login |

D.P.: az 1. évad – írta Scat

2021. 11. 02. 15:50 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

Dél-Korea férfi polgárainak sorkatonai szolgálatot kell teljesíteniük az alkotmány és a katonai szolgálatra vonatkozó törvény 3. cikke szerint.

Ez azért van így, mert Észak-Koreával technikailag még továbbra is háborúban állnak. 1953-ban csak fegyverszüneti megállapodást kötöttek, és bár olykor úgy tűnik, hogy elérhető közelségbe kerül a békekötés, ez azóta sem történt meg. Tehát az északi fenyegetés miatt szükség van a sorkatonai szolgálatra, ami egyébként két évig tart.

Dél-Korea az egyike azon országoknak, amelyek a legnagyobb aktív állományú hadsereggel rendelkeznek. A Netflix pár hete bemutatott sorozata, a Dezertővadászok pedig a sorkatonaság árnyoldalát mutatja be.

A széria 2014-ben játszódik, amikor még rosszabb volt a helyzet a déli seregben. Alacsony volt a zsold, a felszerelés egy része még a Koreai háborúból maradt meg és a hozzáállás is erősen vaskalapos volt. Bár utóbbi nem tudom változott-e, az előbbiek elméletileg igen.

Főszereplőnk An-Jun-ho, egy újonc, aki rögtön megtapasztalja, hogyan is bánnak a kopaszokkal. Lenézés, bántalmazás, terrorizálás az osztályrésze. Ha pedig ez ellen szót emelnél, az elöljáróktól is hasonló vár rá. Csak tűrni lehet, míg végül egy lesz közülük, aki a leszerelés közeledtével újrakezdi a körforgást, és ő válik terrorizálóvá.

Azonban An-Jun-ho kitűnik a többiek közül az őrmestere számára, mikor tippet ad neki egy ügyével kapcsolatban. Később kiderül, hogy az őrmester vezeti a bázison az úgynevezett „dezertőrvadász” egységet (innen a cím), An-Jun-ho-nak pedig felajánlja, hogy csatlakozhat, mivel egyik embere úgyis kiesett, aki vonakodva bár, de elfogadja.

A munka nehéz, azonban cserébe gyakran eltávozhat a bázisról, hisz a dezertőrök nyilván a városokba szöknek. Már a legelső ügyénél szembesülhetünk azzal, hogy ez nem is igazán arról szól, hogy a szökevények visszakerüljenek a seregbe, hanem arról, hogy megmentsék őket önmaguktól. Lévén a folyamatos bántalmazásoktól mentálisan instabilak, ezért számukra akár a halál is elfogadható kiút.

Második ügyéhez már kap egy fontosabb mellékszereplőt, Han szakaszvezetőt, aki amellett, hogy próbálja Annak a munkájuk jó oldalát is megmutatni (az ő karaktere lesz a felelős a kevés vígjátékos részért), sok mindent is tanít neki a vadászatról. Elmondható, hogy minden rész egy ügy, azonban vannak átívelő szálak, elsősorban a szereplőkön keresztül. Megesik, hogy látjuk egyiküket egy részben, majd később is felbukkannak már egy fontosabb szerepben.

Őszinte leszek, nyilván nem ilyen az egész hadsereg ott, nem mindenhol ez van, mégsem éreztem úgy, hogy elvakult propagandát látok. Ez pedig azért volt így, mert nem rágták a számba, hogy mit kell látnom és gondolnom, hanem eldönthettem, hogy mennyire is elképzelhető az egész. És szerintem az. Kegyetlen, de hihető. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy a történet megalkotója részben saját seregbeli tapasztalatait használta fel, tehát az egésznek van alapja. Egyébként eredetileg ez a sztori képregényben jelent meg még 2015/16-ban.

Általában a dél-koreai sorozatok részei több, mint egyórásak, de egész gyakori a nyolcvan, kilencven perces epizód is. Nos, a D.P.-nél, talán a Netflix miatt is, a játékidő 45 és 55 perc között mozog, ráadásul mindössze hat részes az első szezon. Magyarul feszesebb mint a többi, emiatt könnyebb is végignézni, mert nincs az az érzése az embernek, hogy mennyi mindent történt már, mégis van még hátra fél óra. Amikor úgy érzed, hogy már közeledsz a rész végéhez, akkor az így is van.

Ami még változás, hogy ezt sokkal kevésbé láttam túlgesztikuláltnak. Nincs folytonos hajbókolás, rimánkodás, teátrális koreográfia, ami olykor a koreai stílus sajátja, és amire én egyfajta bájként tekintek, hanem sokkal inkább érződik földhözragadtnak.

Az akciójelenetek koreográfiái nagyon jók. Dinamikusak, látványosak, és nincsenek szanaszét vágva. Mindent látni. Vagy, legalábbis én úgy éreztem mindent látok. Hozzáteszem ez a legtöbb koreai sorozatnak és filmnek az erőssége, testkoreográfiában mesteriek az ottaniak.

Összességben ez nem egy vidám sorozat a DP, az életről szól és emberi tragédiákról, amik szerencsére túlmutatnak azon, hogy valaki szomorú. Összetett sorsokat láthatunk, ez pedig kiemeli az átlagból. És igaz, hogy úgy lett vége, hogy folytatást sem igényel igazából, de pár napja sor került a 2. évados berendelésre annak ellenére, hogy csak Ázsiában lett top10-es a sorozat, amit én eddig 8/10-re értékelnék.

3 hozzászólás Ne habozz!

Sook Jai - 2021. 11. 03. 15:39

Ha már a végét említed: láttad a creditek utáni utolsó 10mp-t is?

Egyébként jó kis sorozat, én örültem a “csak” 6 résznek, 16-ban túl sok, és nyomasztó lett volna.
Az egyik legnagyobb erénye egyébként, hogy lerántja a koreai kötelező sorkatonaságról azt a k-pop/k-drama rózsaszínű cukorszirupos ideát, amit a rajongók beleképzelnek.

Bármennyire is kedvelem az Ahn Joon Ho-t alakító Jung Hae In-t, Ko Kyo Hwan (Han Ho Yul) ellopta a showt, öröm volt nézni minden jelenetét.

LambSkewers - 2021. 11. 05. 17:38

@Sooj Jai azért az is része a dolognak, hogy az idolokat és színészeket marketingolásra használják. Musicalekben szerepelnek, színpadon népszerűsítik a katonaságot. Kötelességed boldognak és büszkének tűnni, amiért a hazádat szolgálhatod, ha nem, egy egész csorda netizen szedi szét az életed és pályafutásodat. Volt az a 90-es években nagyon híres énekes, aki megpróbálta elkerülni, hogy besorozzák, nem ugrik be most a neve. Hát, nem sikerült jól. Kitiltották az országból és soha nem léphet be Dél-koreába. Én soha nem láttam a katonaságot cukorsziruposnak, mert aki egy kicsit is tölt időt Kpop, vagy Kdrama rajongóként, annak hamar leesik, hogy bizony vannak gondok. Egy percre nem lepett meg amit ebben a sorozatban láttam, azért is verte nálam a Squid Game-et. Várom a folytatást.

Scat - 2021. 11. 05. 22:13

Sook Jai:

A laktanyában lövöldözésre gondolsz? Láttam.
De én ettől sem érzem azt, hogy folytatásért kiállt. Simán lehetett volna ez is a vége azt sugallva, hogy ez egy örök körforgás.

Viszont ez már ugye tárgytalan mert tudjuk, hogy lesz második évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz