login |

Pilot: Head of The Class

2021. 11. 10. 19:30 - Írta: human

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nem tudom miért, de az HBO Max rögtön a teljes évadot adta ki ebből a régi sitcom modernizációból, ami talán jó döntés? El nem tudom képzelni, hogy hetiben várhatóak lennének a részek, de egy gyenge pillanatban simán nem nyomhat stopot az ember a “következő epizód indítása” visszaszámlálásnál, és hirtelen vége is az évadnak. Én is két részt adtam neki.

A történet középpontjában egy középiskola okos nördjei vannak, akik elvannak a kis saját világukban, sosem vállalnak kockázatot és mindenük a továbbtanulásról szól. Ide robban be egy harmincas tanárnéni, aki hasonló cipőben járt fiatalon, és látja milyen szomorú életbe vezet ez, így megpróbálja őket rávenni új dolgokra, kockázatok vállalására.

Na, nem kell komoly nyitásra gondolni a fiataloktól, csak hajlandóak lesznek elmenni egy házibuliba, vagy olyasmit csinálni, amiben nem tökéletesek. Igazából az egész arról szól, hogy kinyíljanak és kevésbé féljenek a kudarcoktól, ami a célcsoportnak, a 14 körüli korosztálynak lehet jó üzenet, amikor az ember olyan sztorikat olvas, hogy már az ajtót sem merik kinyitni a fiatalok, ha előtte nem egyeztetnek róla telefonon.

Nyilván az ajtónyitás bulváros túlzás, de érdekes a pilotban felvetett cancel kultúrás téma a fiatalok szemszögéből, akik rettegnek, hogy az interneten örökre nyoma marad a hibáiknak, rossz megmozdulásaiknak. Megoldás nincs, mármint a félelem legyőzésén kívül. És a második rész is efféle üzenetet hordozott.

Pont ezek miatt nem is tudok kemény kezű lenni a sorozattal. Bár engem halálra untatott, de nagyon úgy éreztem, hogy csak azért van így, mert egyszerűen ráfókuszáltak arra a célcsoportra, nem akartak mindenkit lefedni, és az egész mögött valami pozitív gondolat van. Mondjuk ha jobban belegondolok, akkor sajnos kicsit pont ezen is siklik ki, na nem a pozitivitáson, hanem a készítői kezdő pozíción.

A megvalósítása iszonyat öreges, ami kicsit paradoxon is. A gondolatok benne haladók, érdekes hova teszik a fókuszt és mennyire nem a régi sitcomokra jellemző negatív humor dominál benne, hanem inkább az őszinte pillanatok felvállalása, viszont ehhez az alánevetés társul, és az, hogy kicsit sem lesz fiatalos a végeredmény. Mondhatni az egész olyan, mint amikor a szülő a gyereke szintjén próbál kommunikálni “fiatalosan”, és egy cringe a végeredmény.

Emiatt sem tetszett igazán minden pozitívuma ellenére sem, mert nem segített az empátiát mélyíteni a korosztály felé. hanem olyan volt, mintha 50 évesek “így kéne megoldanotok” tanmeséje lenne számukra. 5/10? Nemtom.

2 hozzászólás Ne habozz!

lalakov - 2021. 11. 11. 10:51

Gyorsan leszaladt, tetszett.

aladdin - 2021. 12. 13. 14:42

Lehet pedagógusként másként nézem, a sorozat cuki, ezeket a kölköket nagyon szívesen látnám bármelyik osztályomban :)

remélem lesz újabb évad

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz