login |

Doom Patrol: vége a 3. évadnak

2021. 11. 14. 21:30 - Írta: Necridus

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Többször hangoztattam már, hogy nem vagyok oda a darálásért, mert nem alakul ki akkora kötődés a karakterekkel kapcsolatban, nincs meg az érzés, hogy most egy hétig izgulhatok, mi lesz a folytatásban. Persze nagyon jó az is, hogy nem kell várni, de olyankor kiveszik számomra a sorozat iránti lelkesedés elég hamar. Ezért is volt sokkoló számomra, hogy a Doom Patrol harmadik évadját hetiben képtelen voltam végignézni.

A sorozatos dömping közepette arra lettem figyelmes, hogy megint véget ért egy rész, de már nem emlékszem rá igazán, ami persze az én hibám is lehet, ezért adtam egy újabb esélyt az évadzáró előtt a sorozatnak darálva – ahogy a Stargirl-nek is, ami remek döntésnek bizonyult, mert úgy sokkal jobban bejött az évad. Szóval éppen a hétvégén daráltam újra az évadot, de még így sem lettem hatalmas rajongója a szezonnak.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Azt engedjük el, hogy nekem nagyon tömény volt darálva, nem tudtam egyszerre két résznél többet egy ültő helyemben megnézni, mert ez a saját problémám, az viszont már objektívebb megállapítás, hogy harmadik éve is ugyanazzal foglalkozunk, amire könnyen rá lehet unni. Persze mindig van valaki, akit ki lehet nevezni az évad gonoszának (de a hangsúly mégsem rajta van igazán), de ettől függetlenül az évad javarészt a csapattagok identitáskríziséről szól.

De tényleg, harmadik éve azt nézzük, hogy birkóznak azzal, akikké váltak. Egyébként ez még van, amikor működik is, de inkább unalmasnak érzem, hogy megint ugyanarról van szó Larry és Vic esetében, mint korábban. Értem én, hogy a DP nem akar a klasszikus gonosz ellen harcolós sorozat lenni, soha nem is ez volt a célja a sorozatnak, de mostanra elvárnék valami innovációt tőle.

Jane esetében is megint a tudatalattijában jártunk rengeteget, ahol a személyiségei vitatkoztak folyamatosan. De nála még mindig csak a felszínt kapargatjuk. Pedig mennyire jó volt az első évadban, ahogy a mondata közepén random átvette egyik személyisége a hatalmat a test felett és egészen máshogy viselkedett. Ezeket már nem látjuk, inkább az Underground-ban vitatkozó perszónák kapnak szerepet.

És a többiek esetében is valahogy mindig ott kötünk ki, hogy egyedül képzelődnek. Nincsenek igazán közös jeleneteket, minden évad elején szétválnak, a saját problémáikkal foglalkoznak, majd a végén összeérnek a szálaik, hogy legyőzzék a muszájból kreált gonoszt. De addig tudatalatti fantáziakalandokat látunk csak, illetve most is volt olyan, hogy elindultak közösen a busszal, aztán az erdőben különváltak és megint azt a kérdést firtattuk, hogy ők valójában milyen személyek.

Nagyon zárt a sorozat, folyamatosan csak a kastélyban üldögélnek vagy a közeli erdőbe elutaznak a karakterek, de szinte sosem tágítják a világot, nem ismertetik meg őket új karakterekkel, de még egymással is ritkán találkoznak. Pedig valós, nem képzelgős történésekkel is meg lehetne a karaktereket lelkileg mozgatni, nem muszáj a világ tágításával együtt akciót hozni, megtarthatná azzal is a célját a sorozat. Bár örülnék új karaktereknek, mert kezdem azt érezni, hogy ezekből a karakterekből nem lehet többet már kihozni.

Éppen ezért jött be annyira (és talán egyedül) idén Rita kalandja. Egyértelműen ő volt a kedvencem mindig is (a színésznő lenyűgöző játéka is sokat hozzátesz!), és most sem kellett csalódnom benne, ahogy fejébe vette, hogy ő egy világhírű időutazó, ezért visszament a múltba, ahol az ő szerepeltetésével ismerhettük meg a Sisterhood of Dada csapatát. Ő nála tényleg történt valami, nem egy helyben kiütve képzelődött.

A másik nagy tehetség természetesen Michelle Gomez, aki nemcsak zseniális színésznő (April Bowlby-val közös jelenetei kincset érnek, az a mimikaháború!), de a karakterét is sikerült kellően érdekessé alakítani, hogy élvezzem. Na meg azért mekkora jelenet volt már, ahogy Cliff unokájává alakult, majd félig visszaváltozva kergették a konyhában és pingpongoztak vele! Nagyon örülök, hogy marad!

Mielőtt az évadzáróra rátérnénk, azért két csalódást is kiemelnék: az egyik, hogy már megint Niles állt a középpontban, Madam Rouge is miatta vált gonosszá. Annyira jó lenne már elengedni, túllépni a karakterén, ahogy a többiek problémáin. A másik csalódás inkább pozitív, mégpedig a kilencedik epizód, ami megmutatta, hogy lehet történésekkel is agyament kalandot mutatni, hiszen az említett pingpongozás mellett ott volt például a zseniális megrendezett busszal felborulás is.

Az évadban foglalkoztunk még Cliff fogadásfüggőségével és Parkinson-kórjával, Larry-t elhagyta a szelleme (de az évad végére ismét lett negatív spirit a testében), Vic pedig új bőrt kapott, így már nem Cyborg. Mégis az évadzáróban inkább a gonoszokon vették át az irányítást, akik Madam Rouge társai voltak anno (70 éve, mert minden 70 éve történt itt!), amit persze Ritának sikerült tényleg helyrehoznia. Tényleg ő az MVP!

Amit inkább kiemelnék az egyébként nem rossz, de nem annyira lebilincselő fináléból, az az utolsó jelenet, ahol Rita buzdításának hatására a csapat időutazni készül, hogy megpróbálkozzanak a hősködéssel, miközben befogadták Rouge-t. Remek lesz jövőre látni, ahogy az időutazás miatti amnéziában szenvedő, homlokán felcímkézett csapat hogyan fog boldogulni. Kvázi resetelik a karaktereket, szóval végtelen lehetőség áll előttük!

Nem azt mondom, hogy a Doom Patrol helytelenül lelkizik ennyit, csak lehetne ezt úgy is, hogy ez valós történésekkel is járjon, hogy hatással legyen a csapatot körülölelő világra. Negyedik évad lesz persze, de én egyelőre nem tudom, hogyan folytassam. A premiernél biztos ott leszek, de lehet, hogy utána csak blokkosítva nézem az epizódokat, mert máshogy nem tudtam idén.

6 hozzászólás Ne habozz!

polovcev - 2021. 11. 14. 23:40

Én is úgy látom, hogy kissé mintha ugyanazokat a köröket futnák. Három évad óta képtelenek megbékélni magukkal és tényleg remélem, hogy egy esetleges amnéziának köszönhetően ez a probléma eltűnik. Bár símán benne van, hogy az “önmegismerés” megint elviszi a teljes évadot.

Rouge és Niles kapcsolata abból a szempontból nem légbőlkapott, hogy egyetlen inkarnációt leszámítva ez utóbbi folyamatosan ott volt a DP mögött. Gyakorlatilag olyannyira rátelepedett a csapatra -sokkal erőteljesebben, mint a sorozatban-, hogy alig találni olyan történetet a képregények között,pláne ha az újabbakat nézzük, ami nem arra fut ki, hogy Niles hogyan machinálta vagy zsarolta a DP tagjait, hogy azt tegyék amit ő elképzelt. Az ellenfeleik egy jelentős része is elsősorban Niles miatt kerül a képbe.

motch - 2021. 11. 15. 06:00

Onnan volt ez az évad mint az x-faktor, minden részben bőgtek és lelkiztek, szörnyen untam már pedig ez az egyik kedvenc sorozatom volt. És mintha el tűnt volna az a beteges humor ami eddig olyan különlegessé tette a sorozatot, az első évadban ott volt a “wrong flex” vagy az előzőben a sex-men, de itt egyetlen jelenetre nem tudnék visszagondolni. Mindenesetre várom a negyedik évadot, remélem lesz valami változás.

brucewa - 2021. 11. 15. 08:00

A sorozatnak a sötét volta miatt nézem, ebben erős a sorozat. A másik a retro hangulata, látható, hogy pl akár az óriás robot is a régi időket idézi, nem egy Gundam. Azt se szabad elfelejteni, hogy hőseink megtudták, hogy az, hogy ilyenekké váltak nem pusztán balesetek sorozata volt, mindenki Niles miatt lett az ami, (Cyborg is lehetett volna normális ember) hisz az örök élet titkát kutatta és mindegyik szereplő egy próba volt számára, mint látjuk egyik se tökéletes. Végül kénytelen lényeit egyfajta szanatóriumban tartani, mert veszélyesek másokra nézve. Én egy dologra haragszok inkább, mikor beindult volna a 3. évad, pont akkor ért végett, tényleg lehetne több akció – ettől még nem írnám le a sorozatot.

JKJ - 2021. 11. 15. 10:38

Nálam jól indult az évad. De később meredeken zuhant az érdeklődésem. A vége (elsősorban az utolsó rész) megint jó lett. A közepére alig emlékszem. Ilyen szempontból az első két évad sokkal jobb volt. De várom a negyediket. A potenciál meg van benne továbbra is!

heidfeld - 2021. 11. 15. 20:10

Addig értek egyet, hogy túl sokat keseregnek a sanyarú sorsukon-múlton, illetve nem nagy körzetben mozognak.
Első rész kifejezetten tetszett, de utána erősen csökkent az érdekesség.
Utóbbi éveken láttam, vagy 20 sorozatot, ahol jobbára mindenki a maga dolgával foglakozott, alig álltak össze csapatként. Modern család, nekem, pont azért volt vicces, mert elbeszéltek egymás mellett..
Azzal is határozottan vitába szállnék, hogy kevés lenne az elszállt-beteg ötlet.. Baba-támadása- Cliff apja, ahogy a napi élelemről gondoskodott… Még mindig nevetek:D _Apróságokra fokozottan figyelni érdemes!
Zseniális Diane Guerrero, de 40! személyiséget eljátszani hosszabb távon lehetetlen, talán még kínos is lenne bizonyos idő után..
Niles nagyon hiányzott, az angol barát/ellenségéből is jóval többet! Niles kislányának új barátjainak kalandjait, mint spinoff-ot, már nézném is! Nagyon bejött a csapat.
9. rész végén, milyen sokat tett hozzá Joe Passin Champs Elysées száma:D:D Egyébként is óriási erőssége a kiválóan válogatott zene, de ez az év egyik lejobban eltaláltjai között lehet.
Egyik legegyedibb/sötétebb hangulatú/szórakoztatóbb sorozat a kínálatban. Volt már jobb évad, de egy 7.5/10 járhat rá.

oravenna - 2021. 11. 23. 11:04

Nagyon élveztem az első évadot, de a második már nehezebben csúszott le. A harmadiknak későn is futottam neki, és nem is nagyon jöttek be az epizódok, nem sikerült elsőre végig néznem egyet sem. Az egyetlen érdekes karakter számomra még mindig Jane/Kay, őt szeretném nagyon sokat látni a következő évadban. A többiekről gyorsan lefoszlott a misztikus máz, és többnyire nem maradt utána semmi, nem sikerült őket élettel megtölteni. Annak örülök, hogy Niles eltűnt végre. A magánakciói inkább időhúzásnak, töltelék résznek számítottak nálam, a több karakter fejlődését pedig inkább gátolta. A lánya, meg Danny is eltűnt végre, ők még a világ megszokott színvonalához képest is kínosak, és erőltetettek voltak. Ritának volt egy-két jó pillanata ebben az évadban, de összességében továbbra is egy inkongruens karakter, akinek a megfigyelhető viselkedését nem támogatja meg semmiféle belső motiváció. A többiek totálisan érdektelennek bizonyultak, nincs miért odafigyelni rájuk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz