login |

Batwoman: kezdett a 3. évad

2021. 10. 20. 21:50 - Írta: Necridus

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Esküszöm, hogy utoljára kezdem úgy a Batwoman-kritikámat, hogy Ruby Rose-t leváltotta Javicia Leslie, de kvázi rebootot kapott a sorozat a 2. évad elején, így az is volt az első teljes szezon, amit Leslie vitt végig. Az új karakter megjelentetését már a kritikában is dicsértem, most azonban szinte úgy érzem, hogy szükség is volt rá. Hozzám nőtt a színésznő és a karaktere is, ezért is vártam az új évadot, ami az HBOGO-ra itthon már rögtön érkezik, nem egy napi csúszással – bár most is volt probléma vele

Na meg azért, mert az Arrowverse-sorozatok tavalyi szezonjai közül a Batwoman simán leverte a veteránokat még így is. Persze megvannak a csatornára jellemző gyerekbetegségei, de egy rettentően szerethető karaktert hoztak be, aki valósabb személy, mint az eddigiek közül bárki. Na meg ott voltak az ütős gonoszok! A tovább mögött spoileresen a harmadik szezon folytatásáról.

Tavaly elvitte a folyó a Batman-trófeákat, vagyis az ellenfeleitől begyűjtött fegyvereket, így átlagemberekhez kerülhetnek ezek, akik a gothami gonoszok új generációját hozhatják el. Hát ez mennyire ütős koncepció már! Nagyon lelkesen vártam (és még az évadnyitó után is!), ahogy folyamatosan megjelennek ismert gonoszok új verziói, amit rettentő kreatív módon is fel lehet dolgozni.

Vagy éppen eszméletlen gagyin, ez is persze benne van a pakliban, de az első epizódban nem okozott csalódást a sorozat, amikor bemutatta a Mad Hatter utódját. A következő epizódot pedig már nagyon várom, hiszen elég keményen néz ki Killer Croc.

Az őrült kalapos most egy lúzer srác lett, aki Alice megszállottja, a közemberekkel ellentétben ő megérti és szereti, lázad a rendszer ellen, ami elítélte. Első igazán gonosz tette a kalap erejének megismerése után egy teaparti rendezése volt, ami alatt persze nem teázást kell érteni, hanem azt, ahogy Mary a diplomaosztója közepén mindenki előtt agymosottan boncolgatja a tanárát.

Örülök egyébként, hogy Mary-nél nem feledkeznek meg arról, hogy vér szerinti/jogi értelemben családtagjai vagy meghaltak, vagy börtönben, vagy csak szimplán távol vannak (mert Kate elment tavaly Bruce-t megkeresni) – vagy bolondok, mert ugye Alice is rokon. Talán nem is érdemel több jelenetet ez, teljesen elégedettek lehetünk azzal, amennyit most kapott, főleg úgy, hogy Ryan családi drámája is előtérbe került.

Alice elkotyogta neki, hogy édesanyja még mindig él, Sophie pedig kinyomozta neki az igazat, viszont Ryan belátta, hogy az ő családja Mary és Luke (rendes, hogy Sophie-t nem sorolta bele, főleg, hogy neki mondta …), így nem kíváncsi arra, ki is vér szerinti anyja – persze nem véletlen castingolták a Riverdale volt polgármesterét a szerepre, itt még nincs vége ennek a szálnak.

Emellett abszolút pozitívumnak érzem, ahogy Luke bénázik, mint Batwing. Persze a golyóálló páncéllal elég nagy túlerőben van, de azt azért meg kell jegyezni, hogy abszolút nem képzett, ráadásul a szerelést se ő rakta össze, nem ismeri még igazán, ezért voltak is problémái. De úgy néz ki, feléledt máris a páncélzatba rejtett AI, amit egyelőre nem tudok mire vélni. Több időt kellene még adni neki esdekelni, amíg beletanul a hősködésbe.

A nyitójelenet egyébként elég jópofa volt, ahogy bemutatták, hogy Ryan mennyire jól érzi már magát Batwomanként, miközben Luke-kal egészen jól dolgoznak össze. Csak nem értem, miért kellett Sophie csajozását beleerőltetni. Máshogy is meg lehetne mutatni, hogy ő most szabadabb életet él, nem egy hősködős jelenet elvágását mindössze 5 másodpercnyi csókolózás miatt.

Végére hagytam Alice-t, akinek megformálója továbbra is brillírozik, azonban most már egyre jogosabban kérdezhetjük, mi a fenét keres még itt, elvégre se Wonderland Gang, se tekintély, se családtagok, semmije nincs már, mégis a sztori szerves részét képezi. Most épp beleerőltették Renee Montoyán keresztül (akit ugyanaz alakít, aki a Gotham-ben is megformálta a karaktert!) abba a szituációba, hogy Batwomannek segít elfogni a gonoszokat.

Nem mondom, hogy nem várom, hogy a hősök és a pszicohpata Alice összedolgozzanak, a feszült és egyben humoros jeleneteket nagyon könnyen tudják termelni, csak nem látom, hogy ez hosszú ideig kitarthatna. Bár Alice-t ismerve néhány rész múlva úgyis átveri a csapatot. 

Elrepült a premier, én élveztem, még úgy is, hogy kicsit The Flash-hez hasonló szerkezetet kapott a heti eset (értsd: rém egyszerű, kiszámítható), ráadásul volt egy-két logikai bukfenc is (Batwoman beverekedi magát az Arkham Elmegyógyintézetbe, hogy kiszabadítsa Alice-t, aztán senki se vonja felelősségre), és mindenképp érdekel a folytatás, főleg azért, mert érkezik Poison Ivy is!

13 hozzászólás Ne habozz!

Denisa - 2021. 11. 20. 19:29

Nem tudom, bárki nézi e még a sorozatot, de én kitartottam. Bár úgy érzem, a legszebb évadzáró az lenne, hogy Alice az összes forgatókönyvírót megkéseli, és elutazik a Bahamákra.

Javicia Leslie számomra borzalmas. Nem tudom egy pillanatra sem elhinni róla sem azt, hogy Batwoman, se azt, hogy Ryan. A családi drámája meg az igazgatói szerepe egyaránt pocsék. Sok rosszat lehet írni Ruby színészi játékáról, de neki simán elhittem, hogy ő Batwoman, és lever bárkit, mint vak a poharat, ha elgurul a gyógyszere.

Luke. Cuki, mint Batwing, és róla legalább el lehet hinni, hogy pályakezdő szuperhős, tipikus hibákkal. Viszont Luke, mint Luke, mintha kezdene eltűnni. Egyszerűen nincs a karakter mögött valódi tartalom.

Mary. Idén nagy szerepet kapott, amit jól is old meg, azt kell mondjam, kellemes meglepetés az első évadhoz képest, amikor egy irritáló p volt.

Alice totál felesleges. Kb nem akarjuk kirakni a szereplőt, nyomjuk be valahova, mint tavaly Jakobot.

Sophie. Kaphatott volna értelmes szerepet a csapatban, de elpuskázták. Cserében nézhetjük, ahogy csajozik. Uncsi. Ilyen nyomozótehetséggel max irattáros lehetne a rendőrségen. Hova lett belőle a Varjú?! Nem a verekedő, a fej.

Renee Montoya biztos fontos a képregényben, itt max ő a felesleges kelés a csapat hátsóján. Az információi önmagukban kutyafülék, az aktákból simán megoldhatná Sophie is.

Ryan családtagjaiban van potenciál, ha jól oldották volna meg,nem tették, tehát sablonos lett.

Mazochista vagyok. Mivel nem fordítják a többi sorozatom, így nézem, de amit a forgatókönyvírókról gondolok, az síp síp síp…

Elis - 2022. 01. 20. 14:26

de kár, hogy mindenki lemorzsolódott és csak egy komment lett eddig…
pedig mostanra a helyére került Renee Montoya (bár ugye kicsit kavartak az eredeti felálláson) de Bridget Regan, mint Poison Ivy, atya ég, baromira eltalálták. Fantasztikus volt ismét, miatta megéri visszatérni.

Necridus - 2022. 01. 20. 16:38

Én még jelen vagyok :) Sajnos időm a félévadzáróról nem volt írni, de nézem továbbra is, szinte jobb is lett az előző szezonnál szerintem az eddigi.

David33 - 2022. 01. 23. 01:56

Én is nézem és tetszik is bár a Bat csapat most nagyon unalmas és kicsit sem tetszik hogy Sophie és Ryan kavarni fog. Viszont Alice, Mary és Marquis nélkül nem sokat érne ez a sorozat jelenleg. Ivy viszont tényleg remek casting lett. Annak meg különösen örülök hogy mikor visszakapta az erejét Mary nem változott vissza mert úgy tűnik megmaradt neki az a képessége. Durva lesz ha most ketten alázzák a várost majd. Egyébként elég nevetséges helyzetekbe kerül a Bat csapat és nem is értem miért kellett neki Batwoman ruhában kimennie a sóért. Mi volt vajon abban a logika? Azt mondjuk sajnálom hogy Jada fiát ilyen hamar lerendezték. Ebből a sorozatból egy dolog hiányzik igazán. Egy igazi vezéregyéniség. Ryan olyan mint ovis akinek 100 milliárdos puskát adtak a kezébe. Hiába tud harcolni vezetőnek borzalmas. Akármennyire is bírom a karaktert ez sajnos tény. Sophie is csak megy a feje után ahogy Luke is. Nem csoda hogy Mary teljesen bekattant.

Viszont azt nem lehet mondani hogy a 3. évadra megcsömörlött a sorozat ami CW szinten meglepetés hiszen eddig minden egyes Arrowverse sorozat a 2. évad után elkezdett kifulladni, mármint az Arrow kivételével az később kezdte ezt.

David33 - 2022. 01. 23. 11:33

Most jut eszembe, hogy a rész legnagyobb WTF-jét ki is hagytam. Ryan simán túlélte a felrobbanó kocsit csak mert volt rajta egy Batwoman ruha? Na, ne már! Oké megvédi a golyóktól meg nyilván tűzálló de basszus az arcát nem védi semmi de még a paróka sem égett meg. Miből van, betonból? :D Azért Ryan nem Supergirl.

Elis - 2022. 01. 25. 13:10

Örülök, hogy mégis vagyunk még, akik kitartanak és nézik :)
Egy kis vallomás következik: persze a Batwoman eleve hátrányból indult, mert LMBTQ szuperhős, meg a CW is kicsit túltolta Ruby Rose castingolásával a dolgot… DE az első évad kifejezetten pozitív csalódás volt számomra, mert oké Ruby Rose nem tanult meg színészkedni, de valahogy mégis jól állt neki a szerep és úgy a történet is egyben volt. És bevallom, hogy én a készítők egyik legnagyobb hibájának tartottam (tartom? erre még visszatérek) hogy egy teljesen új szereplőt hoztak be, ahelyett, hogy mondjuk Wallis Dayt leszerződtetik Kate Kane-nek és kész. Nem is tudom hogyan élték túl a második évadot… hogy aztán most a harmadik évad tényleg erőre kapjon. Alice és Marquis tényleg fantasztikus, és tök jó, hogy Mary is végre több szerepet kapott és azért ebben az évadban látom nyomát annak, hogy talán Ryan is erőre kap (bár David33-hoz hasonlóan a Sophie-s kavarásnak én sem örülök) és úgy most már kezdem elfogadni.
Bridget Regan castingolásánál jobb dolgot pedig régen láttam már, nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire csodálatos Poison Ivy-ként… Remélem a karakterét nem rendezik le majd ezzel a pár résszel, hanem felforgatják Mary-vel Gothamot :)
(és simán elnéznék egy Posion Ivy eredet spinoff-ot ezek után)

Elis - 2022. 01. 30. 12:35

hát jó, kicsit meh volt, hogy ugyan x resz óta azt hallgatjuk, hogy “úr isten poison ivy olyan erős, hogy csak na és batman sem bírt vele” erre ebből kb csak ízelítöt kaptunk és ugyan egy kis legyengítéssel, de ismét lerendezték dolgot egy rész alatt. DE legalább benne van a dologban egy visszetérés és az írok twittere alapján egy spinoff lehetösége is, szóval elfogadom. :)
mondtam már, hogy mennyire imádom Alice-t? a Montoya kihallgatási jelenet + a batmobilos jelenet hatalmas volt :) (a harmadik a repülőgépes Pam x Renee drámázás volt “válassz én, vagy kiugrasz a repülőből” :D elnézném még a kapcsolatukat na.

és tudom, hogy ne várjak logikát, de izé… ha Maryt ennyi volt kikúrálni, sőt ellenszert is tudtak csinálni az előző részben, akkor Batman miért aszalta élve!!! szerencsétlen OG Poisen Ivyt, ha ott volt a kezében a pénz + a legjobb tudósok, hogy valami ellenszert találjanak (hiszen ráadásul nem is Pam akarta ezt az egészet, hanem megfertözték)? vagy ő már annyira átalakult meta human állapotba, hogy nem lehet visszaalakítani?
minden esetre ez az arrow világ beli Batman egyre levésbé szimpatikus :/

Elis - 2022. 02. 07. 12:21

nem adom fel a komment szaporítási tervemet :)
szóval 3×11 igazából egy felvezető rész volt…
Marquis továbbra is zseniális szereplő, és az a nevetés + a toy maker mellé, hát jó creepy volt. de tetszik a terve (vajon kin akarja használni Joker buzzlerét? vagy csak azt nem akarja, hogy rajta használják?), és már nem merem leírni, hogy ööö remélem nem csak 3 részig fog tartani :)
apróságok:
– Sophie x Ryan továbbra sem tetszik, bár Sophie és Luke beszélgetése akció közben (mikor máskor) vicces volt
– a morállal továbbra is néminemű gondokat érzek, Mary gyilkolása “csak fertőzés volt” (de OG PI megérdemelte az élve aszalást 10 évre. nem, nem tudok leszállni a témáról :) )
-Alice…Alice…Alice… a részben felvezették, amit a promóban is láttunk és nagyon kíváncsi vagyok, hogy hova fog kifutni…
– Victor Zsasz!!!

kriol - 2022. 02. 08. 13:56

Engem az lepett meg, hogy Alice-nek ugye visszatértek az emlékei már rég, s elvileg ezzel együtt az empátiája is, mégis most, bár tudatában van mindennek, sőt, azt is tudja, hogy változni akar, de ehhez szüksége van a buzzer-re.
Neki ugye nem berregtették szét az agyát, csak hipnózisban volt, de annak már vége. Akkor most egy buzzer nem tenné még pszihóbbá?

Egyébként Marquis tényleg szépen hozza a karaktert, full para az az elborultság a tekintetében is.

David33 - 2022. 02. 09. 20:36

Szerintem Alice nem jobb akar lenni hanem felejteni akar ezért kell a berregő. Mondjuk poén lenne ha így kreálná meg Red Alice-t bár nem tudom mi értelme lenni hiszen gyakorlatilag már most is azt játssza.

Amúgy a Bat csapat továbbra is totál érdektelen. Kémia gyakorlatilag semmi nincs Ryan és Sophie közt és igazából nem is értem az egészet. Sophie teljesen megfeledkezett Kate-ről? Elvileg ő volt a nagy szerelme amíg még jelen volt ugye. Most meg már ott tartunk hogy az első pillanattól szereti Ryan-t? Annyira nem csípem mikor sorozat azt próbálják beadni hogy két karakter mindig is szerette egymást holott ez nincs így. Tényleg nincs semmi bajom egyik szereplővel sem bár idén nem sokat ér egyik sem Alice-on, Marquison és Mary-n kívül amíg PI volt de Kate nagyon hiányzik ebből a sorozatból.

Bruce ugye évek óta lelépett, Kate szintén elment nyaralni elvileg National City-be Karához. Már nem is rémlik miért.

Mindenesetre már csak 2 rész van hátra szóval remélem feltekerik a “hangerőt”. Ha lesz 4. évad akkor meg csinálnak végre valami újat. Egyébként csak engem irritál a narrátor nő? Egyszerűen nem látom hogy milyen létjogosultsága van a sorozatban.

Amúgy így hogy lesz Gotham Knights sorozat tényleg nem értem miért kell még Batwoman is. Az Arrow nem kapott spinoffot de a Batman univerzum már két sorozattal is feszíteni akar?

Denisa - 2022. 02. 15. 09:58

Alice a berregővel akar normális lenni? Az emlékei meg vannak, de attól még ugyanaz a traumatizált gyerek maradt.
Szegény Mary most döntse el kit választ. Nem irígylem.
Marquis és Jada zseniális. Már csak arra lennék kíváncsi ki Ryan apja, mert arról mélyen hallgatnak. Azt már tudjuk, hogy Diggel volt némi múltjuk. Mellesleg Ryannak eszébe sem jut, hogy megkérdezze?!
Sophie és Luke mint betörők nagyon cukik voltak. Semmi profizmus, hagyják, hogy meglepjék őket. Mintha a Bat csapatból Kate távozásával a profizmus is eltűnt volna. Sodródnak, szerencsétlenkednek. Mint csapat a CW alja.
Kár, hogy a Green Arrow and Canariest nem rendelték be, így jobb híján kénytelen vagyok ezt nézni.

Peter Wiggin - 2022. 02. 23. 09:21

Csak egy kérdés: létezik, hogy az S03E08-ban budapesti vágóképek vannak (pl.: 34:37-nél gyanús, hogy az a Széchenyi István tér by night).

De hogy ontopic is legyek, nekem kicsit már sok a Supergirl-nél is bőven túltolt társadalmi üzenet, gyakorlatilag az összes fontosabb karakter színes LMBTQ nő. Valamilyen reprezentáció nem gond, de itt szerintem nagyon túl van tolva.

winnie - 2022. 02. 23. 11:04

Igen, majd kirakjuk:)

az ontopikra: _szerintem_ épp az lenne a lényeg, hogy ezt nem társadalmi üzenetnek kéne tekinteni (mit üzennének és kinek a nézők közül, amit eddig nem?:), csak random döntésnek, a karaktereket meg random embereknek, mármint nem hiszem, hogy úgy megy, hogy egy bizonyos jellemző csak egy bizonyos mennyiségig fogadható el, onnantól kezdve “túltolt”. van, ahol semennyire sincs jelen, van, ahogy szinte 100%-ban. vannak sorozatok, ahol minden szereplő valamilyen kisebbséget képvisel (akár színes, akár LMBTQ nő, ahogy írod), többek között azért is, mert mondjuk az adott (nevezzük így) szubkultúrában mozognak leginkább. itt persze nyilván más a helyzet, de ha bármilyen szempontból helyzetbe akarják hozni őket, vagy esetleg csak hasonló karaktert akarnak írni, mely hasonlóságra rá akarnak játszani, akkor ezt teszik. ha meg nem, akkor egyszerűen csak szeretnek ilyen karaktereket írni, vagy akarnak. ráadásul, ha csak azért nem olyanokat írnának, akkor rájuk lehetne sütni azt is, hogy próbálnak mindenféle elvárásnak megfelelni, kiegyenlítőset játszani:) szóval én úgy vagyok vele, hogy amíg saját döntésből teszik ezt, addig csinálják. ha már másnak akarnak megfelelni, akkor ott baj van.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz