login |

The Rookie – 4×02: Five Minutes – írta Spyblat

2021. 10. 15. 18:50 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: kritika,

Nyilván most sokan vakarják a fejüket, hogy mit keres itt egy totál átlag sorozatról a szezonnyitós után egy évadközi írás, de annyi mindent sűrítettek bele negyven percbe, hogy egyszerre volt veszettül szórakoztató, mégis, az átívelő szálak szempontjából annyi kihagyott ziccer volt itt, hogy csak úgy kapkodtam a fejem.

Az alkotók érezhetően állást foglaltak amellett, hogy nem konkrét átívelő történetszálakkal fognak operálni, hanem a lehető legegyszerűbben görgetik előre a karakterek életét az epizodikus cselekmény által. Persze így kapunk némi átívelést, de nem a klasszikus értelemben. Nincsenek évadokra elnyújtott mellékszálak, hosszú ideje üldözött bűnözők, vagy túlságosan drámai kapcsolatok. Ez pedig egyfelől baromi üdítő, mert tök jól működik, másfelől annyi az elpocsékolt lehetőség.

A rész végére azon kaptam magam, hogy tök szívesen nézegetnék még egy-két cselekményszálat. Spoilerekkel a tovább mögött nézzük a szálakat, amelyek szimpla negyven percbe lettek belesűrítve…

Első körben ott van a Tricia Helfer karaktere, aki egy nagystílű rabló. Ahol felbukkan, ott hamarosan valami nagyon drága dolognak lába kél, ráadásul ez mind köztudott, ám a rendőrség olyannyira nem tud semmit rábizonyítani, hogy amikor Nolanék megállítják gyorshajtásért, csak annyit tanácsolnak neki, hogy lépjen le a városból. Remek a karakter, iszonyú jól fel van építve. Még, amikor Nolan a randiján is megfigyeli, baromi jó. Az ember arra számítana, hogy ismét jól meglép, majd fel-fel bukkan az évadban, hogy kialakítsanak egy fasza kis rabló-pandúr viszonyt. Erre fogják és a rész végén egy kicsit összecsapva Nolan elfogja a nőt. Persze felbukkanhat még, de az már nem lesz ugyanaz.

Vagy ott van Nolan új kapcsolata. Már az előző évad végén is kiderült, hogy mennyire működik a kémia Nathan Fillion és Jenna Dewan között, amire most rátettek még egy lapáttal: egyszerűen, leplezetlenül bejön egymásnak a két karakter. Öröm nézni, mennyire idegesek a randi előtt és baromi jó húzás volt, hogy a romantikus étterem helyett végül egy megfigyelésre vitte el a főszereplő a csajt randizni.

Erre tessék: az egy dolog, hogy ebbe mind egy rész alatt ugrottak bele, a nő szakít SMS-ben, majd a rész végén megint együtt vannak. Ráadásul egy olyan párbeszéd kíséretében jönnek „újra” össze, amit még én is úgy megkajáltam, hogy öt éves korom óta nézek filmeket, pedig az nem ma volt.

Tim-et előléptették, így amellett, hogy bizonyos szempontból most ő is egy újonc (Chen szívatja is ezerrel), érdekes figyelni, hogyan válik egy aktív, a seggén soha meg nem ülő zsaruból vezetővé. Van egy új újonc, akit elítéltek gyilkosságért, majd felmentették és most rendőr akar lenni. Az ő története is megérne egy misét. Harper nyomja is a racionális alapokra helyezett előítéleteit, az ember azt várná, hogy na, itt lesz egy kemény újonc, aki bizonyítani akar és nem hagyja magát lenyomni, aztán a rész végére úgy néz ki meg is van a közös nevező. Túl korai.

És persze megkaptuk Chen-t az új lakótársával, Nolan-t, aki túl hamar kezd el készülni, hogy kiképző lesz, illetve Lopez és Wesley küzdelmét az aludni nem képes csecsemővel. Egyenesen zseniális a jelenet, amikor épp a rendőr és a védőügyvéd ellentétes szemével tárgyalják ki az új újonc korábbi ügyét, majd realizálják, hogy idióták, mert inkább aludniuk kellene (ezt a szülők értik).

Szóval baromi jó volt nézni, azon kaptam magam, hogy a legtöbb jelenet alatt vigyorgok, pedig semmi extrát nem kaptam. Egyszerűen nem vagyok hozzászokva, hogy nem húzzák a szálakat a végtelenségig. Sokszor ez a pörgős tempó kicsit összecsapott érzetet kelt, de összességében mégiscsak üdítő. Az ilyesmiért (is) jó tévésorozatokat nézni.

1 hozzászólás Ne habozz!

Isaac - 2021. 10. 16. 10:06

Nekem az elejétől kedvenc, szeretem azt ahogyan egyensúlyozni tudnak a dráma és a könnyed, néha komikus szálak között, a karakterek nagyon emberiek, majd mindegyik szerethető, már akit a készítők annak írnak meg :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz