login |

Pilot: Swagger

2021. 10. 29. 19:20 - Írta: human

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Érdekes egyveleg az Apple TV+ új sorozata, mert mintha lenne saját hangja a klisésnek ható, bár egyébként valós eseményeken alapuló húzásainak tengerében, de mintha a beszéd nem menne vele.

A történet egy fiatal kosaras srácról szól, aki épp betöltötte a 14-et, és új csapatot keres magának az anyja segítségével. Nehéz környékről származik, és még a faterja is leugrott cigiért 10 éve, azóta nem látták. Tehát a semmiből nehezen feltörős történetre érdemes számítani,

Főleg, hogy nem csak a srác van középpontban, hanem a környék egyik edzője is, akinek feldobja a csapatát a sztáresélyes játékos, akiben megvan a swagger. Korábban ez a férfi is a profiság közelében volt, de valamiért elbukott az oda vezető úton. Most hétközben bolti eladó, délutánonként és hétvégén edző, és még egy gyerek is várható a családba, szóval az anyagi biztonság jó lenne neki.

A lényeg, hogy mindenkinek van tétje a játszmában, nyilván a többi csapatnak is, hiszen ők sem elitiskolás rosszarcok, a legjobb legjobbjává válásához bizony sok emberen át vezet az út. Minden adott lenne egy remek underdog sportsorozathoz, de valahogy nem állt össze eddig számomra. És tényleg nem fognám a sokszor látott dolgokrra a problémákat, mert a 100. ilyen felépítésű filmet is meg szoktam nézni, még a terepfutós Costner vagy indiai játékosos Jon Hamm is mosolyogva csúszott le.

Konkrétan itt van minden alapanyag egy jó sorozathoz, de valahogy nem érződik A-kategóriásnak a végeredmény. Az első nagyon mellé Apple TV+-minőségben? Egyszerűen a történetmesélés akadozik, nincs flow. Talán az is rossz, hogy furcsán ugranak az időben, de az mindenképp, hogy inkább csak amolyan jó pillanatokat kapunk, 1-1 remek jelenetet, nem pedig egymás folyó remek jeleneteket. Néha egy számukra fontos gondolatért feláldozzák a végeredményt.

A megvalósítás is az előbbi hibákat hordozza. Egyértelműen kicsit dokumentarista, kicsit Spike Lee-s akar lenni, de néha mintha céltalanul használna bizonyos technikákat. Ezen nem segít, hogy a Swagger ezerrel siet az alapok lefektetésével, de kihagyja a kézzelfoghatóbb tétet. Mármint nagyon furcsa volt, mert az említett filmekben szinte mindig tudni, hogy a fontos, a végig mutatott versenyek/meccsek mire mennek ki. De itt… egy influenszer Insta-említéséért? Egy random ranglistáért? Vagy csak nagyon amerikai lenne a történet? Ehh… Többnyire csak beszélnek arról, hogy miért fontos a meccs, de nem sikerült átéreznem a téteket.

Viszont itt kicsit kettős a helyzet, mert közben pedig igaz, hogy az online lét rohadt fontos, főleg a fiataloknak, és érdekes ahogy ennek árnyoldalához áll a sorozat, az arctalan haterök hatását bemutatva. És más dolgokra is elmondható ez, mert hiába erőltetett néha 1-1 téma, nyilván nem tudom azt mondani, hogy felesleges, hiszen a környékhez tartozik.

Úgy érzem, hogy minden adott lett volna valami kiemelkedőhöz, de mégis csak 6/10 környékére tudom csak tenni az eddig kiadott részeket. Voltak bennük remek pillanatok, de nem állt össze.

1 hozzászólás Ne habozz!

Rapguruz88 - 2021. 12. 02. 21:26

Hatasvadasznak tűnhet, de nekem tetszik ahogy egyre jobban beepitik a koronavirust a sztoriba

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz