login |

Batwoman: kezdett a 3. évad

2021. 10. 20. 21:50 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: kritika,

Esküszöm, hogy utoljára kezdem úgy a Batwoman-kritikámat, hogy Ruby Rose-t leváltotta Javicia Leslie, de kvázi rebootot kapott a sorozat a 2. évad elején, így az is volt az első teljes szezon, amit Leslie vitt végig. Az új karakter megjelentetését már a kritikában is dicsértem, most azonban szinte úgy érzem, hogy szükség is volt rá. Hozzám nőtt a színésznő és a karaktere is, ezért is vártam az új évadot, ami az HBOGO-ra itthon már rögtön érkezik, nem egy napi csúszással – bár most is volt probléma vele

Na meg azért, mert az Arrowverse-sorozatok tavalyi szezonjai közül a Batwoman simán leverte a veteránokat még így is. Persze megvannak a csatornára jellemző gyerekbetegségei, de egy rettentően szerethető karaktert hoztak be, aki valósabb személy, mint az eddigiek közül bárki. Na meg ott voltak az ütős gonoszok! A tovább mögött spoileresen a harmadik szezon folytatásáról.

Tavaly elvitte a folyó a Batman-trófeákat, vagyis az ellenfeleitől begyűjtött fegyvereket, így átlagemberekhez kerülhetnek ezek, akik a gothami gonoszok új generációját hozhatják el. Hát ez mennyire ütős koncepció már! Nagyon lelkesen vártam (és még az évadnyitó után is!), ahogy folyamatosan megjelennek ismert gonoszok új verziói, amit rettentő kreatív módon is fel lehet dolgozni.

Vagy éppen eszméletlen gagyin, ez is persze benne van a pakliban, de az első epizódban nem okozott csalódást a sorozat, amikor bemutatta a Mad Hatter utódját. A következő epizódot pedig már nagyon várom, hiszen elég keményen néz ki Killer Croc.

Az őrült kalapos most egy lúzer srác lett, aki Alice megszállottja, a közemberekkel ellentétben ő megérti és szereti, lázad a rendszer ellen, ami elítélte. Első igazán gonosz tette a kalap erejének megismerése után egy teaparti rendezése volt, ami alatt persze nem teázást kell érteni, hanem azt, ahogy Mary a diplomaosztója közepén mindenki előtt agymosottan boncolgatja a tanárát.

Örülök egyébként, hogy Mary-nél nem feledkeznek meg arról, hogy vér szerinti/jogi értelemben családtagjai vagy meghaltak, vagy börtönben, vagy csak szimplán távol vannak (mert Kate elment tavaly Bruce-t megkeresni) – vagy bolondok, mert ugye Alice is rokon. Talán nem is érdemel több jelenetet ez, teljesen elégedettek lehetünk azzal, amennyit most kapott, főleg úgy, hogy Ryan családi drámája is előtérbe került.

Alice elkotyogta neki, hogy édesanyja még mindig él, Sophie pedig kinyomozta neki az igazat, viszont Ryan belátta, hogy az ő családja Mary és Luke (rendes, hogy Sophie-t nem sorolta bele, főleg, hogy neki mondta …), így nem kíváncsi arra, ki is vér szerinti anyja – persze nem véletlen castingolták a Riverdale volt polgármesterét a szerepre, itt még nincs vége ennek a szálnak.

Emellett abszolút pozitívumnak érzem, ahogy Luke bénázik, mint Batwing. Persze a golyóálló páncéllal elég nagy túlerőben van, de azt azért meg kell jegyezni, hogy abszolút nem képzett, ráadásul a szerelést se ő rakta össze, nem ismeri még igazán, ezért voltak is problémái. De úgy néz ki, feléledt máris a páncélzatba rejtett AI, amit egyelőre nem tudok mire vélni. Több időt kellene még adni neki esdekelni, amíg beletanul a hősködésbe.

A nyitójelenet egyébként elég jópofa volt, ahogy bemutatták, hogy Ryan mennyire jól érzi már magát Batwomanként, miközben Luke-kal egészen jól dolgoznak össze. Csak nem értem, miért kellett Sophie csajozását beleerőltetni. Máshogy is meg lehetne mutatni, hogy ő most szabadabb életet él, nem egy hősködős jelenet elvágását mindössze 5 másodpercnyi csókolózás miatt.

Végére hagytam Alice-t, akinek megformálója továbbra is brillírozik, azonban most már egyre jogosabban kérdezhetjük, mi a fenét keres még itt, elvégre se Wonderland Gang, se tekintély, se családtagok, semmije nincs már, mégis a sztori szerves részét képezi. Most épp beleerőltették Renee Montoyán keresztül (akit ugyanaz alakít, aki a Gotham-ben is megformálta a karaktert!) abba a szituációba, hogy Batwomannek segít elfogni a gonoszokat.

Nem mondom, hogy nem várom, hogy a hősök és a pszicohpata Alice összedolgozzanak, a feszült és egyben humoros jeleneteket nagyon könnyen tudják termelni, csak nem látom, hogy ez hosszú ideig kitarthatna. Bár Alice-t ismerve néhány rész múlva úgyis átveri a csapatot. 

Elrepült a premier, én élveztem, még úgy is, hogy kicsit The Flash-hez hasonló szerkezetet kapott a heti eset (értsd: rém egyszerű, kiszámítható), ráadásul volt egy-két logikai bukfenc is (Batwoman beverekedi magát az Arkham Elmegyógyintézetbe, hogy kiszabadítsa Alice-t, aztán senki se vonja felelősségre), és mindenképp érdekel a folytatás, főleg azért, mert érkezik Poison Ivy is!

1 hozzászólás Ne habozz!

Denisa - 2021. 11. 20. 19:29

Nem tudom, bárki nézi e még a sorozatot, de én kitartottam. Bár úgy érzem, a legszebb évadzáró az lenne, hogy Alice az összes forgatókönyvírót megkéseli, és elutazik a Bahamákra.

Javicia Leslie számomra borzalmas. Nem tudom egy pillanatra sem elhinni róla sem azt, hogy Batwoman, se azt, hogy Ryan. A családi drámája meg az igazgatói szerepe egyaránt pocsék. Sok rosszat lehet írni Ruby színészi játékáról, de neki simán elhittem, hogy ő Batwoman, és lever bárkit, mint vak a poharat, ha elgurul a gyógyszere.

Luke. Cuki, mint Batwing, és róla legalább el lehet hinni, hogy pályakezdő szuperhős, tipikus hibákkal. Viszont Luke, mint Luke, mintha kezdene eltűnni. Egyszerűen nincs a karakter mögött valódi tartalom.

Mary. Idén nagy szerepet kapott, amit jól is old meg, azt kell mondjam, kellemes meglepetés az első évadhoz képest, amikor egy irritáló p volt.

Alice totál felesleges. Kb nem akarjuk kirakni a szereplőt, nyomjuk be valahova, mint tavaly Jakobot.

Sophie. Kaphatott volna értelmes szerepet a csapatban, de elpuskázták. Cserében nézhetjük, ahogy csajozik. Uncsi. Ilyen nyomozótehetséggel max irattáros lehetne a rendőrségen. Hova lett belőle a Varjú?! Nem a verekedő, a fej.

Renee Montoya biztos fontos a képregényben, itt max ő a felesleges kelés a csapat hátsóján. Az információi önmagukban kutyafülék, az aktákból simán megoldhatná Sophie is.

Ryan családtagjaiban van potenciál, ha jól oldották volna meg,nem tették, tehát sablonos lett.

Mazochista vagyok. Mivel nem fordítják a többi sorozatom, így nézem, de amit a forgatókönyvírókról gondolok, az síp síp síp…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz