login |

The Goes Wrong Show: a 2. évad

2021. 11. 17. 15:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Good. He’s dead. Winter.

Elég annyi kritikának, hogy még mindig 10/10-es? Aki nem hiszi, nézzen meg egy random részt, mondjuk a 11/10-es 2×03-at. (Tudom, szubjektív, hogy pont az jött be legjobban, és az élvezetet mindenképp a metaélmény maximalizálja, a karaktereket játszó fiktív színészek ismerete, de mivel minden epizód különálló “sztori”, ezért azok láttán bőven eldönthető, hogy kinek mennyire a sorozat ez, ami kvázi a Ma este megbukunk sorozatos változata.)

A BBC komédiájáról, amely gyökereit a jó pár évvel ezelőtti The Play That Goes Wrong jelenti, írtunk már többen is az első évad folyamán, azok a kritikák megfelelnek szerintem gyorstalpalónak a múlt havi teljes évados premier elé, melynek koncepciója továbbra is az, hogy a színészek egy amatőr színtársulatot tagjait alakítják, akik előadnak egy sajátmaguk által színpadra állított darabot, azonban az előadás során minden rosszul sül el.

Az első színdarabot később továbbiak is követték, és nyilván az S1-re ötletekkel felvértezve érkezett a társulat, de bármennyire is zseniális volt a végeredmény, azért aggódtam, hogy mennyire tudnak megújulni a második szezonra, hiszen ebben a műfajban az ember azt gondolná, hogy nem végtelen a lehetőségek tárháza. Nos, a mostani részek végén azt mondom, hogy e kijelentésem elhamarkodott volt. Nagyobb részben.

A The Goes Wrong Show-sok ugyanis szerintem felülmúlták önmagukat. Nyilván akadnak visszatérő, elvárt poénok, amik váratlanságuk miatt simán működnek, de a legtöbb részt rém ügyesen tervezték meg. Mindegyik kapott egy főmotívumot, amit remekül ki lehetett játszani a formátummal, és nagyon jó ismétlődő gegek is voltak egy-egy epizódon belül, akár szituációkra, akár díszletelemekre, akár karakterekre vonatkozóan, ld. narráció, újrajátszás, efféle. És még a fiktív darabok témái is változatosak voltak – azokat is ki kell találni és meg kell írni.

Ahogy írtam, az epizódok működnek önállóan, de ezúttal erősebb volt a metaélmény, az, hogy a sorozat karakterei színészek, akik a fikcióban alakítanak fiktív (vagy történelmi) karaktereket. Például már a 2×01-ben kaptunk egy csavart, hogy Robert volt a rendező, majd a 2×02-ben a pozícióba visszakerülő Chris-re erősen neheztelt és bojkottálta is az előadást, s később is akadtak olyan poénok, amiknél a végső plusz 1%-ot az élményhez az adja, hogy tudjuk, kábé ki hogy néz ki civilben, mint a 2×03-ban a férfiakat alakító nők, vagy akár ott van Trevor, a mindenes is.

Aztán persze ott a 4. és az 5. rész, ami… a fentieknek némiképp ellent mond? Majd meglátjuk, hogy lesz-e harmadik évad, mert ha igen, akkor nem ötletapadással fogom magyarázni azt, hogy egy különleges dupla részt kaptunk, amiben a társulat tagjai saját miniprodukciókat állítottak színpadra. Ez némi irányváltást jelentett az eddigiekhez képest (kivéve az utolsó “darabot”), hiszen nem csak abban keresték a humort, hogy minden elromlik, hanem még komolyabban rámentek a csoportdinamikára és a karakterekre. Az élmény ugyan újszerű volt a legtöbb esetben, nem a klasszikus formulát hozta, de maradéktalanul élveztem ezeket az epizódokat is. De nem biztos, hogy mindenki így lesz ezzel.

Komolyan az egész élőben, színházi előadásként megy le, mint egy normál többkamerás komédia? Mintha az S1-ben lettek volna olyan jelenetek, ahol volt, vagy legalábbis kellett, hogy legyen vágás vagy leállás. Bár az a többkamerás komédiáknál is elengedhetetlen, szóval beleférhet. Igaz, itt a poénok megismétlése, főleg valami nagyobb, fizikai poéné, gondolom, közel sem hoz másodjára (vagy sokadjára) ugyanakkora röhögést, bár az elforgatott szoba gondolom, sokadjára is működik.

Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen színpadra állítva a The Play That Goes Wrong kábé 1,5-2 óra lehet, és ott sincs leállás, minden tűpontosan meg van tervezve, pedig rémisztően nagynak gondolnám az esélyeket a hibázásra. (Itthon még mindig megy szerencsére a Centrál színházban, de a sorozathoz hasonlóan, az sem lesz mindenkinek a kenyere, a port.hu-s kommenteket látva hiába röhögi valaki könnyesre magát élőben rajta, lesz, aki nem bírja majd a bohóckodást.)

Execute Chris.

Nem akarom ragozni, zseniális volt az évad, imádtam.

5 hozzászólás Ne habozz!

519 - 2021. 11. 17. 17:28

“Join me in fiction” <3

Imádom a társulatot, meg úgy mindent, amit csinálnak, nem csak a Goes Wrong Show-t. Nekem az első évad egy hajszállal jobban tetszett, mint a második, de ezt is ugyanúgy bármikor újra tudnám nézni. A kedvenc az évadból azt hiszem, a második rész volt, de a záró dupla rész is nagyon bejött, bár elsőre kicsit fura volt a megszokottól eltérő formátum. De Robert workshopjáért és Vanessa improvizációs produkciójáért már megérte. :D

Nem mindent vesznek közönség előtt, a bonyolultabb, több előkészületet igénylő jelenetet felveszik előre, és csak lejátsszák a nevetéshez. Illetve a második évadban csak egy részt vettek közönség előtt a járvány miatt, az elsőt, amit utolsónak forgattak, ha jól emlékszem. A "közönség", akit mutattak, valszeg a stábtagok voltak. :D

Egyébként külön tetszett az átívelő szál, és azon gondolkoztam, hogy simán megnéznék egy olyan sorozatot is, ami a színészek hétköznapjairól szól. Pl. egy esküvői specialt Maxszel és Sandrával, akik elvileg a Chirstmas Carol Goes Wrong óta jegyesek. :D

Az egyetlen bánatom ezzel a sorozattal kapcsolatban, hogy gyakorlatilag lefordíthatatlan, úgyhogy valószínűleg soha nem fogják itthon bemutatni, vagy ha mégis, a poénok nagy része nem fog átmenni.

kulup - 2021. 11. 17. 18:36

Mindkét évad nagyon tetszett, néha hangosan röhögtem. Nagyon kreatív, szimpatikus színészekkel. Remélem lesz folytatás.

Road Lee - 2021. 11. 17. 18:55

Én is imádom a Társulatot – de sajnos úgy látom, hogy nem minden színarany, ami kikerül a kezük alól.

A magam részéről úgy vélem, hogy a Peter Pan Goes Wrong iszonyatosan jó volt – míg a Christmas Carol szvsz kevésbé…

Az első évadot is kétfelé osztanám: The Pilot (Not The Pilot Episode) jött be nekem a legjobban, de nagyon tetszettek a The Lodge és a Harper’s Locket is – ám a The Spirit of Christmas, a 90 Degrees nagyon nem jöttek be, és A Trial to Watch-t pedig szinte értékelhetetlennek találtam.

Mindenképpen megnézem a második évadot is :thumbsup: , köszi, hogy írtatok róla! De már korántsem vagyok benne biztos, hogy felhőtlen szórakozásban lesz részem…

Löfli - 2022. 01. 12. 21:24

hát ez eszméletlen volt! :)

köszi winnie az ajánlást, különben nem jön szembe soha, de imádtam minden percét! nekem a Trial to watch és a 90 degrees jött be a legjobban az első évadból, a 2.-ból meg a Summer once again és a duplafinálé, fura módon a “kommentkedvenc” Pilot tetszett legkevésbé, de hát ez a jó ebben, hogy mindenkinek más fog bejönni, mint az Inside no. 9-ban :)

nem is hallottam még a társulatról, rá is megyek a Christmas Carolra és a Peter Panra is. plusz megnéztem a Függöny fel!-t is (RIP Mr. Bogdanovich), és mindjárt veszem is a jegyet a Ma este megbukunkra! :D

nagy kár, hogy tényleg lefordíthatatlan a sorozat (caw! – car), faterom is imádná :)

winnie - 2022. 01. 13. 08:01

JIPPÍ!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz