login |

Pilot: Dr. Brain

2021. 11. 05. 20:00 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Az Apple TV+ első koreai berendelése megérkezett. Aki oda van a megbízhatatlan narrátoros sorozatokért, az most rögtön repüljön rá a Dr. Agyra?

A történet középpontjában egy spektrumon levő férfi van, aki gyerekként elveszti az anyját, felnőttként pedig a gyerekét és a feleségét, bár utóbbit csak elvileg. Közben agykutató lett belőle, aki teljesen az emlékek kinyerésének, más emberekbe való átültetésének megszállottja. Egy nagy tudományos áttörés előtt áll, amivel bárkiből ki lehetne szedni az emlékeit, a tudását. Az első kísérletek nem sikerülnek, de egy véletlen során rájön, hogy ha az egér alany, amiből kiszedik az emléket meghal, akkor bizony megtörténik az átadás a fogadó állatba.

Hogy erre mit reagál? Itt az idő embereken tesztelni, méghozzá friss hullán, természetesen úgy, hogy magába sugározza az emlékeit. Nyilván ez tudós magatartás, csak sajnos őrült tudósé. Viszont rá is beszéli egy kollégáját, hogy mégis megtegyék közösen. Az első kísérlet nem túl sikeres, de másnap felkeresik a rendőrök, hogy a felesége volt férfi ismerősét holtan találták, és talán ő is gyanúsított. Erre mit lép? Nyilván a beoson és a hulla emlékeit is kinyeri…

A lényeg, hogy már a pilotban több emléket magába nyom úgy, hogy igazából mindkettőből csak villanásokat lát, a felszínt amik ütköznek, még az ő saját személyiségével is, így bizony valahogy rendet kell vágnia ebben a káoszban. Mindez rá is hatással van, mert hirtelen “normálisan” kezd viselkedni, láthatóan átvesz a holtaktól szokásokat valahogy.

Igazi koreai sorozat? Mármint bogozgatom itt, hogy mit fedjek fel a koncepcióból, mert teljesen érdekes, de engem nagyon zavart, hogy kisegérről villámgyorsan arra ugrott, hogy magán akarja tesztelni. Mármint értem miért kellett valahogy arra vinni a sztorit, ld. a rész végi cliffhangert, de mégis olyan esetlennek tűnnek a lépések az úton.

Ami viszont biztos, hogy egy kicsit unalmas a végeredmény. Hiába történik a fenti minden és még olyasmi, amit nem említettem, ha közben valahogy semmi tempó nincs. Pedig itt a rejtély és az emlékekben való bolyongás tűnik a lényegnek, az elménk és kíváncsiságunk elérése a cél egyelőre, nem pedig az érzelmi húrok, mert az nem igazán ment a pilotban.

Ellenben vizuálisan eléggé rendben van a Dr. Brain, ahogy Kim Jee-woon minden eddigi munkája Bár winnie a posztomba a Két nővért tette utólag ismertként, de nekem tőle inkább az I Saw The Devil ugrik be elsőre, ami magasabban is van IMDb-pontszámban, tippre annak híre jutott el több emberhez. A lényeg amúgy, hogy mindkettő eléggé felkavaró mű, és az eddigiek alapján a sorozatra is ezt tudnám rásütni

Az biztos, hogy semmiképp sem tipikus a Dr. Agy, viszont jóindulattal is csak 7/10 környékére mászott nálam, nagyon döcögős az indulás, és van benne egy akkora logikai ugrás, ami nekem fájt.

4 hozzászólás Ne habozz!

abc - 2021. 11. 06. 10:13

ATV-nek is kellett egy Squid Game? :)
Remek elso epizod, egyaltalan nem ereztem unalmasnak, vegre valami nezheto ATV-tol is.
Milyen logikai ugrasra gondolsz?

punyapapa - 2021. 11. 08. 06:33

Nekem bejött a pilot. Rögtön néztem volna a következő részt.
Kíváncsi vagyok hova fut ki az egész.
abc
Szerintem, nagyon sok nézhető cucc van az ATV-n.

human - 2021. 11. 12. 03:39

abc: azért jóval a Squid Game sikere előtt be volt rendelve és le volt forgatva ez a sorozat :)

walaki - 2021. 11. 12. 19:31

2 rész után: sci-finek elmegy, thriller-kriminek kevésbé. A látvány kifejezetten jó (bár nincs sok trükk benne, de azok nagyon korrektek), a szereplők is jól játszanak, bár a szerepek eléggé klisések (őrült tudós, csalfa feleség, halott szerető, intuitív nyomozó stb.). Érdekes az alapfelállás, engem is érdekel, hova fut ki.

SPOILER
Rossz hír, hogy sajnos hemzseg a logikai hibáktól, ami egy krimiben nagyon nem szerencsés. Példák:

– az agyolvasó nem működik (konkrétan belehal az első próbálkozásba, újjá kell éleszteni). Nem csinál vele semmit, nem javítja, nem bütyköli, de jé, hirtelen mégis tökéletesen kiforrott technológia lesz, és a többi használatnál semmi gubanc sincs.

– a gép a doki otthonában volt, este a feleségén használta ugyebár, aztán kidőlt. Másnap nem megy be a laborba dolgozni, ezt direkt a szánkba rágják, amikor a kollégája telefonon felhívja. Ennek ellenére másnap estére a gép mégis valahogy a laborba teleportálódott?

– amikor bemegy a szerető házába és jön a flashback, tisztán, élesen, maszk nélkül, premier plánban látja a támadót kilépni a konyhából. Akkor meg minek pörög pár perccel később azon, hogy hátha a macska látta, ki volt? Hisz ő is látta már korábban, nagyon is jól.

– macskalátás flashback nélkül, á hagyjuk is. Az emlékektől nem fog még tükröződő retinahártya nőni a szemére.

Szóval erősen sántít itt-ott, de az alapsztori elég érdekes és a színészek is elég jók, hogy felejtetni tudják a hibákat. Még maradok, vacsi mellé nézhető.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz