login |

Pilot-mustra: I Know What You Did Last Summer – 1×01

2021. 10. 20. 15:50 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Kezdetnek szeretném csodálatomat kifejezni az iránt, hogy a mostani időszak mennyire kedvez a horrorrajongóknak. Ilyen kínálat sosem volt még, és nem is lesz főleg sorozatos szempontból. Múlt héten az I Know mellett debütált a Chucky és a Day of The Dead, október elején felkerült az Amazon-ra a Welcome To Blumhouse 4 új epizódja, visszatért a Fear The Walking Dead, holnap indul a The Girl in The Woods, és még a Halloween Kills sem csak exkluzív mozis premier volt odakint.

Szóval kezdjük a sorozatok feldolgozását az Amazon Prime Video újoncával, mely rögtön 4 résszel debütáltatta Tudom, mit tettél tavaly nyáront (magyar felirattal) érkező sorozatát, én pedig mindegyiket megnéztem, ami egyszerre jó és rossz, hiszen egyrészt így teljesebb a kép, másrészt viszont nem volt meg számomra az egy hét, ami közben kombinálgathattam volna, hogy mi történt, miközben azt gondolom, hogy kifejezetten jó eddig a sorozat – a pilot tetszett, de a folytatás már lohasztotta némiképp a lelkesedésemet, bár lehet, hogy csak engem tompított el egy kicsit egymás után a 4 epizód.

I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER – 1×01 – 7/10
I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER – 1×02-1×04 – 5,5/10 (6 – 5,5 – 5)

A 90-es évek végén a Scream-et író Kevin Williamson nagyot húzott azzal, hogy kaszabolós horrorfilmként álmodta újra Lois Duncan hetvenes évekbeli könyvét, és szerintem mindenkinek a slasher műfaja jut eszébe a címről. Én is valami hasonlót vártam volna a filmtől, így rögtön azzal kezdeném, hogy lehűtöm a kedélyeket, mert az I Know What You Did Last Summer (egyelőre?) nem horrorsorozat, pláne nem slasher, inkább sorozatgyilkosos thriller.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne hullanának benne a (fő)szereplők, ne lennének ronda halálesetek, azonban senki se egy megállíthatatlan, álarcos, esetleg kampós gyilkosra számítson, vagy gyilkolós set piece-kre (több halálesetet nem is mutatnak, csak a “végeredményt”), menekülésekre. Anno a Pretty Little Liars első két szezonjára írtam, hogy pont olyan, mint egy slasher, csak nem ölnek meg benne senkit. Na ez az a sorozat, amilyennek szívesen láttam volna anno a PLL-t. Helyenként ugyanis kísérteties a hasonlóság. Ebben a sorozatban is egy múltbéli esemény kapcsán zaklat egy rejtélyes alak pár tinédzsert a síron túlról levélben, neten és SMS-ben (erős a közösség médiás komponens, ez mindenképp új fejlemény), csak épp nem ‘A’-ként írja alá az üzeneteit.

A pilot azzal kezdődik, hogy egy lány komor narrálás közben hazatér édesapjához a főiskola nyári szünetében egy tengerparti kisvárosba – egyébként Hawaii a helyszín. A szobájában rögtön egy levágott kecskefej és egy vérrel a tükörre írt üzenet fogadja, ami szerint valaki tudja, hogy mit tett tavaly nyáron. Eddig is éreztük, hogy valami nyomja a hangulatot, de nem tudtuk, hogy micsoda, azonban nem sokkal később kapunk is egy visszaemlékezést egy évvel korábbra, egy nagy buli estéjére, amin történt ez-az egy tinédzser baráti társasággal, mely események egy halálos kimenetelű gázolásban végződtek.

El lehet képzelni a folytatást, az érintettek a továbbtanulás és a nagybetűs élet küszöbén állnak, senkinek nem hiányzik egy rendőrségi ügy, ezért a csapat úgy dönt, hogy elrejtik a holttestet és megfogadják, hogy soha, senkinek, semmilyen körülmények között nem beszélnek arról, hogy mi történt azon az éjszakán. Persze nem kell ahhoz beszélni róla, hogy az életük örökre megváltozzon, az ilyesmi nyomot hagy az emberben.

A pilot ezt fedi le elég hangulatosan, és bár nagyon tipikusnak tűnik az egész, van benne egy olyan csavar viszonylag hamar, amit nem lőnék el (pedig szerintem nem spoiler), és ami hirtelen nagyon érdekessé és teljesen mássá teszi az alaphelyzetet, mint mondjuk a filmben. Más kérdés, hogy ez a csavar elég komolyan jelzi előre azt is, hogy mi lesz a pilot végén a csattanó, ami egy izgalmas, második réteget ad a sorozatnak.

A sorozattal szemben szerintem nem fair, hogy a Pretty Little Liars miatt ennyire erős a “vótmá”-faktor bennem, pedig itt nagy meglepetésemre idővel lehúzzák a listáról azt a poént a tettessel kapcsolatban, amit a Freeform egykori drámája szállított. Szerencsére az I Know-ban elég hangsúlyos figyelmet kap a lélektani vonal, egyrészt az, hogy miképp lehet feldolgozni a tragikus eseményeket, illetve, hogy azoknak milyen következményei vannak, másrészt pedig a főhős szempontjából adott egy olyan dilemma, amit tényleg minden jelenetnek több réteget ad, és ez, legyen olykor bármennyire is felületes, önmagában is éltető erőt jelent a sorozat számára.

A pilot után egyébként elkezdik mélyíteni az alaphelyzetet, a 2-3-4. részből kiderül, hogy azon a végzetes estén sokkal több minden fontos történt, mint azt gondolnánk, tehát folyamatos flashback-ekkel egyre többet és többet mutatnak be, újabb és újabb motívumokat hoznak be (pasi azért, hogy némelyek elég modernek, sorozatokban ritkán láthatóak), illetve a jelenben is egyre több karakter (potenciális áldozat, esetleg tettes) kerül képbe, miközben a rejtélyes minden tudó figura egyre csak fenyegeti a titkot tartókat. És mindezt fura, egyszerre borongós és sötéten humoros stílusban teszik – ez utóbbi nem csak az egyik fura rendőrön érhető tetten, hanem a tinik ábrázolásán is.

A külsőségek kapcsán (amellett, hogy főleg a 2. részben, imádtam a zenét, nagyon hiányoltam mostanság ezt a cseppet sem emlékezetes, azonban sejtelmes, horroros hangzást) muszáj a rendezést kipécéznem, mert nem egyszer úgy éreztem, hogy nagyon furcsa jeleneteket kapunk, és nem pozitív értelemben. Nyilván a gyilkosságok prezentálása az írók sara, de több olyan döntés volt az első részekben, amik zavarosak vagy kevésbé érthetőek voltak. Olykor a kevesebb, az több?

Szerintem a fentiek ellenére maradni fogok a következő 3 részre is, mert még látom a potenciált a sorozatba, és ez a nagyon mai tinis körítés valamilyen szinten vonzó, a szereplőkről pedig nincs annyira negatív véleményem, hogy ne legyek képes nézni azt, ami történni fog velük és körülöttük.

Más kérdés, hogy a felnőttekkel már közel sem vagyok ennyire kibékülve. Érezhető ugyanis, hogy a megoldás kulcsa a múltban rejtezik, túlságosan nyomatékosan vezették fel a barlang mitológiáját, amiben elrejtették a holttestet, utaltak szektára, az sem lehet véletlen, hogy a főhős anyukája öngyilkos lett, ilyenkor általában minden össze szokott függni mindennel, minden komolyabb szereplő valamilyen módon kapcsolódik a fő szálhoz, és sokszor nem is csak egy disznóság folyik a háttérben, hanem több is párhuzamosan. És bár ezt a felépítést legtöbbször kedvelem, itt telerakták olyan motívumokkal a puzzle-t, amik nem túl kreatívak, inkább ezerszer látottak, és például a 4. rész nagy felfedezése számomra inkább negatívan sült el, többek között a karakter miatt, aki szállította azt.

17 hozzászólás Ne habozz!

FredT - 2021. 10. 20. 17:18

Én a 4 epizód után nem igazán tudom hova tenni. Jelenleg több a szex a sorozatban, mint a gyilkolászás. Nem erre számítottam, de most már érdekel, hogy mi sűl ki az egészből szóval maradok a szezon végéig.

winnie - 2021. 10. 20. 17:31

a végéről kimaradt egy bekezdés, pótoltam:

A pilot után egyébként elkezdik mélyíteni az alaphelyzetet, a 2-3-4. részből kiderül, hogy azon a végzetes estén sokkal több minden fontos történt, mint azt gondolnánk, tehát folyamatos flashback-ekkel egyre többet és többet mutatnak be, újabb és újabb motívumokat hoznak be (pasi azért, hogy némelyek elég modernek, sorozatokban ritkán láthatóak), illetve a jelenben is egyre több karakter (potenciális áldozat) kerül képbe. És mindezt fura, egyszerre borongós és sötéten humoros stílusban teszik – ez utóbbi nem csak az egyik fura rendőrön érhető tetten, hanem a tinik ábrázolásán is.

winnie - 2021. 10. 20. 17:33

fredt: “Jelenleg több a szex a sorozatban, mint a gyilkolászás”

igen, az elején húztam is kicsit a számat ezen, hogy mi okuk van ennyire elvinni némelyik karaktert, de ha valóban az egyik főmotívum ezzel a vonallal lesz kapcsolatos, akkor “megbocsátható” a dolog, hiszen úgy nem csak mellékesként van jelen a szex, hanem kiemelt, központi témaként.

Mammut - 2021. 10. 20. 17:42

“nem csak mellékes”

azt ne mondd, hogy nem csak mellékes, hogy premier plánban hugyálnak a medencébe, meg seggel verik a vécéablakot :D

szerintem meg csak azért van, mert kb. minden sorozatban van már

winnie - 2021. 10. 20. 18:09

nem tudom, ilyeneket még nem láttam másik sorozatban, de én inkább lennon karakterének szexualizált. vagyis szexközpontú (ha úgy tetszik, szexpozitív) lényére gondolok.

Diapolo - 2021. 10. 20. 18:16

Én nem tudom mi lesz a sorsa nálam. Annyira nagy nyomot nem hagyott bennem, ráadásul a csattanó sem ütött nagyot, ugyanis végig tisztában voltam vele, hogy mi történik, így a flashback csalódáskeltő volt, én azt hittem, hogy ez teljesen egyértelmű, és nem csavar akar lenni.

A történet még izgalmas is lehet, de színészek terén nem érzem erősnek a sorozatot. Én 5/10-et adnék, ilyen értékelésnél pedig ritkán folytatok bármit is. De ez kivétel lesz lehet. Többet ígért ez a sorozat :/

winnie - 2021. 10. 20. 18:23

Diapolo: természetesen amikor kiderül, hogy ikrekről van szó (az első csavar), akkor nagyjából sejteni lehet, hogy mi a helyzet, amikor pedig kiderül, hogy kit ütnek el, akkor biztosan lehet tudni, hiszen akkor érdekes a történet, de ettől még technikailag csavarról van szó, mert addig az ellenkezője volt sugallva.

Sulo - 2021. 10. 20. 19:04

Nekem egyelőre katyvasz, pedig a filmet jobban szerettem anni mint a Sikolyt. A könyvet nem ismerem így nincs összahasonlítási alapom, hogy a film anno vagy ez követi hűebben, mint ahogyan azt a készítők előzetesen közölték (bár a könyv megjelenésekor még internet sem volt, nem hogy insta) A 3. részben konkrétan volt egy jelenet ami se idősíkban, se dramaturgialilag, egyáltalán, sehogysem passzolt be az egészbe, mintha bentmaradt volna a vágóasztalon. Ketten nézzük itthon, és többször is vakarjuk a fejünket, hogy most mit is látunk. Viszont ha már a felét kibírtam, maradok a végéig.
Kicsit off, az amazonnak is az a társaság készítí a feliratot mint a Netflixnek? Mert rengeteg a hiba (nem feltétlen fordítási, hanem helyesírási).

Critica007 - 2021. 10. 20. 19:19

Szerencsére nincs időm most darára, ezért epizódonként, félepizódonként tudtam csak nézni és így nagyon jó volt. Minden etap elgondolkodtatott valamennyire.

Nagyon jó a társadalmi rétegek közti különbségek megjelenítése, a social media életmeghatározó jelenléte, a szexualitás megélésének elkorcsosulása, a valódi érzelmekről való diszkommunikáció (zseniális az a jelenet, amikor az apa bevallja, hogy megguglizta mit is kellene mondania), stb, stb.

Az igaz, hogy a megvalósítás lehetne ötletesebb, a színészek lehetnének élethűbbek, a dialógusok lehetnének bonyolultabbak. De ha belegondolok, hogy egy olyan generáció (lehet) a célcsoportja a sorozatnak, amelynek tagjai mozaikszavakban beszélnek, elismerik az insta-élet létjogosultságát és azt hiszik, hogy Kygo írta a What’s Love Got to Do with it című számot…

Diapolo - 2021. 10. 20. 19:33

Winnie
Én csak azon gondolkodom, hogy nem lett volna-e ez nagyobb csavar, ha néhány résszel később derül ki a csere? Engem az lehet jobban megfogott volna. Habár, akkor meg mivel húzzák el a pilot végén a mézesmadzagot? Tényleg ez volt a fő puskapor az első részben.

Áh, mindegy is, én csak kukacoskodom mindig :)

Thomas - 2021. 10. 20. 22:30

Első két rész megnéztem, nekem is végig az járt a fejemben, hogy ez horror? A 2. rész végéig nem is utalt erre semmi. Mondom, de jó, megcsinálták az IKWYDLS dráma változatát. Arról nem is tudtam, hogy az alapjául szolgáló könyv közelebb állt ehhez a stílushoz.

A pilot nekem is jobban tetszett az érdekes, kaotikus bulijelenet miatt, de az tény, hogy elég zavaros volt így megismerni a szereplőket, jó sokat kellett visszatekergetnem, hogy beazonosítsam, hogy most ki kicsoda. És Madison Iseman játéka nagyon tetszett a kettős szerepben, ilyet is ritkán mondok, de reménykedem, hogy lesznek korábbról is flashbackek, kettejük kapcsolatáról.

Ami érdekes, hogy amint megláttam, hogy ikrek, egyből bevillant, hogy tutira Lennon halt meg és Allison átvette a szerepét, de amikor megtörtént az eset, már ezt elhessegettem magamtól (mi az, hogy a barátai nem ismerik fel?), hogy végül mégis meglepődjek rajta. Aztán még azon is, hogy az apját beavatta, mert ha a barátait át tudta verni, akkor már őt miért ne? Ennek ellenére mégsem vonta be, nem mutatta meg a szekrényt.

Kíváncsi vagyok, hogy itt is valami olyasmi lesz-e a megoldás, hogy Lennon életben maradt (arra is tettek utalást a barlangnál), és ő áll bosszút, vagy valami másról lesz szó. Kétlem, hogy a nőci lenne a hunyó, akit annyira kihangsúlyoztak, hogy figyeli őket, meg levágott kecskefejet cipel, hogy minden gyanút el is tereltek róla:)

Thomas - 2021. 10. 30. 21:47

Most sikerült eljutnom a kezdő 4 rész végére, mert hát enyhén sem nézeti magát a sorozat, kimondom: nem jó, szenvedős. Amit Winnie is írt, tele van ilyen sehova sem tehető fura jelenetekkel, amiket nem is értem, hogy miért nem vágtak ki, hogy kicsit tempósabb legyen. Nagyon lassan csordogál, részenként kb. egy történés. Nem slasher, még csak nem is horror, a gyilkosságokat nem mutatják.

Na ez viszont, amit Mammut írt:
“azt ne mondd, hogy nem csak mellékes, hogy premier plánban hugyálnak a medencébe, meg seggel verik a vécéablakot :D
szerintem meg csak azért van, mert kb. minden sorozatban van már”

Én kb. itt csettintettem, hogy végre egy kicsit bevállalósabb sorozat, nem csak a langyos prűd középszer, ami elég jellemző manapság. Na kb. emiatt és Madison Iseman miatt tartok még ki, ő jól hozza a szerepét, de hát ha körülötte az egész történet be van lassulva, akkor ő sem tud csodát művelni. Az ad egyedül némi érdekes töltetet egyes jeleneteknek, mikor neki a tesójaként kell lereagálni dolgokat, főleg, amikor róla van szó.

Az meglepett, hogy ellőtték most, hogy Lennon halott, azt hittem, ezzel kapcsolatban még bizonytalanságban tartanak minket egy darabig. De ezen kívül ebben a részben sem történt semmi, mert hogy off camera megöltek két pár jelenetes mellékszereplőt, hát oké.

safranyn - 2021. 11. 09. 20:03

Én kisebbségben vagyok, engem nagyon berántott a sorozat. Kicsit keveslem a klasszikus értelemben vett slashert belőle, de hogy a (4) főhős(ök) mellett a teljes város is a történet részét képezi az nagyon tetszik. És így az utolsó rész előtt kíváncsi lennék, hogy szerintetek ki áll az egész mögött?

ChipLecsap - 2021. 11. 12. 03:46

Évad záró Spoileres

Hát képesek voltak meglepni. Sok fajta forgatókönyv felmerült a fejemben, hogy Margot a Killer azt már korábban sejtettem, a 7. rész vége meg kifejezetten meg is erősítette. De az hogy ilyen beteg befejezése lessz, és Allison is szinte ugyan olyan phszihopata mint Margot az meglepő volt egy picit. Itt a fináléban nagyon ráfeküdtek, ahogy kikelt az anyával szemben is, nah meg hogy lényegében szándékosan ütötte el a Testvérét, szal gyakorlatilag kinyirta, az elég más képet ad már mindennek. DE az hogy itt a végén, Margot leszurja, és ö még is Dlyant mártja be, aztán Happy ever after Margot-al az durva volt. Noha , egyátalán nem érződik annak hogy ez valami Limitált sorinak készülne, mert több szál is nyitva maradt.
Szoval kiváncsi vagyok hogy esetleg kapnak e második évadot, és merre viszik el , föleg azzal hogy Riley kinyitotta a szemét.

Critica007 - 2021. 11. 12. 20:13

Az utolsó előtti részig szerettem a sorozatot és egy-két megbotlástól eltekintve tartotta a saját szabályait.

De ez az utolsó rész! Lehet megnézem újra, hátha lelek benne értelmet.

Nikolka - 2021. 11. 20. 20:49

1. rész után :

Nekem egy percig sem fordult meg a fejemben, hogy ez lesz a csavar. Mert ilyen a világon nincs, hogy a barátai nem ismerik meg… Szóval jesszusom, ne már…

A színészek nem annyira vészesek. Az ilyenekhez mindig úgy állok hozzá, hogy rosszak lesznek.
De a hosszú buli jelenet helyett inkább kicsit megismertem volna a szereplőket.

Gery89 - 2021. 12. 04. 00:24

Ez nekem zsáner, és a pilot is tetszett, azonban a harmadik rész után feladtam.
Aztán végül megnéztem az utolsó részt, és nyugtáztam, hogy nem hagytam ki semmit… Nagyon csalódott vagyok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz