login |

Code 404: kezdett a 2. évad

2021. 10. 19. 19:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A Sky scifis beütésű komikus bűnügyi sorozata tavaly nálam az év egyik nagy csalódása volt, de muszáj volt visszanéznem a 2. évadra, mert marha nehéz elengedni valamit, amiben Stephen Graham és Daniel Mays haverzsarukat alakít. De annak ellenére, hogy a Peacock-nak (is) köszönhetően a szezon hat epizódja egy 3 órás, összefüggő sztorijú dara lehetett volna, megint képtelen voltam rávenni magam arra, hogy fél óránál többet szánjak rá. Ha valami nem megy, nem kell erőltetni?

Az idióta stílus általában mindenkinél hit or miss-kategóriás, sok apróságon múlik, hogy bizonyos állatságokra hogy reagálunk, de az általában igaz, hogy ha kedvelt és/vagy jó színészek ökörködnek, akkor a siker esélye is nagyobb. Nos, a Code 404 a jelek szerint nálam kivétel, pedig a készítők mindent megtettek, nem kímélték a két főszereplő színészt, ráadásul nem csak a magánéleti, család és haveros vonalat vitték tovább velük, hanem a rejtélyes, krimis szálat sem hagyták veszni. Ráadásul egy csomó új karaktert is behoztak.

Az alapfelállás változatlan persze, Graham továbbra is a normális zsaru, Mays pedig az idióta (okkal, ugye a pilotban megölik őt, de egy mesterséges intelligenciának köszönhetően feltámasztják, kár, hogy az AI nem mindig működik megfelelően, ezért ő is bugzik rendesen), továbbra is együtt dolgoznak (egy kis döccenő után az évadnyitóban), miközben utóbbi eléggé fúj előbbire magánéleti kavarásának köszönhetően.

A humor továbbra is idétlen marad, Graham zseniális, ahogy minden hülyeséget komoly arccal ad elő, társa pedig sokkal harsányabb (és elég kiállhatatlan nézőként is), azonban hiába teszik oda magukat a színészek, továbbra is elmaradt részemről a térdcsapkodás. Tipikusan a szekunder szégyenérzet öntött el olykor a jelenetek láttán, folyamatosan faarccal bámultam magam elé.

Bár történet, azaz krimiszál most is van (régi ügy, menekülő valaki, ellopott valami, stb.), és lehet, hogy összességében a világ sorsa lesz a tét, de nem nagyon vehető komolyan ez a vonal, az AI rendetlenkedő rendszere a technikussal sokkal érdekesebbnek tűnik, de erre nyilván nem lehet egy teljes évadot felhúzni, csak mellékszálként futtatni.

Amikor elindul jövőre itthon a SkyShowtime tippre fel fogják páran fedezni ezt a sorozatot, mert eléggé olyan stílust hoz (és olyan műfajt), ami vonzó lehet sokaknak. Főleg egy nagyon jól sikerült magyar szinkronnal lehetne sikerre vinni, de én, ahogy írtam fent, nem leszek részese ennek, a 3. évad (mert lesz!) már nem nagyon fog esélyt kapni, hiszen a recept megvan, működik…, csak nem nálam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz