login |

Succession – 3×06: What It Takes

2021. 11. 23. 21:30 - Írta: Shannen

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Climate said I was going down. Climate said I should just step aside. I guess I’m a climate denier.

Miután előző héten Loganéknek sikerült elérni, hogy az Egyesült Államok elnöke ne induljon az újraválasztásért, most rajtuk volt a sor, hogy királycsinálóként eldöntsék ki legyen a Mazsola utódja. Bár kicsit lassabban indult be a mostani epizód, ám ahogy elkezdődött az ötletelés a szállodai lakosztályban, miközben párhuzamosan Tom is megjárta magányosan a szenvedéssel teli útját, megint elkapott a flow élmény, ami egészen az epizód végéig nem eresztett.

Ráadásul miután a második évadban egy egész epizód Magyarországon játszódott, most kaptunk egy újabb magyar jelenlétet/említést is (bővebben lásd a tovább mögött).

Mint tudjuk, az Utódlásnak nem csak az állandó színészgárdája kiemelkedő, de a vendég- és visszatérő szereplők tekintetében sem tudnak hibázni. Ezzel kapcsolatban sokszor felmerül bennem, hogy vajon milyen lehet egy jól működő csapatba egy-egy epizód erejéig beugrani és felvenni a ritmust? Nyilván ezt a kérdést fel lehet tenni minden sorozat esetében, mégis, vannak azok a szériák, amelyek annyira specifikus stílussal rendelkeznek, hogy kívülről mindenképp úgy tűnik, hogy extra odafigyelést és ráhangolódást igényelnek a vendégszereplők részéről. (Többek közt a The West Wing walk-and-talk jelenetei legendásan ilyenek voltak.)

A Succession a maga improvizatívnak ható (ám cseppet sem az!) stílusával pont ilyennek érződik. Épp ezért le a kalappal például Justin Kirk előtt, aki a sármos, fasiszta elnökjelölt-aspiránsként olyan könnyen belesimult a csapatba, mintha csak a sorozat kezdete óta Jesse Armstrongékkal dolgozott volna együtt.

Ennyit a felvezetésről, a tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Nehéz eldönteni, hogy melyiket volt lenyűgözőbb nézni: a szállodai brainstormingot vagy Tom végtelenül szomorú párbeszédeit Greggel, Shivvel majd Kennel.

Nyilván az már önmagában gyomros volt, hogy láttuk, ahogy egy dollármilliárdos egy személyben, zárt ajtók mögött a családi körben milyen természetességgel mérlegeli, hogy ki legyen az ország következő vezetője, miközben maximálisan tisztában van vele, hogy a döntésének valóban súlya lesz. Az alelnök dróton rángatása és szemérmetlen szívatása csak hab volt a tortán.

Ugyan egyik választási lehetőség rosszabbnak tűnik, mint a másik, itt megint csak jóval többről volt szó. A Shiv és Roman közötti adok-kapok (Sarah Snook és Kieran Culkin kettőse megintcsak pazar volt) a maga gyerekes civódásaival újfent odavezetett, hogy Logan továbbra sem tartja szegény Pinky-t sokra. Pedig megint ő volt az egyetlen, aki igyekezett a nagy képet látni.

Az nem meglepő, hogy Logannek mit sem számít az általa támogatott jelölt fasiszta mivolta, hiszen ő maga a politikán felül állónak gondolja magát. Neki csak az a fontos, hogy olyan ember kerüljön hatalomra, aki hajlandó fejet hajtani neki (lásd a kólás dobozt) és akire tud hatni annak érekében, hogy sem a közeli jövőben az Igazságügyi Minisztérium nyomozása kapcsán, se később ne kerüljön szorult helyzetbe.

Mencken is an integralist, nativist fuckhead. He’s toxic. He’s “Medicare for all, abortions for none.” And his idea of diplomacy is shooting roe deer with Viktor Orban and then starting a trade war with China.

Ezzel szemben érdekes volt látni, hogy Shivnél mintha bekapcsolt volna valami erkölcsi riasztó jelezve, hogy itt a vörös vonal, amit nem lehet átlépni, de valójában inkább tényleg úgy hiszi, hogy Mencken-nek nincs esélye a végső győzelemre. Most, hogy az apja már megint semmibe vette, kérdés, hogy végre betelik-e már Shivnél a pohár vagy még egy darabig húzza a Team Logan tagjaként.

Külön megmosolyogtató pillanatokat hozott a Connor jelöltsége kapcsán hallott sok hümmögés, de azért jó volt látni, hogy végül Greg is megmondta az őszintét mielőtt kizavarták a szobából. Az a Greg, aki egyébként gondolkodás nélkül dobta át a felelősséget magáról Tomra, egyetlen barátjára.

És így el is érkeztünk szegény Tomhoz. Szerintem ez a jelző most már állandósult is a neve előtt. Jelenleg talán ő az egyetlen karakter, akit nem csak szánni, de kicsit sajnálni is lehet. Ő még mindig szereti a feleségét, és vágyik annak családjának elismerésére és tiszteletére, no meg persze, bár annyira nem ismerjük a hátterét, nem is igazán van máshova fordulnia. Az, ahogy rápörgött erre a börtön témára valóban nagyon nyomasztó, ahogy az is, hogy hiába fél, mostanra megszűnt önálló, cselekvőképes embernek lenni. Csak áll egy helyben és várja a sorsát.

Having been around a bit, my hunch is that you’re going to get fucked. Because I’ve seen you get fucked a lot, and I’ve never seen Logan get fucked once.

Ezen még Kendall sem tudott változtatni. Hiába próbálta a mézesmadzagot elhúzni Tom előtt, mikor ő is megmondta neki szemtől szembe a valóságot, már csak a kétségbeesett zsaroló-fotó elkészítése maradt. Kendall továbbra is kapja a pofonokat, de valami csoda folytán még mindig nem sikerült a földre küldeni. Pedig, ha így folytatja, akkor bizony ez fog rá várni, ha csak nem sikerül a testvéreit maga mellé édesgetnie.

Már csak három rész van az évadból, az erőviszonyok még mindig változnak, az FBI még mindig nyomoz, a cég és persze Logan sorsa továbbra is limbóban van. Izgalmas lesz látni, hogy ki meddig jut mielőtt a fináléban összegyűlik a család a toszkán esküvőre.

4 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2021. 11. 26. 19:24

Aki látott akárcsak egy részt bmilyen politikai krimiből, ami az USA-ban játszódik az nem hiheti egy pillanatra sem hogy bmi komoly volt abban, amit itt ebben a részben láttunk.
Eddig tetszett a sorozatnak az extrémsége, de ez a rész enyhén szólva is túlzás.
A szövegek jók, a színészek jók, de hogy egy vénember, aki pár hónapja még az irodába vizelt, meg egy gigaadóssággal terhelt (lásd 1.évad) céget vezet, ami ellen nyomoz az FBI a szexuális visszaélések stb. ügyében, szóval h neki komolyan beleszólása lenne abba hogy ki legyen az elnökjelölt az egy vicc. Ok, hogy az övék a világ 5. legnagyobb TV-s cége, de ez azért fájóan kevés.

Shannen - 2021. 11. 29. 11:00

Miért kevés? Ha az ország legnagyobb médiavállalata elkezdi nyomni az egyik jelöltet, és a csapból is ő fog folyni, és az ő üzenete fog kitűnni emiatt a tömegből, akkor nyilván jó eséllyel indul el a versenyben. Így nagyon nem mindegy, hogy melyik jelölttel szimpatizálnak Loganék. És hiába egy vénember, ha a befolyása még mindig nagy. Azért, ha megnézzük a mai viszonyokat, nem egy hasonló szereplőt látunk.

Nem azt mondom, hogy nem volt eltúlozva ez a rész sem (nyilván el volt), de szerintem igenis van valóságalapja, és ezért pont belefért a sorozat világába ez az epizód is.

ballac86 - 2021. 12. 17. 10:53

Vagy van beleszólása, vagy nincs. Szerintem ez igazából nem releváns sztori-szempontból, de egyébként Shannennel értek egyet. Elég, ha “csak” annyi befolyása van hogy tudja az elnök és az alelnök számát, és utóbbi hajlandó is az éjszaka közepén ugrani neki.
Ezt ő a saját kis diszfunkcionális lábáztatójában simán el tudja adni “mindenhatóságnak” és mivel a köre nem politikai babérokra, hanem a vállalat vezetésére tör, elég is.
Az már egy plusz csavar lenne, hogy valamelyik végül elnyerné a királyi trónt, amiről kiderülne hogy egy sámli a sarokban. Fú, de röhögnék.

Huess - 2022. 01. 25. 11:22

Az a jó az ilyen sorozatban h globalista. Igy pont el tudom képzelni hogy izzadták ki nagy kinok között a hazai
királycsinálók MZP-t.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz