login |

Pilot: Mayor of Kingstown

2021. 11. 16. 21:30 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Már mindent értek! Most visszanézném az előzeteseket, akkor egyértelmű lehetne, amit láttam a Paramount+ új sorozatában, de hát szerencsére igyekeztem fél szemmel nézni azokat, így nem esett le az író által tervezett húzás, ami már az első rész végére hatalmas téteket tesz az asztalra.

A fentinél jobban nem akarom szétoszlatni a ködöt, de azért a történet röviden annyi lenne, hogy Amerikában van ez a Kingstown nevű város, aminek a legfőbb ipara az ott levő börtönök üzemeltetése. A város jó része ezekben dolgozik, vagy épp bennlakó, de gondolom a megye többi helyéről is ide kerülnek az elítéltek. Mindeközben magában a városban is dolgoznak becsülettel a bandák, akiknek vannak tagjai odabenn, és a börtönök illegális részét (drogok, meg ami kell) is intézik.

Nyilván a sok érdek ütközése rengeteg konfliktussal jár. Na itt jön a képbe a Mayor, a polgármester, aki nem az igazi tisztségviselő, hanem csak egy volt zsaru és a testvére, akik elsimítják a nézeteltéréseket a rendőrség-bandák-börtönőrök között. Ez a valóságban azt jelenti, hogy van egy morális kódexük, ami eltér a törvényektől, és nem akarnak vérre menő háborút sem a felek között. Na meg néha segítenek gyengébb embereken, akik csak bekerültek a rendszerbe valamiért.

Ha jobban akarnám leírni miről van szó, akkor konkrétan a The Shield-hez (itthon: Kemény zsaruk) tudnám hasonlítani a sorozatot. A főszereplők is simlisek, de közben egyáltalán nem rossz emberek…, vagyis nem tartják magukat igazán annak. Nyilván megszegik a törvényeket, de “nem fontos dolgokban”, és nélkülük, ahogy az egyik bandafőnök mondja, már rég egymásnak ugrott volna mindenki.

Mindezt ilyen ponyvás realizmussal kell elképzelni. A készítő Taylor Sheridan, és lassan már kikanyarít magának egy falatot ebből a zsánerből, amibe illik a Hell Or High Water, amit csak írt, vagy épp a Wind River, és persze sorozatos fronton a Yellowstone. Mindet áthatja a lét kegyetlen mivolta. Nem azt mondom, hogy nagyon mélyek ezek a művek, de egy sima bűnügyi filmnél vagy sorozatnál kicsit többek, meg mernek lépni olyasmit, ami más nem, és ezzel aláhúzzák a sötétebb pillanatokat. Ahogy a Shield is meg merte néha. Mindeközben persze a felszínen néha felpörögnek és tele vannak fordulatokkal, bár előfordul, hogy felesleges mellékvágányokon.

Ilyen volt a Mayor of Kingstown is nekem. Borzasztóan lekötött a szürkesége és a fordulatai. Nem új klasszikus született, de új kötelező néznivaló az mindenképp az eddig érkezett 2 rész alapján. A megvalósítás is ez a darkos, filmes fajta, de azért főleg az első részre sütném ezt, a második már jobban sorozatos volt, olyan Ozark-kaliberben. Csak több akciójelenettel.

A szereplőgárda pedig parádés. Nyilván Kyle Chandler örök kedvencem a Friday Night Light alapján, és ez a mindenkivel jóban levő “polgármesterkedés” tökéletesen illik rá, mert érezni mögötte a keménységet is. Ami viszont mindig meglep, az Jeremy Renner. Mármint amikor azt olvasom, hogy jön valamiben, az nekem sosem jelent semmit, aztán megnézem a műben és rádöbbenek, hogy milyen jól castingolták már megint.

Sima 8/10. Mindig bajban vagyok ilyen sötétebb sorozatnál, hogy rásüssem-e a szórakoztató jelzőt, de igazából illik rá, olyasmi, mint egy noir könyvet olvasni, a 3. részre már a végzet asszonya is megjön, csak Philip Marlowe nem volt ennyire szürke.

12 hozzászólás Ne habozz!

elmebaj - 2021. 11. 17. 12:45

Elerheto ez barmilyen nem US streaming szolgaltatonal (ugyanez a kerdes a Yellowstone kapcsan is)?

winnie - 2021. 11. 17. 13:37

Most még nem, de minden Paramount+-os anyag kapcsán ez a válasz: https://www.sorozatjunkie.hu/2021/08/18/skyshowtime-meg-egy-streaming-szolgaltato-indul-itthon-2022-ben/

A következő szezonokat már a premier napján fogjuk kapni.

zero - 2021. 11. 17. 17:37

Most daráltam le harmadjára a Friday Night Lights, így folytatom tovább, megnézem Coach Taylor mit csinál mint polgármester!

Marla - 2021. 11. 17. 22:05

Nagyon tetszett, jó atmoszféra, erkölcsi szürkezóna, érdekes börtönvilág, összefonódások.
Jeremy Rennerrel én is így vagyok, meglátom a nevét, nem villanyoz fel, de aztán ott van, illik rá a szerep és pazar alakítást hoz.
Bunny karakterét már most imádom.
A harmadik testvér végig ismerős volt, rákerestem és ő volt Oliver az O.C.-ben réges-rég! Te jó ég! Amúgy meg szegény ember Timothy Olyphantje.

SPOILER SPOILER

Jó elmennek a fenébe, hogy Kyle Chandler ennyi volt. Én reméltem hogy két főszereplős lesz a sztori.

Az anya karaktere is erős: attól, hogy nem keresel sok pénzt rajta…

Kicsit Banshee meg Fargo 4. évad atmoszférát is hozott, főleg ha most jön Milo meg a szervezkedés.

A kivégzés meg brutál erős jelenet volt.

bvr - 2021. 11. 18. 02:16

Hu ennyire erős pilotot nem is tudom mikor láttam utoljára!

Mondjuk éppen ezért a második résszel nem is igazán tudtam mit kezdjek (de a kivégzés ezzel együtt is nagyon erős volt, pedig bizonyos értelemben nem szólt semmiről, “csak” átadta ennek a világnak az atmoszféráját) , szóval lehet akár ilyen is, hogy tulajdonképpen egy kemény világ mindennapi drámái (bár nem tudom erre meddig lennék kiváncsi), bár a rész végén az előzetes alapján a harmadikban felpörögnek majd az események. Kiváncsi leszek!

bvr - 2021. 11. 18. 02:32

kiegészítésként, én amúgy Jeremy Rennert nagyon bírom. Mondjuk pont az MCU-ban azért csak mint mellékkarakter (így a Hawkeye-t nem is igazán várom) de amúgy popcornban is, még abban a Bourne-spinoff szerűségben is, de pl. a Mission Impossibleben kimondottan szerettem és sajnáltam amikor már nem volt, ha pedig dráma akkor bár a Bombák földján az nekem nem volt semmi különös, de ha már Taylor Sheridan, akkor a Wind River az szerintem bitang erős és Jeremy Renner is nagyon illett oda! (annak a filmnek a végét, a havas leszámolással, és aztán fent a hegycsúcson az elbeszélgetéssel, sokszor újranéztem már)

AlfStokes - 2021. 11. 18. 15:00

Spoiler veszely…

Engem az egyik, alternativ forrasbol beszerzett S01E01 verzio viccelt meg, de nagyon. Rogton ugy kezdodik, hogy previously on… Mire eszbekaptam, hogy megis hogy a francba kezdodhet egy pilot igy, mar meg is volt az elso resz legkonnyebben elspoilerezheto tortenese. Anyaztam rendesen. Azota eltunt az a verzio, gondolom rajottek, hogy el van szamozva.

Fragohol1C - 2021. 12. 06. 11:15

Huhh jó régen volt már olyan pilot ami az első pillanattól berántott. Az egész feelingje brutál jó, na meg a zene alatta, nagyon mély és sötét az egész.

Eddig csak a pilotot néztem meg, de kiváncsian várom a többi részt.

Mate4182 - 2021. 12. 13. 15:14

Igy hogy sorra minden Lölős komment ki lett torolve igencsak leult a kommentszekcio :D

human - 2021. 12. 13. 15:18

ha a kommentszekciók pörgetése lenne a célunk akkor nem így néznének ki a cikkek sem.

Alf Stokes - 2022. 01. 03. 11:45

Egy resszel a vege elott brutal jo a sorozat. Kicsit sok szal lebeg a levegoben, remelem a S02 elott azert lezarogatnak is belole.

Egy SPOILER jeloles a kerdesem elott.
Csak en erzem ugy, hogy kicsit tul konnyu volt fegyveherhez jutni a bortonben?

bvr - 2022. 01. 09. 15:53

Remelem lesz majd evadertekelo poszt, mert bar sokszor nem hibatlan (sot) de osszessegeben egy nagyon jo sorozat volt!

@Alf Stokes: naná hogy az egész részleteiben és egészében is elképzelhetetlen, most az évadzáróban meg az előző részben is azon gondolkoztam hogy az Insider YT-csatornáján milyen jó kis “how real it is?” epizódot lehetett volna ebből forgatni :)))

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz