login |

Grey’s Anatomy: kezdett a 18. évad

2021. 10. 15. 20:20 - Írta: Deny

61 hozzászólás | kategória: kritika,

Nagykorú lett a sorozat! Meg kellene már törnöm a mintát, és nem minden évadkritikát a Grey’s Anatomy hosszúságával kezdeni, de hát basszus, amikor ma már a sorozatok nagy része 5 szezont is nehezen él meg, csak illik kiemelni az efféle mérföldköveket, hiszen ilyen hosszú pályafutás rendkívül kevés produkciónak adatik meg.

Visszatértek tehát kedvenc seattle-i orvosaink, a szokásosnál némileg rövidebb pihenőt követően, és most először merült fel bennem a gyanú, hogy talán utoljára. Ugyan a Grace klinika sorsáról hivatalosan még nem döntöttek, számomra több jel is arra utal, hogy ez lehet a hattyúdal. Persze ki tudja, lehet, hogy csak képzelődöm, és inkább amolyan biztonsági játékot játszanak a készítők arra az esetre, ha főszereplőnk úgy döntene, leteszi a szikét az évad végével.

Új fejezet kezdődött a Grey-Sloan Memorial orvosainak életében, és ez alatt nem csak azt értem, hogy új kalandok elé néznek a júniusi finálé után, ami a 11. szezonéhoz hasonlóan szinte minden fő szálat elvarrt. Valóban egyfajta tiszta lappal indult el az új felvonás, ami sokak örömére kilépett a COVID-éra nyomasztó világából, és egy olyan univerzumban játszódik, ahol a világjárvány már a múlté, és ezt rögtön tudtunkra is adták egy felhívással. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

– Feels like the old days.
– Finally!

A sorozat tehát visszatért a régi kerékvágásba, így minden a jól megszokott stílusban zajlik ismét. Egyelőre két habkönnyű epizódon vagyunk túl, ami bevallom, még nekem is felüdülés volt, pedig én szerettem az előző, drámai etapot is. Seattle ünnepli feltámadását, az orvosok ismét gondtalanul műthetnek (és szerelmeskedhetnek), és végre a humor is újra megjelent.

Persze azért nem múlt el nyom nélkül a járvány, ugyanis a Grace klinika a legtöbb kórházhoz hasonlóan orvoshiányban szenved: a halálos áldozatokon túl sorra mondanak fel a kiégett, leharcolt, kiábrándult szakemberek, nem kis fejtörést okozva Baileynek és Webbernek, akiknek egyúttal azzal is szembesülniük kell, hogy a rezidensek fejlődését drasztikusan visszavetette a pandémia, ezt pedig sürgősen orvosolni kell.

A premier egyik üde színfoltját pont a vérfrissítésnek szánt új jelöltek állásinterjúja szállította. Ezek a jelenetek már a 14. évadban is zseniális humorforrásnak bizonyultak, és idén sem okoztak csalódást. Kiemelném közülük Dr. Michelle Lint, aki Jackson potenciális utódja lehet, és nagyon örülnék, ha így lenne, mert már az első jelenésével is elnyerte a tetszésemet. A stílusa és a munkamorálja nagyon emlékeztetett Cristinára, és szerintem remekül illene a csapatba.

A kórház többi orvosa sem unatkozik, mindenkinek megvan a maga problémája: Teddy és Owen megpróbáltak végre valóban összeházasodni, ám egy balszerencsés fordulat ismét meghiúsította tervüket (legalábbis pár órára); Jo látványosan küszködve próbál helytállni újdonsült egyedülálló anyaként és szakmát váltott rezidensként; Link és Amelia pedig válaszúthoz érkeztek a kapcsolatukban.

Ez utóbbival nem voltam kibékülve, mert az ő párosuk annyira jópofa volt az elmúlt évadokban, erre most ráléptek egy olyan útra, ami Cristina és Owen mérgező se-veled-se-nélküled kapcsolatát idézte meg. Tulajdonképpen az alapszituáció is hasonló, csak itt a gyerek-kérdés helyett a házasságkötés a vita tárgya. Nem tetszik ez az irány, és remélem, nem fut zátonyra a kapcsolatuk emiatt, de nem igazán tudom, hogy lehetne ezt elkerülni, hiszen két teljesen ellentétes dolgot akarnak.

Meredith pedig úgy érzi, most, hogy n+1-edszerre is túlélt egy katasztrófát, ideje előállni a következő nagy dobással. Ebben rögtön segítségére volt a minnesotai Dr. David Hamilton, aki egy igen kecsegtető, de magas kockázattal bíró ajánlattal kereste meg. A férfi azt szeretné, ha főhősnőnk egy hipermodern kutatólaborban találna fel egy műtéti technikát, amivel végképp kezelni lehetne a Parkinson-kórt, a csavar az egészben pedig, hogy maga Hamilton lenne a kísérleti alany.

Ez egy nagyon ígéretes szálnak tűnik, és hatalmas pacsi a készítőknek, amiért behozták az egyik nagy kedvencemet, Peter Gallaghert a szerepre, csak azt sajnálom, hogy zsinórban már másodszor kell degeneratív betegségben szenvedő karaktert játszania. Gallagher alakítása már a Zoey’s Extraordinary Playlist-ben is bravúros volt, és itt sem okoz csalódást. Elég csak megnézni finom játékát például a vacsorajelenetnél. Ez a szál akár egy lehetséges végjáték is lehet Meredith számára, ugyanis eléggé úgy tűnik, hogy az írók azért rukkoltak vele elő, hogy valahogy kiírhassák a karaktert, ha Ellen Pompeo nem írna alá egy esetleges 19. évadra.

Ezt pedig csak tetőzte a rész egyik csavarja, amikor is váratlanul felbukkant a Scott Speedman által megformált Dr. Nick Marsh. A színész korábban egy epizód erejéig szerepelt a 14. évadban Meredith betegeként, és akkoriban kisebb fanfavorittá nőtte ki magát a nézők körében, ugyanis a két karakter között izzott a levegő, és rengetegen szerették volna, ha ő lenne a főszereplő új szerelme. Nos, ez most könnyen megvalósulhat, hiszen a kémia még mindig nagyon működik kettejük között, és a színész állandó szereplő státusza is árulkodó lehet, hogy nem csak pár részes kalandnak tervezik. Imádtam a közös jeleneteiket.

Ennek kapcsán volt még egy kisebb csavar a történetben, mégpedig, hogy a finálé és a premier közti intervallumban Meredith már randizott az eddig esélyes udvarló-jelölt Hayes-szel, ám félbehagyták bimbózó románcukat, amikor az özvegy férfi idősebb fia rosszul viselte apja új kapcsolatát. Nyilván ennek nem lesz azért ilyen könnyen vége, és tippre látunk majd egyfajta szerelmi háromszöget, amit most kivételesen nem bánnék, hiszen mindkét karakterrel szívesen látnám Meredith-t, és szívesen megnézném, hogyan alakul mindkettejükkel a viszonya.

A gyanúmat, miszerint ez lehet az utolsó évad mindezek mellett az epizódokban elhelyezett easter egg-ek erősítik. Az eddigi két rész tele volt kikacsintásokkal a kezdetekre: Meredith ugyanazt a ruhát viselte a premierben, mint a pilotban, és ahogy felébredt a rész elején, az is a sorozat legelső jelenetét idézte meg. A narráció Richard ikonikus monológját visszhangozta az első epizódból, megjelent Meredith anyja is, ugyanolyan beállásban, mint a pilotban, és több párbeszéd is korábbi diskurzusokra utalt vissza (akár szóról szóra). Na és persze, ne feledjük, hogy mindenki legnagyobb örömére, 10 év után visszatér Kate Walsh is Addisonként, aki már a következő epizód promójában is elsüti legendássá vált belépőjének kissé módosított változatát. Meglátjuk, beigazolódik-e a gyanúm, de nem bánnám, ha tévednék.

A kezdés tehát biztató volt. Számomra kicsit megidézte a 14. évadnyitót, amikor a korábbi melodrámát felváltotta a vidám hangulat, de kicsit a 12. szezonpremiert is eszembe juttatta, hiszen az is egy új fejezetet nyitott a sorozat történetében egy olyan finálé után, ami szintén elment volna sorozatzáró résznek is. Egy 7,5/10-et simán megérdemel. Hiába… ez az a sorozat, amit 17 évad után is olyan izgatottsággal tudok várni hétről hétre, mint ahogy egy ötéves várja a karácsonyt.

61 hozzászólás Ne habozz!

Zsuzsi - 2021. 10. 16. 12:17

Nekem a 17. évad nagyon lassan csúszik. Még mindig van belőle vagy 4-5 rész hátra, amit meg kell néznem, és nagyon nem megy. Nekem nem jött be Meredith a parton újratalálkozik mindenkivel, és úgy egyáltalán az egész évad annyira lehangoló volt, hogy rettenetesen küszködök vele, de meg fogom nézni.
És most ezzel kicsit fel is csigáztál. Scott Speedmant nagyon kedvelem, és anno, mikor szerepelt, akkor nagyon bizakodó voltam én is, hogy na végre, valaki, aki Meredithhez való. Szóval megpörgetem, és felhozom magam, hogy belevághassak a 18dikba is.
Köszi a kritikát!

Deny - 2021. 10. 16. 12:41

Az utolsó részek szerencsére már vidámabb hangulatúak voltak, úgyhogy szerintem könnyebben le fognak csúszni. Mostanra pedig már abszolút könnyeddé vált a hangvétel.

Mom - 2021. 10. 16. 19:23

Deny, engem továbbra is minden alkalommal lenyűgöz az alaposságod. Nekem egyik easter egg sem szúrt szemet, pedig minden részét láttam a sorozatnak! :D

Ami engem illet, még én sem tettem túl magam az előző évadban történteken. Nem tudnék semmi kifogást felhozni az eddigi két résszel kapcsolatban (leszámítva a már említett Amelia-Link rettenetesen erőltetett konfliktust), mégsem tudam még felhőtlenül élvezni az élményt. Egyszerűen post traumás stresszként villannak be nálam az előző évad eseményei és párbeszédei, és már előre összerezzenek, hogy jajj, most mi következik.

Persze ha tartják ezt a kicsit könnyedebb hangulatot még pár rész erejéig, akkor valószínűleg vissza fogok rázódni a sorozatba, de ez még eddig a pontig sajnos nem sikerült. Na de majd talán a harmadik rész, ha holnap odajutok, hogy azt is megnézzem :)

Deny - 2021. 10. 16. 21:09

Mom: Azért nem magamtól szúrtam ki mindet :) Volt olyan, amibe a neten futottam bele. Most azóta próbálok szemfüles lenni, hátha észreveszek még ilyen kikacsintásokat.

Határozottan a harmadik volt eddig a legjobb rész az évadban, úgyhogy remélem, jól fogsz szórakozni rajta.

Mom - 2021. 10. 18. 21:51

A harmadik tényleg nagyon jól sikerült :) Bár én még ennél több sztorizgatást is elbírtam volna, de lesz még erre idő, remélem.

Deny - 2021. 10. 19. 11:14

Kate Walsh elvileg még az e heti részben lesz. Ennyi fért neki bele, mert máshol is forgat, és Ausztráliában él (ezt nem is tudtam).

ponyisland - 2021. 10. 23. 13:26

Azt tudja valaki, hogy Mer és Hayes miért nem jöttek még össze? Nem arra gondolok, hogy azért mert Hayes gyerekének nem volt szimpi, vagy mert a covid közbeszólt, hanem valójában miért nem hozták még össze őket az írók?
Egyébként Owen huga és Hayes között szerintem erősebb a kémia, mint Mer és közte.

Tetszik egyébként az új évad, az előző nekem is történelmi mélypont volt, annyira, hogy még az is elfelejtettem várni, hogy kijöjjön a 18. évad, le is ment 3 epizód mire eszembe jutott.

Az újak közül nekem Dr. Kai mozgatja nagyon a fantáziámat, remélem még többször láthatjuk.

Deny - 2021. 10. 23. 15:48

ponyisland: Igazából jó kérdés. Talán a COVID (mármint a valódi) állhat mögötte. Gondolom szerették volna rendesen felépíteni a románcukat, és ezt nyilván nem lehetett kb. 10 rész alatt a félbehagyott 16. évadban. A 17. szezont aztán a COVID köré építették, részben azért, hogy Ellent védhessék, így akkor azért nem tudtak foglalkozni vele. Mostanra pedig már lehet meggondolták magukat az írók, és Nicket szánják Mer partnerének.

ponyisland - 2021. 10. 27. 20:51

Deny: Ebben csak az a szomorú, hogy Christina üzenetétől kezdve (McWidow) erre készítették fel a nézőket, amit annyival elintéztek 2 évaddal később, hogy megemlítenek egy randit, amit a nézők nem is láthattak…Ez valahogy, ha az egészet szituációt nézem, elég nagy blamának tűnik. A 16. évadból csak 4 rész maradt ki, persze lehet abban lett volna az első igazi randi, és végül ugyanott tartanánk ahol most, de pl. nem jut eszembe más ilyen (fő)storyline, ami ennyire félbe maradt volna.

Deny - 2021. 10. 27. 22:00

Végülis még bármi megtörténhet. Csak lassan nem ártana egyértelmű irányba indulni, mert nem vagyok benne biztos, hogy Ellen aláír még egy évadra. Remélem, nem az lesz, mint a Residentben, hogy minden mérföldkövön végigszaladnak pár rész alatt.

Egyébként ha van valami, ami zavar Krista Vernoff stílusában, az ez. Hogy játszi könnyedséggel tudja szembeköpni magát, ha épp eszébe jut valami. Lásd April és Matthew szétszedése, miután Jesse kiszállt, vagy most Megan és Riggs szakítása.

Barby03 - 2021. 11. 02. 17:42

Az első négy rész már tele van PC-vel. A feketék nem kapnak vesét, akkor szegény Owen fia lánynak akar öltözni és akkor olvasom, hogy az egyik új szereplő Minnesota-ból nembineáris.. És hol van még az évad vége 😀
Szurkolok Linknek és Amelianak, Japril óta kedvenc párosom. Amúgy Addisonnak Mark is nagy szerelme volt, ő eszébe se jutott.

Deny - 2021. 11. 02. 20:10

Na de a “feketék nem kapnak vesét” nem PC-ség, hanem nagyon is valós orvosi probléma. Ennek a feldolgozása:
https://www.wired.com/story/how-algorithm-blocked-kidney-transplants-black-patients/

Kata - 2021. 11. 03. 05:48

Jézusom, az mióta PC-ség, amikor egy sorozat a való életre reflektál? Lám, ezért is jó, hogy a Grey’s a való életből merít példákat, hogy a néző rádöbbenjen, hogy ilyen létezik. Mert minden bizonnyal itthonról az ilyesmire nincs senkinek rálátása, de odakint sem sokaknak, pont ezért emlegetik a white privilege-et. Ezek olyan problémák, amik számunkra nem léteznek. És itt nem lesz épp ezért kiegyenlítősdi, hiszen ha a való életből említenek, akkor az issue-k 100%-a nemfehér karaktereket fog érinteni, mert a többiekkel ilyesmi nem fog megesni. (A többivel ugyanez a helyzet. Elhiszem, hogy valakit zavarnak a tabuk, de arról is lehet beszélni, hogy egy fiú lánynak akar öltözni. És pár száz vagy ezer karakter után lehet a sokadik évadban egy nembináris is anélkül, hogy bárki emiatt PC-t emlegessen. Anélkül nem is lehet létezni így a tévés világban?)

Deny - 2021. 11. 03. 11:46

Így igaz.

Igazából még furcsának is lehetne mondani, hogy “csak most” lett nembináris szereplőjük, amikor a sorozat már a 2000-es évek elején is úttörőnek számított az inkluzivitással. Tudtátok, hogy Callie volt pl. az első országos csatornás állandó biszexuális karakter, aki ráadásul latin-amerikai is volt? És a mai napig rekordernek számít, mint a leghosszabb ideig képernyőn lévő LGBT-karakter. És ez 2007-ben volt, amikor a sorozatok még sokkal-sokkal konzervatívabbak voltak, és erről nem igazán volt szabad beszélni.

De a GA volt pl. az első országos dráma, ahol egy főszereplő abortuszon esett át, és ezt mutatták is. Aztán Shonda később megint történelmet írt ilyen téren a Scandallal is.

Na de mindegy, nem szeretném, ha ez a poszt átcsapna ugyanolyanba, mint az előző évados kritika.

Én csak mindig meglepődöm, mikor valaki azt hiszi, hogy ez valami új trend a GA-nál, amikor már a kezdetektől fogva az egyik legtabudöntögetőbb és legsokszínűbb sorozatnak számít. Nem véletlenül lett ekkora popkulturális jelenség.

Eltiron - 2021. 11. 25. 13:44

Ugyanott vagyok, mint Zsuzsi, évtizedes rajongás után képtelen vagyok befejezni a 17. évadot.

Deny - 2021. 11. 26. 13:29

Eltiron: Szerintem skippelheted nyugodtan, és próbáld meg elkezdeni a 18.-at. Az utolsó részekben nem volt különösebb esemény Jackson és Tom távozásán kívül, kvázi mindenki kapott egy hepiendet az esetleges kasza miatt, szóval a 18. évad új fejezetet nyitott.

Roxi - 2021. 12. 13. 20:57

Ez az évad sokkalta jobb,mint az előzó. Alapvetően tetszik is. Ami nem tetszik,hogy ebbe a sorozatba akarják beleerőltetni az összes érzékeenyítő lmbtqxy szereplőt. És a különböző kisebbségek,minden búját-baját. Ez már néha nagyon izzadságszagú.Tényleg egy random seattlei kórház ennyire sokszínű?

nika - 2021. 12. 14. 21:40

Pár hónap alatt ledaráltam az egészet (kb 390 részt), és talán az egyetlen szimpatikus szereplő Meredith. Nagyon nem bírom az állandó “sürgető” szexet. Az egyetlen meleg emberi kapcsolat Meredith és Derek között volt. Meredith új pasija egyáltalán nem szimpatikus, szerintem csúnya, az ajka penge, a fogai nem látszanak, túl magas és rossz nézni. Meredith-hez egyetlen pasi illett Derek után, az pedig Riggs volt. Korban, habitusban, karrierben, tapasztalatban egyenrangú volt, külsőre, magasságra passzolt. (szerintem)
Most Maggie és Winston Ndugu kapcsolata talán normális lesz.

fajro - 2021. 12. 18. 17:33

Roxi:
ha nem lenne tabu, és mindenhol mindenki felvállalhatná magát, akkor a honvéd meg a jános is ilyen sokszínű lenne. A társadalom sokszínű.

Én egyébként pont ezért szeretem még mindig ezt a sorozatot, hogy olyan témákat dobnak be, amik az én életemet elkerülik, pl bármi, ami a feketék hátrányairól szól.
A ki kivel jön össze már nem nagyon tud érdekelni.

SPOILER-veszély (a nagyon érzékenyeknek)
Annyira nem izgulok, hogy mi lesz a baleset vége, pedig az elején imádtam a karaktert, mostanra meg már semmi érzést nem tud belőlem kiváltani…

Deny - 2021. 12. 19. 13:13

Szerintem sem fog Owen meghalni. Nyilván nem véletlenül dobták be az írók ezt a vallomást, tuti lesz belőle egy komolyabb történetszál. Kevin egyébként is aláírt már egy esetleges 19. évadra is (ami persze még nem teszi feltétlenül védetté), de kétlem, hogy pont most akarna kiszállni.

Anni - 2021. 12. 19. 23:07

Nem gondoltam, hogy valaha még ezt érzem a sorozattal kapcsolatban de nagyon tetszik eddig ez az évad.

Most daráltam le a 8 részt az elmúlt 2 napban. Pont amiatt hanyagoltam mert az elmúlt évek alatt annyira csökkent a minőség, hogy nem érdekelt és csak halogattam de tudtam, hogy nem tudom ott hagyni ennyi év után már.

SPOILEREK

Csupa pozitív dolog történt, ez hogy kiléptek a covidból jót tett a sorozatnak, izgalmasak a részek, ( nagyon jó a Minesotai szál), meghatóak és humorosak is, és az új szereplők baromi jók.
Annak ellenére, hogy Linket sajnálom, Kai és Amelia között annyira erős kémia van, hogy imádom őket. Az mondjuk vicces kicsit, hogy Jo akkor kezdte el látni Linket hogy elmondta hogy be volt zúgva :D gondolom összehozzák őket, de nem baj.

A rezidensek előtérbe helyezéséért is hatalmas pacsi, kicsit visszahozza a régi sorozatot mikor még Meredithék voltak rezidensek.

Ha már Meredith, annak is nagyon örülök, hogy ilyen könnyen összehozták Nickkel és nem volt szerencsétlenkedés.

Owen-Teddy páros is talán idén a legjobb és én is kb. 100%ra veszem, hogy nem hal meg főleg azok miatt, amit Deny te is írtál.

Jah és Addison.. de kár, hogy nem maradt tovább, megkönnyeztem mikor megismerte a gyerekeket. :)

Eltelt néhány év, hogy ezt mondjam de… várom a folytatást!! (de nem haragudnék meg ha utolsó évad lenne és egy méltó zárás).

Deny - 2021. 12. 20. 00:50

“Annak ellenére, hogy Linket sajnálom, Kai és Amelia között annyira erős kémia van, hogy imádom őket.”

Igen, ezzel én is így vagyok. Nagyon vicces, hogy itt a kritikában még arról írtam, hogy remélem, hogy kibékülnek (persze továbbra is örülnék neki), de most már azt se bánom, ha szakítanak Linkkel és Amelia tényleg összejönne Kai-jal. (Egyébként olvastam kritikákat, hogy megint a semmiből tettek egy karaktert biszexuálissá, pedig Amelia már a Private Practice-ben is tett utalásokat arra, hogy a nők is bejönnek neki. Itt is mondta anno Carinának, hogy tetszik neki.)

Ha Jo és Link összejön, akkor abban lenne egy kis retcon, mert a 15. évadban tisztán kijelentette Jo, hogy sosem érzett iránta semmit, de mivel Alex már nincs a képben, így nem zavarna, ha mégis összehoznák őket az írók.

Anni - 2022. 01. 11. 08:48

Hivatalos berendelték a 19. évadot. Nem feltétlen örülök a hírnek, tényleg lezárhatnák már.

Mom - 2022. 01. 24. 10:48

“megint a semmiből tettek egy karaktert biszexuálissá, pedig Amelia már a Private Practice-ben is tett utalásokat arra, hogy a nők is bejönnek neki”

De mivel ez nem MCU/DCU, ezért ugye nem is várhatjuk el a nézőktől, hogy mindent IS nézzenek. Persze tudom, hogy KV és SR el sem tudja képzelni, hogy valakit nem minden spinoffjuk érdekel, de azért ez is benne van a pakliban. Én pl pont ezt a csoportot reprezentálom. Tőlem ugyebár hiába várják el, hogy logikusnak érezzek valamit, amire én nem láttam korábban utalásokat (még ha tényleg volt is ilyen Carina kapcsán, bennem ennyi még nem eresztett gyökeret). Szóval csak abból kiindulva amit eddig láttam, ez nekem is a “semmiből jött”.

Egyébként nem az zavar, hogy nő vagy sem, hanem az, hogy nem Link, mert szerintem ők már megdolgoztak egymásért.

Ezzel csak arra akartam célozni, hogy teljesen valid azt érezni, hogy eddig semmi nem utalt arra, hogy Amelia komolyan érdeklődne a nők iránt, mert abból amit a GA-ban láttunk belőle, valóban nem volt felépítve egy ilyen “fordulat”.

Mayo - 2022. 02. 20. 08:50

sziasztok.
Először írok véleményt, de imádom a sorozatot, sokat sírtam pl. mikor Derek Shepherd meghal, vagy Andrew.
18.evad 8.reszeig jutottam és csak úgy faltam a részeket éjszakába nyuloan, de vki tudja hol tudom tovább nézni?
Nagyon érdekelne mi lesz owennel és a szívvel?
Mer csúcs szerepe, és sok sok helyzet szinte valóságos, nagyon nagyon jól megirt szerepek és forgatókönyv. Vészhelyzet után ez a leghosszabb orvosi sorozat és most ez áll nálam az első helyen Vészhelyzet lecsuszott a 2.helyre. várom a folytatásokat nagyon. De kivi vagyok, mennyi evadig folytatódik.

Deny - 2022. 02. 21. 13:39

Szia, Mayo! Egyelőre még nincs több rész, de a sorozat helyi idő szerint péntek hajnalban tér vissza a téli szünetről. A baleset közvetlen folytatását (a mentést) viszont csak a Station 19 5. évad 9. részében fogjuk látni, mivel crossover rész lesz. Viszont ha azt nem nézed, akkor se hiszem, hogy lemaradsz majd bármiről, hiszen a lényeg úgyis a Grey’s-epizódban lesz.

A 19. évadot már berendelték, innentől nehezen hiszem, hogy nem 20 a cél.

Mom - 2022. 03. 07. 09:16

Deny, Hayes távozásáról lehet tudni valamit? Őszintén szólva bennem nem hagyott mély nyomot a karakter (nem is fog hiányozni), de meglepett a távozása.

winnie - 2022. 03. 07. 12:55

ha ez válasz, készítő döntés volt (vagy anyagi vagy kreatív kényszer, tippre), itt beszél róla: https://deadline.com/2022/03/richard-flood-exit-greys-anatomy-qa-hayes-meredith-1234970609/

Mom - 2022. 03. 07. 15:18

Kreatív kényszer az, hogy nem találtak neki “funkciót”, vagy hogy nem jött be a nézőknek? :)

Roxi - 2022. 03. 08. 08:32

Nekem szimpi volt Hayes ,sajnálom a távozását.Nyilván Meredith párjának szánták,aztán valamiért meggondolták magukat. Azt nem bánnám,ha szemcsis is menne,kifáradt a karaktere. Ám ez a két rész elég jó volt,hozta a rég hiányolt szintet.

Mom - 2022. 03. 10. 11:38

Olvasva a Deadline-os interjúját:
“Per Grey’s Anatomy tradition, Flood also had a final scene with the show’s star”

Ez tényleg hagyomány? Nekem még sosem tűnt fel :o

Deny - 2022. 03. 11. 13:18

Nem tudom, mennyire hagyomány, de biztosan nem volt mindenkinek utolsó jelenete Merrel. :D Mondjuk az utóbbi időben távozók tényleg elbúcsúztak tőle (Jackson, Deluca).

Flood interjújából nekem az jött le, hogy ő se nagyon nem volt “beleinvesztálva” a karakterbe, de lehet, hogy itt is részben a járvány a ludas. Gondolom, Ellen tavalyi parkolópályára szorulásával bedőlt az eredeti tervük a románcukkal, aztán amikor Scott Speedman elérhetővé vált, akkor gondolom végleg elengedték az ötletet. Én is csíptem a karakterét, de Nicket is bírom, szóval meg tudok békülni a döntéssel.

Amúgy csak én érzem úgy, hogy Schmidt szálát egy évad végi öngyilkosság felé akarják vezetni? Az még nem volt a 18 évad alatt, szóval nem lepne meg, ha az lenne a tervük.

winnie - 2022. 03. 11. 15:19

öngyilkosság? hirtelen vissza akarok gondolni, hogy mennyire volt jelen ilyesmi sorozatban mostanság fő szálon, de nem is olyan régen azon filóztam kommentből, hogy elvileg ez egy olyan vonal, amit a mai trendek (nem tudom, PC-hozzáállás) miatt “elveszítünk”. mármint, hatalmas merészség kell ahhoz, hogy valaki bevállaljon egy ilyen szálat, ergó a kisebb ellenállás felé megy, ergó pápá, öngyilkosságok a sorozatokban. lehet, hogy voltak persze, és lesznek is, az is lehet, hogy fő vonalon, de én ettől tartottam. és nem azért, mert hiányoznának, hanem mert egyszerűen csorbulásnak érzem a dolgot, amellett, hogy értem az okokat. (emlékszem, netflix-sorozatoknál írják ki a korhatármagyarázatot részek elején, és vicces elkezdeni egy sorozatot, ahol kiírják, hogy 16+, mert öngyilkosság (és még ez-az), ami kicsit azért spoileres lehet az adott sorozatra nézve:)

winnie - 2022. 03. 11. 15:20

más. az inventing anna kritikához kerestem greys pilot linket, hátha van, és mit látok!

https://www.sorozatjunkie.hu/2006/01/10/archiv-pilot-kritika-greys-anatomy/

a posztba bevágtam egy muzeális jellegű pilotkritikát a sorozatról, amit még a feliratok.hu fórumába írtam.
———
grey’s anatomy: 6/10

érzelmes dráma sebész-internekről (mi az az intern magyarul?), és hogy milyen nehéz is az a 7 év, amit majd le kell húzniuk, blabla. been there, done that. whatever.

egy baromi bájos fiatal lány (+ 3 csoporttársa) szemén keresztül látjuk a dolgokat, kórházi élet, személyes viszonyok, megpróbáltatások, miegymás. kórházi és személye drámák sora várható, sok vidám pillanattal kiegészítve.

a főszereplő mellett hiányzott az egyéb plusz, de ki tudja, mi lesz belőle, ha kinövi magát.

ja, és a nyitóepizód baromira hagyatkozik a zenére, nem lehet elvonatkoztatni attól.

ígéretes? igen. nézős? majd kiderül.
———

Deny - 2022. 03. 11. 16:29

winnie: De jó ez a kritika! :D

Igazából azért sem lepődnék meg a dolgon, mert most pont az az egyik főszál, hogy a katonaorvosukról kiderült, hogy depressziós/PTSD-s veteránoknak ad gyógyszereket, amelyekkel véget vethetnek az életüknek. Persze az assisted suicide nyilván nem teljesen ugyanaz, de talán nem véletlenül feküdtek rá a témára. Ráadásul rengetegszer volt már a sorozatban olyan, hogy valamelyik orvos mentális krízisbe került, de végül mind felülkerekedtek rajta, így ez lehetne egy “izgalmas” váltás.

Ugyanakkor az is tény, hogy a sorozat talán nem véletlenül zárkózott el ennyi ideig a témától. Elképzelhető, hogy ez egyszerűen túl dark lenne számukra.

Mayo - 2022. 03. 12. 13:56

Egyik oldalon, persze fizetősön lehetet volna megnézni a 18/9. rész mondanom se kell nem fizettem érte. vírust is nagyon jól bemutaták, viszont amit írtál sorozatot azt nem nézem arra tudsz adni linket szívesen nézném :)
előre is köszi
viszont nagyon várom a grey’s epizódokat bármeddig kell várni

Deny - 2022. 03. 19. 10:20

Ez a 12-es rész, eh… Nem mondom, hogy rossz volt, mert sokkal jobban élveztem, mint a legtöbb ehhez hasonlót, de el kéne már engedni ezeket a This Is Us-szerű epizódokat, mert sokszor melléfognak velük.

Mer és Nick cukik, az ő részük tezszett, bár a hippi csávó kicsit sok volt, túl szitkom- vagy rajzfilmszerű volt. Maggie szála is jó volt, szüksége volt a lezárásra, és Ellist is jó volt látni. Egyedül Ameliáék szála lógott ki a sorból nagyon. Értem, hogy a “három nővér” volt a tematika, de a másik kettőhöz képest, az ő harmadukat kissé untam.

Mindenesetre, ez nem fog azok közé a részek közé tartozni, amelyeket majd átugrok a jövőben (rátok nézek, Japril-epizódok és 16×12.)

fajro - 2022. 03. 28. 20:57

Öngyilkossághoz akkor kerültek legközelebb, amikor Meredithről azt gondolta Derek, hogy nem is akart küzdeni az életben maradásért, amikor majdnem megfulladt.

Régen kedveltem Meredith partnerei közül bárkit, de Nick most nagyon bejön, remélem marad sokáig.

18×13:
Ez a mostani eset végre újra nagyon jó volt! Visszahozta kicsit a régi idők emlékét, amikor még bemutattak meghökkentő/vicces eseteket is.

Linket viszom kezdem elveszteni, néha Ameliáért sír, néha meg meglátja Jo-t és akkor ő kell, és Jo is nagyon random jött rá, hogy ő mégiscsak szerelmes Linkbe… Koracick továbbra is nagyon jó, mindig imádom a jeleneteit.

Deny - 2022. 03. 29. 10:44

Link nálam nagyon elásta magát idén, de azt hiszem, ez részben az írók sara is, mert mintha direkt elkedzték volna egyre nagyobb bunkónak megírni.

Mayo - 2022. 04. 18. 16:59

sziasztok újra tudom tovább nézni a grey’s klinikát, és nagyon nem tetszik a 18evadba Nick pasi, arca pirinyot hasonlít derekére, de nagyon nem szimpi. ez a kutató akivel amelia össze jön fura :), de ő szimpibb mint Nick. de kedvenc Mer, Arizona aki már nincs :( most 18. évad 15.reszet nézem jelenleg ez az utolsó nem tudóm mennyi rész lesz még, de örömmel várom.

valaki még tart itt ahol én?

Deny - 2022. 04. 20. 20:59

Szia, Mayo! Én igen, csak ritkán kommentelek a részek után.

Nekem szimpatikus Nick, én már az első jelenésénél is kedveltem őt Meredithszel, és Kait is csípem.

A sorozat május első hetén tér vissza, és még 5 rész maradt hátra az évadból, azzal, hogy dupla évadzáró rész lesz. Május 26-án finálézik.

Andrea1 - 2022. 04. 26. 10:21

Japril is visszatér az évadzáróra.

Evian - 2022. 05. 07. 15:45

A legutóbbi részben, amit előadott Bailey Mer és Nick felé, valami rettenet gusztustalan volt. Nem sokon múlt, hogy nem kapcsoltam ki, de legalább Mer is elmondta, ha csak Nick felé is a beszédét, amit Baileykneek hallaniuk kellett volna.
Amiket a karakterekkel és a kapcsolatokkal csinálnak…
Őszintén szólva, már csak azért nézem, mert több mint a fél életemben néztem. Nem követem már hetente, havonta adagolom ki kb az etapokat. Tavaly újranéztem asszem Derek halála előttig a sorozatot, ott is azért hagytam abba (de pontosan nem is emlékszem már, hogy hol), mert nem ütette meg a nézzük meg mégegyszer mércét nálam.
Sajnálom, hogy ilyen sokáig húzzák, már nagyon elfáradtak az írók. Most már végig fogom nézni (csak ne hosszabbítsák tovább).

(Szegény Ellen Pompeo pedig rém csúnyán öregszik, és a félre sikerült szépészeti beavatkozások is tovább csúfítják, emiatt pedig az általa megformált karakter kora már külsőre sem hiteles (Kate Walsh – Dr. Addison, aki amúgy 2 évvel idősebb konkrétan fiatalabbnak néz ki))

Deny - 2022. 05. 07. 16:29

Igen, Ellenen nagyon látszik idén a botox :/ Pedig én őt mindig azért szerettem, mert volt neki egyfajta természetes bája. A sorozatban még nem is olyan vészes, de némelyik kulisszák mögötti fotón rendesen ijesztő.

Kate Walsh pedig alig változott, remélem, jövőre is beugrik egy-két részre. Nagyon tetszettek a közös jelenetei Merrel és Ameliával. Ellen egyébként meghívta őt a podcastjába is, jópofa rész volt, és sok érdekességet elárultak a sorozatbeli élményeikről is.

Mindketten elmondták pl., hogy már nem vágynak drámai, tragikus szerepekre/történetszálakra. Ellen is úgy akarja alakitani a karaktere ívét, hogy lehetőleg ne kelljen újabb tragédiákat átélnie.

Evian - 2022. 05. 07. 17:03

Nem is a drama hianyzik, hanem a karaktervonala, cselekmenyek valtozasa tobb parosnal is olyan, mintha felepitenek a tizelemetes panelt a hetedik emeletig, aztan meggondoljak magukat, leromboljak es egy csaladi hazat epitenek a helyere (elnezest a targyidegen hasonlatert, de az analogia leszurheto belole). Sokszor teljesen karakteridegen valtoztatassal…
Nincs mar meg az egyensuly a sorozatban sem, regebben az orvosi esetek egyutt mukodtek, fejlodtek a karakterekkel, most mar csak eszkozok ahhoz, hogy behozzuk a vagy b karaktert az aktualis szituacioba, nincs plusz tartalom mogotte.
Mar nem olvasok-hallgatok utana a sorozatnak, promokat sem nezek, igy nem vagyok kepben a hatterinformaciokkal.
Az biztos, hogy Ellen szep no volt, de most ranezni is rossz, amikor kozelebbi a kamerakep.
A mostani reszben erosebbnek ereztem Kate karakteret, mint Meret, elis gondolkoztam, mennyire jot tehetne a sorozatnak, ha Mer balra el, Kat meg kvazi atvenne a fo helyet. Lenne a karaktereben eleg sok lehetoseg es ugy hatott, mint a friss (regi idokbol jott) levego.
Egyebkent a Station 19 tobbszor kenterbe verte nalam a Greyst minosegben az utobbi idoben (most azzal le vagyok meg maradva 3 resszel).

Deny - 2022. 05. 07. 20:27

“Nem is a drama hianyzik, hanem a karaktervonala, cselekmenyek valtozasa tobb parosnal is olyan, mintha felepitenek a tizelemetes panelt a hetedik emeletig, aztan meggondoljak magukat, leromboljak es egy csaladi hazat epitenek a helyere (elnezest a targyidegen hasonlatert, de az analogia leszurheto belole). Sokszor teljesen karakteridegen valtoztatassal…”

Igen, ebben van valami. Ha van valami, ami nem jön be Krista Vernoff stílusában, az ez. Meg, hogy hajlamos szembeköpni magát, ha éppen eszébe jut valami, vagy a történet úgy kívánja (lásd pl. Jo és Link esetét. Ő maga írta meg őket plátói BFF-eknek, erre most össze akarja hozni őket.)

Mindezek ellenére nekem tetszik az évad. Nekem a 16. volt a mélypont, ahhoz képest ez fényévekkel jobb.

Deny - 2022. 05. 14. 18:18

Ah, ez a kanabiszos incidens kicsit idegesített. Az még nem annyira gáz, hogy már volt véletlenül betépős rész a sorozatban, de csak szerintem logikátlan, hogy Richard, egy gyógyuló alkoholista random meghúz egy üveg italt anélkül, hogy megnézné a címkét?

Oké, a kinézete lehet, hogy nem tűnt veszélyesnek, de hát basszus, én tuti nem innék bele akármibe, ha az esetleg tartalmazhat valamit, ami veszélybe sodorhatja a józanságom, pláne ha a feleségem neve van a cetlire írva.

De akkor gondolom ezért jön vissza Jackson a fináléban. Elképzelhető, hogy Catherine meghal?

Mom - 2022. 05. 14. 21:15

Ezzel a Minnesotai szállal nagyon készítgetik Meredith karakterének távozását. Felkészültek minden eshetőségre: talán ők már tudják, hogy a következő lesz Ellen Pompeo utolsó éve? Még ha nem is, az lesz, de ennek a szép felvezetésnek köszönhetően nem fog váratlanul érni az esetleges távozása, mert tényleg megágyaztak neki becsülettel.

A kanabiszos incidensben ez engem is nagyon zavart, de még ennél is jobban, hogy orvosok nem tudták összeadni az egyet meg a kettőt… Nekem egyből megvolt a kapcsolat a fű és a rák között.

Deny - 2022. 05. 15. 09:41

Igen, én is kitaláltam a csavart.

Nem tudom, én arra tippelek, hogy most már nem állnak meg 20-ig, csak ugye Ellen nem hülye, hogy két évre írjon alá, mikor jövőre kérhet megint emelést. Én ezt a szálat még annak tudom be, hogy idén nem voltak biztosak a döntésében, és megágyaztak egy esetleges befejezésnek, hogy ne kelljen összecsapniuk semmit egy részben, mint tavaly.

Viszont ezek után kíváncsi vagyok, hogy mi lesz majd egy-két év múlva? Megint eljátszani ezt a költözős dolgot hülyeség lenne. Jó lenne, ha leülnének Ellennel ezt megbeszélni, hogy nagyjából mennyi ideig tervezhetnek még vele, mert ha minden további évadot úgy kell megírni, hogy az az utolsó lehet, az kicsit nehézkes lesz.

Mom - 2022. 05. 15. 10:58

Szerintem az működőképes opció, hogy most Nick ideköltözött pár hónapra, aztán majd lesz valami oka, hogy még marad (közben megy a távmunka Meredith kutatásában, mint eddig) és végül amikor Ellen úgy dönt, hogy itt a vége, még mindig ráébredhetnek, hogy ez a helyzet mindig is csak átmeneti volt, és itt az ideje megkezdeni az új fejezetet Minnesotában. Sőt a következő évad játszódhat akár pár hónap leforgása alatt is, és akkor nem is kell ezzel a kérdéssel foglalkozni az évad végéig.

Deny - 2022. 05. 15. 11:08

Hm, végülis igazad van. Elvileg lesznek izgalmak Meredith számára is a fináléban, szóval lehet, hogy ott majd történik valami, ami még inkább maradásra készteti.

Mivel elég hamar berendelték az új évadot, gondolom, volt idejük igazításokat végezni a finálé forgatókönyvén.

Mom - 2022. 05. 17. 15:07

Dr. Michelle Lint amúgy menet közben elvesztettük? Mert kb azóta nem volt képernyőn, hogy Mirandával próbáltak potenciális rezidenseket toborozni a börzén…

Deny - 2022. 05. 17. 15:34

Jó kérdés, ezen már én is gondolkodtam. Pedig nagyon vártam, hogy kezdjenek vele valamit, mert szimpi volt az évad elején. Lehet, hogy ő majd ilyen “elővesszük, ha épp szükség lesz rá” karakter lesz. Hacsak nem léptetik elő állandó szereplővé jövőre. Mindenesetre nyugodtan szerepelhetett volna többet, mint mondjuk a Minnesotából áthozott rezidens, aki rákattant Baileyre.

Mondjuk amennyi új visszatérő szereplője volt ennek az évadnak, nem csodálom, hogy nem tudtak helyet szorítani neki. De tényleg, szerintem rekordszámú embert castingoltak pár részes szerepekre ebben a szezonban.

Mom - 2022. 05. 18. 10:16

Az biztos, hogy nekem ez az évad úgy fog megmaradni az emlékezetemben, hogy Meredith fél lábbal Minnesotában, a rezidens program meg a csőd szélén.
A többiekkel is történtek dolgok, de valahogy egyik sem igazán tudott emlékezetes lenni.

Deny - 2022. 05. 18. 11:16

Nekem ilyen 15. évados fílingem van. Szórakoztató reszek, de viszonylag kevés emlékezetes epizód/pillanat.

Deny - 2022. 05. 25. 18:44

Kezdek félni a finálétól. :D Chandra Wilson szerint nagyon véres lesz, a címnek megfelelően. Van is két tippem, hogy mi történhet majd.

Andrea1 - 2022. 05. 25. 20:05

Deny, és mi történhet szerinted?

Deny - 2022. 05. 26. 12:33

Az egyik tippem, hogy Winstont vagy Maggie-t megtámadják az uzsorások, akiktől Winston tesója kölcsönkért. Szerintem nem fizeti nekik vissza a oénzt, és az az összeg egyébként is túl csekély tartozásnak tűnt.

A másik továbbra is Schmidt öngyilkossága. A színesz pár héttel korábbi interjúja miatt tippelek erre, ahol azt mondta, hogy napokkal a forgatókönyv elolvasása után is remegett a döbbenettől.
Ha a kórházat bezáratják, az tuti visszalökné a depresszióba, hiszen eleve miatta indult el az egész nyomozás és vizsgálat.

Mom - 2022. 05. 28. 14:33

Na, Deny, számítottál-e ilyen szó szerint véres fináléra? :)

Sajnos nem vagyok maradéktalanul elégedett a 400 résszel/fináléval. Próbálták építeni a hangulatot, jöttek a montázsok a múltból, de nem sikerült elérni a tetőpontra. Valószínűleg ha nem Jackson és April jöttek volna, hanem valaki(k) a kezdetekből, akkor nagyobbat üt, de azt se mondanám, hogy rajtuk úszott volna el bármi is. Sőt April szolgáltatta számomra a legviccesebb jelenetet, ahogy ment a sürgősségire, mint Pavlov kutyája, hiába nem is dolgozik már itt :D

Owen és Teddy szálával kizárólag akkor leszek elégedett, ha távoznak, és ez volt a búcsú. Ezt az eutanáziás szálat nagyon meggondolatlanul közelítették meg az írók. Fontos téma, alapvetően jó, hogy bedobták, de ritka hülyén sikerült megvalósítani, és két karaktert kell vele együtt kukázni, mert ezt így nem lenne szabad tovább forszírozni, visszacsinálni meg már akkor sem lehetne, ha Bailey nem szerez róla tudomást.

Egy pillanatig azt hittem, hogy ennek a párját akarják megcsinálni Schmidtel is, aki a tiltás ellenére a saját vérét is levette volna, és már fogtam is a fejem. Szerencse, hogy másik irányt vettek fel végül, mert abból a sarokból se tudták volna már kiírni magukat.

Ha nem tetszik egy szabály, akkor tegyél azért, hogy megváltozzon. De ezt nem a megszegésével fogod elérni! Ez egy nagyon destruktív üzenet! Lásd Owenék rettenetes példáját, amit sikerült képernyőre vinni…

A végére szép kis exodust hoztak össze. Amit mindenképpen kiemelnék még, hogy Meredith-szel mennyire mérhetetlenül igazságtalanok voltak, és milyen csúnyán a nyakába varrták az egész kórházat. Persze, én is azt szerettem volna látni, hogy egyszer ő vezeti majd, de nem úgy, hogy igazából el szeretne menni és tulajdonképpen érzelmi zsarolással odaláncolják a főnöki székhez. Az a mondás jutott eszembe róla, hogy senki sem lehet próféta a maga hazájában. Bailey és Webber időnként még mindig úgy próbálnak uralkodni felette, mintha még mindig a tanítványuk lenne, nem pedig egy díjnyertes, elismert szakember, aki nem tartozik senkinek semmivel.

Hirtelen ennyi gondolatom támadt, de majd ha megjön a kritika, biztos eszembe jut még pár.

Deny - 2022. 05. 28. 15:19

Most én is csak röviden reagálnék. Remélem, minél előbb tudok jelentkezni a kritikával is.

Owen és Teddy csavarja számomra sokkoló volt, nem is tudom, hogy tudják ezek után visszahozni őket (mert elvileg mindkettejüknek van szerződése a folytatásra, szóval elvileg nem írták ki őket). Szerintem se volt a legjobban kidolgozva a száluk, főleg, hogy ugye a 6. évadban volt egy rész, ahol Owen határozottan az eutanázia ellen volt. Habár azt mondjuk el tudom fogadni, hogy Owen a katona múltja miatt másképp viszonyul a sérült veteránokhoz, mint a “sima” páciensekhez. Mondjuk ebből ki lehet hozni egy jó kis bírósági szálat. De remélem nem azt fogják mutatni, hogy hogy bujkálnak.

Webber és Bailey nálam elásta magát. Mernek maximum ez az utolsó műtét volt a bűne, de őt hibáztatni a program bedőléséért teljesen alaptalan és álszent. Az kizárólag Webber és Bailey hibája, illetve közvetetten Schmitté. Iszonyú volt látni, ahogy Mer teljesen összeroppan, és visszatért a régi énjéhez. Remélem, nem marta el ezzel magától Nicket.

Az tetszett, hogy azért beszólt Jacksonnak, aki pont a pandémia közepén lépett le, szóval ő kellene, hogy legyen az utolsó, aki megmondja Mernek, hogy mit tegyen. Egyetértek, hogy nem sok haszna volt a visszatérésüknek, de gondolom, valakit vissza akartak hozni a jubileum alkalmából.

Nálam az utolsó egy perc ütött a legjobban a montázzsal. Az fantasztikus volt, de egyébként is remekül alakalmazták a flashbackeket, mert tökéletes párhuzamot képeztek a jelen eseményeivel. Na meg persze a zenék! Azóta is a GA-s playlistemet hallgatom Spotifyon :D

Egyetértek Sarah Drew kommentjével, hogy el se tudja képzelni, hogyan haladnak innen tovább. Itt azért egy elég komoly soft reboot/reset van készülőben. Egyébként ebből szuper utolsó évadot lehetne csinálni, szóval most azt se bánnám, ha nyáron érkezne a bejelentés, mert úgy érzem, ennél ütősebb felállást nem is lehetne kitalálni a befejezésnek.

Viszont próbálok nem túlzottan lelkesedni a folytatás iránt, mert a 15. évadzáró is izgalamas folytatással kecsegtetett, aztán meg jól pofára estem vele, mert teljesen rossz irányba vitték a szálakat.

Deny - 2022. 06. 05. 20:08

Elkészült a kritika! Hamarosan láthatjátok. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz