login |

Pilot: Guilty Party

2021. 10. 19. 15:50 - Írta: human

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Várjunk csak, a Paramount+ új sorozata hivatalosan komédia? Nézem: comedy, crime, mystery. Ennél nagyobb ledöbbenésem rég volt, mert nemhogy nevetni, de még mosolyogni sem lehet rajta, vagy elismerően bólintani valamelyik kreatív írói döntésre. Ez egy semmi.

A történet középpontjában egy a gyereknemzésből lassan kiöregedő újságírónő van. Bocs, hogy így írom, de annyiszor húzzák alá a női gyerekvállalás kérdését, egy bűnügyi komédiában ugye, hogy mindenképp említenem kell, főleg, hogy valójában ez tűnik a fő morális kérdésnek, amit az írók kitűztek. Legalábbis annyira kilógóan kerül elő mindig ez a téma a két kezdő részben.

Az említett újságírót a főnöke azzal gyanúsította, hogy idézetet hamisított (a cselekedetei alapján amúgy kinézhető belőle), ezért kirúgják, és pár évvel később egy sz*r bulvár weboldalnál dolgozva felkeresi a “pénisz levágó gyilkos” nő azzal, hogy ártatlanul van börtönben, a város legjobb újságírójaként nézzen már rá az ügyére, mert szerinte mások ölték meg a pasiját, nem pedig ő. Aztán kiderül, hogy több újságírónak is írt ezzel, de nyilván a főszereplőnk a legelkeseredettebb.

Szóval van itt egy bűntény, maga a pilot egy durván mutatott fejlövéssel indít, egy rossz dolgokat is tevő “szürke” nyomozó újságírónő, a volt korrupt főnöke, több lehetséges tettes, és még némi rivalizálás is a volt kollégával, aki láthatóan egy szemét alak. Az egészet pedig megfejeli, hogy a főhős férje, akivel megegyeztek a gyerektelenségben, mintha meggondolta volna magát, és szeretné, ha az újságírónő inkább hagyná a karrierjét, és vidékre költözve bevállalnák közösen az utódokat.

Igazából néha nem szoktuk érteni milyen pitch volt az, ami alapján berendelnek egy sorozatot (winnie legutóbb itt akadt ki), de a Guilty Party-nál könnyű látni, hogy a Coen testvéreket és a Fargo-hoz hasonló fekete humort emlegették, amit megfejeltek az aktuális nagyobb témák egyikével, a “mit ér a nő, ha nem vállal gyereket” rövidségben tudnék összefoglalni.

Az a baj, hogy a Coen-idézéshez egyrészt jobb forgatókönyv kellett volna, és valljuk be, sokkal jobb színészgárda. Kate Beckinsale sosem volt az a hatalmas színésznő, és sajnos ezt ismét bizonyítja, bár lehet, hogy az sem segíti, hogy a rendező képtelen jól instruálni? Bár ezt valószínűtlennek tartom, mert Trent O’Donnell tett már le korrekt komédia epizódokat az asztalra. Amelyik jelenetekre ráfoghatnám, hogy ott volt mögöttük a humor lehetősége, azok sem csattannak, egyszerűen úgy vannak előadva, fényképezve, hogy csak az unalom ömlik a nézőre.

Arról nem is beszélve, hogy az elvileg díjat kapó, de elintézett újságírónő nagyjából az első héten kibukna az egyetemről, annyira hanyag és meggondolatlan. Gondolom, ő lenne az ügyetlen kétbalkezes, és nem egyenes karakter, aki túl nagy ügybe keveredik, de mondom, azzal indítanak, hogy elismertebb a munkájában. Nem tehető sehova, és szerintem a címre visszatérve, lehet ő is bűnös mindenben. Arról nem is beszélve, hogy néha iszonyat mereven van beleerőltetve a sorozatba mondanivaló. Például ahogy a 2. rész végén előkerül a “kiszáradt, semmire sem jó” nő témája. WTF, komolyan, az 1×02 23 percétől ami van, az mindent elárul.

Gondolom egyértelmű, hogy kerüljétek messzire, kivéve ha esetleg eyecandy emlékek miatt néznétek bele, mert ez a sorozat tipikus semmi. Nem húznám le a végtelen mínuszba, de 5/10 az első két rész és ezer jobb néznivaló van nála.

1 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 10. 19. 16:16

Csak egyetérteni tudok, sőt! Ez valami elképesztően sz*r, a nagy üresség, az első részt még végigkínlódtam, de aztán kikapcsoltam, nem tudom ebben ki látott potenciált, de ha bárki megnézte volna a pilotot, még a bemutatót is lefújta volna. 1/10, ritka az ilyen, de hátha kellően elriaszt másokat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz