login |

Succession – 3×05: Retired Janitors of Idaho

2021. 11. 15. 21:30 - Írta: Shannen

6 hozzászólás | kategória: kritika,

In your view, do you think it’s possible to sue a person? A grandparent for example. In a way which is like… like in an affectionate way? That might convey like ‘I love you and I’m glad you’re part of my life, but I’m taking legal action against you’?

Érdekes, hogy míg az e heti epizód címe az idahói nyugdíjas portásokat emeli ki, ironikusan utalva ezzel a Waystar Royco számtalan részvényesére, akiktől Isten ments, hogy Loganék rájuk bízzák a cég jövőjét, ők azonban megmaradnak névtelen és arctalan tömegnek, mondhatni a pórnépnek, akikben a vállalat vezetése fikarcnyit sem bízik.

Ahogy az várható volt a részvényesek találkozója egy igen feszült, izgalmas részt hozott, ami megint csúcsra járatta a fekete komédiát. Ugyanis az epizód során nemcsak az volt a kérdés, hogy Gerriéknek sikerül-e megállapodásra jutniuk Sandy-ékkel, hanem, hogy sikerül-e egy láthatatlan döglött macskát eltüntetni Logan széke alól.

Mielőtt rátérnék a részletekre, mindenképp kiemelném, hogy a mostani epizódnak mennyire szerves része volt Nicholas Britell zseniális zenéje. Az évad korábbi részeinél nem éreztem ennyire jelen a zenét, főleg nem ugye a múlt heti, jelentőségteljes csöndekkel teli epizódnál, most viszont remekül emelt a hangulaton.

Ennyit a felvezetésről, a tovább mögött folytassuk spoileresen. 

– Even my part?
– That was the first part.
– Why? What? Why is that the first part? How do you… how can you tell?

Lehet, nem ezzel kellene kezdenem, hiszen a részvényesek meetingje volt a lényeg, de basszus, Greg the Egg már megint lopta számomra a show-t. Miután Kendall is ráijesztett picit a beáldozhatóságának belengetésével, utána a nagyapja is közli vele, hogy az egész vagyonát jótékonykodásra fogja fordítani, kezdve Greg örökségével. Ahogy Nicholas Braun a maga ártatlan, naiv, értetlenkedő módján reagál a fent idézett jelenetben és ahogy hangsúlyozza azt az utolsó négy szót, az továbbra is kitűnő komikusi vénáról tanúskodik.

Miközben Greg a Greenpeace-t igyekszik beperelni, a Royco-csapat az Armageddont igyekszik elkerülni. A két tábor közti játszmázásban az volt a legszebb, hogy még az egy térfélen játszók közt sem volt meg végig az összhang. Hiába lebeg a fejük felett a családi biznisz elvesztésének lehetősége, még ekkor is igyekszik mindenki a saját agendáját előtérbe tolni.

– Roman’s a knucklehead, Shiv’s a fake, Kenny’s screwy. Why can’t I get a shot?
– Like what?
– Europe. Nothing vital. Like… cable?

Amikor pedig beüt a krach és Logan beszámíthatatlanná válik, eljön az improvizáció ideje. Frank, Karl és Gerri a színpadon igyekszik húzni az időt, ám a napot megint Shiv menti meg. Múltkor ugye az újságírót sikerült rábírnia az elnökkel szembeni élesebb hangvételre, most pedig kijátszva a “nők az üzleti életben tartsanak össze” kártyát, megszületik a várt megállapodás, mégha a magánrepülőknek Roman búcsút is inthet ezáltal. Kérdés, hogy vajon bejön-e Shiv számítása és tényleg be tudja magát nyomni arra plusz egy helyre a bizottságban vagy megint másnak járta ki az utat? Az biztos, hogy ez a kérdés jobban izgatja, mint a házas élete Tommal.

Ahogy fent utaltam rá, Logan rosszulléte megkeverte az állóvizet. Ám a kezdeti káosz után, sikerült a csapatnak összekapnia magát és megoldani a helyzetet. Ez pedig mindenképp felveti az egyre aktuálisabbá váló kérdést, miszerint nem lenne-e itt az ideje, hogy Logan végképp félreálljon? Hiába a mogorvasága és a mindenkit a fenébe elküldő vehemenciája, egyre kevésbé vehető komolyan, mint vezető. Miközben persze még mindig neki gratulál mindenki a sikeres megállapodás összehozásáért, hiába töltötte a kritikus órákat döglött állatokat vizionálva maga köré.

Amint viszont az ereje visszatér, megint mint a buldózer megy előre, már most azt számolgatva, hogy Sandy-ék négy bizottsági helye milyen veszélyeket fog rejteni. Ám előtte még egy egyszerű, de nagyszerű trükkel újra belemászik Kendall fejébe, aki nem tud nem az apja fia lenni és így sokadjára megint hoppon marad. Persze, ezt részben megint magának és a roppant kínos színpadra sunnyogós akciójának köszönheti.

A héten is egészen fantasztikus alakításokat kaptunk a fő gárdától, de ez az összezártság megint teret adott annak, hogy a háttérszereplők is megcsillanthassák tudásukat. A Succession egyik jellemző rendezői fogása, hogy szeret reaction shotokkal dolgozni, azaz elkapva egy-egy karakter (meglepődő, értetlenkedő, hitetlenkedő, stb) pillantását. Most erre egy halom példát kaptunk, hiszen mindenki egy térben dugta össze a buksiját, hogy kiverekedjék magukat szorult helyzetükből.

Lehet, hogy a részvényesek keltette problémán túllendültek, ám az Igazságügyi Minisztérium még mindig a Waystar Royco nyomában van és most, hogy az elnök is kihátrált mögülük, sok jóra nem számíthatnak az elkövetkezőkben. Nem úgy, mint mi, nézők, akik nagy eséllyel az évad második felében is hasonlóan remekül fogunk szórakozni a Roy család szenvedésein.

6 hozzászólás Ne habozz!

mrfaktor - 2021. 11. 16. 09:28

Parádésan megírt, remek alakításokkal teli rész volt. Én egyáltalán nem érzem a történet fáradását, egyik legjobb jelenkori sorozat számomra.

Divide - 2021. 11. 16. 12:31

Kezd fullasztóvá válni ez a klausztrofób, kamaradrámás jelleg, őszinén szólva.

mfaktor - 2021. 11. 16. 16:56

Zseniális az egész sorozat még mindig, hihetetlen amit a stáb részről részre összehoz.

Konit - 2021. 11. 16. 21:11

Nagyon jó rész volt ez már megint. És szuper, hogy van heti poszt hozzá :)

Dober - 2021. 11. 17. 08:56

Ami nagyon tetszett, hogy Logan nelkul mennyire donteskeptelenek voltak, nem tudtak mit kene tenni, mi lenne jo stb. Egyedul Roman tudott valami egyenit hozni, a tobbiek meg kivartak.

Es a vegen amikor mindenki unnepelt, es Shiv tolta a dulat apjanak, aki elismeres helyett csak annyit mondott, hogy o jobban csinalta volna. Az nagyon ott volt.

Logan nelkul megallna az elet a cegnel szerintem. Nagyon kezivezerelt az egesz.

zolkó - 2021. 11. 18. 21:45

Csak nekem fura az, hogy olyanok alig szerepelnek, akik mellékszereplőkből rendes szereplőkké lettek előléptetve erre az évadra? Stewynak is eddig alig volt szerepe az évadban, Willát is csak az évadnyitóban láttuk. Meg a másik fura dolog, hogy 3 rész van vissza az évadból, és bár jó epizódokat hoztak, de így utólag visszatekintve, mintha mindenki csak téblábolna összevissza, várva a finálét, vagy valami igazi nagy durranást.

És hogy igazából on-topic legyek: Az epizód egyik fénypontja megint csak Roman volt, ahogy az elnökkel telefonált, és utána röviden összegezte a lényeget. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz