engem illet, még én sem tettem túl magam az előző évadban történteken. Nem tudnék semmi kifogást felhozni az eddigi két résszel kapcsolatban (leszámítva a már említett Amelia-Link rettenetesen erőltetett konfliktust), mégsem tudam még felhőtlenül élvezni az élményt. Egyszerűen post traumás stresszként villannak be nálam az előző évad eseményei és párbeszédei, és már előre összerezzenek, hogy jajj, most mi következik.

Persze ha tartják ezt a kicsit könnyedebb hangulatot még pár rész erejéig, akkor valószínűleg vissza fogok rázódni a sorozatba, de ez még eddig a pontig sajnos nem sikerült. Na de majd talán a harmadik rész, ha holnap odajutok, hogy azt is megnézzem :)

Deny - 2021. 10. 16. 21:09

Mom: Azért nem magamtól szúrtam ki mindet :) Volt olyan, amibe a neten futottam bele. Most azóta próbálok szemfüles lenni, hátha észreveszek még ilyen kikacsintásokat.

Határozottan a harmadik volt eddig a legjobb rész az évadban, úgyhogy remélem, jól fogsz szórakozni rajta.

Mom - 2021. 10. 18. 21:51

A harmadik tényleg nagyon jól sikerült :) Bár én még ennél több sztorizgatást is elbírtam volna, de lesz még erre idő, remélem.

Deny - 2021. 10. 19. 11:14

Kate Walsh elvileg még az e heti részben lesz. Ennyi fért neki bele, mert máshol is forgat, és Ausztráliában él (ezt nem is tudtam).

ponyisland - 2021. 10. 23. 13:26

Azt tudja valaki, hogy Mer és Hayes miért nem jöttek még össze? Nem arra gondolok, hogy azért mert Hayes gyerekének nem volt szimpi, vagy mert a covid közbeszólt, hanem valójában miért nem hozták még össze őket az írók?
Egyébként Owen huga és Hayes között szerintem erősebb a kémia, mint Mer és közte.

Tetszik egyébként az új évad, az előző nekem is történelmi mélypont volt, annyira, hogy még az is elfelejtettem várni, hogy kijöjjön a 18. évad, le is ment 3 epizód mire eszembe jutott.

Az újak közül nekem Dr. Kai mozgatja nagyon a fantáziámat, remélem még többször láthatjuk.

Deny - 2021. 10. 23. 15:48

ponyisland: Igazából jó kérdés. Talán a COVID (mármint a valódi) állhat mögötte. Gondolom szerették volna rendesen felépíteni a románcukat, és ezt nyilván nem lehetett kb. 10 rész alatt a félbehagyott 16. évadban. A 17. szezont aztán a COVID köré építették, részben azért, hogy Ellent védhessék, így akkor azért nem tudtak foglalkozni vele. Mostanra pedig már lehet meggondolták magukat az írók, és Nicket szánják Mer partnerének.

ponyisland - 2021. 10. 27. 20:51

Deny: Ebben csak az a szomorú, hogy Christina üzenetétől kezdve (McWidow) erre készítették fel a nézőket, amit annyival elintéztek 2 évaddal később, hogy megemlítenek egy randit, amit a nézők nem is láthattak…Ez valahogy, ha az egészet szituációt nézem, elég nagy blamának tűnik. A 16. évadból csak 4 rész maradt ki, persze lehet abban lett volna az első igazi randi, és végül ugyanott tartanánk ahol most, de pl. nem jut eszembe más ilyen (fő)storyline, ami ennyire félbe maradt volna.

Deny - 2021. 10. 27. 22:00

Végülis még bármi megtörténhet. Csak lassan nem ártana egyértelmű irányba indulni, mert nem vagyok benne biztos, hogy Ellen aláír még egy évadra. Remélem, nem az lesz, mint a Residentben, hogy minden mérföldkövön végigszaladnak pár rész alatt.

Egyébként ha van valami, ami zavar Krista Vernoff stílusában, az ez. Hogy játszi könnyedséggel tudja szembeköpni magát, ha épp eszébe jut valami. Lásd April és Matthew szétszedése, miután Jesse kiszállt, vagy most Megan és Riggs szakítása.

Barby03 - 2021. 11. 02. 17:42

Az első négy rész már tele van PC-vel. A feketék nem kapnak vesét, akkor szegény Owen fia lánynak akar öltözni és akkor olvasom, hogy az egyik új szereplő Minnesota-ból nembineáris.. És hol van még az évad vége 😀
Szurkolok Linknek és Amelianak, Japril óta kedvenc párosom. Amúgy Addisonnak Mark is nagy szerelme volt, ő eszébe se jutott.

Deny - 2021. 11. 02. 20:10

Na de a “feketék nem kapnak vesét” nem PC-ség, hanem nagyon is valós orvosi probléma. Ennek a feldolgozása:
https://www.wired.com/story/how-algorithm-blocked-kidney-transplants-black-patients/

Kata - 2021. 11. 03. 05:48

Jézusom, az mióta PC-ség, amikor egy sorozat a való életre reflektál? Lám, ezért is jó, hogy a Grey’s a való életből merít példákat, hogy a néző rádöbbenjen, hogy ilyen létezik. Mert minden bizonnyal itthonról az ilyesmire nincs senkinek rálátása, de odakint sem sokaknak, pont ezért emlegetik a white privilege-et. Ezek olyan problémák, amik számunkra nem léteznek. És itt nem lesz épp ezért kiegyenlítősdi, hiszen ha a való életből említenek, akkor az issue-k 100%-a nemfehér karaktereket fog érinteni, mert a többiekkel ilyesmi nem fog megesni. (A többivel ugyanez a helyzet. Elhiszem, hogy valakit zavarnak a tabuk, de arról is lehet beszélni, hogy egy fiú lánynak akar öltözni. És pár száz vagy ezer karakter után lehet a sokadik évadban egy nembináris is anélkül, hogy bárki emiatt PC-t emlegessen. Anélkül nem is lehet létezni így a tévés világban?)

Deny - 2021. 11. 03. 11:46

Így igaz.

Igazából még furcsának is lehetne mondani, hogy “csak most” lett nembináris szereplőjük, amikor a sorozat már a 2000-es évek elején is úttörőnek számított az inkluzivitással. Tudtátok, hogy Callie volt pl. az első országos csatornás állandó biszexuális karakter, aki ráadásul latin-amerikai is volt? És a mai napig rekordernek számít, mint a leghosszabb ideig képernyőn lévő LGBT-karakter. És ez 2007-ben volt, amikor a sorozatok még sokkal-sokkal konzervatívabbak voltak, és erről nem igazán volt szabad beszélni.

De a GA volt pl. az első országos dráma, ahol egy főszereplő abortuszon esett át, és ezt mutatták is. Aztán Shonda később megint történelmet írt ilyen téren a Scandallal is.

Na de mindegy, nem szeretném, ha ez a poszt átcsapna ugyanolyanba, mint az előző évados kritika.

Én csak mindig meglepődöm, mikor valaki azt hiszi, hogy ez valami új trend a GA-nál, amikor már a kezdetektől fogva az egyik legtabudöntögetőbb és legsokszínűbb sorozatnak számít. Nem véletlenül lett ekkora popkulturális jelenség.

Eltiron - 2021. 11. 25. 13:44

Ugyanott vagyok, mint Zsuzsi, évtizedes rajongás után képtelen vagyok befejezni a 17. évadot.

Deny - 2021. 11. 26. 13:29

Eltiron: Szerintem skippelheted nyugodtan, és próbáld meg elkezdeni a 18.-at. Az utolsó részekben nem volt különösebb esemény Jackson és Tom távozásán kívül, kvázi mindenki kapott egy hepiendet az esetleges kasza miatt, szóval a 18. évad új fejezetet nyitott.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz