login |

Pilot: Gloria

2021. 11. 13. 14:50 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

A Netflix a múlt héten egy portugál sorozatot hozott a Glóriával, méghozzá hidegháborús kémeset. Bár minden magyar feliratos rész elején kiírják, hogy Glória, avagy Dicsőség, de közben a sorozat helyszíne is a Glória nevű város. Na, többször nem írom le a címet a leadben.

A történet 1968-ban játszódik egy portugál városban, ahogy a RARET sugároz a keleti blokk számára olyasmiket, amik szembemennek a szovjet propagandával. Konkrétan a kezdő részben egy rendszerrel nem egyetértő orosz tábornok közleménye körül megy a kémharc, mivel a rádió le akarja adni a beszédét, ami talán megakadályozná Csehszlovákia a Varsói Szerződés csapatai általi megszállását.

Ehhez a CIA által működtetett rádióhoz érkezik egy jóképű új mérnök, akit imádnak a nők, és nem mellesleg a fronton szolgálva jó kis PTSD-je van. Meg persze a KGB ügynöke. Utóbbi gyorsan kiderül, elvileg nem számít spoilernek.

Szóval amolyan kémsorozatról van szó, néhol erőszakkal, rengeteg hazugsággal, teljesen úgy felépülve, hogy itt csak az információ a lényeg, a “ki mit tud” kérdés mozgatja a cselekményt. Ehhez ad hátteret a hidegháború valósága. De még itt is vicces, hogy pár portugál munkás nem is akarja annyira békét, hiszen amíg az oroszok fellépnek ellenük, addig látszik, hogy szükség van rájuk és a munkájukra, természetesen amerikai pénzből.

Ami tetszett, hogy bár kevés hatásvadászat van benne, de igazából tényleg a klasszikusabb kémfilmeket idézi a kezdés. Nem rágtam le a körmöm az izgalomtól, de nyugisan mozgatják a szálakat, amikben már 2 rész alatt is voltak csúcspontok. Nyilván nem tudom később mi lesz, aki letolta az évadot az kicsit spoilermentesen írhat ajánló vagy lebeszélő kommentet nyugodtan.

Mindez viszont gyönyörűen van elkészítve. Egyrészt tetszik, hogy nem sötét iszonyat kontrasztos képpel dolgoznak, hanem napfényes kémtörténetet kapunk – kivéve persze az oroszok gyilkosságát. Bár mindenki öltönyben van, de érződik a helyszín, miközben panaszkodnak az emberek a melegre. És azok a kocsik…

A kidolgozás kapcsán mindig eszembe jut, amikor először olvastam arról, hogy a kocsis jeleneteket az egyik legdrágább készíteni, mármint az “egyszerűnek tűnik” kategóriából. Pont ezért imádom, amikor láthatóan tényleg terepen veszik fel őket. Remeg az ajtóra erősített tartón a kamera amikor megáll a kém, vagy alig fér el a színész mert az anyósülésen ott a nagy kamera ketrec. Igen, elhagyatott utakon csinálják ezt, nem egy nagyvárosban, de akkor is tök jó nézni, pedig csak egy apróságról van szó. Főleg, hogy tegnap a Red Notice csúszott le, amiben egy tengerparton állós sima beszélgetős jelenetért nem mentek terepre, pedig 200 millát szórtak a filmre, de erről majd a Filmbuzin.

Azt viszont bevallom, hogy elsőre kicsit sok volt számomra követni a dolgokat. Szerintem korrektek az alakítások, de mivel minden arc ismeretlen számomra, így a sok karaktert mozgató kémtörténet első részében néha nehéz volt követni ki-kicsoda. Lehet, hogy csak nem tökéletes az arcmemóriám. De a második rész közepére már bele tudtam rázódni, szerintem más is hasonlóan lehet ezzel.

Olyan 7/10 közelébe lőném, mert a nagy átütés hiányzott, de mindenképp érdekesebb európai húzás.

4 hozzászólás Ne habozz!

zagloba - 2021. 11. 17. 21:55

Egy remek sorozatot kaptunk a Glória személyében.

Nyugodtan építkező, klasszikus stílusú kémtörténetet, melyben kevés a mai értelemben vett pörgős rész (akció), de ugyanakkor mégis rengeteg dolog történik.

A főszál mellett majd minden epizód szállított valamilyen heti küldetést is. Ezek mellett volt idő és energia arra, hogy a portugál vidék életét is bemutassák: a patriarchális társadalmat, a nők helyzetét, a diktatúrát, ahol azonban a mélyben mégis érlelődnek már a változások.

És mindezt valóban gyönyörűen fényképezve. A 60-as évek (autók, enteriőrök, műszaki berendezések stb.) remekül festenek a portugál napfényben.

Nekünk magyaroknak több szempontból is érdekes lehet ez a sorozat.
Egyrészt azért, mert az időszak ugyan ismerős – a kemény 1968-as év -, ugyanakkor a helyszín ismeretlen. Portugália modernkori történetéről nem sokat tud az átlagember. Az iskolában utoljára valamikor a földrajzi felfedezéseknél kerül elő az ország, a 20. század is teljes homály. A szomszédos Spanyolországban Franco neve még csak-csak ismerős, de a vele kapcsolatos történések is csak a polgárháborúra korlátozódnak.
Portugália és a szélsőjobbos Salazar-diktatúra teljesen kiesik magyar látómezőből. A sorozat remekül mutatja be a rendszer hétköznapjait, működését, végóráit, miközben zajlik a gyarmati háborújuk Guineában, Angolában, Mozambikban. Mindezt beágyazva a hidegháború időszakába. Nagyon izgalmas leosztás.

Másrészt azért lehet tanulságos nekünk ez a széria, mert bemutatja, hogyan lehet árnyaltan hozzányúlni a közelmúlt kemény eseményeihez is. A sorozatban oldalak ugyan vannak, de nem egyszerűen a jók és rosszak küzdelme zajlik. A Glória megmutatja azt, hogyan és
– legfőképpen miért – lesz egy felső osztálybeli háborús hősből az illegális kommunista párt szimpatizánsa és szovjet ügynök. Hogy a nemzetközi – benne a portugál – kommunista mozgalom nem a sztálini diktatúra átültetésére vágyott, hanem sokan valóban egy jobb, békésebb, igazságosabb világ megteremtésében hittek, azért küzdöttek.
Ez a trend, a múlt árnyalt, értő és érteni akaró megközelítése már megvolt pl. a remek német Deutschland-szériában, vagy a Berlin ege alatt-sorozatban is.

Ezzel vagyunk lemaradva mi magyarok. Nemhogy szembenézni nem sikerült még a közelmúltunkkal, de azt hitelesen bemutatni sem sikerült sajnos. Nálunk még mindig a “minden komcsi a gonosz gyermeke” megközelítés dívik, és minden, ami 56 és 89 között történt, szörnyű volt. Kísérlet sem történik arra, hogy kicsit mélyebbre ássunk.

Ezért – is – örömteli látni, hogy máshol sokkal érzékenyebben, értőbben nyúlnak a korszakhoz.

A Glória egy remek sorozat, egyetlen gyenge pontja van, az utolsó epizód kicsit összecsapott lett. Túl gyorsan varrtak el sok szálat, amit 10 részen át építettek. De valószínűleg azért, mert a jövőre érkező 2. évadban más irányba fordítanák a dolgokat. Meglátjuk.

A történelem és a műfaj iránt érdeklődőknek maximálisan ajánlott.
Részemről 8/10 az évad.

Neel - 2021. 11. 27. 06:54

Egyetértek az előttem leírtakkal, ez egy remek sorozat. Van benne egy kis magyar jelenlét is a kilencedik részben.

Sigismundus - 2021. 12. 26. 18:20

Én még csak 2 résznél járok, de egyet értek Zagloba uram jókora terjedelmű, lelkes véleményével, ez egy tényleg jó, korszak és országbemutató sorozat. Tanultam Portugália XX század második fele történelméről keveset,ezek mint megjelentek, jobban érthetővé váltak.

Sigismundus - 2022. 01. 17. 19:06

Végignézve a sorozatot, tartom amit írtam, ez egy nagyon jó sorozat. Már abban az értelemben, hogy jó hidegháborús kémkedős, és mellette jól átadja egy adott ország adott korának atmoszféráját.

A kémkedős részeknél jól ki voltak találva a cselekmények, Joao gyorsan feltalálta magát amikor csak kellett. Hihető, hogy a háborút járt miniszterfi, Joao lesz szovjet ügynök aki meghasonlott hazája hivatalos értékrendjével szemben. A valóságban is némileg hasonló volt a helyzet, abszurd módon a gyarmatokon szolgáló tisztek, hivatalnokok, ott élők jobban hozzá tudtak férni a modernebb nyugati eszmékhez, könyvekhez, filmekhez. Később ők döntik meg a diktatúrát, és ahogy olvastam a következő évtizedekben Portugáliában a vállalkozóbb, bevállalósabb üzletemberek, politikusok nagy része ilyen gyarmatokról visszatelepült volt.

Portugália ha másként is mint mi, de el volt zárva, korlátozva volt sok mindenben. És ezt remekül adták vissza azokban a jelenetekben amikor például a mérnökök a kortárs francia meg amerikai zenéről beszélgetnek, ami nagyon más volt mint a tradicionális, és hivatalos fado.

Persze nekik több lehetőségük volt, tanult férfiként, ellentétben Caterinával, akinek csak kicsit nyílt ki a Világ. Vagy Fernando akinél nehéz eldönteni, lelki vagy testi sérülései súlyosabbak?

Alapos a kort illetően számos apró részletben is, csak egyet emelek ki. Amikor megjött az új amerikai mérnök, és említette Billnek, hogy az Idlewid reptérről szállt fel, Bill megjegyezte, az már JFK. Mire jött a keménynyakú republikánus válasz „ nekem ugyan soha..”

Kicsit az utolsó részt érzem enyhén összecsapottnak. Túl hamar túl sok embert öltek meg, varrtak el szálakat.

De összességében egy nagyon jó sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz