login |

You: vége a 3. évadnak

2021. 10. 21. 20:50 - Írta: Necridus

12 hozzászólás | kategória: kritika,

A TVTime-profilomon a kedvencekhez soroltam eddig a Te-t, annyira megfogott az első, szinte tökéletes szezon, sőt, még a második is tetszett, de mivel oda tényleg az elejétől végéig nagyon bejövős sorozatokat teszem, ezért kénytelen voltam a harmadik évad végén eltávolítani a listából. Pedig nem volt rossz ez a szezon, mégiscsak két nap alatt letudtam, ahogy az eddigieket is – a kezdésről winnie már írt pár napja.

De elérkeztünk egy olyan pontra, ahol az eddig szeretett komponensei a sorozatnak már átcsaptak unalmasba, egyszerűen csak önmagát ismételte. Ezt egyedül az új felállás tudta egyensúlyozni. Azt nem mondom, hogy meg is bántam, hogy megnéztem a szezont, mert ez közel sem igaz, a You még mindig egy különleges karaktert ültet egy egyedi stílusba és történetbe, amit igen minőségi megvalósítás követ. Csak nem kéne az első szezont ismételni harmadszorra is.

Folytassuk a tovább mögött spoileresen.

Azt vettem észre az évad nézése közben, hogy Joe jeleneteit szinte untam, a karakter pont ugyanazt csinálta már harmadik évadja, amint meglátta Marianne-t, nem igazán tudott megújulni, még a gyerekkori flashbackek sem segítettek rajta, amik szinte feleslegesnek érződtek. Ezért jött be annyira, hogy Love maradt az előző szezonból, mert ő tényleg kiszámíthatatlanul cselekedett, érdekes plottwisteket tudott hozni. Persze még mindig szeretjük a zseni szociopatát, de minden mozdulatát lehetett már előre tudni, míg az impulzív Love tényleg meg tudott lepni folyamatosan.

A második évad végén sem fogadtam jól, ahogy Joe egyből beleesett a szomszéd nőbe, mert végre ellenfelére talált az évad végén, kvázi hasonmása ellen lehetett volna folytonos harcba taszítani, miközben a világ előtt azt mutatják, mennyire boldog házaspár. Kimondottan érdekelt volna egy amolyan According To Jim féle házasságon belüli háború pszichopata verziója.

Ezzel szemben a két karakter többnyire külön mozgott az évadban, mindkettő megkapta a saját szálát rövid időn belül, amiről csak időnként léptek vissza közös történetükbe. Az évad ezért egyértelműen akkor volt szórakoztató, amikor a gyilkolás eltusolásával, bújdosással foglalkoztak, ahogy a bűnös házaspár próbált beolvadni (bár ilyen téren a Why Women Kill S2 nagyobbat ütött, de az egy egészen más stílust képvisel) sőt, még szomszéd gyerekes kalandot is elfogadtam a nyitott házasokkal, viszont Joe újbóli megszállotságát már sokaltam, nagyon nem hiányzot.

A két szörnyű ember harca elég hamar le is lett zavarva a végén, érdekes lett volna többet látni abból, ahogy két ugyanolyan rossz ember, akik hasonló technikával söprik el maguk elől az embereket, hogyan próbál túljárni egymás eszén. De ehelyett inkább Joe-val elfedetették a gyerekét az utolsó percekig, Love pedig túl naív lett ahhoz, hogy ráeszméljen, hogy férje már rég más után kapálózik.

Azok mondjuk jó poénok voltak, amikor Joe gondolatainak felhasználásával Love ámokutásával viccelődtek. Tényleg bárki szemet vetett Joe-ra vagy csak rosszat mondott, Love már le is ütötte. Kettejük közül idén egyértelműen Love volt a kedvenc egyébként, még úgy is, hogy mind a két karakter természetesen utálnivaló személyiségüktől fogva. Viszont, ahogy korábban is írtam, Joe nem igazán tudott megújulni, Marianne megismerése után ugyanazt mutatta, amit anno Beck-nél, cserébe Love hozta az érdekes fordulatokat.

Ezért is sajnálom, hogy a fináléban el kellett búcsúznunk Love karakterétől. Persze már az is szokatlan volt, hogy a második szezont túlélte, mert Beck is hamar távozott, de persze érthető, hogy Joe a főszereplő, számára pedig nem volt más kiút, viszont az összecsapás rettentően gyorsan le lett zavarva, nem igazán adtak esélyt kiélvezni a két pszichopata egymásnak esését. A negyedik szezonban egyébként érdekes lesz ismét egy teljesen új helyzetben találni magunkat: olyan az új áldozat, aki tudja, milyen ember is valójában Joe, mert Love halála előtt még elmondott mindent Marianne-nek.

Az idei mellékkaraktereknek voltak egész jó pillanataik, azonban nem érzem, hogy voltak annyira jók, hogy hosszú távon emlékezzek rájuk. Persze a nyitott házasok humorosak voltak, a szomszéd kissrác pedig Love sztoriját egészen jól táplálta, viszont apja például elég sűrűn a háttérbe lett tolva, többet is ki lehetett volna hozni az ő karakteréből, ahogy másokéból is, például Joe fiának új nevelői is több figyelmet kaphattak volna.

Egyet azért kiemelnék a mellékszereplők közűlük: Tati Gabrielle (Marianne) most először játszott a szemem előtt felnőtt karaktert, és eszméletlen jól el tudta velem feledtetni a felnőtt anya szerepével azt, hogy én őt mindig csak tinilány szerepekben láttam (The 100, Chilling Adventures of Sabrina). Mellette természetesen a két főszereplő is remek munkát végzett, Penn Badgley szokásosan fantasztikus, Victoria Pedretti viszont lehengerlő, ahogy minden mozdulatával és mimikájával eladta karakterét. Mondjuk hálásabb szerepe is volt.

Nem várom körmömet lerágva a 4. szezont, de azért vissza fogok térni, hiába érzem azt, hogy Love kiírása hatalmas veszteség a sorozatnak és kettejük összecsapásának kihagyása rettentően nagy hiba volt. Mitöbb, ha Joe nem újul meg, akkor egész egyszerűen bánni fogom, hogy nem ő végezte holtan a padlón és nem Love története folytatódik. De meglátjuk, mi lesz most. Talán Ellie is visszatérhet, ha épp nem szerda van.

12 hozzászólás Ne habozz!

Art3mis - 2021. 10. 21. 21:41

Ahogy a Sex Education 3. évadánál, az írók itt is elfáradtak, vagy én nem tudom mi történt, de iszonyat kiszámítható “plot twistekkel”, idegesítő karakterekkel van tele az évad, még végig se néztem, de az se érdekel, hogy most spoilert olvastam, valószínűleg nem lepett volna meg semmivel a befejezés. Azért végignézem, ha már elkezdtem, de nem valószínű, hogy folytatom. Az egyetlen pozitívum számomra Penn Badgley narrációja, az most is zseniális.

LambSkewers - 2021. 10. 21. 21:53

Az első két rész még tetszett, de utána nem győztem sóhajtozni. Nem tudom miért kell mindent telepakolni politikai kommentárral. A You azon kevés nyugati sorozatok között van, amiket nézek, de azt hiszem nem térek vissza a következő évadra. A másodikkal kellett volna befejezni.

Túl hamar offolva lett a szőke nő, pedig ő érdekesebb volt számomra, mint a könyvtáros. Vártam, hogy miként oldják meg a Joe apa dolgot, hát le is lett a pici gyorsan passzolva. Alig voltak olyan jelenetek, amikben az apa-fia kapcsolat kérdésével foglalkoztak. Ez lehetett volna az évad legerősebb része, sőt a következő évadé is. Nem lett volna jobb, ha arról szól, hogy Joe szingli apaként neveli a fiát, közben próbálja elkerülni, hogy Henry olyanná váljon, mint ő? (persze gyilkol két ovizás között) Ehelyett következő évad -> Joe keresi a könyvtáros csajt és próbál nem lebukni.

A gond Love-val, mint főszereplő Joe helyett, hogy ostoba módon gyilkol. Joe-t szórakoztatóbb nézni, mert van esze, habár true crime rajongóként nekem többször feltűnt, hatalmas bakikat követ el ő is. Kiszedte a fogakat, de a csontokban is van dns. Zsákba csomagolták a testet, kesztyű nem volt senkin. A gyűrűt is csak úgy megfogták, az autó szintén agyon lett fogdosva. Valahogy nem emlékszem, hogy az első két évad tele lett volna ilyen egyértelmű hibákkal.

Összefoglalva: baromi nagy csalódás.

DrumWednesday - 2021. 10. 23. 16:58

Nem volt annyira rossz, de a főszereplőkkel együtt az évad is konszolidálódott. Ez hiba volt. És ebből adódtak a sorozattal kapcsolatos problémák is. Nem jött elő az első két évadra jellemző intelligens megoldás-csomag, ami a sorotatok közül eddig ezt kiemelte. Csapongott, és voltak témák, amik kidolgozatlanok maradtak, vagy csak mintha úgy “elfelejtődtek” volna – emiatt nem igazán kerek az egész.

Tetszik a társadalomkritikai él – még mindig, de már az is konszolidálódik. Mondjuk az a része pont nem, hogy olyanok is nyertek, és nyerészkedtek az egész helyzetből, akik taszítóak, és akiknek a kifigurázása volt egy alapcél , de valahol még ezt is el tudom fogadni, hogy ez valóságos is lehetne. Mert miért pont ezt ne akarná a saját malmára hajtani egy ilyen típusú személy, házaspár?!

Szóval számtalan hibája van az évadnak, és közel sem hozza az 1. évad szintjét, de számomra még mindig a nézhető kategóriába tartozik. Lényegesen rosszabbakat is láttam már.

Viszont nem szeretnék 4. évadot!

Divide - 2021. 10. 24. 07:52

Love karaktere már a második évadban is taszított, szóval nagyon örültem (nem), hogy ide is sikerült átmenteni…
Az alapszituáció érdekes lehetett volna, de valahogy olyan érzésem volt, feldobtak egy magas labdát, aztán pár lankadt karmozdulat után mélán nézték, ahogy a földre esik. Illetve mi néztük.
Rossznak azért nem mondanám ezt az évadot sem, de lehetett volna sokkal jobb. A könyvtáros csaj karakterén például halálra untam magam, szerintem nagyon életszerűtlen volt, hogy Joe pont őrá kattanjon. A szomszéd nő sokkal védhetőbb választás volt.

kisanna - 2021. 10. 25. 08:30

nekem bejött ez az évad, most fejeztem be. szórakoztató volt, bármennyire is borzalmas tetteket hajtanak végre, igazi guilty pleasure sorozat már ez.
A karakterek szórakoztatóak voltak, az egész nagyon egyben volt, talán néhány logikai bakit leszámítva (pl ha az egész város be van kamerázva, arra volt utalás már az elején is, akkor a főszereplőink hogy nem aggódnak emiatt, stb.).

ja és még egy megjegyzés: a FRESH TART szóvicc akart lenni, de (magyar felirattal néztem) az ÚJ KEZDET fordítás nagyon nem jött át, wtf… :D

Tomtaker - 2021. 10. 26. 22:03

Az első évaddal anno beszippantottak teljesen, főleg a pilot epizóddal, nem bírtam abbahagyni a sorozatot, mind az első két évadát egyben ledaráltam mert nagyon tetszett. Ezt a 3. évadot is sikerült egyben végignézni, de az 5. résztől olyan undor fogott el a karakterek iránt és annyira buta és ötlettelenné vált , hogy nem akartam elhinni. Ez az utolsó 6 rész annyira elvette a kedvem, hogy azon is gondolkodom, hogy egyáltalán a 4. évadra visszatérjek e, pedig az egyik kedvenc sorozatom volt. Kb így tudnám összefoglalni röviden és tömören.

Mellyssa - 2021. 11. 04. 23:56

Az utolsó két résznél nagyon úgy éreztem, hogy Love azért kezdett ámokfutásba, mert ki kellett írni a szereplőt. Ettől függetlenül, én neki drukkoltam. Széles skálán hozta a szánalmat, undort, kedvelést, sajnálatot maga iránt a karakter. Tetszett az a rész is, ahol ő narrált.
Joe rajongásai így a 3. évadra unalmasak. Ez így màr lerágott csont.

kriszta.g - 2021. 11. 05. 18:31

Béna évad volt. Love még jobban irritált mint valaha. Kb róla szólt az évad. A szomszéd csajnál izgi volt a kezdés aztán bumm. A könyvtáros nő végletekig unalmas nem Joe esete. Ha őt fogja kajtatni a 4. évadban én kiszállok.
Spoiler

Valaki tudja mi lett a szomszéd sráccal? Nem figyeltem a végén.

Pribi - 2022. 02. 05. 21:38

Hát nekem ez volt a kedvenc évadom eddig. Igaz, hogy nem az utolsó részt tartottam a legjobban.

Pribi - 2022. 02. 05. 21:39

legjobbnak*
Talán, amit a legjobban ki tudnék emelni az az, hogy imádtam, amikor gondolatban célozgattak egymásnak, főleg a párterápián.

zlcsik - 2022. 02. 06. 00:26

Sajna már sokszor ásítoztam a részek alatt, a második évad jobbnak tűnt a kiszámítható vége ellenére, a vég most sem ütött nagyot, de ez ráadásul unalmasabb volt. Be kellene fejezni a 4. évaddal, több ebben már nincs, igazából ennyi sem volt.

winnie - 2022. 02. 06. 05:30

“Be kellene fejezni a 4. évaddal, több ebben már nincs, igazából ennyi sem volt.”

nem várni kell, hogy más fejezze be a sorozatot helyetted, hanem neked kell befejezni. és ha elég sokan befejezik, akkor véget fog érni. ld. a 2. évadban kellett volna befejezned, ha már nem volt annyira jó. a 3. évadban meg pláne, ha már ásítoztál.

mivel a You népszerűbb, mint valaha, nem hiszem, hogy érdemes lenne számítani arra, hogy befejezik a 4. évad után. Miért tennék, ha ennyien akarják nézni?

(valahol fura egyébként, hogy nekem rossz érzés, hogy van, akinek a saját döntése az, hogy valami, általa közepesnek véltet néz ahelyett, hogy zseniális sorozatokat követne, amikből mindig van több tucat, amiket nem is látott még.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz