login |

24: 20 éve kezdődött a sorozat – írta Kissur

2021. 11. 07. 15:50 - Írta: vendegblogger

20 hozzászólás | kategória: kritika, ,

Terroristák az egyik elnökjelölt életére törnek. A feleségemet és a lányomat elrabolták, és lehet, hogy a munkatársaimnak mindkettőhöz közük van. Jack Bauer szövetségi ügynök vagyok. És ez életem leghosszabb napja.

Minden egy kaliforniai elnöki előválasztással kezdődött, a többi már csak történelem. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ez volt a sorozat, ami újraalkotta mindazt, amit előtte a tévézésről gondoltunk. Mint olyan sokakat, engem is ez a sorozat tett igazi junkie-vá a gyors magyar premiernek köszönhetően. A 9+1 évadot (8 teljes és egy “fél” évadot, valamint egy spinoffot/rebootot) megélt széria forradalmit alkotott az osztott képernyős és valós idejű események bemutatásával, valamint a tűpontossággal megírt cliffhangerjeivel, ami miatt nem lehetett abbahagyni a nézését.

Ez volt a 24, ami 2001. november 6-án kezdődött a FOX csatornán. – ennek tegnap volt húsz éve.

Története során természetesen sem a stáb, sem maga a sorozat nem maradt díjazás nélkül. Amíg műsoron volt, minden évben kapott Emmy-jelölést, kivéve 2008-ban, mert abban az évben a forgatókönyvírók sztrájkja miatt nem volt új szezon. Ebből a 203 jelölésből 70-et pedig bizony be is zsebelt legjobb tévés drámaként, a legjobb színészi alakításért, zenéért, hangért, kaszkadőri munkáért, mellékszerepért, vágásért és még sorolhatnám. Összességében mondhatjuk, hogy a készítők mindent elértek a sorozattal, amit szerettek volna.

A műfajba forradalmat hozó módon valós időben zajló sorozat (egy rész pont egy óra történéseit fedte le, egy évad pedig egy nap volt) főszereplője az ikonikus Jack Bauer, a Counter Terrorist Unit, azaz a Terror-Elhárítás szövetségi ügynöke volt, akit Kiefer Sutherland alakított. Rengeteget változott az évadok során mind kinézetében, mind játékban, mind személyi kultuszában. Ahogy szezononként nőtt a tét, úgy az eleinte családapa, aki csak vissza akarta kapni a családját, végül Amerika egyik legnagyobb és elpusztíthatatlan hősévé nőtte ki magát. A “Damn it” kifejezés pedig már szállóigévé vált a rajongók számára, de sokan a mai napig vele azonosítják. (Sokszor mondták a rajongók vicceskedve, hogy „Jack Bauer for president!”, hát tessék, a Designated Surivorben az lett!)

A CTU volt a 7. évad kivételével (mert akkor az FBI volt) mindig a fő kormányzati szerv, amely az aktuális terrortámadást meg akarta állítani, és megóvni a hazát. Ez többségében sikerült is. A CTU helyszíne az első 6 évadban Los Angeles volt, de utána láttuk a New York-i irodát a 8. évadban, a Live Another Day-ben a Londonba kihelyezett állomásukat, valamint a Legacy rebootban a Washington-i csapatot.

Minden évadban más és más a probléma került terítékre, bár egy idő után úgy érezhettük, hogy ugyanazt látjuk, csak más köntösben. Sokan felrótták hibának, hogy nem eléggé változatos a sorozat, de közben mégis új és új dolgokat találtak ki az írók. Láthattunk bosszútól kezdve atombombán át, biológiai- és vírustámadásig mindent. Mindeközben pedig nem egy elnököt elfogyasztott a széria, akiket vagy eltávolítottak a posztjukból, vagy eltettek láb alól.

A 24 próbál végig haladó szellemiségű maradni, például a 2000-es években ez volt az egyik első sorozat, ahol az Amerikai Egyesült Államok elnöke fekete volt. Az első évad tulajdonképpen egy kis részben eköré a téma köré is épül. Bár pár éve nagyobb mozifilmek is kacérkodtak ezzel, de ettől még akkoriban szokatlannak tetszett az, ami ma, Barack Obama nyolc az Ovális Irodában töltött éve után magától értetődőnek tűnik. (Később volt egyébként női elnök is a 24-ben, aki egyes vonásaiban eléggé hasonlít az elnöki posztért is versengő Hillary Clintonra, ami miatt kapott kritikákat a sorozat.)

David Palmer, akit Dennis Haysbert játszott, az egyik legközkedveltebb elnök volt a szériában és a televíziós sorozatokban egyaránt. Karakteres figura, remek színészi játékkal, tökéletesen illett a szerepre. Akit még érdemes kiemelni, az az egyik utódja, méghozzá a Charles Logan elnököt alakító Gregory Itzint. Remekül játszotta ugyanis a kissé bizonytalan vezetőt, aki bármennyire is alacsony volt, mégis nagynak akart látszani. A rajongók is imádták gyűlölni, hiszen későbbi évadokban is viszont láttuk.

A 24 Jack Baueren kívül is tudott mindig nagyot alkotni szereplők terén. Jack lánya, Kim állandóan bajba került a korai évadokban (puma!), amiért foghattuk a fejünket. Tony Almeida karaktere lett a legárnyaltabb és többször váltott oldalt a jó és a rossz között, mint bárki a sorozat történetében. Jack nagyjából két-három évadonként „elhasznált” egy barátnőt is – szegényeknek nem volt jó soruk. Ahogy pedig az a sorozatban is elhangzott James Heller szájából, akihez Jack hozzáért, az előbb-utóbb meghalt. Ez persze nem volt mindig így, de elég sokszor sajnos igen. Bár ellenpéldát nem tudnék mondani.

A kivételek sorát erősíti az Chloe O’Brian, aki az első számú kedvence volt a rajongóknak. Ő volt Jack jobbkeze, a számítógépzseni, aki nélkül főhősünk sokszor bajban maradt volna. De megemlíthetném még az első három évadból Cherry Palmert, akit imádtunk utálni. Számos nagyobb, ismertebb név is megfordult az évadokban, így láthattuk a jó, vagy éppen a rossz oldalon többek között Xander Berkeleyt, William Devane-t, Katee Sackhoff-ot, Freddie Prince Jr.-t, Anil Kapoor-t, Arnold Vosloo-t, Dennis Hopper-t, vagy éppen Jon Voight-ot is.

Ha kedvenc évadot kellene választanom, akkor nehéz lenne a döntésem, ugyanis mindegyik valami miatt kiemelkedő. Igen, még a sokak által gyengének tartott hatodik évad is, mert mindenhol voltak hullámvölgyek, ami annak is köszönhető, hogy országos sorozat volt a 24, ráadásul a címéhez méltóan 24 epizóddal, márpedig ennyi részt hatalmas kihívás megtölteni, főleg úgy, ha heti egy részt kellett írni, valamint ezzel párhuzamosan forgatni, miközben a kábelsorozatok ennél 2-3-szor annyi időt szánnak olykor erre. Ezért is volt kényelmesebb az írók számára a 12 részes formátum, ami a 24: Legacy-ben nem feltétlenül sült el jól.

És ha már 24: Legacy. A FOX csatorna úgy döntött 2016-ban, hogy feltámasztja a sorozatot, de ezúttal Kiefer Sutherland nélkül egy új szereplő történetét mesélik el. Új város, új szereplők, új veszély és rövidebb forma.Általános vélemény szerint sajnos a színvonalat már nem tudták szállítani, és a nézettség sem hozta még a korrekt szintet sem, úgyhogy Eric Carter (Corey Hawkins) története véget ért egyetlen évad után. Talán nem is baj. Indiában, épp az említett Anil Kapoor főszereplésével, megvették a jogokat, és két évad el is készült az eredeti alapján, bár jó pár változtatással.

Lehet, hogy a nosztalgia beszél belőlem, de tekintve, hogy az utóbbi 1 évben újranéztem az első 2 évadot (a sorozat itthon szinkronnal a FOX+-on elérhető) kijelenthetem, hogy manapság kihalt az ehhez hasonló, magas fordulatszámú, vérbeli akciósorozatok műfaja, amit én nagyon sajnálok. Amíg Kiefer Sutherland aktív, addig én reménykedek, hogy valaha készül egy végső lezáró film, habár a 9. évad végébe bele lehet magyarázni, hogy mi lett Jack sorsa, de úgy gondolom, hogy pont ez adhatna lehetőséget egy esetleges kettős ügynök történetszálra. Hiszen mi lenne nagyobb csavar, ha nem az, hogy Amerika hőse válna ezúttal az országa első számú terrorfenyegetettségévé.

Erre mondjuk kevés esély van, és látva a feltámasztásokat, lehet, hogy jobb is ennyiben hagyni a sorozatot. Így szép visszagondolni rá. (A FOX egyébként egy pár hetes hír szerint tárgyal a 24 visszahozásáról, de arra lehet, hogy megint új keretek között kerülne sor.)

20 hozzászólás Ne habozz!

mata - 2021. 11. 07. 16:33

Ezzel a sorozattal lettem junkie :)Emlékszem, hogy éjszakába nyúlóan néztük a feleségemmel, na-gyorsan-nézzünk-meg-még-egy-részt felkiáltással. Aztán persze reggel meló, meg gyereknevelés :)

JKJ - 2021. 11. 07. 17:10

Ez volt a 24, ami 2001. november 6-án kezdődött a FOX csatornán. – ennek tegnap volt tíz éve

20 éve!

Quantumleap - 2021. 11. 07. 17:38

Kiegészítés: A hetedik évad sem LA-ban játszódik, hanem Washingtonban.

Számomra is meghatározó sorozat a junkievá válásomban. 2007-ben a Szökés második évada után kezdtem bele, mint hiánypótlóba, ugyanis többen ajánlgatták. Számomra úgy az első öt évad volt az igazi. Utána az már nem tetszett, amikor korábban halállal kiírt karaktereket hoztak vissza röhejes magyarázatokkal vagy akár anélkül.

Kissur - 2021. 11. 07. 18:13

Quantumleap: Ez így van, bár nem írtam bele, ez az én saram. :)

JKJ: Az eredeti írásban, amit beküldtem, ott úgy terveztem, hogy aznap kerüljön ki, szerintem utólag lett beleszerkesztve a 10 év, ami 20. :)

Orso-borso - 2021. 11. 07. 18:27

Igen, én is ettől lettem junkie.
Kiefer mostanában inkább zenél, jövőre jön is Európába turnézni.

winnie - 2021. 11. 07. 18:29

pff, mekkora béna vagyok:)

Shannen - 2021. 11. 07. 18:36

Jó volt felidézni a junkie-vá válásom egyik fontos állomását, köszi az írást. :)

Hihetetlen, hogy már 20 éve volt a premier… amit ugye 9/11 miatt kicsit újra is kellett vágniuk és el is tolták a bemutatót. Szerintem is az első 5 évad volt az igazi (ugye ha jól emlékszem, pont az 5.évad kapta a legjobb dráma Emmy-t), bár az örök kedvenc az első 3 marad igazán, azokat ha egyszer lesz időm (haha), még újra is nézném szívesen.
Voltak időnként egészen elszállt csavarok (Kim és a puma örök wtf), főleg a későbbi évadokban, amikor már nem bírtak leállni az egymásra licitálással, de az tagadhatatlan, hogy baromi izgalmas volt maga a felépítés.

Ami számomra még igazán kiemelkedővé teszi az amúgyis szegényes akciósorozatok palettáján, hogy szinte minden főbb szerepben tényleg jó színészek voltak, nem csak a szaladgálás, lövöldözés és hasonlók mentek, hanem a személyes drámák is tök jól tudtak működni, mert azokat valóban eladták a jól castingolt színészek.
Azt mondjuk sajnálom, hogy a fenti felsorolásból pont Sarah Clarke és Jean Smart kimaradtak, előbbi mondjuk nekem az abszolút kedvenc karakterem volt, Smart meg csak szimplán zseni volt ebben a szerepben (is).

Roxi - 2021. 11. 07. 19:02

Én csak kb. 5 évvel az indulás után néztem már neten darálva. De az első olyan sorozat volt,amit nem tudtam abbahagyni és újabb és újabb részt néztem meg. Hihetetlenül izgalmas volt mivel a főszereplőn kivül bárkit ,bármikor kinyírhattak. Persze szürreális is,hogy férhet bele ennyi minden egyetlen napba :)

Jako - 2021. 11. 07. 19:08

“A FOX egyébként egy pár hetes hír szerint tárgyal a 24 visszahozásáról, de arra lehet, hogy megint új keretek között kerülne sor.”

Erről van valami új infó azóta?

ace05 - 2021. 11. 07. 19:30

Dettó én is ezzel kezdtem. Én is alig bírtam abbahagyni. Ha ki lehetne törölni sorozatot az emlékemből, hogy újra nézhessem, tuti ezt választanám.
És most lehet röhögni rajtam, de én 5. évadot hamarabb néztem meg, mint a negyediket. Ugyan is a harmadik után nem nagyon akart “lejönni” a 4. évad az akkor ismertebb román “virágboltból”, de hozzáférésem volt egy másik “virágbolthoz” és mivel akkor ment le az 5. évad, onnan ki tudtam kölcsönözni. Nagyon akartam 24-et nézni, gondoltam egye-fene csak belenézek az 5×01-be míg beszerzem a 4. évadot. És hát ugye igen, az 5. évad eleji brutális kezdés ellen esélyem nem volt. Így gyorsan lecsúszott 5. és utána a 4. évad.
Akkor még nem voltak ilyen nagy fordulatok network tv-ben mint most.

LuPuS - 2021. 11. 07. 19:35

Már előtte is függő voltam.
Azóta eltelt idő óta sok más sorozat is kedvencek közé került, de ez az egyetlen egy ami a trónon ül.

Legyen bármilyen jó más is még nem születet tmeg ami csak meg is ingatná magát a TRÓN-t.

Már meg emlitették, igen az első 5 volt nyerő. Onnan indult a hanyatlás.
Sokan az ötödik évadot hozzák ki nyerőnek, de nekem LOGAN tökölése nem volt nyerő. Ellentétben a negyedik évadban volt a MARWAN számomra a nyerő, mivel midenkinek pusztulnia kell, amit ténylegesen egy óriási csapat irányitásával próbál megvalósitani.

NA elég a nosztalgiából….tik tik tik

Na jó még egy: a CTU_telefon csengőhanja évekig elkisért a telefonon

Kissur - 2021. 11. 07. 19:41

Jako: Tegnap volt egy 24 találkozó Zoomon, ahol az összes szereplő (kivéve Palmerék valamiért, és a teljes Legacy stáb, amiről mintha senki nem vett volna tudomást) és készítő részt vett, és ott is feltették ezt a kérdést. Kiefer benne lenne, a készítők viszont azt mondták, hogy talán pár év múlva, amikor már friss arcok és gondolatok lesznek, akkor van esély a feltámasztásra.
Egyébként nagyon jó hangulatú volt, és stílusosan csak 24 dollár volt, de megérte. Gregory Itzy (Logan elnök) végig ott volt, bár nem lett volna kötelező, ahogy Jon Cassar (több epizód rendezője) is.
Még nem volt időm végignézni (belealudtam, mert hajnali fél 3-kor ért véget, de felvettem az egészet :D), de rengeteg jó sztori és nosztalgiázás volt.

Mordekai - 2021. 11. 07. 19:50

Jólesett ez az írás.
A nagy sorozatbumm elindítója mindenképp megérdemeli a 20. évfordulón. Atyaég, 20 év… mennyi minden volt azóta, egyszer összeírom a listámat, brutális lesz.

Az újdonság elsősorban a mozis szintű fényképezés, a filmes látványvilág volt, ilyet akkor még tévés sorozatnál nem láthattunk, plusz a mozis színészek (Sutherland, Dennis Hopper!). És akkor még erre jött rá az osztott képes, valós idős megoldás ahol a folyamatos cliffhangerek mellett még arra is figyeltek, hogy a nagyobb események 3 epizódonként/óránként legyenek. A fordulatos történet nemritkán sokkoló drámával és az izgalmas akció meg alap. És mindez még bőven a Netflix, sőt jóval a sorozatjunkie.hu és a letöltögetés előtt(?), a “királyi” tévén, ráadásul kezdetben még főműsoridőben! Aztán már késő estig kellett fennmaradni, de megérte minden perce.

Mikor ajánlanom kell valakinek néznivalót, az első évadot mindig megemlítem, alapmű, utána egy kvázi klón évad következik, kissé eltúlzott “fenyegetéssel”, de ha lezárás is kell, akkor a harmadik évad is kötelező (Nina). Ezután sajnos lejtmenet van, a mélypont a 6. évad (Apu a főgonosz), a 7. évadra kicsit összekapják, de aztán már nagy csodák nem történnek. Jack közben megjárja a poklot oda-vissza, ha addig nézte valaki, akkor már egészet végignézi.

ace05 - 2021. 11. 08. 08:44

Amúgy jól emlékszem, hogy anno az első vetítéskor m1 leadta az alternatív befejezését az első évadnak?

Chris - 2021. 11. 08. 09:15

Én jóval később lettem junkie úgyhogy ez nekem annak idején teljesen kimaradt. Ezt a hatalmas hiányosságot tavaly kezdtem el pótolni és idén nyár végére teljesíteni.
Mai szemmel nézve azért már nem akkora extra, jóval fentebb van az ingerküszöb. Ennek ellenére egyetlen percet sem bánok amit a nézésével töltöttam.

Thomas - 2021. 11. 08. 13:34

Nekem ez volt az igazi aranykor, amikor egy ősszel indult el minden idők talán két legjobb sorozata, az Alias és a 24:) Persze mindkettőt később kezdtem el nézni, nem voltam ilyen naprakész, de akkoriban még inkább mozimániás voltam. Én baromira visszasírom ezt az időszakot, amikor még izgatottan lehetett várni az őszi újdonságokat, amik között tényleg volt minden évben pár nagy durranás, amit nézhettünk szeptembertől májusig, vagy akár összevárva, darálva is (a 24-et mindig daráltam!), nem naponta indult egy rakás sorozat, amiket az ember ledarál 2 nap alatt és jöhet a következő, meg aminek a zöme 10-20 résznél tovább sosem fog eljutni.

oRigó - 2021. 11. 08. 23:43

Érthetetlen szakmai blamázs, hogy az akkori MTV(A) sem ezt a sorozatot, sem az Ally McBealt nem volt képes sikerre vinni itthon a 2000-es évek elején, pedig akkor ezekkel megfogték az isten lábát és gyorsak is voltak.
Korszakot definiáló tartalom volt a kezükben, éppen csak senki nem keresett menő tartalmat azon a csatornán, sőt.

Eközben más országokban a közszolgálati csatornák is tudtak népszerűek lenni és sok adópénzt költeni úgy, hogy annak nézettsége is volt/van.
Kár, hogy nekünk csak ez jutott.

Aldo - 2021. 11. 09. 00:47

Milyen emlékezetes sorozatok mentek az országos adókon a 2000-es évek elején, közepén és ezek lassan betöltik a 20. életévüket.

A 24 ötletes volt a “majdnem” valós idővel és az osztott képernyővel. Valóban kiveszett az ilyen fajta akciósorozat, vagy legalábbis nagyon ritka.
Nagy hátránya, hogy túl sokáig elhúzták és rengeteg bőrt próbáltak lehúzni róla, Kiefer pedig benne ragadt ebben a Jack Bauer figurában, mert ugyanezt hozta le a Tochban és a Fugitive-ben is.
Kb. az 5. évad után kellett volna lezárni, mert utána már nagyon önismétlővé vált és már előre tudta mindenki, hogy milyen “váratlan” fordulatok lesznek.

Ha sorba kéne állítani az évadokat, a saját szubjektív listám így nézne ki:
5, 7, 2, 3, 1, 4, 8, 9, 6

Ha a spin offot is számítom, akkor:
5, 7, 2, 3, 1, 4, spin off, 8, 9, 6

Maala - 2021. 11. 09. 06:59

Egyik tetőpontja volt sorozatjunkieságomnak, amikor anno ráérős egyetemistaként rátaláltam erre a sorozatra… le is daráltam az első 5 évadot 5 nap alatt.

A régi szép idők.

Bad Ass Cinema - 2021. 11. 09. 22:42

Én is itt lettem junkie :D Erre az oldalra is ekkor találtam rá és azóta is napi szinten felnézek. Minden epizód, minden évad tökéletes volt a számomra, még ha gyengébb is volt nekem akkor is jó volt, örültem hogy láttam Jack-et és a többieket. Sokkoló volt, ahogy kinyírták a főszereplőket. Senki sem lehetett biztonságban. Tony volt a nagy kedvencem. Szerintem zseniális karakter volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz