login |

Shetland: kezdett a 6. évad

2021. 11. 05. 17:50 - Írta: gromit

10 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Két és fél év után tért vissza a BBC északi noir-os hangulatos krimisorozata, és rögtön meg is mutatta, hogy miért is szeretem annyira. Természetesen továbbra se a feelgood-ságáért.

Elengedhetetlen és megunhatatlan a gyönyörűen fényképezett táj, melankolikus hangulat, a zene, szerethető állandó karakterek és nem mellesleg krimiben is erős. A főszereplő Douglas Henshall játékát élmény nézni, még akkor is, ha épp szívfacsaró.

Kemény volt a kezdés. Tíz perc után úgy éreztem, ez nekem nagyon sok, szükségem van valami lélekerősítőre. Aztán jött még pár gyomros, és a kameramozgás is rátett egy lapáttal. Mindig ilyen mozgalmas volt a szezonnyitó?

A Shetland-szigetek 20 ezer feletti lakossága elég nagy ahhoz, hogy azért ne ismerhessen mindenki mindenkit, de elég kicsi ahhoz, hogy akadjon olyan, akit szinte mindenki ismer. Például egy helyi ügyvéd (Alex Galbraith), akivel ilyen-olyan ügyes-bajos dolgaik miatt elég sokan kapcsolatba kerültek az évek során. Kicsit el is gondolkoztam, hogy vajon mi nézők találkoztunk-e vele már korábban (úgy tűnik, nem). De egyáltalán nem vad ötlet, hiszen már a 6. évadnál járunk, és bizony most a megszokott állandó arcokon kívül is van visszatérő.

Egyértelműen látszik, hogy a 6 részes évad átívelő szálas lesz (ahogy vártuk, sőt el is vártuk), de az áldozat mellé rögtön kezdésnek kaptunk rengeteg szálat rengeteg karakterrel. Csak győzzük nyomon követni és kibogozni az egészet. De ha nem lenne elég a bűnügyi nyomozás, emberi drámának se vagyunk híján.

A tovább mögött folytatom pár konkrétummal.

You’re gonna need time to grieve, too, you know.

Évados motívumként tűnik kirajzolódni a gyász témája, és nem csak a kezdő jelenet miatt. Jimmy magánéletében is több szinten kénytelen megbirkózni szeretett személy (megtörtént, illetve várható) elvesztésével. Személyes tapasztalata és empátiája a munkájában is segíti, például amikor gyászoló tanúval kell beszélnie.

Ritka arrafelé a súlyos bűncselekmény, nem csoda ha egy-egy eset vagy annak utóhatása fel tudja borítani a közösség életét. Ennyire direkt utalás még egyszer se volt korábbi ügyre, de elég emlékezeteshez nyúltak vissza. Ráadásul nemcsak az áldozat családja, hanem maga az elítélt gyilkos is fel fog bukkan, méltányosságból.

A rész vége sokkoló volt. Gondolom, valami nagykutya van a háttérben, hogy ilyen messzire elér a keze (vagy inkább parancsa). De annyi szálon vannak gyanús karakterek és lehetséges motívumok, hogy nem hinném, hogy a nyitány után bárki határozottan rá tudna érezni az ügy megoldására ebben a kavalkádban.

Érdekes lesz ez így, miközben nagyon féltem Jimmy-t, nehogy összeroppanjon. Neki és nekünk nézőknek is jól jött azért egy csipet Duncan.

10 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2021. 11. 05. 19:40

Mindig azokat a krimiket szerettem a legjobban, amikbe a nyomozásokon kívül képesek voltak belevinni valami egyedi ízt, helyi nevezetességet, ami az adott sorozatnak unikális jelleget tud adni. Ilyen a Death in Paradise a karibi életörömmel, A Brokenwood titkai az új-zélandi derűvel, és ilyen a Shetland is, az emberközpontúságával, meg a borongós, már-már skandináv krimikre hajazó hangulatával. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki vevő a különlegességekre. A hétvégén én is próbálok sort keríteni a legújabb részekre. :)

n4nom4n - 2021. 11. 06. 20:25

Imádás van!

dalia - 2021. 11. 08. 10:53

Sziasztok, ha valaki most szállna be érdemes az első évaddal kezdeni, vagy ugorjak nyugodtan az aktuálisra? köszi!

gromit - 2021. 11. 08. 11:57

dalia:
Elég komoly visszautalás van egy korábbi ügyre, úgyhogy nem szerencsés pont csak most beszállni (az alert után elmondom)

spoiler (ha kibeszélőbe kell ilyen)
A 4. évad ügye fog visszajönni, az szerintem mindenképp szükséges a mostani évadhoz.

Persze szerintem az egészet érdemes nézni-látni :) de mondjuk az 1-3.-at és 5.-et utólag is lehet aztán pótolni, ha bejön neked a sorozat.

dalia - 2021. 11. 10. 10:56

köszi, végül tegnap megnéztem az első évadot, az 5. percben rájöttem, hogy ezt már láttam :D de nem baj, most már haladok időrendben, jó újranézni, és megint az történt mint legutóbb, shetlandi szállásokat böngészek a bookingon :)

gromit - 2021. 11. 10. 20:52

3. rész

még jó, h Jimmy és köre milyen jófejek, mert amúgy a shetlandi nép néha kissé ijesztő… már korábban is volt, h jól nekiálltak fáklyával meglátogatni gyanúsítottat, nem épp barátságos céllal

bár felmerült bennem, h a volt katona haluzik-e vagy mennyit az eseményekből

gromit - 2021. 11. 25. 20:09

6. rész

Huh, ez durva volt, a nagyon sok szálas fő ügy is, és a mellékügy(ek) is.

Arra már nem is emlékszem, pontosan hogyan is került képbe a húsz éve eltűnt lány.

Kicsit furcsálltam, hogy a végén elég gyorsan, viszonylag kevés izgalommal lezárták a fő ügyet, aztán még egy temetés – szépen keretbe foglalja az évadot. Ja, nem, még mindig van hátra pár perc.

Még jó, hogy eleve tudott volt a következő évados berendelés, így egy fokkal könnyebb a záró jelenetet befogadni, hogy azért ez még nem a vég :o

Várható volt, Jimmy is megérezte, hogy ebből még baj lesz. Legalább Toshnál ott volt az a félmosoly, hogy ne vágjunk eret, egyébként egy fajsúlyos témákkal teli évad végén szinte már túlzásba vitte a Shetland, hogy ne is számítsunk itt hepiendre.
(pedig Sandy még csak odáig jutott, hogy el akar mondani valamit :D )

kulup - 2021. 11. 30. 18:49

Ez nagyon jó volt, hozta a szokásos színvonalat. Újra fogom nézni az egészet mert pár dologra már én sem emlékeztem.

@gromit : a húsz éve eltűnt lány úgy került képbe, hogy a meggyilkolt ügyvéd fizette az apja elhelyezését az idősotthonban és ez gyanús lett.

gromit - 2021. 12. 02. 13:22

Az idősotthonos dolgot vettem, csak az nem volt vili, hogy egyáltalán hogyan jutottak el oda.

Á, szóval csak simán feltérképezték az ügyvéd pénzügyeit, mármint a bankszámláján a mindenféle pénzmozgást, és úgy lett gyanús, hogy mi ez a tétel?

Annyi rengeteg sok minden történt az évadban, hogy nehéz volt minden apró részletet megfigyelni, megjegyezni :o :)

checkmate - 2021. 12. 02. 19:00

@gromit: Ha jól emlékszem, az ügyvéd asszisztense szólt a rendőröknek, h szóltak sz öregek otthonából, h késik az aktuális havi összeg, és akkor tűnt fel, h mi lehet az?

Nagyon jó évad volt egyébként, mondjuk a Shetland mindig az, de ez most különösen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz