login |

Pilot: Cowboy Bebop

2021. 11. 19. 21:35 - Írta: human

49 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Gondolkoztam, miképp vágjak bele, amitől nem tűnök az anime őrült védőjének, és újoncokat sem beszélek annyira le a Netflix újoncáról. Ez utóbbi azért merült fel bennem, mert láttam hogy valami negatív hullám kezdett kialakulni a héten a sorozat felé, de így 4 rész után nem értek annyira egyet vele.

Pontosabban: nyilván nem közelíti meg az animét, erről (is) mindjárt írok, ellenben az anime szórakoztató paródiájának simán megfelel, magában pedig akik a Syfy-os Killjoys-t vagy hasonlókat kedvelnek, azoknak egyszerűen jó szórakozás lesz. Ez egy nagyköltségvetésű B-sorozat, és azok között bizonyít.

A történet középpontjában egy Csillagközi fejvadász páros van. Ez azt jelenti, hogy a Naprendszer söpredékét kapják el, azokat akiket a rendőrség nem tud, és inkább fejpénzt tűnek ki rájuk. Itt kapcsolódunk be, az egyik rosszarcú elfogásánál, ami nem megy olyan könnyen az űrben lebegő kaszinóban, de nyilván a történet a különböző bolygókon levő városok mindegyikébe eljut.

A fejvadászok múltja elég ködös. Az egyikük volt zsaru (oké, ez tiszta), a másik múltja viszont kb. az űrjakuzákhoz nyúl vissza, éjsötét egy végzet asszonyával megfejelve. A dinamikájuk amolyan buddy cop szerű, néha apa-fiás szórakoztató civakodás, és természetesen a hozzájuk csapódó új csapattagok tipikusan a “választott család” írói húzást hozzák, amit a legtisztábban a Fast and Furious vagy a Guardians of the Galaxy mutatott be mostanában.

A megvalósítás az, ami minden probléma gyökre igazából. Az egész anime egyik lényege art directionben, hogy lelakott az űrbeli világ, minden olyan, mintha 100 éve úgy lenne. Az űrhajók mennek át a kapukon, a szemét belep mindent, a társadalmi különbségek még nagyobbak, mint jelenleg a Földön. Ebbe csöppenünk bele, egy történet közepébe, ahol a fordulatok során hozott döntéseikből ismerjük meg jobban a karaktereket.

Viszont ezt élőszereplősben nehéz prezentálni, főleg az itteni költségvetésből. Mármint tuti drága volt a sorozat, de akárhogy izzadnak, akkor is érezni, hogy frissen összekoszolt szobányi díszletekben mászkálnak a színészek, és mögöttük ott a gépek által teremtett gyönyörű háttérkép. Konkrétan, és ez most mély vágás lesz, nekem a The Middleman ugrott be valamiért.

Nyilván a sorozat készítői sem hülyék, tudták mire képesek élőszereplős megvalósításban, így inkább a camp, a mulatságos túlzások felé vitték a végeredményt. Ezért is mondom, hogy nem nő fel az alapjait nyújtó animéhez, ellenben annak enyhe paródiájaként működik. Vagy semmit sem tudva egy vicces sorozatként élvezhető?

Sajnos az inkább nevetséges vonalat az is erősíti, hogy míg az animében a keserédes film noir hangulat lengett be mindent, a halott Spike lebegett a hosszabbításban, amit kapott az élettől, addig itt ebből alig van valami. Bár ott vannak a szomorú flashbackek a régi nőjére, aki most az űrjakuza egyik tagjával van, de pont ez a régi “testvér”, az anime alapján főellenség, és hát nyilván itt is az lesz belőle, egyszerűen borzasztó, egy karikatúra. Ez itt a lenti képen Vicious:

Igazából onnan, hogy elfogadtam a sorozat paródia hangulatát már-már élveztem, igazi nosztalgia járat “ez ismerős” húzásokkal, de persze sok átírással a történetben. Mármint 4 részt letoltam rögtön, pedig az anime nekem örök kedvenc, egyike azoknak, amik simán áttörik a nyugati agyakat is. Ennek ellenére a castingban tényleg csak Vicious aki ki tudnék emelni, hogy kategorikusan szar választás és színészvezetés. Plusz John Cho egy picit öreg az apa-fia dinamikához, amire épül a két fő fejvadász kapcsolata, ellenben sokszor tényleg Spike-osan néz.

Ami a legnagyobb fájdalmam, hogy az akciót esélyük sem volt érdemileg átültetni. Minden riszpekt a vágóknak és a színészeknek akik megtanulták a mozdulatokat, magukban meglepően élvezhetőek lettek az akciójelenetek, de pont a verekedés folyamatossága adaptálhatatlan, a legszebb Jackie Chan-időket idézi. Ugye van egy rész az animében, amiben valaki tanulni akar a főszereplő Spike-tól, és ott el is magyarázza neki azt a flowt-, amit már az eredeti sorozat kezdő részében is láthatunk.

Viszont dobálózok itt a vicces, meg camp, meg hasonló jelzőkkel, amik azért néha az animére is jellemzőek voltak, hiszen van egy része amiben az Alien-t parodizálja — erre olyan naturalizmussal, darkossággal “leptek meg” az itteni 4. részben, amit…, meglepő volt nézni. Ott bizonytalanodtam el először, hogy mennyire tudatos az első részek hangulata, és mennyire csak véletlen, mert teljesen más tónus rosszul keverése csapott meg, amikor emberekből fa lett. Vagy igazából előtte már, amikor Vicious elpakolt a raktárban. Viszont ez másfajta sötétség volt, mint ami az eredetiben bujkált. El nem tudom képzelni ez a Spike miképp tudna majd szembenézni a múlttal.

Összességében nem gondoltam volna, hogy egy “elmegy 6/10″-et aggatok rá, de mégis megteszem. Ha pedig tényleg a Killjoys meg az Intergalactic mellé teszem, teljesen abba a kategóriába, akkor azokat szanaszét veri. Csak hát milyen áron? Tényleg fontos volt ezt az animét adaptálni, ha nem tudtak igazán kezdeni vele semmi komolyat?

49 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 11. 19. 22:12

“Konkrétan, és ez most mély vágás lesz, nekem a Middleman ugrott be valamiért. ”

és nem tudtad közben, hogy javier grillo-marxuach, a middleman készítője volt az egyik kiemelt író, vagy mondtam neked korábban?:) nyilván nem ő a készítő, de gondolom, elég magasrangó co-ep volt, lehet, hogy number 2.

(közben jönnek elő az emlékek a produkcióról , ez az aspektusa kifejezetten érdekel, hogy néz ki a sorozat, mert ugye covid és új-zéland, meg john cho 9 hónapos sérülése)

David33 - 2021. 11. 19. 22:47

Az első 5 rész alapján eddig nagyon jó. Nyilván nem olyan mint az anime de én nem is azt akartam viszontlátni mert akkor nézhetném az animét is. A karakterek manírjaiban ott vannak azok a dolgok amikért anno megszerettük őket. bár val óigaz hogy Vicious tényleg mellényúlásnak tűnik egyelőre casting szempontjából. Viszont a trió az telitalálat. Tudom, sokan sírtak, hogy Faye nem olyan szexi mint az animében de basszus Daniella Pineda annyira kedvelhető és olyan jól hozza a néha tenyérbemászó parasztot máskor meg a cuki ártatlan csajt. És közben azért ott van benne a femme fatale is. Cho-val nagyon jó párost alkotnak. Nálam 5 rész alapján egyelőre 8/10.

Scoo - 2021. 11. 19. 23:18

Négy rész után ennyire nem látom borúsan. Igen, lazább, egyáltalán nem noir, de szerintem elegé élvezhető, egyáltalán nem pocsék feldolgozás. Nekem az akciók is tetszettek, jobban kivitelezettebbek, mint egyes mozifilmekben és vizuálisan is tud kreatív lenne. Szerintem a színészek között is jó a kémia.

Nem 10/10, de örülök, hogy elkészítették.

Ui: Vicious viszont tényleg borzasztó. :(

Hallak65 - 2021. 11. 19. 23:23

Az egész sorozat úgy néz ki, mint egy amatőr LARP megvalósítása az animének. Az egyedüli casting ami jól sikerült az Ein-né volt :D.
Csak engem zavar, hogy a 4. részben vállon lőtték Faye-t és egész végig azt a karját használja mindenre, majd nyavajog, hogy fáj, amikor végre meggyógyítják?

copass - 2021. 11. 19. 23:37

szerintem jó lett, úgy hogy az eredetit rommá néztem.
Én várom a 2-ik évadot!:D

Malachi - 2021. 11. 19. 23:57

Én ezt nem tudom tovább nézni 3 rész után. Ez rettenetes. Nem Cowboy Bebopnak, hanem sorozatnak. A minimális szikrája is hiányzik a hangulatnak, a karakterek közti dinamikának, annyira üres és lelketlen az egész, hogy az fáj. A kinézete meg olyan, mint egy stúdiós többkamerás sitcomnak, ez a szín vagy szűrő vagy nem tudom mit használtak teljesen tönkrevágja az amúgy korrekt világot. Nagyon idegesít mert nem tudom rendesen megfogalmazni mi az, amitől ennyire taszító az egész, én ilyet sorozatnál nem is tudom mikor éreztem utoljára, hogy rossz érzés nézni. Nem uncsi, nem semleges, nem meh, hanem rossz.

Nulla, semmi, ennyi.

Scoo - 2021. 11. 20. 00:12

Én arra lennék kíváncsi, hogy azok akik nem látták az eredetit, sőt, nem is anime fanok ők mit mondanak. Mert ilyen véleményt eddig nem találtam, pedig gyanítom sokkal többen lesznek azok akik előismeret nélkül nézik meg.

jesustomer - 2021. 11. 20. 00:46

Scoo: Én egy részt nem láttam az anime-ből, nem is tudtam, hogy ez a sorozat feldolgozás.
Holnap lesem meg az első részt, majd írok ide kommentbe.

bvr - 2021. 11. 20. 00:48

hát ez egy óriási kihagyott ziccer sajnos… ebből simán lehetett volna egy új Firefly.
Amúgy én csak pár részt láttam anno a Cowboy Bebopból (mármint igazából tetszett, csak valahogy mégsem kapott el, azóta is ott van a mappában a néznivalók között, de mégsem folytattam) Nekem a castinggal nem volt bajom, a díszletekkel sem – de egyrészt kár hogy ennyire paródiába vitték el, másrészt ami megőrít az a barom aláfestő zene (pedig szeretem a jazzt, még ha azon belül nem is épp ezeket az al-stílusokat, de ez ilyen mennyiségben aláfestő zenének rettenet… és attól nem lesz jobb hogy rá lehet sütni hogy itt ez a “koncepció” és akkor ez lesz a felmentés…)
Egyébként nekem még a díszletek is elmentek volna (néhány dolog még akár tetszett is) de sokszor baromi gagyi a felvétel kivitelezése és leesnek a szereplők a háttérről.
De még így is végig fogom nézni (pedig a történet is sokszor alulírt és a karakterdinamika sem mindig a legjobb) mert hiába soroltam itt a negatívumokat közben meg pár dolog nagyon tetszik benne (nyilván ezért is érzem kihagyott ziccernek)

DanX - 2021. 11. 20. 00:56

Én csak frissen az első részt az animéből és utána ennek az első részét néztem meg. Azzal, hogy megváltoztatott dolgokat és csak nagy vonalakban hozza az anime első részének történetét így pont felborítja a karakter motivációkat.

Nem tudom ez volt e a szerencsésebb vagy az, hogyha képkockáról képkockára követték volna az alapanyagot. Bár gyanítom, hogy azért nem így történt mert egyes jelenetet lehetetlen lett volna költséghatékonyan kivitelezni.(Látvány,CGI)

JKJ - 2021. 11. 20. 07:04

Egyetértek a kritikával. Számomra úgy fogalmazódott meg, hogy ez a sorozat gyerekeknek készült. Emlékszem amikor az anime verziót is megnéztem, ugyanez jutott eszembe. Nyilván nekem is bejött volna a “cool” faktor ha fiatalabban nézem, de így csak “style over substance” az egész. Valaki említette itt a Firefly-t is. Ott pont ugyanez a helyzet. A belefektetett energiát és a próbálkozást mindenképpen értékelni kell a készítőktől, mert látszik, hogy nekik kedvenc az eredeti. Ennyit sikerült kihozni belőle.

winnie - 2021. 11. 20. 07:59

Én arra lennék kíváncsi, hogy azok akik nem látták az eredetit, sőt, nem is anime fanok ők mit mondanak. Mert ilyen véleményt eddig nem találtam, pedig gyanítom sokkal többen lesznek azok akik előismeret nélkül nézik meg.

hétvégén csekkolom:)

miccur - 2021. 11. 20. 08:30

Az eredetit rengetegszer láttam, és nagyon imádom. Változóan 3-5 évente újra és újra ledarálom. Minden alkalommal szabályosan megvisel, hogy nincs tovább és hogy esély sincs a folytatásra. A mozifilm sajnos a sorozat nyomába sem lépett, egyszerűen az egész a 25 perces blokkokban működött, legalább is nekem. A zene, de különösen a föcím az első pillanatban megfogott és azóta sem eresztett. Imádom a bebop-ot, de gyűlölöm amikor valaki megpróbál valamilyen új zeneszámot írni az 50-es 60-as évek stílusában. Yoko Kanno-nak ez is hibátlanul összejött. Egy géniusz.
Nagyon vártam az élőszereplőst, de ilyen előzmények után tudtam, hogy csak csalódás lehet. Két részt néztem meg tegnap. Annyira nem is rossz. Mint egy jó Sonny Rollins standard, elbaszni sem lehet..

Hegedda - 2021. 11. 20. 10:28

Nem láttam az eredeti animét, de ez a sorozat nagyon tetszett, nyilván nem ez a mély érzelmek sorozata, de viszont rohadt jól szórakoztam rajta. A zenéje olyan alaphangulatot ad, ami nem túl gyakori (a jazz szeretete azért biztos hozzáad sokat), a lepukkant hajó és belső terek is segítenek ebben. Egy igazi retró techno noir tripnek mondanám.

CrashBoostZoom - 2021. 11. 20. 11:30

“Az anime szórakoztató paródiája”

Kösz. Ezzel véglegesen meggyőződtem arról, hogy messzire elkerüljem ezt.

King Leonidas - 2021. 11. 20. 13:56

Láthatóan ez a sorozat azon tömegeknek készült, akik nem ismerték az eredeti animét (közéjük tartozom én is. Zárójel zárójele: az egész műfajtól a hideg kiráz).
Öt rész után az eső szó, ami eszembe jut az az eklektikus. Az egész sorozat hangulata a lepukkant 70-es éveket idézi-amikor a csoki ember visszaemlékezik a zsaru időkre inkább az 50-eseket-, viszont űrhajókkal röpködnek a bolygók között ( ezen is elgondolkodtam, hogy ez mennyire is felesleges szál, hiszen minden helyszín földinek tűnik, mitöbb valami japán, esetleg amerikai városra hajaz), ugyanakkor például a fegyverek többsége a mai korunkat idézi. És ezen kívül még nem kevés steampunk is befigyel (a jelmezek, vagy épp a csőposta a csehóban).
A casting-gal igazából nincs bajom, nekem is leginkább a fehér hajú ,,főgonosz” log ki egy kissé lefelé a mezőnyből.
Ezzel együtt is számomra egy szórakoztató valami ez a sorozat, még azt se bánnám, ha lenne folytatása.

B - 2021. 11. 20. 14:09

nekem nagyon tetszett. mind a három a három karakter változott, de előnyére. Spike unott, búvalbaszott karakterr vicces lett, Jetnek lett a munkán kívül is élete, Faye nem csak önző és panaszkodik, hanem szereti a többieket.
kőszív mondjuk borzalmas irritáló ripacs, de a többi mellett el lehet viselni
Ed csak pár másodpercet szerepelt és rémes volt, de szerintem az eredeti is elég cringe

human - 2021. 11. 20. 14:43

“Nem láttam az eredeti animét, de ez a sorozat nagyon tetszett, nyilván nem ez a mély érzelmek sorozata”

az a durva, hogy ez miért nyilván? az anime simán a mély érzelmek sorozata, lehetett volna ez is.

David33 - 2021. 11. 20. 14:46

Na, az imént fejeztem be az évadot. Nem írok spoileresen szóval nyugalom. Annyit elmondanék azért, hogy a 8/10-et simán tartotta végig az évad. Most mondhatnám, hogy akik azt mondják, ez nem jó, azok hazudnak, de akkor én lennék a paraszt, hogy másokat megsértek. Nyilván vannak gondok a sorozattal, pl néha tényleg elég érdekes a szöveg és pár dolgot továbbhúztak a kelleténél de ezenkívül nem igazán tudok belekötni másba. A zene TÖKÉLETES, nem meglepő, hisz az eredeti zeneszerző csinálta. A látvány szintén tökéletes. Nem tudom, hogy egyesek milyen szemmel nézik, lehet az enyémmel volt gond, de én semmi problémát nem láttam a látványban, legyen szó VFX-ről vagy valódi felépített díszletről. Nagyon jól hozta a lepusztult stílust ahol kellett, és a látványos gazdag stílust is, és meg volt a noiros beütés is. Persze nem annyira erősen, mint az animében. Ja egyébként megjegyezném, hogy az animét 10 éve láttam utoljára és direkt nem néztem meg a sorozat előtt ismét, mert nulláról akartam indulni. Tehát mondhatjuk, hogy az anime ismerete nélkül láttam. Bár ez csak féligazság.

A Cowboy Bebop 1. évadját legjobbana The Witcher 1. évadjához tudnám hasonlítani. Azért, mert ahogy a Witcher, úgy a Cowboy Bebop is inkább egy felvezető évad volt. Ez egyértelműen látszott. Bemutatták a világot, a fontos szereplőket, és remélhetőleg eztán jön csak majd a folytatás. A finálé utolsó jelenetéért pedig hatalmas pacsi a készítőknek. Tökéeltes, ahogy van!

Hegedda - 2021. 11. 20. 15:20

Arra utaltam csak, hogy inkább a fun faktor volt a fő motívum, mivel nem nézek animéket, így nincs rálátásom milyen animék vannak…

Wittgen - 2021. 11. 20. 15:28

ÉN többször megnéztem már az eredeti sorozatot, ennek a 7. részével most végeztem. Persze, kicsit más, de nekem nagyon adja az élőszereplős változat is. Szórakoztat, szeretem.

bvr - 2021. 11. 20. 16:19

végignéztem, nagyjából egyeneletesen hozta ugyanazat (abban is ami tetszett és abban is ami meg nem. Illetve annyi azért változott hogy az epizodikusság egyre inkább háttérbe került)

A kimagasló kedvencem a 6. rész volt, egy (nevezzük mondjuk) virtuális hallucinációval a középpontban, a dr House-ban is az ilyenek a kedvenc epizódjaim között voltak és vannak! (viszont egyben kettős érzés is a rész mert mind az űrhajó gépháza, mind a földi mainframe hát az valami annyira fantáziátlan ócskaság tök gagyi módon megvalósítva hogy ezt nem menti az hogy paródia meg hasonló… Amúgy a technikai/szakmai megvalósítás is sajnos a végéig egyenletesen a siralom kategória… de komolyan, kb egy közeliben mutatott tálcát meg két poharat nem sikerült tisztességesen bevilágítani. Ez teljesen érthetetlen, azt hittem ennél azért többet számított a Netflixnek ez a sorozat. Plusz ha egy széria ennyire a hangulatról szól, ott ez különösen nehezen megbocsájtható. Baromi bosszantó hogy ez így alakult mert ebben annyi potenciál lett volna… Na de hát ez van.
A finálé meg aztán a potenciális második évadra a felállás megteremtése az olyan volt amilyen, nem volt vele különösebb bajom.

bvr - 2021. 11. 20. 16:27

King Leonidas: “viszont űrhajókkal röpködnek a bolygók között ( ezen is elgondolkodtam, hogy ez mennyire is felesleges szál, hiszen minden helyszín földinek tűnik”

azt egyébként sajnálom hogy (bár gondolom ennek is olcsósítási okai lehettek) mennyire nem volt hangsúlyos hogy űrhajóval mennek szabadon keresztbe-kasul a bolygók és holdak között, az szerintem egy nagyon hangsúlyos része volt az eredeti anime hangulatának.

(plusz itt eleve csak 10 rész, és az átívelő szál(ak) miatt nagyon sok játszódott ezen belül is ugyanott. Szóval ez sajnos nics)

Scoo - 2021. 11. 20. 21:10

Most fejeztem be. Sajnos a végső értékelésem már rosszabb, mint négy rész után. Az utolsó három rész szerintem borzasztó lett és ez így nagyon lehúzza az egészet. Gondolom ezért is sok a negatív vélemény. Pedig a hetedik részig élveztem, de utána mintha nem is ugyanaz a sorozat lenne. Oké az animeban is így van, de ott jobb a sztori és a dráma is. Ezt a részét nagy rosszul dolgozták fel, elegé félrement.

Mindenesetre remélem lesz folytatás.

walaki - 2021. 11. 21. 01:58

Egy rész alapján tökéletesen egyetértek a kritikával és a hozzászólók többségével.

Akik nem ismerik az eredetit, azoknak akár még be is jöhet, mert végül is korrektül összerakták. Akik viszont ismerik az animét, azoknak a hatalmas csalódás borítékolható.

Látvány: pazar. Nagyon jól megcsinálták a díszleteket, az űrhajókat, a fedélzetet, profi munka. Az operatőr is, néha egy-az-egyben sikerült visszaadni egy-egy snittet. A CGI is hozza az elvárt szintet, persze, lehetne jobb, de igazából nincs mit belekötni.

Zene: szar. Igaz, hogy 90%-ban ugyanazok a dalok, de mégis, nagyon oda nem illő módon lettek alávágva. Az első részben felvonultatják kb. mind a három OST-ét, egy-két másodperc minden számból, de minek? Az animében nagyon hangsúlyos volt a zene, hogy akkor szólalt meg pont az, ami akkor oda kellett. Itt ez nincs, azt raktak be, ami épp az eszükbe jutott. A legnagyobb csalódás a “See you space cowboy…” volt, mivel az openinget átvették, nagyon vártam az eredeti endinget is, de csúnyán pofára estem.

Karakterek: hát igen, az élőszereplős filmek átka. Azt meg kell hagyni, hogy nagyon igyekeztek, Spike szerintem egész jól sikerült (figyelembe véve, eleve mennyi színész volt alkalmas a szerepre). Jet már nem annyira, sokkal nagyobb melák kellett volna, legalább akkora, mint mondjuk a Rock. Faye totál melléfogás, nem is áll jól neki, nem is hasonlít, és nem is tudja eljátszani a szerepet. Kicsit olyan érzésem volt, hogy direkt a színésznő miatt írták át Faye jellemét. Ez óriási hiba volt, kérem vissza az igazi Valentinet!

Hangulat: nulla. Semmi noir, hiába próbálták meg néha képkockáról-képkockára leutánozni, mégis semmi sincs az eredeti anime hangulatából. És bár nem hittem volna, de ezt még sikerült tovább rombolni a zenével.

Majd meglátjuk, hogy a többi rész hogyan alakul, de olvasva az itteni hozzászólásokat, nem vagyok túl bizakodó.

human - 2021. 11. 21. 02:56

“és nem tudtad közben, hogy javier grillo-marxuach, a middleman készítője volt az egyik kiemelt író, vagy mondtam neked korábban?:)”

nem tudtam, de WTF akkor, mert nem írásból ugrott be hanem valahogy vizuálisan

juhaszvik - 2021. 11. 21. 22:20

walaki: az 1×06 végén ott van az eredeti ending, sőt pont előtte elhangzik egy rövid részlet a “goodnight julia” című számból, ami a legjobb dolog, amit valaha szaxofonon hallottam (nem vagyok vájtfülű, szóval ez csak amolyan magánvélemény)

walaki - 2021. 11. 22. 01:11

@juhaszvik: még nem tartok ott, elég lassan csúszik…
Eddig a 3. rész végén is felcsendült, amit annyira vártam (ez szerintem amolyan pavlovi reflex lehet nálam, hogy a “See you space cowboy…” feliratra várom a Real Folk Bluest :-) ). Azt nem tudom hirtelen, a “Goodnight Julia” melyik, de bitang jó szaxofonszólók vannak benne, az már egyszer biztos! (Belém kiskoromban vertek némi zenei műveltséget és játszom is hangszeren, de továbbra is csak magánvélemény)

juhaszvik - 2021. 11. 22. 07:36

walaki: akkor kezdd el nézni a 4. részt, nekem eddig az a kedvencem (hatodiknál tartok). Kell a csaj (Faye) a dinamikához :)

irgum76 - 2021. 11. 22. 09:56

én anno jó pár évvel ezelőtt TV-ben elcsíptem pár részt
egyébként általánosságban utálom az animét de ez tetszett

ez alapján nem értem azokat, hogy paródia meg nem noir
meg hogy szar a zene az animében is pont ilyen volt
bár ha ezt kéne csak hallgatnom kiszaladnék a világból de itt működik
egyes jelenetek is egy az egyben is át vannak mentve

szóval animét kevésbé ismerőként nekem tetszik

egy dolgot viszont nem értek hat rész alapján:

SPOILER

ezek mi a francból élnek? :)
6 rész alatt nem volt egy sikeres elfogásuk sem
jó a pilotban volt de ott meg rájuk verték a fél kaszinót

juhaszvik - 2021. 11. 22. 10:17

irgum76: én jól elvagyok ezzel a sorozattal. Ugyan nem hozza azt a színvonalat, mint amit sokan elvártak (köztük én is), de ha csak a jó dolgokra koncentrálok, akkor szerintem egészen élvezhető.
Spoiler: szerintem poén, hogy on-screen szinte sosem jön össze a meló. Másrészről viszont az 1×05-ben Spike és a csaj vita közben összemérik az eddigi fogásaikat, ott azért elhangzik pár begyűjtött név. De hát nem véletlenül nyomorognak :)

bvr - 2021. 11. 22. 11:52

“ezek mi a francból élnek? :)
6 rész alatt nem volt egy sikeres elfogásuk sem”

ezen röhögtem én is hogy totál lúzernek voltak beállítva :))

“a zene az animében is pont ilyen volt”

nem ez a kérdés hanem a hogyan – mikor – mennyit. Az animéban teljesen a helyén volt, itt meg iszonyat idegesített (de ez persze szubjektív, mert itt a többségi vélemény nem ez. Aztán máshol meg van amikor kritika is kiemeli. Ez már csak ilyen)

Scal - 2021. 11. 22. 19:36

Hát elolvastam pár kritikát, amik így nagy hirtelenjében kikerültek, és messze ez a legjobb, legobjektívabb, nem részrehajó, stb.

Én elég gyorsan ledaráltam, pedig nem csak a legjobb animének de a legjobb rajzfilmsorozatnak is az eredetit tartom. Meg általában utálok mindent ami ilyen 20 évvel későbbi folytatás, reboot, akármi, szóval amikor megtudtam, hogy jön szó szerint vágtam a centit.

És bár rengeteg problémám van vele, alapvetően nem tudok haragudni rá. Mert amit eltaláltak, azt kegyetlenül eltalálták, amit meg elbasztak, (Kőszív :D) azt kegyetlenül elbaszták.

Szinte minden részben van egy zseniális pár perc meg egy csomó középszer. Igazából én az egyben egyes verzióval is simán kiegyeztem volna, de az a koncepció is jó volt hogy vettek egy sablon ügyet, és mellé betettek mindig valamit ami a főszereplők életével foglalkozott (amúgy is ezeket szerettem az animében is)

John Cho nekem teljesen okés volt, az se érdekelt hogy idősebb, mondjuk 35-40 lett volna a tökéletes, de egyrészt nem látszik rajta a kor (ázsiai) másrészt én is hülyeségnek tartottam, hogy ilyen fiatalon ilyen múltbéli dolgokkal küzdenek a szereplők. Más kérdés hogy nem véletlenül voltak 27 évesek…

Jettel se volt sok problémám, aki a biztosítékot kiverte az Veszett volt, hát ennyire elbaszni ezt a karaktert. nem is értem hogy lehet. Szar a színész, szar a játéka, nevetséges az egész. Egyetlen jó beszólása volt de az meg kb. Dr. Genya szintű volt :D

A Fallen Angels részt nem is értem hogy lehetett ennyire elbaszkodni. Annak kellett volna lennie az ékkőnek, erre – spoiler :D – nem olyan. Nagyon nem. John Whot is bevehették volna consulting assintantnak.

A zenékkel nekem is az volt a bajom, hogy a Silent Hill után itt is igyekeznek, és a régi zenéket behozzák, DE annyira szarul illesztik be, hogy ilyen kötelező jellegű lesz. Szerencsére a sorozat utolsó öt részében ezek sokkal jobban működtek. A Yoko által szerzett új zenék viszont nem tetszettek, lehet majd OST-ként meghallgatom egyben, de hát látszik hogy eltelt 20 év.

A túlzásba vitt Dutch Angelt se tudtam hova tenni, értem hogy vizuálisan akarja mutatni hogy ezek mind kívülállók, de tényleg olyan az egész tőle mint a 60-as évekbeli Batman sorozatnak :D A Bombás szaladgálást is betehették volna ennyi erővel.

Faye karaktere nekem nem a ruha miatt volt problémás, mert az anime ruháját már akkor röhejesnek tartottam amikor az anime ment. Inkább az a bajom vele, hogy ő egy olyan geciládát játszott mint pl. a Maverickben Annabelle, aki folyton átrázza a társait, alakoskodik, és csak a saját hasznát nézni. De mintha manapság már nem lenne jó üzenet, hogy egy nő akár ilyen is lehet :D

És hát Juliát is sikerült teljesen elbaszni, egy átlag csaj a Tinderről, abszolút nem fém fatál, és annyira gagyin játszik, amire pedig kifuttatták nagyon szomorú, mert telibeverték vele az egész szerelmi háromszöget.

Az nem érdekelt hogy Jetből, Annieből fekete lett, de amit Gren karakterével csináltak, hát az nagyon gáz, feltételezem hogy akarnak majd vele valamit a jövőben, de ez így ebben a formában nagyon gyerekes.

Kicsit úgy érzem ha lesz második évad és már saját kútfőből kell majd dolgozni akkor javulni fog, mert így mintha túlságosan kötötte volna a kezüket a régi anime, amihez szerintem maximális tisztelettel nyúltak. Pl vö. Max Payne film. És emiatt mégse tudok haragudni rá.

UI: jah és ED… nem is értem azokat akik nem tudják hova tenni, hogy ebben a formában borzalmas, öööö nem pont ugyanilyen kibaszott idegesítő volt az animében is? :D Tökéletes.

walaki - 2021. 11. 22. 23:02

@bvr: “ezen röhögtem én is hogy totál lúzernek voltak beállítva”

Ez már a sorozatban is így volt, mindjárt a legelső rész egy emlékezetes beszélgetése (kb-ra):
– Spike, kész a szechuáni marha tésztával.
– Te Jet, miért hívod annak? Ebben nincs is hús!
:-)

@irgum76: “a zene az animében is pont ilyen volt”

Egyáltalán nem, én is osztom bvr véleményét, nem a zenével magával van gond, hanem az időzítéssel.

Itt pont az hiányzik, amit a film (Knocking on Heaven’s door) narrálása konkrétan megfogalmaz és ki is mond, hogy mennyire fontos a ritmus, a dallam és az élet viszonya. Ebben a látvány-hangulat-zene összehangolásban az anime iszonyat penge volt.

Randal - 2021. 11. 22. 23:13

Láttam az animét nagyon nagy kedvenc és nagyon kíváncsi voltam, hogy élőszereplősen hogyan oldják meg…és hát azt kell mondjam így 5 rész után, hogy iszonyatosan bejön.
Jól elkapták a sorozat hangulatát és karaktereit, ráadásul nekem a színészválasztás is tetszik.
A kezdő részt jól összerakták, sikerült átadnia a záró hangulatot, Jet Black nyomozása szintén ült, az 5. rész, Faye része meg valami fantasztik, amit leművelnek az anyjával és végén a zárás, megvolt ott is a hangulat.

Nekem eddig iszonyat pozitív a sorozat, látom és értem mit hol változtattak és nekem az is bejön ahogy Vicioust ábrázolják és Juliat kicsit előtérbe hozzák, hátteret, történést adva nekik és nem csak szimpla “arctalan” kiegészítők.

A világ ábrázolása is tetszik, el tudnám még nézni, főleg ahogy keverik a “valóságos” helyszíneket és odatesznek egy űrhajót a vízre.

Kíváncsi vagyok, hogy a további részek tartani tudják-e a színvonalat vagy még emelnek rajta.

Hozzáteszem anno jó pár animét láttam, a “kötelezőektől” kezdve a szabadon választottig és mindegyikben volt azért egy hullámzás a színvonal és a téma terén, ugyanez volt a helyzet a Beboppal is, nem volt az folyamatosan noir vagy melankolikus, esetleg komoly, hanem sokszor átment a tipikus animébe (kb. mint a Songoku vagy a többi) illetve voltak nagyon elborult, komolytalan részek is.

Nem igazán értem meg a fanyalgókat, de ez van.

Mate4182 - 2021. 11. 22. 23:41

CrashBoostZoom –
“Az anime szórakoztató paródiája”

Kösz. Ezzel véglegesen meggyőződtem arról, hogy messzire elkerüljem ezt.

Ez aztan ne tartson vissza mert netto baromsag.

Szerintem baromi jo lett. NEm mondom hogy tokeletes anime adaptacio de nem is hiszem hogy az letezik.
Ettol fuggetlenul viszont szerintem a diszletek baromi jok, a jelmezek jok, a casting is rendben van. Az animekre jellemzo ripacs, tuldramazast szerintem jol hozza Koszivu es itt hozzatennem, nem is tudom elkepzelni hogy lehetne pontosan elszineszkedni azt a nevetseges tuljatszast ami az animekre jellemzo…
A vibe remek
A cgi is teljesen rendben van
Bar minden eloszereplos feldolgozas ilyen jo lenne !

Scal - 2021. 11. 23. 03:22

“és hát azt kell mondjam így 5 rész után, hogy iszonyatosan bejön.”

nyugtával dicsérd a napot

David33 - 2021. 11. 23. 10:17

“NEm mondom hogy tokeletes anime adaptacio de nem is hiszem hogy az letezik.”

Nálam a tökéletes adaptáció az Alita volt. Azt a mércét majdnem megütötte ez is.

Flora - 2021. 11. 23. 10:31

“Fölöslegesen röpködnek a bolygók között, mert minden helyszín földinek néz ki” – nekem ez már az eredeti animében is lejött, hogy a mondanivaló része, hogy ennyire szenny az emberiség, hogy tönkrebxxssza a Földet, űr-kolonizál, és ugyanolyan szemétdombot csinál a többi bolygóból is, mint amilyet a Földön csinált (New Tijuana, seriously?!). Ez része a noir szemléletnek.

Mate4182 - 2021. 11. 23. 16:20

David33 – teljesen jogos az Alita szerintem is kb hibatlan

CrashBoostZoom - 2021. 11. 23. 20:39

@Mate4182

Köszönöm a válaszodat de ezt már a trailer-ekből is sejtettem illetve azóta már több helyről is megerősítették ezt.

De ha már “nettó baromság” akkor ez “nevetseges tuljatszast ami az animekre jellemzo” bizony az.

A jövőben ha bármelyik másik kibeszélőben akarsz a kommentjeimre válaszolni akkor kérlek ne tedd. Nem vagyok kíváncsi az ilyen elmésnek vélt megjegyzéseidre. Előre is köszönöm!

Mate4182 - 2021. 11. 23. 21:36

CrashBoostZoom – wow… ezt most pure filmbuzi elmeny volt elolvasni :D

Nem is tudom mit mondhatnek… hianyozni fog a lehetoseg hogy ilyen kedves es epitojellegu tarsalgasokban vegyek reszt.
Bizonyara atleptem egy hatart amikor arra celoztam hogy szerintem nyugodtan adj egy eselyt a sorozatnak. Elnezest, ne adj neki csak utald.

Nem vagyok kíváncsi az ilyen elmésnek vélt megjegyzéseidre. – nem akartam beletaposni a lelkivilagodba, gondolom te is anime karakter lehetsz ezert erintett ilyen melyen

walaki - 2021. 11. 24. 00:36

Végére értem. Továbbra is az a véleményem, hogy korrektül összerakott darab, de akik ismerik az eredetit és tudják ahhoz mérni, azoknak csalódás, különösen a vége.

Amit a korábban említetteken túl megjegyeznék, hogy nagyon elszúrták a karaktereket. Teljesen átírták őket.

Szemléltetésnek, az animében van egy jelenet, amikor Spike hót unott pofával cigizve bámulja Fayet és Edet, amint Einnel játszanak, majd azt mondja (kb-ra):
– Te, figyelj Jet… Három dolgot utálok: a buta libákat, a kisállatokat és a gyerekeket. Elárulnád, mi a fenének kellett mindegyikből beszereni egyet?!?

Na, az élőszereplős Spike sose mondana ilyet, mert alaposan kiherélték a személyiségét, ahogy a többiekét is.

Ugyancsak ez a baj a sorozat végével. Az anime vége akkorát üt, mint az ólajtó, ezé meg csak egy amolyan eh. Persze, persze, kellett a második évad miatt, de akkor is ez így bizony tré.

Összegzés: fogtak egy hatalmas kultanimét, és sikerült egy tucattermék sorozatot csinálni belőle (annak viszont kifejezetten jó).

humorpalanta - 2021. 11. 25. 16:53

Oké, azt hiszem itt a legtöbben az én véleményemre kíváncsiak.

nem szeretem az animékat igazából, 1-1-et néha megnéztem, de nem vagyok fan. Ezt is csak címről ismertem, hogy van egy ilyen anime.

Viszont a sorozat nekem nagyon tetszett. Nagyon várom a folytatást.

John Cho-t nagyon szívelem, szerintem kiválóan teljesített itt is. A Vicious-t játszó színész játéka nekem nagyon bejött. A Boys-ban is nagyon jó volt.

Ha pedig a Netflix meg akarna csinálni még egy animét, lehetőleg a Keijo legyen, köszi!

winnie - 2021. 11. 25. 17:47

egyelőre a one pieces és a yu yu hakusho jön élőszereplősben.

Mate4182 - 2021. 11. 26. 12:18

Na, befejeztem az evadot.
Szerintem fantasztikus lett.
Aki szerette az animet annak azert ajanlom mert az Alita óta ez a legjobb anime adaptacio.
Aki nem ismeri az animet annak azert ajanlom mert egy teljesen jo, elvezheto, erdekes vilagban jatszodo feelgood scifi.

Sok helyen lattam hogy Edet mint negativum kezelik, szerintem teljesen rendben volt.
Pont annyira irritalo mint az eredetiben.

Nagyon oszinten remelem hogy lesz folytatas

kris.sk - 2021. 11. 26. 13:04

Nem láttam az eredetit, 5 rész után egy nagyon jó hangulatú sorozatnak érzem. Ha végeztem vele megnézem az animet is 😀

ttwnwbd - 2021. 11. 29. 17:00

Nem láttam az animét (a fentiek alapján szerencsére), és ez rettenetesen tetszett. Az év egyik legjobb sorozata (jobban végig kellene gondolni, de lehet, hogy “a”).

strami - 2021. 12. 03. 06:31

Leszögezem az animét nem ismerem, nem is nqgyon nézek. Szóval elvarásom nem volt. De nekem ez…. hát nagyon bejött. Spike-ot imádom, és nekem Faye karaktere is tetszett. Kőszív színészi játéka néol tényleg érdekes volt, de azt kell mondanom, hogy még ennek is megvolt a bája.
Úgy láttam a komme tekből, hogy az utolsó pár rész nem aratott osztatlan sikert, dr nekem a 9. hangulata, ahol az előzmenyeket nézhetjük meg, hát nekem hangulatilag meg mindenhogy nagyon-nagyon bejött.
Arról viszont itt nagyon kevés szó esik, hogx a vége MENNYIRE SZÖRNYŰ lett. Amúgy mindenki motivációja és végső döntése oké és védhető. Rendben van, hogy Julia is a sok elnyomás után hatalomra tör, még azt is el tudom fogadni, h Spike ellen is fellep, DE de hogy egy 2 perces összeborulás se volt és hogy kilövi az ablakon, es meg akarja ölni, én ezt NEM BÍROM MEGEMÉSZTENI!!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz