login |

Succession – 3×03: The Disruption

2021. 11. 02. 21:30 - Írta: Shannen

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Bring him up in the dumbwaiter like a f*ckin’ hamburger.

Az epizód, ami után az ember tényleg megsajnálja a Roy-testvéreket? Miután múlt héten teljes kudarcba fulladt a testvérek egységes frontba terelése, mindenki elkezdte tenni a dolgát a saját térfelén. Kendall továbbra is magabiztosan menetel az árral szemben, a többiek pedig hűségesen követik apjuk utasításait, hogy aztán a végén mindenki fájdalmas arcul csapással zárja a részt.

De legalább megkaptuk az évad első Tom-Greg jelenetét, ami azért sokat dobott a hangulaton. Továbbra is sincs egy rossz szavam se az évadra, elmélkedni valót viszont bőven nyújtott a harmadik epizód is, úgyhogy folytassuk spoileresen a tovább mögött.

Azt már sokszor megjegyeztem, hogy nehéz igazán együttérezni ezekkel az emberekkel, függetlenül attól, hogy tudjuk, hogy egy szeretet nélküli családban nőttek fel, ahol mindennapos küzdelmet folytattak egymással az apjuk figyelméért. Most viszont mindenki kapott egy-egy olyan pillanatot, ahol még az én szívem is picit belefacsarodott. Hiába, a testvéri hátbaszúrásnál, arcul csapásnál kevés fájdalmasabb dolog van.

A sort Kendall kezdte, aki az újonnan kinevezett Shiv nagy pillanatát, ahol megmutathatta volna az apjának, hogy képes megnyugtató módon fellépni a vállalat munkatársai előtt, tette tönkre egy piszkosul pofátlan prankkel. A Nirvana Rape Me című számát benyomni a cég szexuális visszaéléseiről szóló híresztelések elsimítását célzó globális tájékoztató eseményen, egészen beteg ötlet. Erre megint nem tudok mást mondani, mint hogy az írók zsenialitásának továbbra sincs párja. Persze, Shiv kamuzni állt ki, de ez lett volna az a pillanat, amikor végre hazaér és ő is a családi vállalkozás fontos, ismert arca lesz. Ehelyett Kendall ott bántotta, ahol a legjobban fájt neki, a büszkeségét zúzta szét a bátyja akciója.

We get it?’ A bit like those ladies on the cruise ships got it?

Kendall, aki még mindig magas lóról kezdte a részt, megint nem mérte fel a tetteinek a következményeit és elfelejtett pár lépéssel előrébb tekinteni. Túlságosan arra koncentrált, hogy a fehér lovag képében tetszelegjen, aki lerántja a leplet a velejéig gonosz apjáról és aki annyira jófej és menő, hogy még ha nevetség tárgyává is teszik, ő azt is büszkén és lazán viseli. A limuzinos ‘good tweet, bad tweet’ jelenet (ami majdnem olyan ikonikusra sikerült, mint a ‘boar on the floor’ a 2×03-ból) viszont remekül elkezdte pedzegetni Kendall gyenge pontjait.

A korábbi mentális problémái, amelyek függőségbe csaptak és amelyek a házasságát is tönkrevágták ugyan tudvalevő, de legalábbis sejthető dolgok voltak a nagy közönség számára is korábban. Azzal, hogy bevállalta a cég szennyesének kiteregetését és elkezdte felépíteni az ünnepelt hős narratíváját maga köré, ezeket a korábbi problémákat is igyekezett palástolni. Csak hogy, amíg egy tweet-et egy szarkasztikus ‘búúú’-val el tud ütni, addig ugyanezeket a testvére szájából nyilvánosan hallani már túl fájdalmas. Ha Kendall nem csak annyira ismerné a húgát, hogy tudja mivel képes bántani őt, hanem annyira, hogy azt is tudja mekkora fájdalmat okoz, akkor talán átgondolta volna a Nirvana-s performanszát.

Míg Shiv és Kendall egymással volt elfoglalva, Roman igyekezett újra az apja kedvében járni, ami egy fájdalmasan kínos interjúban csúcsosodott ki, és amit tetőzött az epizód végi apa-fiú beszélgetés, ahol Logan megint bizonyította, hogy nulla tiszteletet tanúsít kisebbik fia iránt. Ehhez képest, a saját kis buborékjában élő Connor gyerekkori traumája a róla készült paparazzi fotó miatt már csak kis színes anekdotának tűnik, ám mégis, Alan Ruck annyi érzelmet sűrített ebbe az egy mondatba, hogy semmivel nem kevesebb a fájdalom, ami átszűrődik a sorok között.

Természetesen nem Ruck hozta az egyetlen kiemelkedő alakítást az epizódban. Jeremy Strong megint nagy utat járhatott be az egyórás játékidő alatt, elég csak az egója mögül ki sem látszó Kendallra gondolni a rész elejéről, majd a folyosón sétálós és földre kuporodós összezuhanására a rész végéről. Szintén egészen zseniális pillanatokat szállított Matthew Macfayden, aki az egyre jobban szánalomra méltó Tomként még mindig nem képes kilépni az ördögi körből, és inkább meghunyászkodik, sőt egyenesen tálcán kínálja a fejét a feleségének és az apósának.

Az, hogy utóbbi ezt szó nélkül elfogadja, nem nagy dolog, de azért, amikor Shiv a kezdeti hezitálás után mégis jó ötletnek állítja be, hogy a férje legyen a bűnbak, aki akár börtönbe is kerülhet, az azért a férfit is megüti egy pillanatra. De aztán számot vet és úgy dönt, hogy hosszabb távon még mindig azzal jár jobban, ha lojális marad. Főleg miután egyetlen barátja, Greg is kikosarazta egy (majdnem) ajándék óráért cserébe.

You sold your ass for a watch, Greg? I’ll buy you a watch, dickwad, just fucking come over.

A rész végén Logan is megkapta a megérdemelt csapást, hiszen a cég központját ellepte az FBI, hiába minden törekvésük arra, hogy az amerikai elnökre hatva a föld alá söpörjék az egész ügyet. Szóval most, hogy mindenki a padlóra került, mondhatjuk, hogy innen szép felállni? A következőkben meglátjuk ez kinek fog sikerülni.

5 hozzászólás Ne habozz!

Alt - 2021. 11. 03. 01:11

Durván erős rész a harmadik, magasan az első kettő rész előtt, bár azok is egy erős 10/9-ek voltak.
Egy kicsit dejavu érzésem is volt, mikor a rész végén Kandell nézi az élő felvételeket, ahogy az FBI “betört” a cég központjába és az arcáról annyi féle érzelmet ki lehet olvasni: elégedettség, öröm, káröröm, meglepődöttség stb. mint a második évad uccsó rész, utolsó jelenete, mikor Logan nézi a TV-t. Ott se tudjuk mire gondol, a nézőkre bízzák, mégis az egész olyan brutál hatásos.

Divide - 2021. 11. 03. 16:34

Igazi léleknyúzó drámai epizód volt, de pl. Roman olyan fejet vágott Shiv beszédének az elején, hogy háromszor tekertem vissza, és még akkor is hangosan kellett röhögnöm. :D Szeretem, ahogy finoman adagolják a humort, direkt és indirekt formában is, két aljas intrika között nagyon ránk is fér. Gregen viszont én már nem tudok röhögni, annyira szánalmas kis féreg, hogy inkább csak irritál. Remélem, jól orrba vágja valaki előbb-utóbb. Azt is visszanézném néhányszor. :]

legtornasz - 2021. 11. 03. 21:28

@Divide:
Nem arra a Roman jelenetre gondolsz inkább, amikor már szól a Rape me, és a kamera megy körbe az arcokon, mindenki le van döbbenve, Roman pedig a kezével takargatja magát, mert nem bírja röhögés nélkül? :D

Divide - 2021. 11. 04. 09:31

@legtornasz
Az is jó, de nem, hanem mikor még előtte Shiv megemlíti az ő “senior brother”-jét a beszédjében, bevágják a közönséget, és akkor Roman arca :D

kisanna - 2021. 11. 10. 13:23

ez volt eddig a legerősebb rész az évadban, komolyan imádom, hogy egyszerűen nem tudni, ki mire gondol, meg a kis összekacsintások, minden olyan felszínes, de közben meg mindent jelent valamit, vagy nem… :D zseniális.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz