login |

Doctor Who: kezdett a 13. évad, a Flux – írta spyblat

2021. 11. 03. 21:30 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,


Akkor tudjuk le a kötelezőt: újoncok ne itt kezdjék el nézni. Még mindig azt mondom, hogy aki Doctor Who-zni akar, annak érdemes a 2005-ös, újkori első évadtól nekifutnia, utána olvasnia a régieknek. Aki viszont nem bír magával és nem akarja magát 13 évadnyi kalandon átrágni, (melynek eleje valljuk be, ma már kicsit gagyinak hat), az perszea a mostani Doktorral is nyugodtan kezdhet az S11-től.

Már tudjuk, hogy a jelenlegi évad végén (6 részt és 3 különkiadást követően) új Doktor és régi-új showrunner jön – előbbi személye még ismeretlen, utóbbi pedig az első négy évadot is vivő Russell T. Davies lesz, aki az elmúlt években olyan sorozatokat készített, mint az It’s a Sin, az A Very English Scandal, vagy a Years and Years, de persze az ő nevéhez fűződik a Doctor Who-spinoff, a Torchwood is.

Mondanom sem kell, hogy ennek köszönhetően elég nagy reményekkel várhatjuk a jövőbeli kalandokat. És többek között ezért is mindenképpen hátrányból indul az új évad, mert akármennyire is lesz jó, nagyjából már mindenki elkönyvelte Jodie Whittaker főhősét úgy, ahogy sokan Peter Capaldiét is: a rossz kezdés miatt a szimpátia nem feltétlenül alakult ki.

Ráadásul a Doktor eredettörténetének komplett átírása sem igazán tetszett senkinek (rajtam kívül), így nem csoda, hogy sokan várjuk Davies visszatérését. Chris Chibnall viszont addig sem ült a nem létező babérjain, és rögtön egy hat részes(!) történettel kezdi meg az utolsó évadját, melyben bizony kibontja azt a szálat, amelyet útjára indított. Ez a Flux címet viseli.

Menjünk spoilerekkel nagyon röviden a tovább mögé

A történetet egy kissé most bonyolult összefoglalni: van itt egy ősi Doktor-ellenség, aki most szabadul a fogságából. Ő még azokból az időkből volt gonosz, mielőtt a jelenleg ismert első Doktorrá inkarnálódott volna a hősünk.

Van vele a Flux, ami nagyjából egy mindent atomjaira bontó viharszerű izé, illetve van egy fura kutya jellegű faj, mely meg akarja menteni az emberiséget a Fluxtól. Közben a Doktor ellenségei is gonoszkodnak, illetve vannak szálak, amelyek az első részben még csak lógnak a levegőben. Ja, és persze a Doktor bőszen nyomoz a saját eredete után.

Nem kertelek, tetszett a rész. Jó volt a Doktor és Yas közti kémia. Utóbbinak kifejezetten jól áll, hogy egy magabiztos karaktert csináltak belőle. Az új útitárs, Dan is szimpatikus, de sokat még nem tudtunk meg róla. És annak is nagyon örülök, hogy ismét vannak normális rejtélyek, amelyek kibogozásra várnak, arról nem is beszélve, hogy az új főgonosz végre tényleg fenyegető.

A lezárt epizodikus történetekkel szemben ezzel együtt azért túl sok következtetést nem lehet még levonni egy hat részes összefüggő történet első, mondhatni felvezető részéből. Nagyon jó az irány, kifejezetten érdekel a folytatás, de azt hiszem, hogy én inkább megvárom az első hat részt.

Egyelőre kap a kezdés egy 8/10-et tőlem, de ez azért némiképp megelőlegezett bizalom. Ha lement a hat részes Flux történet, ismét lehet értekezni.

10 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2021. 11. 03. 22:34

ez tényleg jó volt. meg is lepődtem. tartsa a színvonalat!

korum - 2021. 11. 03. 23:36

Jó ez, csak ne kuszálják össze ezt a sok szálat…

Spaceghost - 2021. 11. 04. 15:57

Az a szörnyű, hogy most gondoltam bele mióta tologatom az előző évad megnézését… Régen minden részt naprakészen néztem, most meg az előző évad első része után a 2.-at már toltam, hogy na majd holnap… Aztán tessék már a 13. évadnál tartunk. xD

Scale - 2021. 11. 06. 08:47

Ez egy egész jó kezdés volt, remélem, tartani is fogja minimum ezt a színvonalat, vagy akár még emelkedni fog.

Arra leszek kíváncsi, hogy vajon az új útitársakat megtartják a következőre, vagy a távozó Doktpr/showrunner duóval együtt az összes jelenlegi útitárs is menni fog-e?

Terwu - 2021. 11. 06. 14:25

Nagyon tetszett a rész, mint mindig. Jodie pedig továbbra is G Y Ö N Y Ö R Ű. Keep going on my DOCTRESS!!

kiro.O - 2021. 11. 18. 09:56

Ezek szerint csak engem zavar, hogy egy csapongó katyvasz az egész? :D így a harmadik rész már fel tudta kelteni az érdeklődésemet, mert twitteren láttam pár képet egy érdekes karakterről, aztán ő konkrétan annyit se szerepelt, hogy egy egész mondatot kimondjon. Mondjuk így a harmadik részre már kezd összeállni a kép, de egyszerűen alig van idő a karakterekre, Yaz engem totálisan nem tud érdekelni, az új csávó akcentusától hülyét kapok, bár az tetszett, amikor a wokkal a kezében hülyéskedett. A másik új csávó esküszöm, hogy jobban érdekel, mint a basic straight white man. Azért remélem, hogy kerek egész lesz ez valahogy, és nem csak egy nagy clusterfuck, mert valami izgalmasat akartak. Sajnálom, mert az előző évadot nagyon élveztem, csak aztán az utolsó rész olyna meh volt, és azóta nem tud berántani. Én várom vissza mihamarabb RTD-t.

DJackson - 2021. 11. 22. 23:22

A mostani Weeping Angeles rész már egész jó volt, messze Chibnall legjobbja a showrunnersége alatt, végre újra ijesztőek voltak!
Jót tett az évadnak az “egybefüggő” formátum, emelkedett a szint az előző kettőhöz képest, de még mindig erősen a DW (és főleg a Moffat era) átlaga alatt van.

Egyszerűen azonosulhatatlan, unalmas karaktereket dobálnak be csapongó, sokszor értelmetlen storykba, ahol csak a meglévő dolgok visszahozatala és (sajnos) retconolása adja az izgalmakat és a feszültséget! Kíváncsi vagyok mi fog kijönni ebből az egészből (ha már volt egy vision-jük akkor legalább vigyék végig), de valami nagyon-nagyon ütős mindfuckot kell letenniük az asztalra, hogy megérje lassan 60 évnyi alap retroaktív felülírását!

Bár nem RTD volt a kedvencem és nála is bele tudnék kötni 1-2 dologba, én is nagyon várom a visszatérését! Sajnos, figyelembe véve az eddigi károkat és a BBC helyzetét, valamint hozzáállását, sanszos hogy már menthetetlen a helyzet…

kiro.O - 2021. 11. 26. 15:08

Igen, ez a legutóbbi rész végre tényleg jó volt, de az kicsit szomorú, hogy ez már a negyedik rész volt a 6-ból. Remélem, hogy ezután esetleg tartják ugyanezt a szintet, és akkor azt fogom mondani, hogy megérte megírni és megérte megnézni.

humorpalanta - 2021. 12. 06. 23:12

Hát, ez a mélypont. Nem csoda, hogy RTD-t hozták vissza. Szerencsétlennek megint ugyanonnan kell összekaparnia a sorozatot, ahol 2000-ben volt.

kiro.O - 2021. 12. 08. 13:46

Ez még jó is lehetett volna, ha nem raktak volna bele mindent is, hogy aztán a végén a felével ne is foglalkozzanak. Oké, hogy lesz még három rész, de így hogy lehetett lezárni ezt a hat részes történetet?(Ha nem láttad az utolsót akkor innentől SPOILER) Az még egészen tetszett, hogy a passenger cuccot használták a flux elnyelésére, na de utána meg úgy csinálnak, mintha mi sem történt volna és kérdezi a Doktor, hogy merre tovább? Merre, hát nem úgy volt, hogy az univerzum 10%-a maradt épen? Nem nagyon van hova menni. Mennyi maradt meg a Dalek és Cyberman seregekből? Mi a töknek kellett ide Kate Stuart, ha szerencsétlen az ég világon semmit sem csinált? Wtf, hogy az idő egy conscious létforma?? Mit akartak eredetileg a passenger létformába zárt emberekkel és hova lettek mindannyian? Sajnálom, mert Jodie szerintem abszolút jó Doktor, nagyon jól megfogta a karaktert, de a körítés az megint olyan összecsapott és kidolgozatlan volt. Nem volt idő érdemben semmire. A negyedik rész tetszett, izglamas volt és érdekes, a többinél meg csak vártam, hogy na derüljön már ki valami, aztán nem derült ki semmi. Dant egészen megkedveltem, Yazt továbbra sem. Szerintem utóbbinak az a problémája, amiért anno Moffatot szidták, hogy olyan companionöket írt, akik léte teljes egészében a Doktortól függött, meg az egész életük rá lett áldozva. Én ugyanezt látom Yaz karakterében is. Kíváncsi leszek, hogy miről fog szólni a maradék három epizód, hogy elvarrnak-e még szálakat, vagy csak megyünk tovább mintha mi sem történt volna. Moffat legalább beleírt volna egy gyors universe rebootot vagy valami.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz