login |

The Good Doctor: kezdett az 5. évad

2021. 11. 01. 21:00 - Írta: Shannen

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Pontosabban már megy a Doctor Murphy új évadja, hiszen már négy részen is túl vagyunk, amikor ezeket a sorokat írom. Az ötödik szezon több szempontból is új fejezet a sorozat történetében. Egyrészt a jól sikerült előző szezon végén búcsúztunk egy kedvelt állandó szereplőtől, aki helyett kaptunk egy újat (igaz, mint mostanra kiderült, csak ideiglenesen, de erről majd lentebb), ám az igazi vérfrissítést nem ez a szereplőcsere hozta, hanem a kórház élén beállt vezetőváltás.

Egy ötödik évadba lépő sorozatnál tulajdonképpen el is várható, hogy felrázza kicsit az állóvizet, akkor is, ha egyébként szó sem volt arról, hogy unalomba fulladtak volna a korábbi epizódok. És bár a változások mindenki számára jelentenek valamiféle kihívást, nyilván Shaun lesz az, akinek igazán meg kell küzdenie ezekkel, hiszen számára a rutinok, megszokások adják a mindennapok kereteit, még akkor is, ha mostanra azért az ő alkalmazkodóképessége is sokat fejlődött.

Hogy pontosan ki és milyen változásokat eszközölt a kórház élén, na és hogy hogyan alakul kedvenc doktoraink magánélete arról a tovább mögött spoileresen még ejtek pár szót. 

Az évadkezdő epizódban kaptunk egy elsőre, sőt, sokadik pillantásra is furcsa pácienst, aki teljes nyugalommal járkált körbe a kórházban és ütötte bele az orrát a rá nem tartozó dolgokba. Ez önmagában is több igen szórakoztató jelenetet produkált, például, amikor Glassman irodájában is szétnézett. Ám az igazi csavar a rész végén jött, amikor kiderült, hogy csupán álruhás páciensről volt szó, Salen Morrison, mint a kórház új vezetője, így akart némi háttérinformációhoz jutni mielőtt megtörténik a nagy bejelentés. A nőnek nagy tervei és sajátos vezetői stílusa van, amit leginkább az ADHD-jával magyaráz.

Amiért én rögtön megszerettem a Rachel Bay Jones alakította Salen-t, az a karakter komplexitásának köszönhető. Nem arról van szó, hogy ő a gonosz CEO, aki tesz a betegekre és csak a pénz érdekli, egyszerűen próbál olyan, szerinte hasznos változásokat, bevezetni, amelyek hatékonyabbá tehetik a működést. Eleinte csak a dolgozók által használt szappan és ruha cserélődik le, ami valljuk be, legtöbbünk számára nem jelentene nagy megrázkódtatást, ám Shaun komfortérzetét nagyban csökenti.

És itt jön be az, hogy Salen-nel meg lehet beszélni a dolgokat. Nem fog ugyan viszavonulót fújni, de hajlandó a kompromisszumra. Nem függetlenül persze attól, hogy Shaun autizmusát és a saját ADHD-s tüneteit közel érzi egymáshoz. Igaz, Salen a saját diagnózisát büszkén hordozza és amennyire tudja, az előnyére fordítja, ezzel szemben Shaun-nak még ilyen szempontból van tennivalója. Ezért is volt fontos az 5×04 az óriásplakáttal, amit ugyan Salen borzasztó etikátlan módon hozott össze, de mégis sikeresen rávezett Shaun-t, hogy van mire büszkének lennie és így igazi példaképpé válhat mások számára is.

Ami a személyes szálakat illeti, ha korábban nem lett volna egyértelmű, akkor a legutóbbi évadban kiderült, hogy Freddie Highmore és Paige Spara kettőse mondhatni csodákra képes a képernyőn, és ezt a képességüket továbbra is kamatoztathatják, igaz, most kevésbé drámai vonalon.

Az előző évad végén végre összeboronált Morgan és Park párosa viszont egyelőre, egy-két pillanatot leszámítva, nem hozza azt a dinamikát és pluszt, ami elvárható lenne. Nem tettem még le róluk, de azért ez így még kevés, főleg, ha a korábbi igen szórakoztató flörtölgetéseikre gondolok vissza.

Lim és a frissen az Államokba költözött Mateo kapcsolata pedig végképp hatalmas csalódás. Pontosabban nem csak a kapcsolat, hanem maga a karakter. Az 5×04-ben konkrétan olyan látványosan nem tudtak Mateo-val mit kezdeni az írók, hogy ha kivágták volna belőle, akkor se tűnt volna fel a hiánya. Ez pedig nem teljesen véletlen.

Ugyan az évadkezdés előtt állandó szereplőnek lett előléptetve Osvaldo Benavides, azonban az elmúlt héten a sajtóban megjelent információk alapján már nem sokáig lesz a St. Bonaventura csapatának tagja. Az okokról jelenleg nem nagyon tudni, ahogy arról sem, hogy pontosan melyik részben fog távozni a karakter, mindenestre nem hiszem, hogy sok nézőnek hiányozna, pusztán csak azért se, mert nem sikerült őt kellően megalapozni és a csapat részévé tenni még 4+2 rész után sem.

Végezetül ott van Glassman, aki egy fájdalmas szakítást próbál épp kiheverni, több-kevesebb sikerrel. Arról nem is beszélve, hogy a Shaun-nal való kapcsolata is kezd átalakulni. Ahogy utóbbi kezd egyre jobban saját maga megküzdeni a problémáival (esetleg Lea segítségével), úgy szorul háttérbe Glassy apafigurája, ami nyilván szintén némi feldolozást igényel a részéről. Az ő és Lea kettőse egyébként nálam még mindig az egyik kedvenc párosom a sorozatból, ők is nagy utat jártak be, de mégis nagyon szép kapcsolat lett mostanra az övék.

Négy rész alapján tehát úgy tűnik idén is hozni fogja a megszokott minőséget a The Good Doctor és ennél többet nem is várok el a sorozattól.

3 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2021. 11. 01. 21:59

Igazából csak egyetérteni tudok a kritikával, minden szempontból.

A Resident mostanra kihullott a rostán, ehhez képest a TGD íve még mindig felfelé ível. Shaun önmagában és bárkivel összepárosítva is remekül megállja a helyét. Az meg már csak a hab a tortán, hogy Leával ennyire jó a kémiájuk, és az írók továbbra is iszonyú “normálisan” kezelik a kapcsolatukat. Pl a második (?) rész végén ahogy Shaun kiborult a kézszárítótól, és Lea ott állt mellette és próbálta lenyugtatni, nagyon emberi pillanat volt, én teljesen át tudtam érezni. És jó pár hasonlóval (még ha kevésbé intenzívvel is) kényeztetik a nézőket. Egyszerűen annyira működik a képlet, hogy nem kell túlgondolni, hogy milyen nyakatekert konfliktussal lehetne felkavarni az állóvizet közöttük. Egy WC papír guriga felhelyezési vitát is bármikor felárral tudnak nekem eladni.

David33 - 2021. 11. 23. 11:56

Azt a mocskos. Ez nem semmi téli finálé lett. Nem hiszem el, hogy most 5 hónapot kell várni elvileg a folytatásra. Ha minden igaz, április első hetében tér vissza majd a sori.

Amúgy nagyon bosszantó, hogy Freddie-t még mindig nem jelölték Emmy-re. Amilyen alakítást lenyomott megint, hihetetlen. Remélem, nem húzzák sokáig ezt a Lea dolgot mert nagyon jók együtt. Nyilván kell a dráma hiszen egy kapcsolat sem tökéletes de az eléggé meglepő lenne ha tényleg nem lenne esküvő.

A Lim vs Salen harcra kíváncsi leszek. Salen helyében futnék. :D

Shannen - 2021. 11. 25. 13:45

Sem arra nem voltam felkészülve, hogy ennyire ütős részt hoz az 5×07, sem arra, hogy most áprilisig várhatunk a folytatásra.

Az évad eleje óta nagyon szépen építgették azokat a szálakat, amelyek most csúcspontra értek.
Azt már a teplomlátogatásos résznél eldöntöttem, hogy ezen a héten Highmore kapja tőlem a hét alakítása díjat, ahogy a padlócsikorgás után hátrafodrult Leahoz, az valami zseniális volt. :)

Aztán végre Richard Schiff is visszatért, aki aztán pillanatok alatt megint hozta a tőle megszokott színvonalat. Aztán az utolsó jelenet már megint hidegrázós lett. Highmore annyira magáévá tette ezt a szerepet az összes manírjával együtt, hogy az valami hihetetlen.

A koraszülött sztoriszálat meg szörnyű volt nézni. Salen javaslatáról pedig ne is beszéljünk…

Eddig nagyon elégedett vagyok az évaddal, jobban mint a New Amsterdam-mel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz