login |

Big Mouth: az 5. évad

2021. 11. 09. 20:00 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: animáció, kritika,

Tudtam én, hogy nem ok nélkül van deja vu érzésem a Hormokkkal túlfűtve ötödik évadjának nézése közben, hiszem visszaolvasva az előző évad kritikáját, ugyanezen gondolatok keringtek a fejemben. Na meg azért is volt ilyen érzésem, mert benéztem és a negyedik évad hatodik részét indítottam el az évadnyitó helyett, és lazán végignéztem úgy, hogy csak a felirat miatt tűnt fel, hogy eltévedtem. Na, ennyire volt emlékezetes az előző szezon. Meg a mostani is ilyen lesz.

Megint lement két nap alatt az évad, de most sem azért, mert annyira élveztem volna. Inkább kellett valamit hallgatni főzés, takarítás és hasonló itthoni tevékenységek közt. Próbált azért újítani az évad, a nagy rajongók ezek miatt még jobban élvezhették az idei részeket, mint az eddigieket, nekem sem feltétlen ezekkel volt a problémám, hanem azzal, hogy egyszerűen már nem vicces a sorozat.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Persze tudtam néha-néha nevetni (legalábbis felhorkanni), de sokszor inkább összeráncolt szemöldökkel, már-már undorodva reagáltam egy-egy poénra. A Big Mouth azért tetszett az első évadokban, mert a tinédzserkorba belépő fiatalok olyan gondolatait vitte képernyőre, amit valljuk be, mind szégyelltünk akkor kimondani és felvállalni, de bennünk is megvoltak.

Ebből azonban mintha kifogytak voln az írók, mert már tavaly is egy olyan irányba terelték a történetet, amiben nem ez az elsődleges szempont, hanem a minél elborultabb, perverzebbnek ható altesti humor korlát nélküli ömlesztése. Már nem lehetett igazán azonosulni a karakterek gondolataival, eltűnt az intelligens írás, és az idei évad ezen is túltett.

Igazán elszállt humora lett a sorozat ak, számomra már túlságosan is, és ez meglátszik a karakterek kedvelhetőségén is. Szinte senkit nem tudok kiemelni, akit idén kifejezetten bírtam, mindenki vagy a közömbös vagy a zavaró kategóriába süllyed le. Utóbbira jó példa Andrew, aki eddig szórakoztató volt, mostanra már igen irritáló, akárhányszor megjelenik a képernyőn, mert a karakterének egyetlen lételeme az, hogy visszataszító legyen.

El is gondolkoztam azon, kell-e nekem az egyébként eddig igen várós Human Resources-spinoff. Igazából a szezon fele a testvérsorozat 0. évadjának felelhetne meg, mert nem csak egy kiemelt epizódban szerepelt az ottani világ, hanem kvázi visszatérő szereplőkké váltak az évadban. De az itteni megismertetésüktől igazából nem kaptam kedvet hozzá. Talán az első epizód majd változtat ezen, ami tényleg megmutatja, milyen stílusban is érkezik majd az új széria.

A spinoff egyébként még inkább hanyagolni fogja az azonosulás lehetőségét, mert az a szörnyek világában játszódó munkahelyi komédia lesz (van is előzetes hozzá). Emiatt rengeteg új karaktert kaptunk már most, köztük a szerelembogarakat (lovebug, jól hangzik, de magyarul?), a düh kígyóját, amik azért inkább pozitív csalódást okoztak, addig sem a mostanra kimerült hormonszörnyekkel foglalkoztunk (főleg az öreggel, az rettentően zavaró figura).

Kaptunk egy karácsonyi epizódot is, ami a szokásostól jelentősen eltért: egyrészt a szörnyeink bábként jelentek meg, másrészt apróbb, nem a főszálhoz kapcsolódó sztorikat is kaptunk. Így esett, hogy láttuk a Jézus születésének bigmouth-osítását, a Télapó péniszét, orgiát tartó manókat és Jay kutyáját titkosügynökként gyilkolászni. Na, melyik cselekedeteit lehet átérezni?

Visszatérve a télapó nemiszervére (el se hiszem, hogy ezt leírtam…) azért ott elég merészet húzott a csapat, hiszen eddig nem erőltették az altájt. Mutattak néhány genitaliát persze, de elég szerényen. Nyilván ez nem feltétel a sikerhez, de amíg eddig a sorozatban elhangzottakhoz képest prűd ábrázolást kaptunk, itt voltak összhangban először a kimondottak a látvánnyal.

Az utolsó epizódban megjelent Nick Kroll is, az egyik készítő, aki értelmet próbált verni az évadba (és megmagyarázta a főszereplőnek az egész sorozat helyzetét), de ez pont korábban volt igaz. Ugyanazt mondta el, amit én már hiányolok a sorozatból, ami ma már nem is érvényes. Egyébként a Negyedik Fal ledöntése rendszeres volt az évadban.

Háttérzajnak ettől még megfelelt a Big Mouth, annak pedig tökéletes volt, hogy emlékeztessen, miért nem szeretem a South Park kezdeti évadjait (az újakhoz közöm sincs már). Rövid formátumú animáció, így a következő évad első epizódja még valószínűleg belefér majd, de túl sok reményt nem fűzök ahhoz, hogy visszatér a működő formájához a sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz