login |

You: kezdett a 3. évad

2021. 10. 19. 21:57 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem lenne szabad ennyire szeretnem ezt a sorozatgyilkosos sorozatot, de nem tehetek róla.

Fura belegondolni, hogy több, mint 3 éve annak, hogy a Lifetime csatorna bemutatta hetiben és írtam az első részről, ami nagyon bejött a maga felkavaró, pszicho thrilleres (nem pszichothrilleres) és nagyon sötét tónusúan humoros módján. Persze a sikerhez a tévés bukás után kellett a Netflix is, ami önmagában is megérne egy disszertációt a nézői magatartásról (hasonló példa 15+ évvel korábbról a premierjével kvázi azonnal bukó House, ami pár rész után egy énekes valóságshow-nak köszönhetően lett gigasiker). Most meg itt vagyunk a 3. évaddal, pedig már az S2-re is azt hittem, hogy önismétlő lesz. Nem lett az. Fogjuk rá.

Komolyan mondom, a You, annak ellenére, hogy nagyon pengeélen táncol a cápamedence fölött, nálam eddig megúszta a csobbanást, bár tény, hogy olykor csak annak köszönhetően, hogy amikor el is gurult nagyon a gyógyszere a sorozatnak, akkor is mocskosan szórakoztató módon tette, pazar nézői élményt nyújtva. És ezért a készítőknek valahol jár az elismerés, bár persze a mostani szezonba is úgy kezdtem bele, hogy egy cseppet sem fogok meglepődni azon, hogy ha most omlik össze az, amit eddig felépítettek.

Szerencsére az első rész abszolút hozta magát. (Tudom, hogy a többség hamar ledarálta, nekik két nap múlva jön az évados írás (nem tőlem), már be van készítve!) Annak ellenére érzem így, hogy a cliffhangert nagyvonalúan nem vitték tovább a teljes szezonra, pedig nekem tetszett, ahogy párhuzamosan Joe-nak és Love-nak is felépítettel egy buborékot. Szerencsére még így is lehet majd min nyammogni, a felvezetett új karakterekben és dinamikákban lehet potenciál, bár az egyik szálnál megvan az esély arra, hogy Dead To Me-sre sikeredik.

Szóval bejött a kezdés, de még annál is jobban a 3×02 párhuzamosan vágott jelenete a párterápiával, ami talán a sorozat egyik legjobbja volt. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ehh, kár Michaela McManus-ért, megörültem, amikor megláttam a nevét a stáblistán, de neki ez a sors jutott. Bérmennyire is repetitív lett volna Joe-t megint stalker szerepben látni, éreztem fantáziát ebben a felállásban.

Sosem hittem volna, hogy működni fog egy kétszemélyes felállás Love-val, szkeptikus voltam a 2. évados csavar után, de el kell ismernem, hogy a szórakoztató faktort ezzel a húzással (és a gyerekkel – milyen arcokat vágott már a könyvtárban!) helyenként sikerült 11-esre tekerni. És bármennyire is lehet, hogy másoknak csak guilty pleasure szintjén működik a sorozat, engem nagyon megfog az, amit az írók a nem pszicho rétegekkel művelnek.

Arra gondolok, hogy marhára nem lehet egyszerű két ennyire “beteg” ember agyával gondolkozni, és Joe meg Love közös jelenetei az évadnyitóban számomra nagyon működtek, mert szerintem is piszok érdekes egy ilyen együttélés rétegeit feltárni, és ebben kiemelten jó eszköznek bizonyul a továbbra is erősen és szórakoztatóan használt narráció. Nem egyszerű megfogni ezt az egész kapcsolatot, még nehezebb jól és hatásosan ábrázolni, de úgy éreztem, hogy a bemutatott változatnak lehetnek alapjai, működött számomra, mert nem olyan “csak tévében” íze volt, hanem tényleg valóságosnak hatott.

Nem mintha nagyon aggódtam volna azok után, hogy minden nagyobb szünet után, amikor elkezdtem nézni a sorozatot, iszonyatosan beszippantott és rögtön arra gondoltam, hogy miképp voltam képes pihentetni (válasz: azért, mert annyi minden remek néznivaló van, nekem meg a csillogó új dolog mindig elvonja a figyelmemet, mint a Memento főhőséét), de azért jó érzés volt megnyugodni a kezdés után, hogy (egyelőre) továbbra is nézős marad a You.

Aki pedig már végignézte, az kezdheti edzeni magát a 4. évadra, de megint az jár a fejemben, hogy hol fognak majd kikötni, és hogy merre fogják tudni tovább vinni a sztorit úgy, hogy újabb réteget adjanak hozzá. Hogy aztán persze jöjjön Ellie és bosszút álljon a tesójáért, mert hogy másképp lehetne befejezni a sorozatot? (Ha már a 3. évadban visszatért, akkor ezt tekintsétek tárgytalannak.)

9 hozzászólás Ne habozz!

Ripazha - 2021. 10. 20. 01:04

Ooo én sajnos egy nap alatt ledaráltam.
Jól esett ez a sötét humor. És az amiként alakult az évad.
Nem voltak elvárásaim, egy unalmas szabadnapomon elindítottam és az egyik legjobb napommá tette.
Nem merek nagyon mondani bármit is. A még esetleg tartózkodó nézők miatt. Max annyit, hogy megéri.
Üde színfolt ez a palettán.

David33 - 2021. 10. 20. 01:32

Mivel ez nem spoileres kritika, így nem írok hosszas véleményt, főleg, hogy már megtettem jó hosszan. Az, hogy kikerül-e ide majd Winnie eldöti. Aki szeretné elolvashatja vdrome.hu oldalon. Viszont azt azért elmondom, hogy számomra elég nagy csalódás volt az évad. Ha valaki rákeres a “kihagyott ziccer” fogalmra, akkor valószínűleg a You 3. évadját fogja ott találni megnevezettként. Egyszerűen hihetetlen számomra, hogy ennyi jó színésszel, pláne a két főszereplővel csak ennyit sikerült összehozni, úgy hogy az első 3 részben konkrétan azt vezették fel amire elég sokan vártak. Neten nagyon sok embertől láttam, hogy meglepődtek, hogy már az 1. részben gyilkolás van és azt hitték, ez megy majd egész évad alatt. Tegye fel a kezét aki nem így gondolta, elvégre 2 sorozatgyilkosról beszélünk ráadásul a se feled se nélküled kapcsolat és jó alap volt erre. Ehhez képest teljesen más fordulatot vett a sorozat és amit ÉN személy szerint vártam egyedül az utolsó részben történt meg. Volt vagy 10 új (fő)szereplő akik közül egyedül a másik házaspár volt fontos, az összes többi csak biodíszlet volt.

A finálé után pedig kicsit sem várom a 4. évadot. Az évadra kb 6/10-et tudnék dobni de csak azért mert volt kb 4 max 5 remek epizód és a főszereplők alakítása megérdemli a dícséretet.

kisanna - 2021. 10. 20. 08:26

én már a 6. résznél tartok, pedig nem szoktam ennyire darálni ilyen hosszabb részes sorikat, de ezt muszáj, nem bírom kivárni.
az nagyon tetszett benne az első pár részben, hogy a kisgyerekes lét nem cukormázas, hanem felüdülés volt azt látni, hogy egy amerikai sorozatban végre igenis sír az a pár hónapos baba, meg végre mutatják, hogy kivannak a szülei, stb. (nekem ez vesszőparipám amúgy is).
persze nem ez a lényeg, de fontos tényező szerintem ezt is megmutatni.

Nina - 2021. 10. 20. 08:31

Engem ez most nem kapott el annyira… igaz, csak az első pár résznél tartok, de nekem ez most nem jön be úgy, mint az első két évad. Folytatom azért, talán változik a véleményem.

farkasági - 2021. 10. 20. 09:52

Én a hetedik résznél tartok, vegyes érzésekkel. Az évad ugyan nézeti magát, mégis valahogy nekem úgy tűnik, mintha több történetszál ötletük is lett volna a készítőknek, amikről nem tudták eldönteni, hogyan fűzzék össze, így aztán amolyan ázsiai wokos módon mindent beledobáltak, hátha összeérnek az ízek.

MC Tominay - 2021. 10. 20. 10:36

Mostanában csalódnom kell a Netflix 3. évados premierekben, pl. Sex Education vagy a You.

Úgy álltam neki pénteken, hogy nem, nem kezdem el nézni délután, legyen meg egész hétvégére, és vasárnap este vége, tökéletes hétvégi program.

Aztán a vasárnapra maradt 3 rész úgy ment le, hogy legyen már vége…

SPOILER!

Nekem a You mindig arról szólt, hogy Joe pengeélen táncol, gyakorlatilag folyamatosan a lebukás határán egyensúlyozik, ettől lesz izgalmas a sorozat. És a felállás tetszett, a 2. évad végén belengették a szomszédot, a 3. évad elején meg is ismerte, majd kb. a 13. percben kinyírják (költői túlzás). Utána pedig egy teljesen tét nélküli gyilkolászásba fulladt az egész, kaptunk egy Joe-Love macska-egér játékot, amiből hiányzott a feszültség. Szerintem abban jóval több feszültség lett volna, ha Natalie él, és Joe próbálja becserkészni, miközben ezt titokban kell tartani Love elől.

SPOILER VÉGE!

Egy szó mint száz: keresű szájízzel álltam fel a sorozat után, és nem éreztem, hogy szívesen nézném tovább. Ettől függetlenül nyilván ott leszek a 4. évad premierjén, aztán meglátjuk merre tovább.

David33 - 2021. 10. 20. 13:05

Amúgy így belegondolva szerintem a hullák száma mindent elmond a sorozatról.

1. évad, Joe megölt 5 embert, a 2. évadban Love 3-at ha az au pairt is számoljuk és a 3. évadban kiderült ugye egy 4. is, Joe pedig 2 embert. Ez összesen 6 ember! Míg a 3. évadban mindössze 2 ember halt meg. Legalábbis az ő kezük által.

SPOILER:

MC Tominay: Igazából pont az a baj, hogy nem kaptunk egy Joe-Love macska-egér játékot. Legalábbis 1-2 résztől eltekintve nem volt ilyen az évadban. Az első 1-2 részben felvezették aztán az utolsó részben kezdtek vele valamit.

Sokkal jobb megoldás lett volna, ha bebörtönzik a terapeutát, közben mindig gyilkonak valamiért és tőle várják majd a megváltást. Úgymond elvárnák tőle, hogy igazolja a tetteiket. Nem beszélve arról, hogy a rendőrségtől sem kell tartaniuk, hisz Quinnék elintéznék simán. De ez sem volt kihasználva sajnos. Ahogy a szomszéd Tech csávó sem.

Istu - 2021. 10. 20. 17:22

A sztori gyakorlatilag egy dexter koppintás. A realitással abszolút szembe megy. Rengeteg elvarratlan szál. Ha előbb érkezett volna mint a Dexter akkor tudnám értékelni. De a hiányosságok akkor is feltűnőek lennének. Időről időre egy egy sötét témát igyekeznek a gyengébbik nem számára is kedvelhetővé tenni. Ilyen volt az alkonyat és vámpírnaplók.

Ela1010 - 2021. 10. 20. 20:15

2 nap alatt megneztem. Nekem eddig ez a szezon jott be a legjobban. Nev volt annyira lassu mint az elozo 2 szezon kezdete. Theo karakteret jatszo szinesz szuperul jatszott.
Remelem vmi uj is tortenik majd a 4.szezonban,mert eddig ugyan arrol szolt mind a 3. Neha már nem bantam volna ha lebuknak es megkapjak a buntetesuket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz