login |

American Horror Story: vége a 10. évadnak

2021. 10. 25. 15:50 - Írta: Shannen

9 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Lement az American Horror Story jubileumi szezonja is, ami az előzetes információkkal összhangban valóban két különálló sztorit hozott el.

Ez abból a szempontból jó volt, hogy lehetőséget teremtett annak, hogy az évad első felét, a még AHS-mértékkel nézve is gyengére sikerült Red Tide-ot valamennyire feledtesse az utolsó négy rész, ami a Death Valley alcímet kapta. És bizony ezt szerintem sikerült is teljesítenie. Sőt, mondok egy merészet, a második évad (AHS: Asylum) óta nem szórakoztam ilyen jól a sorozaton.

Mielőtt rátérnék ennek a félévadnak az értékelésére, a csalódottságomnak azért mindenképp hangot adnék amiatt, hogy Ryan Murphy-ék tényleg úgy gondolták, hogy menő dolog két különálló történetet belesűríteni 10 részbe. Én ezt kicsit lustaságnak érzem, nem látom benne a nagy kunsztot a Double Feature-ötlet mögött. Ha már 10. évad, akkor valami igazán ütős, jól kidolgozott sztorit vártam volna, valami mást, mint, amit korábban kaptunk, nem pedig megúszásra játszást. Vagy ha már két félévad, akkor valami elvetemült módon összekapcsolhatták volna a kettőt.

Pedig nyilván ötletből nincs hiány. Ezt a dupla sztori is bizonyítja. Viszont ha ennyire nem megy már egy teljes szezonban kibontani ezeket az ötleteket, akkor lehet jobb lenne, ha maradnának a kistestvérnél.

Míg a Red Tide egy vámpíros sztorit hozott el, a Death Valley egy alternatív történelembe kalauzolt el minket, ahol az 50-es években az Esisenhower-adminisztráció lepaktált a földönkívüliekkel, megengedve nekik, hogy ártatlan amerikai állampolgárokon kísérletezzenek értékes technológiákért (mikrochipek és hasonlók) cserébe, melyek bebiztosították az USA világvezető szerepét.

Ez a vonal töltötte ki az epizódok játékidejének felét, míg a másik felében a jelenben követhettünk négy fiatalt, akik akaratukon kívül lettek ezen kísérletek alanyai. Ez az epizódokon belüli megosztottság nem okozott gondot, hiszen érezhető volt, hogy idővel össze fognak érni a szálak és valóban így is lett.

Mindig lutri, hogy az AHS íróinak, legtöbbször ígéretes, ötleteiből mennyire sikerül koherens, minőségi évadot összerakni. A Death Valley esetében ez sikerült, a Red Tide után egy igazán színes-szagos (az egyébként fekete-fehérben játszódó Eisenhower-kori történet ellenére is) sztorit kaptunk, ami egészen a legvégéig egyáltalán nem vette komolyan magát és ez nem csak jól állt neki, de nézőként is sokkal szórakoztatóbb volt nézni.

A tovább mögött apróbb spoilerekkel folytatom. 

Én mindenképp ennek a félévadnak adtam volna azt a plusz 2 részt, amit a Red Tide kapott. Sokkal több potenciál volt ebben a történetben, főleg, azokat a részeket tekintve, amelyek a múltban játszódtak. Sőt, azt se bántam volna, ha végig maradunk az 50-es, 60-as, 70-es éveknél és jobban kibontva látjuk, hogy vették át az irányítást a földönkívüliek az USA politikai vezetése felett.

Miközben érezhetően volt tétje a paktumnak, és mindenképp elgondolkodtató, hogy ilyen helyzetben a két rossz között ki melyiket választaná, baromi szórakoztató volt, hogy egyrészt képesek voltak a földönkívüliekre kenni a JFK-gyilkosságtól kezdve a Watergate-botrányig szinte minden fontos történelmi pillanatot, másrészt, hogy ezeket a lehető legkevésbé komolyan vehető módon tették, elég csak a gyíkember Kissingerre vagy Neil Armstrongék iszogatására gondolni, amikor amúgy épp a Földtől 380 ezer kilométerre kellett volna lenniük.

A jelenben is leginkább azok a pillanatok tetszettek, melyek az 51-es körzet laborjában játszódtak, legyen az Steve Jobs vagy Kubrick felbukkanása. Szórakoztatóak voltak ezek a popkult utalások, és jól kiegészítették a fiatalok olykor hisztérikus kirohanásait. Itt egyébként megint nem a tökéletes alien-ember bébi kikísérletezése volt az érdekes, inkább a körítés. Ez a futurisztikus díszlet, a modellként sétálgató terhes emberek, na meg a Leslie Grossman alakította Calico remek kontrasztot alkottak az epizódok másik felével.

Ugyan a friss arcok is jól sültek el, a show-t már megint Sarah Paulson lopta el, akinek Eisenhower feleségeként látszólag a szülinapi és halloween-i party-k országos elterjesztése volt a legnagyobb érdeme, valójában viszont jelentős szerepe volt a földönkívüliek térhódításában.

Jól állt Paulsonnak ez a látszólag naiv, de sokkal inkább manipulatív szerep, ráadásul végre nem kellett sem hisztérikusan kiabálnia és sem megállíthatatlanul sírnia. És lám, mégis sikerült emlékezetes alakítást hoznia, remélem, ezt a következő szezonok kapcsán is megjegyzik az írók. A múltban játszódó történet egyébként is erős színészgárdát hozott össze, Neil McDonough-tól kezdve a Nixont alakító Craig Sheffer-ig.

Ahogy winnie már a kvázi pilotkritikánál belengette, valóban agyeldobós lett az évad vége, ami remekül passzolt ehhez a béfilmes űrlény-horror témához, a probléma csak az volt, hogy a készítők a legvégén mégsem mertek teljesen beleállni ebbe és az utolsó percekben inkább egy gyors, szájbarágós üzenettel igyekeztek moralizálni, amelyek az adott szereplők szájából kifejezetten nevetségesnek hatottak. Persze, lehet, hogy ez is volt a cél.

Pedig ha valami, akkor pont a Death Valley ezt nem igényelte (szemben mondjuk a Red Tide-dal, ami értelem vagy üzenet tekintetében lógott a levegőben), hiszen a korábbi epizódokban kevésbé közvetlenül, de mégis teljesen érthető volt a történet mögött meghúzódó nagyon basic üzenet azaz, hogy ‘az emberiség nem érdemli meg a Földet, mert csak tönkreteszi azt, miközben többre tartja a technológiai vívmányokat a természet erőforrásainál’. Ez alapján mondjuk nem meglepő, hogy a földönkívüliek egy vállrándítással simán az emberiség kipusztítása mellett döntenek.

Megvalósítás szempontjából nem nagyon tudok panaszkodni, hiszen az agresszív bébi űrlények elég horrorosra sikerültek, a testhorror és a véres jelenetek működtek, és a főcím is elég undorítóra sikerült. (Persze, lehet, valakinél a Red Tide-ban literszámra fogyasztott vér jobban kiverte a biztosítékot.)

Összességében, szigorúan AHS-mértékkel nézve a Death Valley 8/10 lett számomra, kicsit vissza is adta a sorozatba vetett hitemet. Persze, ha nagyon rossz lett volna, akkor is visszatérnék a folytatásra, hiszen évados antológiánál minden szezon egy új lehetőség, sosem lehet tudni mikor kapják be a fekete pirulákat Murphy-ék.

9 hozzászólás Ne habozz!

Hádész - 2021. 10. 25. 16:30

Jobban bejött, mint a Red Tide, de ennek a fináléja is csapnivaló és súlytalan lett. Csak a földönkívüli téma miatt tértem vissza 5 év után a sorozathoz, de ennek a zárása is annyira elvette az egésztől a kedvemet, hogy soha többet, még bottal sem.
Az első két évad nálam klasszikus, a többit inkább próbálom elfelejteni.

Edem - 2021. 10. 25. 17:25

Kegyetlen rossz lett, alig vártam vége legyen az évadnak. Nálam az eddigi legrosszabb évad kb, full unalom. A második fele meg főleg.

norbi94 - 2021. 10. 25. 21:14

Hát ezen most meglepődtem, szerintem azon kevés ember közé tartozol, akik így vélekednek(elég csak megnézni az imdb pontokat). Az évad első fele, azaz az 1-5.epizódig szerintem zseniális volt, az összes AHS szezont nézve benne volt nekem a top 3-ban. Technikai és hangulati szempontból is olyan volt, amire már régen vártam. A 6.rész, ami lezárta a storyt, nagyon csalódást keltő volt. Ami azonban az évad utolsó 4 részében jött, arra nem találok szavakat…negatív értelemben. Az UFO-s story önmagában megérdemelt volna egy teljes évadot, nem pedig ilyen csapjuk össze gyorsan 4 részben dolgot. A fekete-fehér részek még elmentek, voltak jó pillanatok, de a jelenben játszódó részek valami minősíthetetlenül gagyik voltak, mintha valami low budget amatőr filmet néztem volna. Ryan Murphy ismét bebizonyította, hogy vannak jó ötletei, de képtelen végigvinni és egy méltó lezárást készíteni. Hatalmas csalódás ez az évad!

winnie - 2021. 10. 26. 06:40

érdekesség: ha értékén kezelem az érdemjegyeket, az imdb-n (szokás szerint, jegyzem meg, mert másképp nem megy, hiszen sorozatok esetében nagyon el van tolva az értelmezés), igaz nem mindegyik résznél, de a UFO-részek fele esetében még így is több, mint 50%-os a “jó”, azaz 7-8-9-10/10-es értékelés.

Shannen - 2021. 10. 26. 08:21

@norbi94: az Imdb pontokat én is néztem és meg is lepődtem, hogy ennyire totálisan máshogy csapódott le nálam ez az évad (a red tide részek pontszáma ott a végét leszámítva végig 8 felett van, a death valley meg a 3 és 6 között mozog), de hát ízlések és pofonok.

A lezárással, mindkét félvad esetében valóban voltak problémák, de szerintem már ezek is az AHS sajátjai, szerintem a 2.évad sem a zárása miatt maradt annyira emlékezetes sokunknak.

Mikilós - 2021. 10. 30. 10:29

Mivel nagy AHS fanboy vagyok így én csak pozitívan tudok nyilatkozni. XD Persze azért voltak zavaró tényezők.

Nekem egy nagyon, nagyon, de nagyon picikét a Red Tide jobban tetszett. A hangulata, a zenéje és a látványa miatt. Viszont a Death Valley is bejött. Annyi bajom van, hogy ha már az Asylumban is volt szó az ufókról, lehetett volna egy kis easter egg.

A sztori azért bejött, annyira nem lehetett komolyan venni az egészet, hogy szerintem emiatt lett érdekes meg izgalmas. Az utolsó két rész nekem gyengére sikeredett, a végét én is úgy érzem, hogy nagyon hamar lezárták. Kicsit a gyíkemberekről is jó lett volna többet megtudni. Mióta vannak itt, mi a konfliktus a két faj között stb.

A színészek terén sem lehet panasz, mindenki nagyon jól játszott. Még Kaia Gerbert, aki a AHStoriesban engem irritált, nagyon béna volt ott. Sarah Paulson is tetszett, talán az eddigi legjobb alakítása az egész évadban. Nah jó csak egy kicsit túlzók, de a Red Tide-hoz képest sokkal jobb lett.
Leslie Grossman, ohh na rajta viszont meglepődtem. Az egyik legszimpatikusabb karakter volt a sztoriban. Eddig is bírtam a nőt, de mindig ugyan azokat a karaktereket kapta, ez mondjuk a Red Tide-ban is zavart.
Örültem annak, hogy Neal McDonough is csatlakozott az AHS gárdába, nem mintha nagy rajongója lennék, de azért a Band of the Brothers kicsit visszaköszönt, hogy láttam. XD
És bár Lily Rabe nagyon keveset szerepelt, de örültem neki, meg a Red Tide 5. részében tényleg nagyot alakított.

Összességében a Death Valley nekem 7/10. Hangulatban nagyon jó volt. A szinti, sci-fi zene nagyon átadta az oldschool sci-fi horrorok hangulatát. Színészek, a szokásos módon telitalálatok voltak. A sztorija kicsit összecsapott volt, de szórakoztató volt. És az utolsó előtti rész végén… ugh nah az tényleg horror volt. XD Az olyanoktól mindig undorodom.

Az évad nekem bejött. A tavalyihoz képest – NE KÖVEZETTEK MEG XD – sokkal izgibbnek, összerakottabbnak gondolom. A hangulata, a zene minden klappolt. – tudom 100x írtam már le, de hát nekem az is fontos, hogy beszippantson. Jó volt újra Frances Conroyt vagy Evan Peterst látni. Sőt Macaulay Culkin pozitívan csalódtam. Durva, hogy a pali már 40 éves, 5-10 évet szerintem simán letagadhatna. XD
Maga az évad nekem 8/10

Meg még annyit, az hogy 10. évadra két külön történetet mesélnek el, abszolút ötletes. Mert nem egyet kapunk hanem kettőt. De lehet itt a covid is közrejátszott és mivel tavaly nem volt AHS ezért lett ketté szedve az évad. Bepótolták a tavalyit.

Zacskóskex - 2022. 02. 14. 08:44

Szerintem jó volt ez így. Az évad egyik fele sem vált a kedvencemmé, a vége nekem sem tetszett egyik esetében sem, ugyanakkor szerintem szórakoztató, megfelelően para volt számomra, mindkét félévad története tartott valahova és szívesen mentem végig ezen az úton.

A Red Tide hangulata, képi világa szerintem nagyon borzongató volt, már-már művészien horrorisztikus. Ott az értelmezhetetlen, az AHS-univerzumba nem illő, ráadásul függő vég mellett szerintem a karakterekben rejlő lehetőségek nem lettek kellően kihasználva. Az jó volt, hogy lineárisan, követhetően építkezett a történet, de míg mnondjuk annak idején a Murder house-ban, vagy a Freak showban szántak időt a készítők az egyes karaktereket kicsit jobban kibontani, kicsit több súlyt adni nekik, megérteni a motivációikat, itt érzésem szerint ez hiányzott, de értem, hogy erre idő sem lett volna.

A Death Valley-hoz nem tudok mást hozzátenni, mint ami a kritikában olvasható, mindennel egyetértek. És igen, a múltbéli események magával ragadóbbak voltak, mint a jelen 4 fiataljának a vergődése, mind sztori, mind a színészi alakítás tekintetében.

Ééééés azzal is teljesen egyetértek, hogy indokolatlan volt nem leütni azt a labádt, hogy az Asylumban is feltűntek a földönkívüliek, sőt, mintha kicsit más lenne ebben a koncepció, mint ott. Sokat nem tudtunk meg róluk, de kicsit egzisztenciálisan mélyebbnek éreztem azt a 2. évadbeli szálat, itt más volt a cél. A Red tide-ban pedig VÉGIG azt vártam, hogy hogyan lesz összekötve a Hotel vámpírjaival, hogy a kémikus valahogy az ő vérükből készítette el a pirulát, vagy bármi ilyesmi. Ez is adta volna magát.

Utolsó gondolat: Ryan Kiera Armstrong zseniálisan para hegedűművész kislány volt, remélem ő most már állandó tagja lesz az AHS-gárdának. Sőt, valamelyik évad után már mondtam itt kommentben, de mennyire jó lenne az összes eddigi évad para kisgyerekeivel összehozni valamit. Constance Lamgdon szellemkislánya, az Asylum gonosz kislánya (aki a Gonoszság eredete részben tűnik fel), a Freak show Bett&Dot&Jimmy szerelmi háromszögének valószínáleg szintén torszülött gyereke, a Hotel valamely vámpírcsemetéje, a Roanoke-ban történteket túlélő Flora, vagy az Apokalipszis újdonsült sátángyermeke. Tudom, hogy ők nem egy idősíkon léteznek, meg nem egységes korúak, de jaj de jó lenne, ha lenne valami…

Syracuse - 2022. 07. 24. 08:52

Szerintem a második sztoriban volt sokkal több potenciál, mint az elsőben.
De.
Az első történetet sokkal jobban megírták, mint a másodikat, az utolsó 4 rész nézése közben szinte szenvedtem, annyira érdektelen lett számomra.

Soames Forsyte - 2022. 09. 29. 08:21

Szerintem az első rész jelentős része önirónia, lényegében a saját közegüket figurázzák ki Ryan Murphyék. Inkább ez lehet a lényeg, mint a valóban nem nagy durranás történet. Viszont megint egyedi módon közelítették meg a vámpír tematikát és talán még a Borzalmak városa előtt is tisztelegnek.
Az ufós sztori is érdekes, nekem bejött a közismert konteók ilyen tálalása, a négy fiatal karakterénél is éreztem finom szurkát a felső középosztálybeli sznob gyerekek irányában a nyitásnál. Nem is lettek rokonszenvesebbek később sem.
Szóval hozta a formát ez az évad is, viszont a spinoffról innen szereztem tudomást, asszem ezzel folytatjuk

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz