login |

Pilot: Dopesick

2021. 10. 26. 21:10 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Megjött az OxyContin drogkrízisről szóló sorozat, ami a Spotlight (itthon: Spotlight – Egy nyomozás részletei, paff) szintjén akar mesélni a problémáról. Bár ha tippelnem kéne, akkor az Oscar-díjas filmet sem láthatták sokan. A lényeg, hogy az teljesen oknyomozó újságírósan állt a témájához, és a Hulu új sorozata is hasonlót tesz, csak a papok helyett a Dopesick: Dealers, Doctors and the Drug Company that Addicted America című könyvet veszi alapnak, hogy az amerikai orvosok által felírt gyógyszerek miatti helyzetet tegye a középpontjába.

Az előbbi összefoglalás szinte elég is rövid tartalomnak: a sorozat bemutatja miképp terjedt, vagyis terjesztették el az Oxy-t Amerikában. Egy receptre kapható narkotikumról van szó, aminél elérték, hogy olyan dolgokra is felírják az orvosok, amire addig legfeljebb nem narkotikum besorolású szereket adtak. Először csak komoly esetekre, de aztán egyre bővült a háló, és egyre nőttek az elsőre adható dózisok.

Elég komplex a sorozat. Bár jegyzetelni nem kell közben, de több szálon mutatják be az egész folyamatot, nyilván úgy összevágva az időben ugrálást, hogy narratívában a történések segítsék egymást. Egyrészt ott van a “gonosz” vállalat és a mögötte álló emberek, külön a szélszesek, akik minden áron profitot akarnak, megkapjuk két szálon is a nyomozást ellenük, sőt, a jövőbe ugorva van egy bírósági tárgyalás is, és még a kisember szintjén is része a sorozatnak egy kisvárosi dráma, ahol a helyi orvos csak segíteni akar a praxisába tartozókon, mert azt hiszi jó a szer, de ennek nyilván borzasztó következményei lesznek.

Igazából abba pontosan nem mennék már bele, hogy melyiken mik a lépések, mert nagyon érdekes ahogy kibontják a témát, ahogy látjuk a rendszert és a korrigáló folyamatok túl lassú mivoltát, és azt, hogy egy nagy cég miképp tud átverni iszonyat sok embert. Nyilván valamennyire helyi probléma, Amerikát érinti, mert itthon ha jól emlékszem sosem volt könnyű egy hátfájásra narkotikumot kapni.

Ami biztos, hogy lebilincselő a megvalósítás, bár a konkrét fényképezés a Spotlighthoz hasonlóan visszafogott. Az első részben kicsit nehezen rázódtam bele az idők között ugrálásba, de a harmadik végére már könnyen ment. Erről természetesen az eszméletlen szereplőgárda is tehet. A kisvárosi jót akaró orvos például Michael Keaton, két tekintettel átad mindent, de az egyik “nyomozó” szálon Peter Sarsgaard sem semmi, vagy a másikon Rosario Dawson. Vagy ott van a sales osztályon dolgozó Will Poulter, aki remélem, a feléledő lelkiismeret lesz.

Kicsit személyes kérdésként olyan szempontból is meglep mindig engem a mélyre nyúló korrupció, hogy milyen kicsi összegekről van szó a lenti szinteken. A politikában is. Amikor zsebükben van egy politikus, akkor sokszor nem milliókról hallunk odakinn, amit kapott, amiért leszavazta az akármit, hanem mondjuk 100 000 dollárról.

Itt is ilyesmi érzésem volt, mert összességében elég sokba került a semmiből beröffenteni ezt a legális drogterjesztést a cégnek, de sok helyre csak 20-40 ezer dollárokat adtak. Az nem egy életet megváltoztató pénz, hanem egy gyenge éves fizetés Amerikában, vagy lehet a 2000-es évek elején mondjuk 2 éves fizetés. Ennyiért adták el a lelküket? Már azok, akik tudták miről van szó, nyilván sokan ártatlanul kerülnek a képbe. Mindez extrán felkavaró volt a részek során, lásd az FDA-alkalmazott szálát.

Komoly sorozat a Dopesick, megtörtént eseményeket dolgoz fel, és mégis “csak” amolyan 7/10-re hoznám ki. Nehéz rátennem, hogy miért, valahogy nem ütötte meg 3 rész alapján az elérhető drámai plafont. Lehet, hogy azért, mert a drogfüggő részeknél túl klisésnek érződik. Mármint igen, tudom az érvet, olyan a valóság, mit tehetnek, de valahogy úgy kéne elmesélni, hogy ne “essünk túl ezen” is legyen a hatása. De persze az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak túl sok hasonló műsort láttam már.

13 hozzászólás Ne habozz!

punyapapa - 2021. 10. 27. 01:58

Az HBOgon Az évszázad bűnténye címen van egy kétrészes doku, ami ezt dolgozza fel.
Csak ajánlani tudom.

human - 2021. 10. 27. 03:28

https://www.sorozatjunkie.hu/2021/06/17/emlekezteto-az-evszazad-buntenye-1-evad/

igen, akit csak a tények érdekelnek annak javasolt tényleg, de a fenti az azért dráma sorozat, így érzelmileg is lehet kapcsolódni.

winnie - 2021. 10. 27. 07:27

A jelenség elég szerteágazó, több száz történetet lehet elmesélni róla, több doku mellett a Last Week Tonightban is többször volt téma, de igen, ahogy human írja, a sorozat inkább annak ajánlott, akit nem csak pusztán a tudásanyag érdekel.

mildi - 2021. 10. 27. 08:38
dexike3 - 2021. 10. 27. 09:22

akartam is kérdezni, hogy esetleg ez HBO-ra rákerül e? de ha más nem ott a doku.

winnie - 2021. 10. 27. 17:09

bővebben itt: https://www.sorozatjunkie.hu/tag/the-pharmacist/ – igen, a jelenséget nagyon kiterjedten feldolgozták, sok címet lehet még említeni, de ezek mind nagyon jól sikerült darabok.

Snoopyzit30 - 2021. 10. 30. 22:20

Én láttam a Spotlight-ot és elég sokáig velem is maradt a story, mert nagyon felkavaró volt.

Sokat cikkeztek erről a témáról is (hogyan tették függővé a gyogyszercégek az embereket), érdekes szerintem.

A sorozatot végig fogom nézni, ahogy a dokut is.

A 7/10-es kezdés szerintem fog még felfelé kúszni ahogy haladunk a történetben.

Snoopyzit30 - 2021. 10. 30. 22:23
Snoopyzit30 - 2021. 11. 16. 12:19

3 résznél járok, de nagyon jó a sorozat szerintem.
Darára is abszolút ajánlható.

Snoopyzit30 - 2021. 12. 01. 11:09

Megnéztem a 2 részes HBO dokusorozatot is. Hát földhöz vágott nem kicsit. Párhuzamosan haladok ezzel is közben, ahogy jönnek a feliratok.
Döbbenet. Nem sokat tudom most hozzátenni.

Snoopyzit30 - 2021. 12. 06. 14:31

1×05

Továbbra is remek a sorozat. Bakker ahogy a doki (Michael Keaton) behívja a rehabra is az orvoslátogató srácot. Először azt hittem, hogy meg akarja vele beszélni, hogy mennyire addiktív a szer, de nem.

A színészcsapat brillírozik. Michael Keaton (doki), Kaitlyn Dever (drogtól szenvedő fiatal), Michael Stuhlbarg (gyógyszercég feje), Rosario Dawson (DEA ügynök).Peter Sarsgaard pedig nagyon visszafogott, mint ügyész és ez jól áll neki.

Róka - 2022. 03. 11. 18:19

Szerintem nagyon durva volt. Igen az időugrásokhoz hozzá kellett nekem is szokni, de a végére nagyon szépen összeértek a szálak.

-Nem sokat tudtam a témáról, lehet azért is, de drámai, mint tudományos szempontból elképesztő volt. 10/9

-Spoiler-

Betsy halála, hu…, és a Dr. Finnix ahogy függővé vált, mert Oxy-t adtak akkoriban mindere.

Betsy:
„I don’t believe in a higher power, I only believe in a heroin“

Dohi - 2022. 08. 23. 15:34

igencsak utott vegig, pedig bele se akartam nezni es biztos voltam benne, hogy fel epizod utan kihajitom, miutan felebredtem. hat nem. igy kell 8 oras filmet csinalni, sot igazabol meg 1-2 epizoddal megtoldhattak volna, az ilyenekben mindig egy rakas birosagi targyaloterem van, itt ahhoz kepest alig, bar lehet akkor meg az lett volna a gond, hogy tulnyujtjak. jo volt ez igy.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz