login |

Succession: kezdett a 3. évad

2021. 10. 18. 20:55 - Írta: Shannen

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Szinte napra pontosan két évvel a 2. évad fináléját követően visszatért a jelenlegi felhozatal egyik (ha nem “a”) legjobb drámasorozata, az HBO-s Utódlás. Hosszú volt a szünet, de érdemes volt kivárni, ugyanis a milliárdos Roy család szatirikus királydrámája pontosan ott folytatódott, ahol abbamaradt. Ez nemcsak a történetre értendő, hanem arra is, hogy ebben az egy órában minden benne volt, amiért a sorozat eddig is magasan kiemelkedik az átlagból. 

Arról nem is szólva, hogy minden esély meg van rá, hogy idén még egy szintet lépjen a sorozat, hiszen most, hogy kitört a háború apa és fia közt, nem lesz kegyelem senkinek, a tétek a tetőfokára hágtak, nincs visszaút, a totális összeütközés elkerülhetetlennek látszik.

We’ll go full fucking beast.

A többszörösen Emmy-díjas sorozatról írtunk már itt, itt és itt is, így aki még mindig nem kezdte el, annak ajánlom, hogy ezen írások spoilermentes részeivel kezdje, majd pedig indítsa el a pilot epizódot és élvezze az őrült menetet. A Succession legnagyobb erőssége ugyanis az, ahogy ennek a kibírhatatlan, elvtelen, hatalom- és pénzéhes családnak a történetét olyan módon képes átadni, hogy az maximálisan szórakoztató legyen, és az se zavarjon minket, hogy egy sincs közülük, akinek szurkolni lehetne.

Miközben nagyon vártam a folytatást, az is tény, hogy a második évad annyira magasra tette a lécet, hogy picit félve indítottam el az évadkezdő epizódot, ám ahogy felcsendült Nicholas Britell utánozhatatlan zenéje és a helikopteres jelenettel azonnal visszacsöppentünk a milliárdosok világába, minden aggodalmam elszállt és szinte levegőt sem véve néztem végig ezt az egy órát. A nemrég visszatért hét idézete rovat pedig készülhet a tömegével érkező Succession-egysorosokra.

A tovább mögött spoileresen folytatom az epizód értékelését. 

Azt nagyon érdekes látni, hogy hiába nőttek fel Logan mellett a gyerekek és vettek részt így vagy úgy a vállalat életében, még most sem értik igazán, hogy hogyan tudnának valóban hatni az apjukra. Illetve lehet, hogy értik, csak közben meg van bennük az apai szeretet iránti vágy is, amiről még mindig elhiszik, hogy akkor kaphatnák meg, ha a társadalmi elvárásokat követnék az apjuk elvárásaival szemben. Még mindig félnek szemtől szembe állni a behemóttal és ellenszegülni neki.

Kendall megpróbálta, de amikor az előző évad végén ledobta a bombát, hirtelen felindulásból tette, nem volt átgondolt stratégia mögötte, holott kapkodva, improvizálva egy ekkora ügyet nem lehet végigvinni, főleg nem Logannel szemben, aki pont az ilyen helyzetekben erős, köszönhetően a háttértámogatásának.

Jeremy Strong viszont megint megmutatta, hogy miért érdemelte meg tavaly azt az Emmy-díjat. Ahogy a kádban lassan kezdi felfogni, hogy innentől nincs vissza út, majd folyamatosan zsákutcákba ütközve igyekszik összerakni a csapatát és a következő lépéseit, és mindeközben tényleg azt gondolja magáról, hogy ő a király és ez menni is fog, egészen elképesztő volt látni. Pörgött benne az adrenalin, és a többiek csak adták alá a lovat, miközben ez a görcsösen akarás és a saját feje után menés nem biztos, hogy kifizetődő lesz.

Egyébként ebben a szinte már shakespeare-i apa-fiú szembenállásban is remekül megmutatkozik, hogy a sorozatot mennyire nem a moralitás hajtja. Hiszen adott több súlyos munkahelyi szexuális és egyéb visszaélésekből fakadó botrány, ami érdemben valójában senkit nem érdekel. Kendall sem az igazság harcosa és Logant sem különösebben érdekli, hogy mi miért történt. Kendall szempontjából a lényeg az apján való felülkerekedés, anélkül, hogy eltiporná teljesen.

Ezzel a visszakozással viszont még inkább elidegeníti az apját. Hiszen Logan szinte büszkeséggel nézte, ahogy a fia nyilvánosan bűncselekményekkel vádolja meg, mert meglátta végre benne azt a kiállást, amit mindig várt tőle, de amikor Kendall közli vele, hogy igazából nem szeretné, hogy rács mögött lássa az apját, az újra csalódik, hogy még sincs elég kurázsi a fiában.

És pontosan ugyanez lett a veszte Roman-nek is, aki egy hasonló irányú beszélgetés után köszönhetett el a CEO kinevezéstől. Logan szemében a hezitálás, és a parttalan célozgatás az egyik leginkább megvetendő emberi tulajdonság. Ő egyenességet vár el, amit viszont egyik gyereke se tud felé tanúsítani, mert egyszerre próbálnak taktikázni, hogy minél előnyösebb helyzetbe kerüljenek a hatalmi harcban, és közben az apjuk kedvében is járni.

Miután tavaly Shiv egészen pazarul számította el magát egy kritikus helyzetben, most próbált finomabban közelíteni és a hasznosságát kidomborítva előnyhöz jutni, ám azt nem tudhatta, hogy már alapvetően vesztes helyzetből indul. Kérdés, hogy már most átáll a Team Kendall oldalra vagy még van egy B-terve, hogy visszakerüljön az apja kegyeibe? Én nem nagyon látom, hogy a két dudás egy csárdában szituáció hogyan tudna működni, főleg, hogy a két testvér közti dinamika is akkor működik a legjobban, amikor egymásnak igyekeznek keresztbe tenni.

So, Shiv or Roman? But we’d love a woman, so Shiv or Gerri. But I’d like experience, so Roman or Gerri?

Az, hogy végül Gerri jött ki győztesen a nap végén, nem meglepő, racionálisan gondolkodva minden szempontból ő volt a legjobb választás, még akkor is, ha ennek a kinevezésnek csak papíron van jelentősége. Már az önmagában egy elismerésre méltó teljesítmény, hogy ennyi éven keresztül képes volt talpon maradni Logan mellett úgy, hogy, ellentétben a többi ott sertepertélő nagy öreggel, benne még nem rendült meg a főnök bizalma. A Roman-nel folytatott abszurd flörtölgetések viszont még simán bekavarhatnak ebbe a szinte idilli kapcsolatba.

Az egyetlen dolog, amit sajnáltam az epizód végén, hogy a sorozat legnagyobb párosa, Tom és Greg nem kapott közös jelenetet és ez valószínűleg egy ideig így is fog maradni. Ha csak nem eresztik őket össze egy-egy telefonhívásra. Szerencsére Nicholas Braun-nak és Matthew McFayden-nek így is jutott bőven emlékezetes pillanat. Előbbi hozta a szokásos humor-faktort, most épp Team Kendall szakavatatlan médiafigyelőjeként, utóbbi pedig a kínos pillanatokat szállította a reptéri búcsúzáskor és az apósával folytatott beszélgetés során.

Apropó reptér, ez megint egy olyan aspektus volt, ami jól illusztrálta a sorozat grandiózusságát. Amikor 10 percen belül háromszor vált úti célt Loganék még fel sem szállt magánrepülője, hogy végül Szarajevóban kössön ki, akkor az tökéletes példája volt a minimális eszközökkel maximális hatás elérésének. Arról a leplezetlen arroganciáról nem is beszélve, ahogy az amerikai elnököt igyekeztek elérni, hogy simítsa el a dolgokat még mielőtt nagyobb balhé kerekedik. Miközben ezeket a párbeszédeket hallgattam, azon gondolkodtam, hogy bármennyire is visszataszító ez a stílus, és hihetetlennek tűnik, egész biztosan van valóságalapja. 

Viszont azzal, hogy ez a történet tényleg a felső 1% körében játszódik, sikerül annyira eltávolítani az átlag nézőtől ezeket a karaktereket és eseményeket, hogy nem akadok fenn azon, hogy mennyire nem lennék képes egy levegőt szívni ezekkel az emberekkel, hanem tényleg élvezettel tudom nézni, ahogy egymás alatt vágják a fát teljesen értelmetlen célokért, miközben verbálisan a föld alá igyekeznek tiporni a másikat. Az, ahogy az egyre több hatalom iránti vágy megrészegíti ezeket az egyébként elképzelhetetlenül jó módban élő embereket, elborzasztó ugyan, de baromira szórakoztató.

Az az igazság, hogy hosszan lehetne még elemezgetni a látottakat köszönhetően a sorozat sűrű szövésének, a megállíthatatlan dialógusoknak és remekül elhelyezett szimbolikáknak. Ismerve a készítő, Jesse Armstrong stílusát, idén is biztosan pörögni fognak az események, hiszen a háború elkezdődött, ott pedig általában egymást érik az összecsapások. A kezdés sima 9/10, a folytatásban sem várok kevesebbet.  

Van egy olyan kósza gondolatom, hogy írok minden héten az adott epizódról külön, hiszen mostanra azért már sokkal többen fedezték fel maguknak ezt a gyöngyszemet itt a blogon is, és hát kibeszélnivaló biztosan lesz bőven most is. Ígérni nem merem, de tudom, hogy az előző évadnál is lett volna erre igény, legalábbis bennem biztosan.

15 hozzászólás Ne habozz!

Divide - 2021. 10. 19. 08:49

Örülök, hogy nem hátráltak ki a cliffből (valamiért volt egy ilyen félelmem), és ott vettük fel a fonalat, ahol a 2. évad letette. Nagy kedvencem ez a sorozat, de azt már szinte “el is felejtettem”, milyen erős a cast, tényleg minden perce élmény.
SPOILER
Nekem ebben a részben a Roman-Logan telefonbeszélgetés volt a csúcs, csodálkoztam is, hogy előbbi milyen emberi, awww, erre Logan reakciója: “Roman is out”. :D Zseniális.

Reeka - 2021. 10. 19. 12:03

Aztarohadt, de vártam már, imádom! Viszont erős leszek, és majd karácsonykor letolom egyben a 3.évadot. :)

Alt - 2021. 10. 19. 12:54

Hozta azt a színvonalat, amit megszokhattunk a második évadban. Kár, hogy hetiben jön, régebben ledaráltam az első és második évadot, lehet most is inkább meg kéne várnom az egészet, és úgy végignézni. Jobban elkap a “flow”.

(Bár úgyis tudom, hogy nem fogom kibírni és amint kijön már nézem is.)

Am, köszi a kritikát, teljesen egyetértek vele.

csb - 2021. 10. 19. 16:33

Imádtam a kezdést, nekem is az egyetlen fájdalmam, hogy a kedvenc párosomnak (Tom&Greg) nem volt közös jelenete. Kíváncsi vagyok, hogy ki fog csatlakozni Kendall csapatához.

Én a második évad közepéig daráltam, de már akkor is csak napi egy részt tudtam megnézni, annyira “sok” volt, a jó értelemben.

Shannen: részemről támogatom a heti kritikát ötletét, hátha megvilágítasz olyan dolgokat, amik felett én elsiklok. Mondjuk most, amikor Roman az apjával beszélt, már abban a pillanatban tudtam, hogy a faternek nem fog tetszeni ez a mellébeszélés :D

spedway - 2021. 10. 20. 13:30

Zseniális ez a sorozat még mindig, minden percét élvezem. A mostani heti nézősökből ezt várom a legjobban.

ballac86 - 2021. 10. 22. 08:54

Annyira borzasztó nézni ezeket az embereket hogy egy egyszerű eldöntendő kérdést másfél perc hümmögéssel válaszolnak meg.
Én azt emelném ki hogy azt mondja Logan Connornak hogy te itt tartsd a frontot. Gondolkoztam hogy mi van ott Horvátországban (?) és aztán beugrott hogy semmi :D
Visszanéztem vasárnap az utolsó részt, és beugrott ahogy Logan lecseszi Connort a szenátori ambíciók és Napóleon farka miatt :D

Viktor31 - 2021. 10. 23. 22:37

Bitang jó rész volt.
Mondjuk 2 év pihenő után akár egy gyengébb epizóddal is beértem volna,de hálisten odavert ez a rész rendesen.Pillanatok alatt visszarántott a kis világába.kellett már,mint egy falat kenyér 😀

k.dave - 2021. 10. 26. 17:32

Másnak nem kezd fárasztó lenni, hogy most már 22 rész óta ugyanazt nézzük? Logan mindig gondban van, a gyerekek töketlenek, mindig elbasszák, mindig ott lóg a levegőben az örökösödés megoldása és aztán mindig félremegy?
Nyilvánvalóan ez egy teljesen szándékos írói játék, de nálam kezd kifulladni a redundancia miatt.

Oké, a színészek erősek, de ők is már rutinból hozzák tulajdonképpen ugyanabból a repertoárból, amiből dolgoznak az eleje óta. Nagyon kéne valami drasztikus lépés, mert ez így lassan kevés lesz. Idáig élveztem a ride-ot, de az első két részt kevésbé éltem.

Kovax - 2021. 10. 26. 18:00

Nekem is kedvenc sorozatom…és nem teljesen értek egyet azzal, hogy a szereplők amorálisak…a hatalommániás, manipulativ apjuk miatt teljesen elcseszett életük volt a gyerekeknek, és ezt mind másként akarja megoldani, egyikük álomvilágba menekülve (Conor), másikuk amolyan udvari bohocot játszva.
Szerintem lehet szurkolni a gyerekeknek, nem azért, hogy ők legyenek a következő CEO, hanem hogy végre feldolgozzák torz gyerekkorukat egészségesen…és szivszorito nézni, ahogyan ők is tudják, hogy helytelen dolgokat csinálnak, de nem tudják megállni, mert vágynak az apjuk elismerésére…és ugyanabban a kerékvágásban vergődnek…
A 3. rész szerintem hihetetlen jó, szinte percenként váltakozva változik kiről mit is gondolunk…ahogy Kendall egy ideig ugy tűnik, hogy végre kezében tud tartani dolgokat, aztán kiderül, hogy a testvérek is felismerik, hogy nem…ahogy Conor, annak ellenére hogy eddig álomvilágban élt, komolyan is tud viselkedni és ő mondja meg a tutit (hogy megbuktathatják az apjukat), és ahogy a kanadai rokon eleinte ugy tűnik, a morális iránytű szerepét el tudja látni, aztán kiderül, hogy ő is cak manipulálja a családtagokat (Greget).
Angolul nézni iszonyu szellemes, Greg pl már 3. rész óta nem mond egyetlen olyan mondatot, amiből egyértelműen kiderül, ő mit gondol, vagy melyik oldalon van…

takingsider - 2021. 10. 27. 13:23

@k.dave
de pont ezt akartam írni már az első résznél is, de most meg végképp, hogy igen, kurvára unalmas, és ez semmi más, mint írói ötlettelenség – kb.: a sorozat erőssége, hogy a színészek megoldják (azért a “high level” szinttől ők messze vannak, de azért erős, főleg ahhoz képest, és ez megint alkotói kérdés, hogy mennyire nem összetetettek a karakterek, az egyedüli, akinek nem egy vagy két árnyalat jut, az Romulus, de neki is talán hármat írtak), így messze a legizgalmasabb karakter az apa, ha ő nem lenne, nézhetetlen lenne – és igen, persze, írta valaki más, hogy azért sajnálni is lehet őket, persze, miért ne lehetne, de ettől még nem lesznek szimpatikusak, ha Kendall észrevétlenül nem az apját játszaná el miközben moralizál, akkor neki talán lehetne drukkolni, de csak annak lehet, hogy vágják börtönbe a legtöbbet közülük, mert az egyetlen új szál, amit talán még kibontanak, az az, hogy erről a szemét ügyről úgy tűnik mindenki tudott, vagy tudnia kellett, ha nem teljesen hibbant vagy nem volt nagyon fiatal (15 évesen nyilván nem kell róla tudni), az egész család el van baszva, családfőstől, gyerekestül, szeretőstül és sleppestől együtt, ja és már sem Greg, sem a Sam tűzoltó nem szórakoztató, cseppet sem

legtornasz - 2021. 11. 03. 21:47

@k.dave & @takingsider
Én is érzem, hogy fárad a koncepció, egyelőre a 3 új részt élveztem, de felmerült bennem, hogy lehet, hogy jobb lett volna lezárni 2 évaddal. Kérdés, mennyi van benne még, mert valóban körbe-körbe járnak.
De még mindig messze a legjobb a most futók közül. A Better Call Saul tud versenybe szállni vele.

winnie - 2021. 11. 04. 05:57

legtornasz: sosem a koncepció fárad, hanem a néző:) viccen kívül, még mindig meg lehet húzni azt, hogy lezárja az ember, ha mér nem érzi elég jónak a sorozatot, de az azért elég “szomorú” lenne, ha egy körbe-körbe járós vagy fáradós sorozat messze a legjobb lenne a most futók közül, amikor több tucat zseniális, egy cseppet sem fáradt és nem körbe futó széria is van. mármint azt nem vitatom, hogy ez a legjobb, ld. emmy legjobb dráma, sokan gondolják így, de a kettő együtt nekem valahogy nem klappol.

legtornasz - 2021. 11. 06. 18:01

@winnie:
Helyesen érzékeled az ellentmondást. Követem az itteni posztokat, hogy új sorozatokhoz kedvet kapjak, de keveset kezdek el egyáltalán, mert azért sok nagyon egy kaptafára készül, nem érdekel. Az itt ünnepelteket általában elkezdem, ha érdekel a zsáner, de pl. Marvelt nincs az az isten. Így marad az, amit össze tudok hasonlítani, és hát nem láttam egy csomót, de azért nagy a rutinom.

kisanna - 2021. 11. 08. 13:08

egyetértek, kicsit fárad a dolog.
azt hittem, sose lesz mozdulnak már ki abból a rohadt hotelszobából…

Nikolka - 2021. 12. 13. 15:03

Az első két évadot darálva néztem. Ezt is úgy akartam. Aztán láttam van heti kibeszélő, na mondom felhozom magam. De egyszerűen nem megy. Ha megnézek egy rész, utána napokig nem szeretnék ebből a sorozatból részt látni. Nekem már nagyon sok lett. Borzasztó nézni, ahogy testvérek beszélnek egymással. Nagyon lehangoló. (és nem a jó értelemben vett lehangoló sajnos) Továbbra is tetszik és kiváló minőség. A színészi játékról nem is beszélve. 1-1 tekintetben annyi minden benne van. És nem csak a főbb karaktereknél. De kell egyfajta kedv, hogy ehhez üljek le az már biztos.
A vendégszereplők is szuperek ebben az évadban! Adrien Brody volt a személyes kedvenc. De az elnökjelölt is szuper.
Greg és Tom viszont néha már annyira sok! Rengeteget vesztettek a kezdeti lendületből velük kapcsolatban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz