login |

Bäckström

2021. 10. 16. 14:50 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika,

Emlékszik még valaki a Rainn Wilson/Hart Hanson-féle amerikai Backstrom-re? Nem véletlen a névbeli hasonlóság, hiszen azonos a könyves alapanyag (Leif GW Persson regényei), de persze teljesen más ez a tavaly indult átívelő szálas svéd sorozat.

Evert Bäckström öntelt és arrogáns, de nagyon sikeres nyomozó Stockholmban. Az eseteit megválogatja, derogál neki csip-csup ügyekben nyomozni, mint egy holmi rablótámadás, de egy gyilkosság az már más. Modora és módszerei miatt a rendőrségen belül és azon kívül is akad jó pár ellenlábasa.

Hogy a nők mit látnak benne, az ránézésre nem igazán világos, bár a kollégáknak van pár elméletük. Itt belejátszhat az is, hogy médiaszemélyiség, egy tévéműsor állandó vendégeként bűneseteket vitat meg, avagy nagy nyilvánosság előtt is fényezheti önmagát. (Nem sokat vagyunk a tévében, de nem csak háttérinfóként szolgál.)

A 6 részes első évadon két ügy fut végig párhuzamosan (bár nem azonos súllyal). Egy páncélautó elleni rablótámadás, amiben a nyomok egyértelműen az alvilágba vezetnek, de még így sem elég érdekes Bäckström számára, az ügyet átengedi fiatalabb kolléganőjének. Különösen hogy közben egy rejtélyes gyilkosságban is lehet nyomozni. Már ha gyilkosság történt, mert elsőre még ez sem biztos a part menti lakatlan szigeten talált golyólyuggatta koponya esetében.

Bäckström kimondottan nem szimpatikus. Egyrészt dicséret jár a színésznek, aki nagyon jól hozza ezt a figurát, másrészt viszont ezzel majdnem el is veszített a sorozat, önmagában a karakter így nem szórakoztat. A koponyás ügy képes volt engem megtartani, még úgy is, hogy gyakorlott kriminézőként elég sok mindenre rá lehet érezni. A flashback-szerű elképzelt jelenetek elsőre furcsa, de végülis ötletes megjelenítései Bäckström gondolatainak.

A sok vitorlázás láttán és ahogy egy random (itt a szomszéd) gyerek teljesen belefolyik a nyomozásba, eszembe jutott a Pogány Madonna és az Ötvös Csöpi-filmek, de persze ezen kívül minden egészen más, a műfaj, karakterek, helyszín, hangulat. Azért itt van nekünk az őrsön Olsson és Olzzon párosa, hoznak egy kis humort a sorozatba, de ettől még nem lesz komédia.

Eleinte kicsit zavart a sok karakter, az ellenlábasok motivációja se mindig világos, a háttértörténetet is csak lassan adagolják. Sokszor én se tudtam eldönteni, kivel hányadán is állok, de legalább jobban fenn tudta tartani az érdeklődésemet. Közben Bäckström számára is kiderült, hogy ő se sebezhetetlen, így valamelyest kevésbé ellenszenves.

Ha a 2. évadra is kerítenek egy érdekes ügyet, akkor én is ott leszek a folytatásra. Remélem, a szomszéd kissrácot is megtartják.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz