login |

Brooklyn Nine-Nine: vége a 8. évadnak. És a sorozatnak is.

2021. 10. 25. 21:30 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Az évad, amikor rájöttek, hogy az eddiginél is többet akarnak mondani? Nem hiszem, hogy külső behatás miatt történt, sőt, feltehetően inkább csak így éreztek a készítők, ami alatt a szereplőket is értem most, hogy egy ideig nem lesz még egy ekkora platformjuk a számukra fontos dolgokról beszélni. Hogy közben egy keserédes búcsú évad jött létre? Hát ez van…

Szoktam szeretni a komédiákban azt, amikor mindenki tudja, hogy jön a vég, és még kacsingatnak kicsit a nézőnek, lezárják a karakteríveket, mindenki él tovább boldogan, mert vége az élete egy szakaszának. Gondoljatok csak a Friends zárására például. És az is elmondható, hogy ilyen ritkán valósul meg a Brooklyn Nine Nine-hoz hasonló sorozatoknál. Sajnos itt eléggé mellément ez a lezárós hangulat.

Igazából az is lehet, hogy csak filozófiailag nem értek egyet a sorozat készítőivel. Bár már ülepedett pár napot, és továbbra sem tudnám teljesen megítélni ezt a részt. Igazából számomra az érzelmi töltete sem működött az egész évadnak, de innentől tényleg spoilerekbe vágnék a tovább mögött.

Konkrétan nem értek egyet azzal, ami manapság kezd igazán divat lenni, hogy kvázi kiszólnak a nézőnek… aztán mégsem merik meglépni, amit kell. Itt is jöttek azzal, hogy “csak X módon tudod elképzelni egy ember boldogságát”, ami nem kicsit nekünk szólt, de aztán mégis mindenki happy endet kapott, hiszen maguk a karakterek kifejezetten boldogok voltak. Hogy nem volt felvezetve mind? Ezzel kell beérni.

Nem foglalkoznék mindenkivel külön, és igazából a rendőrség romlásának kritikája sem érdekelt túlzottan, hiszen sehol nincs sem a klasszikusokhoz, sem pedig a modern tényleg ilyesmivel foglalkozó filmekhez és talán sorozatokhoz képest sem. Egy komédia, amiben a 8. évadban már sokszor csak kimondták, hogy “ez így rossz”… ha ha? Mármint ez nem humor, nem szatíra, nem bármi, hanem csak ötlettelen megoldás. Egyik szál sem tudott érdekesen a foglalkozni azzal, amiről vért izzadva akartak többet mondani.

Mindezt tényleg úgy, amit már a premiernél is említettem, hogy a sorozat korábban sokkal ügyesebben hintette el a humor mellé a haladóbb gondolatokat, szinte természetesen vetette fel a témákat, akárcsak a rendőrség előítéletességéről, miképp a nemi szerepekről is.

Amin viszont nagyon mellément szerintem a fentiek mellett, hogy a work-life, a munka és élet egyensúlyával iszonyat sokat foglalkozva hova jutottak a végére. Ugye két oldalról is megközelítették, egyrészt ott volt Holt, aki a férjével mint kiderül “A munka az első!”-dologban nem értettek egyet igazán, és végül találtak egy kompromisszumot, így Holt maradhatott és továbbra is változtathatta belülről az NYPD-t.

De mindeközben Jake képtelen volt megtalálni ezt az egyensúlyt, ezért… bedobta a törülközőt? Lehet, hogy másik karaktert néztem az évek során, de a sok játék alatt Jake-nek fontos volt a munkája, hogy jobbá teszi az utcákat. Rádöbbent: ő is része a problémának, amire szerinte nem az volt a megoldás, hogy marad jó rendőrnek, hanem felmondott.

És igen, felnőtt, gyereke lett, na meg mennyire modern gondolat, hogy az az apa marad otthon vigyázni a csemetére, mert az anya karrierje a fontosabb, de mégis ott van az a “de”. Nem az lenne a fontos, hogy mindketten nyugodtan dolgozhassanak és lehessenek a gyerekkel is? Mindezt úgy, hogy még az évad során sem volt igazán az az apaság központban, amit Jake választott a végén, csak az volt többször kiemelve, hogy a munka mellett nem tudják megoldani a gyerekre való vigyázást (a sorozatgyilkosos rész).

Ez a két oldalról való megközelítés, és ezeknek a végeredménye számomra egyértelműen kinyírta a nyolcadik szezont. Így is akadtak jó részek, bírtam a Miss Maple/Poirot-hülyülést, nekem tetszett a Pontiac Bandit lezárása, hiába láttam rá a fújolást, és párszor el is mosolyodtam, de a végső heist, és tulajdonképpen a tényleges üzenetek végül keserédes búcsút hoztak.

4 hozzászólás Ne habozz!

Kastély Ferenc - 2021. 10. 26. 09:07

Ritka gyenge volt ez az évad.
Kár érte, ha nem akartak volna ennyire “kurensek” lenni, akkor még jó is lehetett volna.

winnie - 2021. 10. 26. 09:24

Lehet, hogy van, akit érzékenyen érint, ha egy sorozat “kurens” akar lenni, de amellett, hogy ez alap mindig is ez volt (csak ugye akkor az érzékenységi szint sehol nem volt a maihoz képest), minden a hogyanon és a mikénten múlik. ha valami gyenge (elhiszem, hogy az volt), akkor nem a témaválasztás miatt lett az, hanem azért, ahogy sikerült a témák feldolgozása.

Seth (GIE) - 2021. 10. 26. 09:49

Sztem bitang jó évad volt, jókat röhögtem rajta! Nagyon szerettem a sorozatot, szerintem az egyik _alap_ sorozat amit látni kell, kár hogy vége :(

Mom - 2021. 10. 26. 09:53

Ha a sorozat egészét nézem, akkor egyetértek abban, hogy ez nem volt benne Jake karakterében. De ha csak a 8. évad felől közelítek, akkor építgették ezt elég “szépen”. Szerintem a végső lökést az a 6 hónap adta neki, amikor a felfüggesztése miatt otthon maradt (ami kb off screen történt), mert önmagában az, hogy nehéz összehangolni elég hiteltelen, hiszen a nagyszülők mindkét oldalról élnek, és mint láttuk is egyszer-kétszer, besegítenek, plusz vannak daycare-ek, babysitterek, stb. Na meg persze mások is meg tudják oldani, tehát ez inkább Jake választása, mint kényszere.
Az persze lehet, hogy ezt nem kommunikálták eléggé, és azt én is adom, hogy a 7 évadnyi Jake egyáltalán nem ebbe az irányba haladt.
De ha csak külső szemlélőként is közelítek, elég nagy veszteség ez a társadalomnak, legyen bármennyire is nemes dolog az otthonmaradó szülőség. Hiszen egy alapvetően jó és a szakterületén kifejezetten eredményes ember produktivitását áldozták fel az önmegvalósítás oltárán. Nem tudom ez mennyire tekinthető jó üzenetnek miközben a komoly hivatástudatot igénylő területekről (egészségügy, közigazgatás, stb) folyamatosan tűnnek el a jó szakemberek…

De visszakanyarodva a sorozathoz, nem volt felhőtlen a szórakozásom. Amit human írt, én is érzékeltem. Voltak jobb részek, de voltak olyanok is, amiket soha nem akarok újra megnézni (pl amikor Jake rájön,hogy senki nem “jó” rendőr, vagy amikor addig járt a gyanúsított után, hogy felfüggesztették). Ezek már-már a tavalyi Grey’s Anatomy covidos évadának tanmeséit idézték fel bennem, ami nagyon nem vált előnyére a sorozatnak. Nem voltak jók az arányok a humor és a komoly témák között, és egyes esetekben érezhető volt, hogy mi mellett foglaltak állást, miközben ezek a témák nem feketék-fehérek (most esett csak le ennek a mondásnak a durva kétértelműsége, de nem áthallásosnak szántam).

Nem tudom, hogy összességében mennyire volt jó ötlet ilyen irányba vinni el a lezáró szezont, Amerikában biztos teljesen más szempontokból ítélik meg az emberek, de nekem nem adott olyan jó élményt, mint a korábbi évadok (pedig azokban is voltak komoly témák, csak sokkal jobban feldolgozva!). Nagyon erősen próbálom is az ominózus részeket kiverni a fejemből, hogy a sorozat többi része újra jó szórakozást nyújtson majd az újranézések alkalmával.

Úgy emlékszem valamelyik posztnál írtam is, de most nem találom, hogy ez a sorozat az egyik legnagyobb kellemes csalódásom sorozatos pályafutásom során. Borzasztóan téves előzetes elképzeléseim voltak róla az Office+Park&Rec összehasonlítás és Samberg SNL-es háttere miatt. De a Netflix az arcomba tolta, így a nyáron végül csak belenéztem. Azonnal beszippantott a humora és a karakterei. Ahogy Peralta karaktere egyensúlyozott a gyerekes humor és a kiváló detektív között, miközben Hitchcock és Scully szintjére sosem süllyedt, Boyle-lal meg remekül kiegészítették egymást, az önmagában nagyon megnyert, de aztán ahogy a Jake és Amy kapcsolatot tök normálisan és éretten vitték az feltette az i-re a pontot. Nem tenném a Friends, vagy a TBBT elé, de egy polcra velük simán!

Egy dolog miatt viszont mégis örülök, hogy egyszerre kaptam belőle 7 évadot, és nem kellett várnom a részekre: másnak is feltűnt, hogy mennyi, de mennyi időugrás volt benne? Jake majdnem minden évadban kiesett az őrs életéből. Volt beépített rendőr, állt tanúvédelem alatt, volt börtönben, volt felfüggesztve… ennyi szituációs változáshoz nem vagyok szokva a szitkomokban, amiket szeretek. Nem tudom, hogy akkor is ennyire jó lenne-e a véleményem, ha ezt valós időben kell türelmesen végigvárni (mármint az évadok és epizódok közti szüneteket).

Összességében: nagy favorit lett nálam nagyon gyorsan, de az utolsó évaddal én sem vagyok igazán elégedett. Annál talán jobb, mint ha semmi lezárás nem lett volna, de alapvetően a sok nosztalgiát agyoncsapta a rengeteg nehezen emészthető téma, aminek még a feldolgozása sem sikerült úgy, mint a korábbi évadokban megszoktuk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz