login |

Yellowstone: kezdett a 4. évad – írta Zsuzsi

2021. 11. 15. 20:00 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: kritika,

I’ve come to the conclusion that, the only thing on this Earth that can kill me is me

A harmadik évad fináléja eléggé ütött, mert most először nem Duttonék irányították az eseményeket, hanem csak elszenvedői voltak. Totális támadást indítottak ellenük minden fronton. Ez pedig elég megdöbbentő volt, mert a korábbiak alapján John mindig mindenki előtt járt két lépéssel, és még ha valami váratlanul is érte, azonnal megvolt a válaszcsapása.

A folytatást, úgy hiszem, mindenki tűkön ülve várta, és ezt a nézettségi adatok is alátámasztják (brutális, országos sorozatokat leköröző a nézettsége). A sikert meg is lovagolják rendesen, hiszen spinoff is készül a szériához és az univerzum is bővül, vagyis mindenki érzi, hogy ebben a sztoriban lehet még ennél sokkal több is. Erre rá is gyúrtak már azonnal a kezdésnél, mert láthattunk némi visszaemlékezést a 19. századból.

A készítők ismét jól megágyaztak a továbbiaknak, mert az a baljós hangulat uralkodott el az egész részen, mint ami körbelengte végig a harmadik évadot. Most is nagyon jól átjött a nyugtalanság, a bizonytalanság, ami a támadás következtében mindenki szívébe költözött. Ugyan elkapták a támadókat, de a megrendelő személyazonossága még mindig nem nyert biztosan megállapítást, nem tudjuk igazából ki van a háttérben.

A ranch és az emberek még mindig nem önmaguk, érezni az összetartást, de a félelmet is, mert egyértelmű, hogy ezzel nincsen vége. Kaptak pár jól irányzott ütést mindenhova, ahol csak fájhat, de nincs mire és kire felkészülni. Azt tudjuk, ami az első pillanattól kezdve adott a történetben, hogy a föld kell valakinek, és csak idő kérdése, hogy meg is szerezze. A tovább mögött folytatom.

Most új elem, hogy először az ellenfél rakta le a sarokköveket, vagyis hogy nem riad vissza semmitől, és ha kell John élettelen kezéből fogják kicsavarni a birtoklevelet, ha nem lép vissza és nem adja meg magát. De ismerjük Johnt, ő nem fogja feladni, nem teheti, a vérében van. Ugyanakkor emiatt adott a kérdés: meddig lehet elmenni? Hány embert lehet feláldozni? Hány embertől várhatsz feltétel nélküli hűséget cserébe egy csapathoz tartozásért? Meddig tudnak ellenállni a technikai fejlődésnek? Meddig lehet kibírni kompromisszum nélkül?

Már a harmadik szezon is feszegette ezt a kérdést, hogy ez nem egy családról szól, nem arról a jó helyen lévő földről, hanem mindenki megélhetéséről a környéken, legyen az marhatenyésztő, cowboy, indián vagy csak egy egyszerű farmer. Jó sok kérdés, amire választ várunk, mindezt úgy, hogy közben Duttonék értékei elvitathatatlanok.

A kezdés eszméletlen volt, tele akcióval, üldözéssel, lövöldözéssel, megrendítő pillanatokkal. Izgulhattunk ki éli túl, és remekül elhitették velünk, hogy nem mindenki úszta meg. Kayce megint villant, John a jég hátán is megél, Beth sem könnyen elpusztítható, és semmiképpen sem szeretnék az ellensége lenni. Aztán persze ott van Jamie, az újdonsült államügyész. Neki mi volt ebben a szerepe? Benne volt, tudott róla, hagyta, hogy megtörténjen? Vagy van még valami az ő tarsolyában is?

Az szinte biztos, hogy ez az etap is nagy izgalmakat tartogat. John helyre fog jönni, fel fog állni és bele fog állni. Viszont ha háború van, akkor ott lesznek veszteségek. A kérdés csak az, hogy mi fog elúszni? Életek vagy a föld? A nyitány egyébként 8/10.

17 hozzászólás Ne habozz!

Bartók Zoltán - 2021. 11. 16. 12:21

A sorozat bombajó csak az a kérdés hogy egy ilyen jó sorozatot miert nem szinkronizalnak le majd 2 éve

Eva - 2021. 11. 16. 12:47

Bartók Zoltán – 2021. 11. 16. 12:21
Attól, hogy mi tudjuk, hogy értékes, van mondanivalója és a színészi játék is megér egy tapsot, attól a tömegizlésnek nem biztos, hogy bejön. Az ennél sokkal könyebben emészthető darabokat zabálják… ergó azokat fogják szinkronizálni.

winnie - 2021. 11. 16. 15:01

“attól a tömegizlésnek nem biztos, hogy bejön. A”

ld. Amerikában jelenleg ez a legnézettebb tévésorozat, tehát ha valamit el lehet mondani róla, hogy találkozik a tömegízléssel, ezt zabálják.

Amivel persze nem a sorozat ellen beszélek. A válasz sokkal egyszerűbb szerintem: azért nem szinkronizálják le, mert lehet, hogy nincs kinek leszinkronizálnia. Az RTL Spike, ami elkezdte a sorozatot itthon, már nem létezik, a Paramount Channel, ami a digitális premier után adta az ismétléseket, pedig már jó ideje nem ad új sorozatokat, csak filmeznek és Cobra 11-et ismételnek, nem illik talán a profiljukba.

Szerintem a Viacom azt várja, hogy elindulhasson itthon a SkyShowtime, amire felkerülhet exkluzív húzótartalomként. Ha úgyis az lesz a sorozat otthona, akkor nincs értelme értékteleníteni tévés sugárzással. Majd lesz valamikor itthon.

Adam9456 - 2021. 11. 17. 16:40

A kezdés tényleg nagyon izgalmas volt, az első pár perc főleg!
Azt gondoltam hogy a készítők meg fogják ölni az egyikőjüket, de nem tették meg, biztos a színészek közül egyikük se akarta otthagyni a sorozatot. Meg más oka is lehet.
Utána a második rész kicsit leült, Beth és Rip
új gyerek “örökbefogadós” sztorija eléggé kiszámítható volt már az elejétől amikor a kórházban találkoztak.
Azt továbbra is vallom, hogy Beth-et kezeltetni kellene, de egyelőre még nem volt olyan vészes.
A bosszúhadjárat már beindult persze Kayce-vel az élen, Én is kíváncsi leszek ki állt az egész támadásuk mögött, és mennyire volt benne Jamie és az igazi apja?

heidfeld - 2021. 11. 18. 08:34

Régi világ-értékek megőrzése ál szemben a változással. Új világ, ahol már nem elég egy kézfogás,itt az adott szó, már nem sokat ér, vagy többször megbocsájtanak, ha ismét, és ismét hibázol…
Év egyik legjobb epizódja lett a kezdés. Némileg tompította, hogy az igazi áldozat a másik oldalról került ki..Határozottan pazarlásnak érzem, nagy kár.
Történésekbe be kellett csempészni némi felvezetését az előzmény-spinoff sorozatoknak.
Teljesen megértem a Jimmy-kapcsán a döntést.
Ellenfelek terén kell némi erősítés.
Beth Rip dolog kicsit sem érdekel, viszont a nézők nagyobbik felét – vélhetően – igen. Gyerek kifejezetten szimpatikus.
Első 2 részre jár a 8/10.

todie - 2021. 11. 22. 09:45

a kezdes nagyon utosre sikerult, de ami a masodik es harmadik reszben utana kovetkezett, azt nem birtam. kacey felesege eddig is egy idiota volt, de meg mindig ra tud tenni egy lapattal.

SPOILER: post traumas stresszben (meg meg ki tudja miben) szenvedo koloknek hetekig elnezi, hogy az agy alatt szopja az ujjat, aztan amikor az apja “segit” rajta, akkor meg ki van akadva…hiszterika.

elozo evadban vegig azt kerdeztem hangosan minden sawyeres jelenetnel, hogy miert nem nyirjak ki siman ott a patakban… erre most, miutan egy evig epitgettek, hogy mekkora erinthetetlen badass, megis siman 1 perc alatt sikerult elintezni. ez kb ugyanaz volt mint korabban egy evadon keresztul costner papa rakja folyt mindenhonnan, meg keszult a halalra, utana meg egy allatorvos(?) kideritette, hogy fekely.

a 10-15 percenkent nezzuk, a lovak nagy trukkjeit, raadasul egymasutan ugyanazokat, hat ez iszonyu unalmas.

beth, ahogy a karent elintezte a ruha boltban, azt jo volt latni:)

Eva - 2021. 11. 22. 12:17

2 rész csúszott le, (nem akarom darálni, annál jobb), de mintha nem foglalkoznának Kayce fiával, aki ha kényszerből is, de ember ölt, vagy legalább is lelőtt egyet. Egy gyerek hogyan tud egy ilyen traumát feldolgozni? Vagy csak nekem hiányzik ez a szál?

jucip - 2021. 11. 22. 12:38

Eva – 2021. 11. 22. 12:17
Bennem is ugyanez merült fel, de már láttam a 3.részt, lesz róla szó, (remélem ennyi nem számít spoilernek) szerintem csak szimplán nem akartak minden szálat belezsúfolni egy epizódba.

romanista - 2021. 11. 22. 15:11

A kezdő epizód, pláne az első 10-12 perc parádés volt.
A hangulat továbbra is nagyon ott van, ez is azon kevés sorozatok közé tartozik, amit még évekig elnéznék.
A szinkron nekem egyáltalán nem hiányzik, sőt, más sorozat esetében sem, legyen az angol vagy bármilyen más nyelv.

Adam9456 - 2021. 11. 24. 10:45

todie Örülök hogy nem csak engem irritál Monica, de engem már a második évad óta. Amit most művelt, az csak a szokásos.

Isaac - 2021. 12. 09. 09:40

Lehet nekem rémlik rosszul ,de Teeter is kapott billogot a legutolsó esetek után. Akkor az azt jelentette eddig,hogy élete végéig a “család” része (míg a halál el nem választ) ?
Ezért elég érdekesnek tartom,hogy ezt felrúgták :(

Isaac - 2021. 12. 15. 09:52

Na, feloldották a múlt heti résznél felvetett logikai hibát, én örülök ennek a megoldásnak ;)

szaszazsu - 2022. 01. 06. 09:53

Zseniális volt ez az évad is!

Isaac - 2022. 01. 11. 20:37

Hát Kevinék még mindig tudják ,mitől döglik a légy (is) :D

rio63 - 2022. 01. 24. 12:10

Hát ez megint parádés volt!

Sigismundus - 2022. 03. 15. 13:20

Yellowstone 4. évad.

Izgalmas történet volt megint. De kiegyensúlyozatlanságot azért érzek a történetszálakban.

Túl sokat foglalkoztak John Dutton, Beth Rip és Jamie magánéletével és egymás felé viszonyaival. Erről szólt nagyrészt az évad.

Nagyon észrevehető volt, hogy az indián kaszinó, a földvásárlásuk, Rainwater főnök alig jelentek meg a történetben, pár mondat erejéig max. Ez a szál igen elült.

Ugyanígy járt tulajdonképpen Kayce, az első rész akciójelenetei, majd némi nyomozás az évad első felében, aztán már csak az elvonulás feleséggel gyerekkel, pár jelenet erejéig. A végén azt a többnapos indián trippet nem tudom hova tenni, miért is volt rá szüksége? Hosszú ideig eltartott a sok látomás, de mit hámozott ki belőle?

A Lloyd -féle balhé a barakkban az várható volt, de a végeredménye tulajdonképpen a ranch törvényeinek semmibe vétele lett. Ez már a vég kezdete, ha már John Dutton se tartja be a saját törvényeit?

Jimmy texasi útja nagyon kellett, a kedvencem volt végig. A fiúból Férfi lett, mindenki boldog, kivéve exét. És Jimmyt is eleresztették..

Visszatérve a főszálhoz, vajon John tudja hogy lánya mennyire bolond, és csak hagyja had tegyen az ő érdekében bármi őrültséget? Ő meg mossa kezeit? Amikor pár helyeslő mondatban megegyeztek csak valamiben, ezt éreztem. John próbálkozik benépesíteni a Rönkházat, Rippel, lelencgyerekkel, de kudarc lesz. Ellenpontként meg kiderül hogy nem egy hanem három unokája is van (lesz) de egyik sem nála él, fiai elmenekültek előle.

Bethre már nagyon ráférne valami tartós összeomlás, vagy megszégyenülés. Értem én hogy az őrült akciói igen látványosak tudnak lenni, tulajdonképpen ezek vitték az évad nagy részét. De már sok. Amikor fölényesen kioktat valakit, valamilyen kitalált élettapasztalatáról, apja vacsoraasztalánál nemi szervekről kezd beszélni…

Jamie meg, neki is lehetett volna valami pozitív fejlődéstörténete az évadban, erre a végén nem belesik egy igen kiszámítható csapdába.. Én nem bírom elképzelni hogy lehet valaki ennyire megvezethető, hogy nem számított semmi csapdára? Pont ő aki legjobban ismeri Beth-et?..

Vibu - 2022. 06. 12. 02:48

Nekem a 4. évad nem jött be, nem vitték tovább következetesen az addigi fontos szálakat, több főbb szereplővel konkrétan nem történt semmi, csak pár mellékes jelenetük volt, hogy ne felejtsek el őket (pl. Rainwater). Túl sok volt Beth+Rip romantikázása, a lótáncoltatás, meg Costner hümmögő bólogatása ahogy a nyelvével a száját nyomkodja belülről. Csomó minden ismetlődött, mintha nem lennének új ötleteik az íróknak… Emiatt sokszor unalmas volt.

Nem tetszik az sem, hogy Beth garázdálkodását ilyen menőnek mutatják be, miközben lényegében ő a legbetegebb karakter a sorozatban.

Mindegy, kár érte, az első 3 évadot élveztem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz