login |

Pilot-mustra: The Ms. Pat Show – 1×01

2021. 10. 26. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nem igazán vagyok oda a többkamerás komédiákért, de van egy aspektusuk, ami iránt annyira mégsem vagyok közömbös: amikor egy standup komikus a főszereplője saját többkamerás komédiájának, mely általában még a saját nevét is viseli címként. Például Louis CK-nek a Louie előtt volt az HBO-n egy Lucky Louie-ja (egyike azon kevés, saját gyártású HBO-sorozatnak, ami nincs fent itthon az HBO GO-n, még a The Family Tree vagy a The Life and Times of Tim is az elmúlt 15 évből), vagy nemrég Jerrod Carmichael-nek a The Carmichael Show-ja, John Mulaney-nek a Mulaney-je, stb.

Ezek ugyanis, még ha nem is az adott komikus a készítő, elég személyes hangvételt ütnek meg, és a főszereplőjük esetleges színészi deficitjei ellenére is abszolút hiteles, hiszen csak magát adja. (Most komolyan, gondoljatok bele, hogy itthon mennyire menő lenne egy szituációs komédia Bödőccsel vagy Kőhalmival. Vagy Badárral?) Na, nemrég a BET+ teljes évados premierként Ms. Pat-tel (alias Patricia Williams) lőtt ki az éterben egy hasonló, szókimondó szériát

THE MS. PAT SHOW – 1×01 – 5/10

A legjobb ezekben a sorozatokban az, amikor eleve úgy is kezdődnek, hogy a komikus áll a közönség előtt mikrofonnal a kezében és standupol. Itt is ez a helyzet, és némi monológos felvezetés után konkrétan két oldalról köré tolják a díszletet és kezdődhet a sorozat is. (Az 1×01-ben egy repülőgépről van szó jó pár statisztával, a folytatásban már építettek a díszletek, ezért nincs ilyen gimmick, csak simán az egyik elsötétített helyiségben áll és beszél, majd amikor elmondja a magáét, akkor hirtelen megelevenedik a szín, megmozdulnak a színészek.)

Ez egy pofonegyszerű, azonban mégis hatásos dolog, és bár alapvetően nem ad semmit az élvezeti értékhez, számomra a metajellege mégis élvezetesebbé tette a sorozatot annál, mint amilyen. Mint ahogy az is, hogy itt sokkal gyakrabban röhögi el (majdnem) magát a főhős, meg az, hogy tudom, hogy ott van a helyszínen a közönség és nem csak udvariasságból röhög. Ez a jelenség pont arra rímel, mint amikor az Undateable című NBC-komédia nem különösebben jött be nekem, de amikor élőre váltott, akkor azonnal nézős lett nálam.

Maga a komédia egy tipikus, multigenerációs családi darab (gyerekekkel, szülőkkel, testvérekkel), amely ugyan nem lett nézős nálam, de az osztályzaton is látszik, hogy simán felhúzta az, hogy közel sem annyira fáradt és fantáziátlan, mint sokszor az országos csatornás darabok, hanem egyrészt szókimondó (a fuck-olós stílust nem sokan képviselik a műfajból, a Lucky Louie vagy a The Ranch mellett melyik volt még profánabb?) és cseppet sem korrekt politikailag, másrészt pedig a főhős karaktere van annyira friss és sajátos (meg pofátlan), hogy külön fazont adjon neki.

Ms. Pat egyébként magát alakítja, legalábbis a főszereplő is egy komikus, aki vár arra, hogy igazán komolyan befusson, és aki szinte gyerekként szülte meg első gyerekét (jóval később jöttek a többiek is), később pedig drogterjesztésért börtönbe is került. Ezek a témák már az első részben terítékre is kerülnek (országoson biztosan nincs ilyen főhős), de tippre később is be fognak vonni érdekesebb jellemvonásokat.

A BET+ természetesen a fekete alkotós/szereplős sorozatokat és műsorokat sugárzó BET csatornának a streaming platformja, így ez a sorozat is olyan témákat vesz sorra, illetve hoz fel, amik a feketéket foglalkoztatják, illetve ők szembesülnek velük nap, mint nap. Persze ennek nem a csatorna az oka, Ms. Pat standupjai eleve erről szólnak, hiszen, ha sajáttapasztalatra (így, egy szóban!) építenek, akkor bőven nyújtanak neki témát a mindennapok, ráadásul vele kapcsolatban tényleg adhatja magát sokaknak, hogy sztereotípiákat fogalmazzanak meg.

Persze hiába a frissesség (ez nem tipikus, békebeli fekete szitkom, hanem modern) és az odamondás, azért nézős nem lett nálam ez a komédia. Nagyjából azért, mint a többkamerás komédiák 98%-a. Ennél azért több kell, hogy megragadjon. Például nem ártanának jobb mellékszereplők. Itt a kiegészítő karakterek mondjuk jól meg voltak formálva, tipikus szitkomfigurák, és párban ezzel-azzal működtek is, önmagukban viszont közel sem voltak olyan érdekesek, mint a főhős.

1 hozzászólás Ne habozz!

Sorozatgyilkos - 2021. 10. 27. 09:23

A Lucky Louie fent volt az HBOGO-n, csak ugye az ominózus esemény után leszedték mindenhol a világon az HBO-k streaming oldalairól. Onnan tudom, mert több éve én az HBOGO-n néztem végig azt a sorozatot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz