login |

Pilot: Hawkeye

2021. 11. 24. 21:10 - Írta: human

90 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nem gondoltam volna, hogy az eddigiek közül pont ezen az MCU-sorozaton fogok a legjobban szórakozni. Ma 2 résszel érkezett a Disney+-ra a Sólyomszem, és az első 20 perc kivételével komolytalan, remek limonádéként indult.

Mondjuk a pozitív élményhez az is kell, hogy a főszereplő valójában Kate Bishop, aki 2012-ben elvesztette a tudjátok mikor az apját, és akkor látta a Battle of New Yorkban, hogy milyen menő az íjász Hawkeye, hogy lehet ilyen képességgel is valaki Bosszúálló, szóval ő maga is elkezdett íjászatot és más régimódi fegyveres harcot tanulni.

Innen a napjainkba ugrik a történet, ahol lány a gazdag anyja és annak új szerelme kapcsán belóg egy titkos árverésre, ahol a Ronin ruhát is árulják (ebben a gúnyában gyilkolta a népeket Hawkeye a sötét korszakában). Erre az eseményre pár tréningruhás tolvaj is behajt, és a keveredésben Kate felhúzza a jelmezt, lerúg pár gonoszt, viszont így bele is keveredik a sok Ronin ruhához köthető bosszúvágyba, és elkezdenek vadászni rá.

Azért mentem ilyen részletesen a sztoriba, mert az előzetesek alapján el nem tudtam képzelni miképp hozzák össze értelmesen a képernyőre Hawkeye és Kate Bishop karakterét, erre tessék, remek, egymást ugrató apa-lánya dinamika alakul ki pillanatok alatt közöttük, mivel nyilván nem hagyja Hawkeye, hogy az ő tettei miatt ez az élettel teli lány szenvedjen.

Vicces, mert megint az jutott eszembe, ahogy a Mayor of Kingstown esetében, miszerint Jeremy Renner miatt sem vártam kiemelten a sorozatot, erre szokás szerint remek benne a morgós “Miért keveredek ebbe?”-viselkedésével végig. A fiatal íjászt alakító Hailee Steinfeld pedig pont annyira élettel teli, hogy felráz minden percet a nem tökéletes Avenger, vagyis igazságtevő figurájával. Remek csetlő-botló, kicsit naiv kezdő szuperhős Kate Bishop ebben az alakításban.

A megvalósítás pedig, lehet, hogy a karácsony miatt is, de nekem valahogy tényleg a Die Hard és a Leathal Weapon által fémjelzett irányba nyúl vissza – vagy az MCU-n belül persze az Iron Man 3-hoz. Nem mondom, hogy nagy mozis szint, plusz ugye egy vékony csaj verekszik egy csomót, de valahogy van benne lendület, pörög a cselekmény, egyelőre igazi popcorn a végeredmény. (Arról nem is beszélve, hogy legutóbb az Eternals-t nézhettük moziban az MCU-s felhozatalból…., na, annál százszor szórakoztatóbb).

Nyilván nem tudom, mit hoznak majd az elkövetkező hetek, lehet, hogy a végére átmegy a Hawkeye is túl érzelmesbe, de remélem az összeszedettebb popcornos út a cél, mint amit a The Falcon and the Winter Soldier járt be. Egyelőre 7/10 környéki a sorozat, de igazából az MCU-filmeket is tartalmazó skálán, amolyan jobb Ant-Man az, amit kaptunk.

90 hozzászólás Ne habozz!

shawnka - 2021. 11. 24. 21:42

Annyira elment mellettem, hogy ez lesz, konkrétan tegnap este jött az infó, hogy ez elindul. Annyira semmi hype-om nem volt, de leültem elé és nagyon könnyen lecsúszott. Jól áll ez a sokkal könnyedebb hangvétel neki, simán maradok erre a 6 részre.

jesustomer - 2021. 11. 24. 23:14

Sokkal lazább mint az összes eddigi 3 sorozat, és jól is áll neki.
Érdekes mert Hawkeye karakteréről lehet a legkevesebbet tudni, mégis ő a legérdekesebb a Ronin dolog miatt.
Bishop annyira nem érdekel, csak Barton. Remélem lesz valami Shield vonal is.

David33 - 2021. 11. 24. 23:33

Én vártam a sorit, kb ezt vártam a WandaVision mellett a legjobban mert Kate baromi jó karakter és a képregény(ek) ami alapján készül mai napig az egyik legjobb és szinte tökéletesen áthozták onnan a hangulatot és a karakter dinamikát. A két főszereplőt elég régóta szeretem már, mindkettőt remek színésznek tartom és nem okoztak most sem csalódást. Annak végképp örülök, hogy nem kezdtek rögtön bele egy felesleges edzés körbe Kate-el hanem rögtön ahogy ugrottönk 10+ évet megtudtuk hogy kitanult egy csomó harcmodort és az íjászatot is szóval teljesen logikus hogy ennyire jól nyomja de igazából hiába jó sportoló látszott nagyon is hogy mekkora kezdő a hősködésben. Igazából az egész sorozatot a két főszerplő közti dinamika adja el viszont nyilván a sztori ismerőjeként érdekel mit hoznak ki belőle és hát azért itt van nekünk egy Vera Farmiga is pl akinek a karakterét átírták kicsit de nem is baj mert jól fog neki állni az amire számítok.

A tréningruhás banda viszont tökéletesen át elett emelve. Annyira röhejesek hogy élmény volt nézni őket. :D Elvileg cask 6 rész lesz szóval nem valószínű hogy le fog ülni az évad.

Lucky (a kutya) nyilván ellopja majd úgyis a showt.

Shyllard - 2021. 11. 25. 08:04

Szórakoztató, de ennél nagyon az ugrott be, hogyha nem lenne MCU, száz hogy elveszne nekem ez a sori a sok műfajtársa között. A két fsz kémiája nekem is bejön, de valahogy ez a gazdag gyerek-vonal nagyon unszimpi és az ott felhozott problemak sem mozgatnak meg annyira (kivéve a mostohaapa, aki remélem nem Red Herring, már csak a színész miatt sem)

JKJ - 2021. 11. 25. 08:27

Nekem eddig pont azt adja amire számítottam. A legjobb értelemben. Szerencsétlen Bartot azért sajnálom, hogy nem tudja élni a nyugodt kis életét a családjával. Folyton felismerik és látszik, hogy ez terhes számára.

Zoli - 2021. 11. 25. 09:52

Remelem a végén Leoncio elveszi Mirellát és nem játszik az érzelmeivel. Sokkal jobb embert érdemel

CrashBoostZoom - 2021. 11. 25. 11:44

Ne aggódjatok srácok, ez a sorozat kb. arról fog szólni hogyan adja át Barton a stafétát Kate-nek, hogy meglegyen egy jobban marketingelhető és eladható fiatalos, új Avenger. Örülök, hogy a készítők is tudatában voltak ennek és belecsempészték egy párbeszédbe is.

Már csak néhány spin-off és mozifilm a következő 1-2 évben és máris megvan a Young Avengers akik elég fiatalok ahhoz, hogy még 10 évig vigyék a hátukon a franchise-t. :D

A sorozatról pedig annyit, hogy ez eddig nettó semmi volt nekem eddig bár a WandaVision-nél még így is kilométerekkel jobb.

JKJ - 2021. 11. 25. 13:05

Crash. Köszi a tartalmas hozzászólást! Erre van itt szükség! /s

Mate815 - 2021. 11. 25. 20:32

Rég láttam ekkora trasht. Kate Bishop igazi “erős” női karakter. Modern hős tehát egy felelőtlen, önző, kiállhatatlan gyökér aki mindenbe is belepofázik. Romba dönt egy tornyot és csak széttárja a karjait de duzzog mert anyuci férjhez megy. Igazán kedvelhető személyiség. Azon túl, hogy karácsonykor játszódik ennek semmi köze sem a Die Hardhoz, sem a Halálos fegyverhez. A reszkessetek betörők zenéjét mondjuk ügyesen lenyúlták. Az összes élőszereplős MCU sorozat gyenge volt eddig de ez lehet a legalja.

Dave - 2021. 11. 25. 22:34

Pont ez a jó benne, ha tenyleg gyökér. Ha tényleg belepofázik. Még csak az kéne, hogy visszasírjuk a 10-20-sok évvel ezelőtti régi időket, amikor visszadobták a női karaktereket, ha nem “kedvelhetők” (nem tudom, szerintem totál kedvelhető), mert féltek, hogy így reagálnának. Ma már ihat egy nő, visszapofázhat, duzzoghat, tudom is én, házasságot törhet, meg bármit csinálhat, nem kell jólneveltnek lennie, mint a sötétebb korokban,

Mate815 - 2021. 11. 26. 07:10

Egy elkényeztetett 4 éves szintjén lévő, őrjöngő kis gyökeret nehezen tudok hősként komolyan venni. Jó karakternek semmiképpen nem mondanám. Sajnos az akció jelenetek is mehetnek a kukába a rángatózó kamerával. Kár érte mert a filmekben bírtam Hawkeyet.

David33 - 2021. 11. 26. 07:30

Mate815: Kate pont ezért jó karakter mert ennyire komplex és azért nem ő az első ilyen karakter az MCU-n belüle. Tony pl sokkal nagyobb tapló volt. Ő meg csak egy 22 éves lány akinek hiányzik az apja és az anyja igazából sosem törődött vele igazán. Ezt már a Pilotban is elmondták hogy nincsenek túl jóban. Amit külsőleg mutat az csak a látszat és ez jól be is lett mutatva. Pl magasról tesz a pénzre, utálja az gazdagok világát, a partikat stb de nyilván van ami elől nem bújhat ki. Nyilván nem muszáj szeretni de azért nem olyan rossz, ahogy írod. 5 éves kora óta tanul mindenféle harcmodort, sportot szóval persze hogy erős DE azért nem Mary Sue ahogy manapság mondják. Gyakorlatilag nem áll le senkivel bunyózni hanem leviszi őket a földre vagy neki vágja őket valaminek de ennyi, ráadásul látszik hogy kezdő még. És azért azt sem mondhatjuk hogy a sorozat próbálja elrejteni hogy ki is ő hiszen maga az anyja mondja neki hogy a hovatartozása miatt nagy az egója és ezt ő is tudja.

Ahogy írtam Tony SOKKAL rosszabb volt nála, feltörte a SHIELD-et is rögtön az első nap pl, rámászott Natre, mindenkinek beszólt, és még lehetne sorolni. Aztán láttuk hova nőtte ki magát. Egyik MCU karakter sem ott kezdte ahol most tart. Egyébként nem azért pofázik bele a dolgokba mert gyökér vagy beképzelt hanem mert hiperaktív és tele van bizonyítási vággyal főleg ha Clintről van szó.

Juci - 2021. 11. 26. 07:41

Én elhiszem, hogy valaki azt gondolja, hogy Superman jó karakter, amikor nagyjából egy karakterisztikája van, és olyan lapos, mint egy faradab – de legalább, ezzel egyetértek, lehet szeretni. Ártalmatlan, nem kavar fel lelki világokat. De szerencsére manapság már a The Boys és a többi sorozat megtanította nekünk, hogy ahhoz, hogy valaki hős legyen, nem kell feltétlenül igazolnia az adott személynek. Lehet, hogy nem lehet valakit komolyan venni, ez a nézőn múlik, de attól még bárki lehet hős, az ilyesmihez nem kell engedély vagy igazolvány. Ezerszer inkább egy ilyen összetett és JAJJJJ! nem túl pozitív vagy nem túl szerethető karakter (ilyenre szokták mondani, hogy ha férfi lenne, akkor kevésbé érintene érzékenyen), mint egy tipikus Marveles egyenhős.

King Leonidas - 2021. 11. 26. 15:50

Én csak azt nem értem, hogy hogyan lett egy kedves, szerető édesanyából pár év alatt egy jégkirálynő, aki így el tudott távolodni érzelmileg a saját lányától…

David33 - 2021. 11. 26. 19:48

“Én csak azt nem értem, hogy hogyan lett egy kedves, szerető édesanyából pár év alatt egy jégkirálynő, aki így el tudott távolodni érzelmileg a saját lányától…”

Nem lett, hisz mindig is ilyen volt. Rögtön ezzel kezdik az 1. részt, hogy már 2012-ben is inkább az apja intézett mindent mert a lányával nem voltak túl jóban. Az anyja mondja is hogy ő is tud szórakozni de aztán nem láttunk belőle semmit mert letámadták New Yorkot a Chitaurik és Loki.

Geza Kovacs - 2021. 11. 28. 00:35

Hát ez rossz lett :-( Nem annyira, mint a Loki, ami egyenesen undorító lett, de ez gyenge, mint a harmat. Mondom ezt úgy, hogy Hailee nagyon cuki meg minden, de én egy Hawkeye című sorozatban Sólyomszemet akarom látni főszereplőként. És a sztori is nagyon béna 2 rész után. Elgondolkodtató, hogy pár éve még olyan sorozatok mentek Marvelből, mint a Daredevil, most meg itt tartunk, a gyereksorozatoknál. Fénysebességgel száguldunk a lejtőn sajnos. És nem felfelé.

irgum76 - 2021. 11. 28. 12:11

az első részt még egyben néztem kíváncsiságból
viszont a kíváncsiság alább hagyott a második részre
vagy ötször indítottam el mire elértem a 15. percig
tényleg elég bénácska
viszont a hét idézetébe be lehetne írni egy csomót az epizódból annyi jó duma volt benne :)

winnie - 2021. 11. 28. 12:42

Geza Kovacs: nekem nagyon nagy öröm, hogy gyereksorozatoknál tartunk, én ezeket nagyon hiányoltam a palettáról. persze könnyen beszélek, mert nem érdekel a marvel és a star wars, és meg sem fordult a fejemben, hogy disney+ előfizető legyek, de így, hogy eddig szinte minden bepróbált egyéb sorozat abszolút jó lehet a gyerekeimnek, illetve, hogy a marvelek és star warsok is elvileg azok, így meggondoltam magam.

és…, nyilván gyereksorozat és gyereksorozat között is van különbség, de azért nagyon sokan nézték és szerették meg még fiatalon a marvel-filmeket, és lehet, hogy olyan is van, aki gyerekként látott star warst először az életében.

David33 - 2021. 11. 28. 16:48

Geza Kovacs: Kate is Hawkeye csak mondom. Gyakorlatilag ő lesz az utódja majd. A cím nem csak Clintre hanem mindkettejükre utal! Egyébként Clint ugyanúgy főszereplő mint Kate. A gyerekmesétől azért ez a sorozat igen messze áll tekintve hogy ebben is elég komoly témákat feszegetnek (pl PTSD) mégha nem is kőkemény dráma azért. De akkor ennyi erővel mondhatnánk hogy a képregény is gyerekmese hiszen szinte tökéletesen lemásoltál. Az egyetlen különbség kb az hogy Clint ott sokkal lepukkantabb és Kate sokkal tapasztaltabb és konkrétan ő menti meg állandóan Clintet mert szinte mindig be van piálva.

bvr - 2021. 11. 28. 17:21

Bar az elso reszt untam (ra lehet fogni oersze hogy epitkezes. Meg alapozas); de a masodik resz mar szorakoztato volt (hat meg ha a cosplayes reszbol is kihoztak volna valami jot, igy azert az a biztato kezdet utan csak idohuzasra volt jo (persze az a karakter is gondolom majd meg visszater) igen, tenyleg elegge gyerek/tini sorozat de nem rossz szorakozas (igy nalam a masodik az mcu sorozatokon belul. A Lokit kimondottan szerettem, a Wandat nem annyira de ott tudtam ertekelni az otleteket, a Falcon viszont baromira nem jott be. Ez a mostani azert tenyleg teljesen korrekt.

Bikuci - 2021. 11. 29. 16:24

David33: “A gyerekmesétől azért ez a sorozat igen messze áll…” Nem gondolnám, hogy messze áll. A mesék is életből vett komoly dolgokkal foglalkoznak, csak a köntös gyermeteg, pont mit itt és a többi marvel filmnél, sorinál. Inkább a felnőtt közönség lett gyermetegebb.

Mate4182 - 2021. 12. 01. 00:26

Na varjunk akkor a Hawkeye is csak a titulusa mint a Black Panther meg a Black Widow? :D
Tullephetnenek mar ezen… legyen csak sajat neve.

David33 - 2021. 12. 01. 13:19

Ritkán mondok ilyet, pláne Marvelre hisz az elmúlt 10 évben általábna ugyanazt a középszert kaptuk, kivéve a WandaVision, ami a sorikat illeti, de a Hawkeye 3. része egy mestermű lett! Dráma, vígjáték és akció tökéletes velegye! Ami a legjobb, hogy ez a rész tökéletesen példázta, miért írtam fentebb, hogy ez baromira nem gyerekmese.

Bikuci: Való igaz, a mesék is komoly témákat feszegetnek, még Disney fronton is, de ebben a részben azért látszott, hogy ezt érett módon teszik. Kate és Clint párosa továbbra is zseniális, egyszerűen nem tudom nem szeretni őket. Az az akciójelenet a hídon, meg úgy végig az egész, WOW! A Pym-es nyíl nagyon menő volt. :D

Maya eredetsztoriját nagyon szépen adaptálták. És aztán Clint telefonálós része, te jó Isten. Fájdalmas volt nézni.

Eddig a 3. rész a legjobb, 10/10-es simán.

Mate4182: Minden hősnév csak egy titulus, Supermantől egészen Ironmanig van több féle verzió, hiszen minden hősnak van örököse. Egyébként Kate-nek több neve is volt pl Hawkbird, nekem ez tesztene leginkább ha nem a Hawkeye-t választaná de kétlem hogy így lesz.

JKJ - 2021. 12. 02. 16:34

Ez a sorozat pontosan azt hozza amit a bemutató alapján várni lehetett. Nem tudom egyesek mit vártak tőle. Die Hard – Lethal Weapon utánérzés. Nekem egyértelműen bejön, de én pontosan erre vágytam. Kicsit azt érzem a fanyalgóktól, hogy nem figyelnek oda eléggé a karakterépítésre. Pedig van bőven. Gyanítom, hogy a gyenge angoltudásuk állhat a háttérben.

Mate4182 - 2021. 12. 02. 18:32

En azt hittem ez annyira lesz csak jo mint a Falcon and Winter Soldier de azt kell mondjam tevedtem. Ez eddig tenyleg baromi jo.

Nekem nem jott be a Pym nyil a hidon. Illetve bejott, az nem jott be hogy 100 meterrol eltalalt egy nyilat ropteben. Az baromsag volt. Nagyobb baromsag mint az ezerszeresre novo nyil :D

A kemia jo a karakterek kozott. Tetszik hogy Kate egy kicsit suttyo :D

jesustomer - 2021. 12. 03. 13:39

Ezt a sorozatot kifejezetten élvezem nézni, tévedés ne essék, a Lokit és a Winter Soildert is, de itt nem hiszem, hogy 1-2 nap múlva meggondolom magam. Nem kell nagyon túlgondolni, és jók az akciók is.
Nagyon klafa

Malachi - 2021. 12. 04. 11:04

Az eddigi legjobb Marvel sorozat. Laza, könnyed, vicces, látványos, ha kell kicsit komoly, karakterek jók, sztori nem bonyolult, de legalább korrekt.

dzsiaj - 2021. 12. 05. 13:27

Szerintetek mennyi esély van D’Onofrióra?

David33 - 2021. 12. 05. 19:36

“Szerintetek mennyi esély van D’Onofrióra?”

Szerintem őt láttuk a karatés jelenetben. Még a nevetése is tök ugyan az volt mikor megsimizte Maya arcát.

Enzo - 2021. 12. 06. 01:07

1×01 (pótlás)

Kellemes volt ez a kezdés, eléggé külön indították el a két szálat, hogy az első rész végére pont összefusson.
Láthattuk a ’12-es New York-i csatát kicsit más szemszögből egy flashbackben, egy kínosan furcsa Rogers musicalt, és egy borospincés titkos aukcióból kialakuló harcot, miközben a két fő karakter helyzetét is felvázolták – pilotnak ez szerintem megfelel.

Darabkák:
– Különös a főcím, de jó kis átvezetőként szolgált a sztoriban, elmagyarázva Kate felnövésének és sportsikereinek történetét.
– Lol, “Thanos was right” graffiti a piszoáron :D
– Jé, a melegítősök főnöke Boki a Snowpiercerből :O Amúgy hogy nem tűnt fel nekik, hogy a “titokzatos” Ronin-ruhás idegen egy csaj?

1×02 (pótlás keddről)

A főszereplő páros eddig bejön, az átlagos marveles dinamikánál egy kicsit több van a duójukban: Kate egyfajta awkward rajongással/áhítattal tekint Clintre, neki pedig mintha a lány egy negyedik gyereke lenne, akit nevelnie, tanítania kell, ugyanakkor kellően “idegen” ahhoz, hogy beszólogasson neki. Nem véletlenül írtam fel ennyi #hétidézetét :)
A kutya aranyos (de még nem sok szerepet kapott), a LARP-osoknál játszódó jelenet nagyon szórakoztatóra sikerült (szerintem abszolút valósághű, hogy Clint a “szuperhős” státusza miatt ilyen könnyen megkapta a ruhát, illetve a belassított harc is vicces volt), és a melegítősökön is jókat lehet röhögni, ahogy egymással veszekszenek, meg ezek szerint azt hitték, hogy a Kate Bishop csak álnév, és valójában férfi van a ruha alatt, azért hívták “bro”-nak :D
Az utolsó jelenet a titokzatos főnöknővel meg annyira nem illett a képbe, mintha egy másik műsor ajánlóját vágták volna be hirtelen, nem tudtam mi van :D

Darabkák:
– Másik nagyon valósághű jelenet: ahogy Kate lereagálta a rendőr hívását, mintha csak magamat képzeltem volna el a jelenetben :)
– Jó, azért van pár logikátlanság is, például Kate miért vonult el levenni a Ronin-ruhát, ha a borospincében is csak rávette a sima ruhájára?
– Clint hallókészülékét furcsálltam, de most még flashbackekkel is megmutatták, hogy miért (gondolom a képességgel rendelkező Avengerek a hallássérüléstől is védve vannak…)
– Na peeeeersze, Jack nem tudja, hogy mi az a Molotov-koktél, ne hülyéskedjünk már, minimum annyit tudni hogy nem egy ital, az általános műveltség része…
– Ha már Jack: tök úgy néz ki a fickó, mint egy low budget Burt Reynolds, nem? :D
– Heh, nem is oroszok a rosszfiúk, hanem lengyelek, az egyik kérdésükből kiderült.

#hétidézete
“-Where’d you learn to fight?
-I, uh, started talking martial arts when I was five.
-Wow. So, like, a year ago?” :DD /Clint/

“-Most importantly, remember these words: Don’t lose Nate. Okay?
-Where is Nate?
-Where is Nate?” :’D

“-Hey, look, that one’s you.
-No. That’s Katniss Everdeen. Let’s go.” :DD /Clint/

“Can I speak to your manager? This is like talking to furniture.” :D /Clint/

“Bro, I found her.” :D /”Boki” vagy mittomén hogy hívják azt a kisfőnököt/

Enzo - 2021. 12. 07. 15:31

1×03 (pótlás tegnapról)

Na, némi cold open flashbackek segítségével megismertük a főnöknőt egészen kislánykorától kezdve (süket siket és még műlába is van, ritka az ilyen halmozottan hátrányos helyzetű antagonista) és felvezették, hogy miért esküdött bosszút a Ronin ellen (jogosan, teszem hozzá).
Az epizódot viszont abszolút Hawkeye megsüketülése vitte a hátán: máshogy sikerült bemutatni, mint mondjuk a Walking Dead-ben Connie esetében, de határozottan szórakoztató volt. A “trick arrows” jeleneteket pedig már a trailer óta nagyon vártam, remélem valahonnan tudja majd pótolni őket, mert elnézném még párszor ezt a sokféle nyilat: gyurmás, tapadókorongos, USB-s (WTF??:DD)…hát nem volt egy egyszerű terv a hídról való megmenekülés se :D
Highlightok közé sorolnám még a pónilovaglós “kínzást”, az Imagine Dragons koncertes sztorit (szintén WTF:D), a Kate által “közvetített” nagyon aranyos telefonálós jelenetet, meg a jelmezötlet kivesézését, tele van ilyen jóságokkal a sorozat :)

Darabkák:
– Maya apja ismerős volt, IMDb alapján a Westworldből (és tényleg, Akecheta!)
– Micsoda multikulti gang ezek a melegítősök, most meg spanyolul beszélnek egymáshoz :O
– Tetszett, hogy Hawkeye bekamuzta (némileg átlátszóan), hogy Ronin meghalt – és ki is ment a fejemből, hogy hát nyilván Kate se tudja, hogy ő volt Ronin…
– De hogy ennyi eszük nincs a rosszfiúknak, hogy amikor Clint megszökött, nem fogtak azonnal egy pisztolyt Kate fejéhez, mondván “gyere vissza, vagy lelőjük a társad”… -.-
– Újabb titokzatos szereplő ez az ismeretlen “Uncle”, még feljebb a ranglétrán…
– Komoly cliffhangerrel ért véget az epizód, valahogy olyan hirtelen lett vége azzal, hogy Jack rajtakapta őket.

#hétidézetei:
“-We need a car.
-Oh, can we take this one? Man, this thing’s beautiful.
-I’m not smashin’ a ’72 Challenger. Come on.” :D

meg hogy nem elhangzott, csak szövegesen írt idézet is legyen (mert egészen ritka az ilyen!):
“Good thing they call you HawkEYE and not HawkEAR” :DD /Kate/

Mate4182 - 2021. 12. 08. 12:18

Na, a 4. Reszre kicsit felgyorsultak a dolgok.

Spoiler!!

Remeltem hogy csak pletyka lesz Yelena szerepeltetese de sajnos nem. Ennek mondjum tuti sokan orulnek, de nekem szemely szerint a legrosszabb casting valaha MCUn belul Pugh erre a szerepre.
(A szinesznot amugy nagyon birom, de ez a szerep nem valo neki szerintem)

Kingpinre mostmar viszont kivancsi leszek, bar allitolag cgi-al akarjak felnagyitani ami szerintem netto hulyeseg…

David33 - 2021. 12. 08. 19:15

Ismét egy nagyon jó rész. A nyitány Kate anyjával meg a béna Zorróval nagyon vicces volt és végre kezdjük látni hogy ki is a mami. A mini karácsonyozás nagyon aranyos volt és végre kiderült minden. És VÉGRE az MCU nézők akik nem ismerik a képregényket most már tudják miért is olyan menő Clint. Egy érmével is be tudja kapcsolni a tévét. :D Viccet félretéve jó kis utalás volt arra hogy a legkisebb dologgal is képes ölni. Jó volt ezt látni.

Innentől akkor SPOILER!

Igazából egyetértek Mate4182-vel. Én is szeretem Florence-et de tényleg nem a legjobb casting Yelenára. Mármint jól hozza a karaktert de ha valaki rákeres, hogy milyen a képregényekben akkor nagyon más itt. Mindenesetre nagyon jó volt látni a képregényes ruhájában bár sajnos átalakították a maszkját pedig tök jó lett volna látni az arcát meg a kilógó haját.

Quantumleap - 2021. 12. 11. 05:40

Így négy rész után azt mondom, az eddigi MCU-sorozatok közül ez az első, amit feelingben valamennyire hasonlónak érzek a Netflixes Marvel-sorozatokhoz.

asd - 2021. 12. 11. 15:02

Én egyáltalán nem érzem hasonlónak. Sehol sincs egy Daredevilhez vagy Punisherhez képest. Azoknál a székbe szegeztek a verekedések, itt csak ásítozok. Mintha sérthetetlenek lennének.

David33 - 2021. 12. 11. 16:14

“Mintha sérthetetlenek lennének.”

Viccelsz? Tele vannak zúzódásokkal és sebekkel, Clint folyamatosan jegeli magát. Azért azt ne feledjük el, hogy ez egy Disney+ sorozat nem pedig Netflix ahol lehet vér dögivel. A harcokat nagyon jól megcsinálták és szerintem Quantumleap arra próbált utalni, hogy komolyságban hasonlít a Netflix sorozatokra ezért is írta, hogy “feelingben”. Például itt van Echo vagyis Maya aki tökéletesen beleillene a Daredevilbe is ha már említetted. Nem véletlen azt mondom egyébként, hiszen a képregényekben elég sokszor kerültek összetűzésbe ők ketten. Maya tipikusan az a karakter aki céltudatos és magabiztos és erős kisugárzása van, pont mint a Netflixes sorozatok szereplői voltak.

Enzo - 2021. 12. 11. 21:16

1×04 (pótlás szerdáról)

Az epizód igazából három jól elkülöníthető harmadra osztható: az elején a rengeteg vicces idézet dominált (lásd lent), a közepén a lelkizéssel egybekötött filmnézős közös karácsonyesti jelenetsor Kate és Clint között remekül sikerült (most már rájött a csaj is, hogy Ronin=Clint), és a rész vége felé megérkezett a kellő mennyiségű akció is.

Kiemelnék még pár jó jelenetet: Hawkeye ahogy felragaszt mindenféle fagyasztóból guberált cuccot a fájós pontjaira; ahogy németre váltanak a feleségével való telefonálás közben, hogy ne értsék a gyerekek; a LARPerek visszahozásán meglepődtem, de tetszett; és a vége felé a “szakadék szélén lógós” snitt ügyes visszautalás a Vormiron történtekre, csak persze most pozitívabb kimenetellel. Ja és a kedvenc meg az a pillanat volt, amikor bejött a képbe a “harmadik fél”, és Hawkeye realizálta, hogy “ha Maya ott van Kate-tel, akkor én kivel harcolok épp?”… hát nem számítottam a szőke csajra a Black Widow-ból Yelenára, hoppácska :O

Darabkák:
– Clint hogy lenyúlta az odatámasztott Ronin-kardot az elején :D
– Eh, megint hiányosak az MCU-ismereteim… ki lehet az, akire Laura utalt, hogy oroszul tanul és sokat kocog? Meg ezt a Rolex dolgot se tudtam hova tenni, hogy mégis honnan kéne ismerősnek lennie…
– Vajon miért volt benn a previously-ban az a jelenet, amikor Kate-et felhívja egy rendőr?
– Már megijedtem, hogy nincs több trick arrow, de szerencsére azért akadt még egy-kettő :) Én simán elnéznék kb csak azokról egy minisorozatot :D

#hétidézetei:
“-What the hell is going on? And why is there an Avenger in my dining room?” :D /Eleanor/

“-Oh, my God. You’re… You’re Archer.
-Hawkeye.
-Clint.
-It’s the branding issue, I’m telling you.
-Yeah, sure.” :DD

“-You’ll never get anything outta him. See, CB-One has trouble opening up.
-Nobody calls me CB-One.
-I’m just tryin’ it out for a second.” :DD /Kate/

“Okay, well, we’re just gonna have to come up with a plan to take down my mom’s fiancé’s organized crime ring while simultaneously having a heartwarming holiday celebration.” :D (ez igazából a sorozat jellemzése egy mondatban :D)

King Leonidas - 2021. 12. 12. 16:41

,,komolyságban hasonlít a Netflix sorozatokra”
Ezen azért már felvonyítottam. Képregényfilmek -sorozatok és a komolyság. Hagyjuk már… :D
Aki komolyságra vágyik az olvasson Csehovot, vagy Shakespeare királydrámákat, ezek a sorozatok maximum szórakoztatóak ( már amelyik).
Kezeljük helyén a dolgokat, így kisebb esélyt adunk a csalódásnak

asd - 2021. 12. 12. 19:47

Szerintem a Daredevil vagy a Punisher elég komolyra lett véve. Ami a Disney+-os sorozatok közül talán a Lokira mondható el.

David33 - 2021. 12. 12. 21:29

@King Leonidas: Csak pár képregény adaptáció ami komoly volt és nem gyerekes: Daredevil, Jessica Jones, Punisher, Cloak and Dagger vagy épp WandaVision ami elég komolyan vette a gyászt mint olyan. A filmek közül meg: Joker, Logan, Watchmen, V for Vendetta, Batman Begins, ezek azok amik így kapásból eszembejutnak. És akkor azokba nem is gondoltam bele amik nem szuperhős képregény adaptációk. Azok közül csak a V for Vendatta jutott így hirtelen eszembe. Elég szomorú, hogy sokan azt hiszik a képregények csak szuperhősökből állnak bár ez főleg a DC/Marvel párosnak köszönhető.

@Enzo:
“ki lehet az, akire Laura utalt, hogy oroszul tanul és sokat kocog? Meg ezt a Rolex dolgot se tudtam hova tenni, hogy mégis honnan kéne ismerősnek lennie…”

Szerintem erre ne akarj választ mert elspoilerezné a sorozatot. A kérdésed első része meg a melegítős bandára utal, egy kód hogy gyerekek ne értsék miről beszélnek.

“– Vajon miért volt benn a previously-ban az a jelenet, amikor Kate-et felhívja egy rendőr?
– Már megijedtem, hogy nincs több trick arrow, de szerencsére azért akadt még egy-kettő”

Gondolom azért, mert később még fontos lesz mert ebbe idővel a zsaruk is beszállnak majd főleg hogy Kate-ről tudják hogy jelen volt. Ami az nyilakat illeti van bőven, az a vicc hogy a képregényben tényleg van bumeráng nyil és tényleg hasznos is. :D

winnie - 2021. 12. 13. 07:12

” Ezen azért már felvonyítottam. Képregényfilmek -sorozatok és a komolyság. Hagyjuk már… :D”

igen, ez olyan tudatlanságvillantás, mint a “rosszak a magyar filmek, már 15 éve nem láttam egyet sem”. nyilván vagy önvédelmi reakció, amit írsz, mármint ahogy arra utalsz, hogy félsz a csalódástól vagy másokat féltesz (WTF, ennyire azért ne legyünk már…:(. az biztos, hogy ha ez a helyzet, akkor ezerszer jobban lennék azok helyében, akik komolyan tudnak venni egy bármilyen, mondjuk képregény sorozatot, mint azokéban, akik “helyükön kezelik a dolgokat” és nem tudják komolyan venni. mondom ezt úgy, hogy általában meg sem fordul a fejemben, hogy marvel-sorozatokat vagy filmeket nézzek, bár ez kivételesen érdekel

de kétlem, hogy a félelem beszélne belőled, szerintem egész egyszerűen arról van szó, hogy ez nem “képregény problem”, hanem “king leonidas problem”, hogy úgy mondjam. mármint az, hogy valaki nem képes komolyan venni egy sorozatot az adaptáció alapanyagától függően, sosem az alapanyagot minősíti, hanem a befogadót jellemzi, és ez nem leszólás, csak sima ténymegállapítás. (attól, hogy valaki csak röhög egy random ember, egy város vagy egy fél világ halálán, az még halálosan komoly.) főleg, hogy miképp színdarabban és könyvben, úgy képregényben (és képregény-sorozatokban és filmekben) is bőven jelen van a komolyság a műfajtól függően. az semmiben sem befolyásolja a komolyság mértékét, hogy valaki szavak révén vagy szavak és kép révén mesél el egy történetet.

(tippre egyébként nem a képregényes alapra, hanem a szuperhősös képregényes alapra vonatkozott a leszólás, mert előbbiből bőven van ellenpélda. de utóbbi esetében is az elmúlt évtizedben is jó pár példát láttunk arra, hogy írók a prekoncepciókat kiindulási alapul véve (“á, ez nem komoly, szuperhősös”) indultak ki azzal a céllal, hogy nagyon súlyos és lehúzós drámát készítsenek.

Mate4182 - 2021. 12. 13. 11:44

Aki komolyságra vágyik az olvasson Csehovot, vagy Shakespeare királydrámákat, ezek a sorozatok maximum szórakoztatóak ( már amelyik).

Ez ugyanaz az erv rendszwr mint ami szerint a tv automatikusan elhulyit ezert csak a mezzot neztem es azt is csak radion keresztul ha eppen dokumentulm film megy..

Nem ismered a mai sorozatokat, ami egyaltalan nem gaz, de szamon kerni a komolysagukat ugy hogy nem is ismered oket netto nevetseges.

winnie - 2021. 12. 13. 12:51

(most, hogy a sorozatokat említed, rögtön 2005 jut eszembe, amikor ment a nagy kampányunk többek között a prison break miatt fórumokon, hogy nézzenek az emberek sorozatokat, és akkor még a reakciók zöme az volt, hogy minden sorozat dallas és szappanopera, aki ilyesmit néz az randomjelző, aki komolyat akat, annak ott vannak a filmek.

King Leonidas - 2021. 12. 13. 16:16

Kedves winnie! Ha valakinek más a véleménye, mint ami a tied, az nem biztos, hogy tudatlanságvillantás (b.meg, ez aztán a nyelvi lelemény, mindig tanulok valami újat!), lehet csak egyszerűen más az álláspontja az adott témában-mint most nekem.
Én a képregényt mint műfajt- most itt elsősorban az amerikai dolgokra gondolok, nem érdemes ide keverni az európai kiadványokat és főleg nem a japánt- az irodalmi szcéna legaljának tartom. Olyan emberek szellemi táplálékának, akik többségükben nem képesek és vagy nem akarnak húsz mondatnál többet olvasni azért, hogy egy történetet megismerjenek, plusz a fantáziájuknak is szükséges egy mankó, ami mankó szerepét itt a-sokszor igenis művészi- képek töltik be. Erre a képregényes kultúrára az USA-ban jó pár évtizede rácuppant egy réteg-az lehetne mondjuk egy vita tárgya, hogy az adott populációhoz mérten mekkora réteg- és Hollywood is rájött arra, hogy ezt a réteget anyagilag megéri kiszolgálni.
De ez a kiszolgálás kimerül azon a szinten, mint amit a McDonald’s is nyújt. Éhes vagy, betérsz hozzájuk, jóllaksz és egy óra múlva arra sem emlékszel, hogy mit ettél. És főleg nem vitatkozol azon a haverjaiddal, hogy mennyire volt finom az a sajtburesz 😊
Zárszónak talán még annyit, hogy legyünk már annyira felnőtt emberek, hogy nem vesszük személyes megtámadtatásnak, ha valakinek más véleménye van egy adott témáról, mint a miénk! Én is próbálok így tenni.
BÉKE

Neoprimtiv - 2021. 12. 13. 21:13

“csak a mezzot neztem es azt is csak radion keresztul”

Köszi, ez jól esett :))

A poénon túl – a Hawkeye tényleg közelebb áll a netflixes marvel sorozatokhoz, mint az MCU-hoz, egyszerűen azért, mert ez is földhözragadt. Nem a világot leigázni akaró tetszőleges képességű szupergonoszok ellen kell küzdeni, hanem “csak” egy jó kapcsolatokkal rendelkező bűnbandától kellene megszabadulni. Még csak nem is legyőzni őket, csak kihozni döntetlenre a meccset, hogy utána hagyják békén. Mindezt ráadásul egy (pardon, két) szuperképességek nélküli halandóval. Kate-ért nyilván nem aggódik senki, aki már nézett sorozatot, de ha nem pont karácsonykor adnák, akkor Hawkeye plot armorját nem fogadnám 50% fölé – pont Kate miatt.

Ettől még persze könnyedebb, viccesebb, mint a netflixes elődök voltak (naná, nem netflix, hanem Disney+, ráadásul karácsonykor), de ezzel együtt is számomra sokkal élvezhetőbb és szerethetőbb, mint bármelyik MCU “helykitöltő” sorozat volt.

(PS: a számomra a Daredevil/JJ/Luke Cage trió volt a “netflixes” – az Iron Fistet borítsa a jótékony feledés.)

Enzo - 2021. 12. 13. 21:52

@David33:
A rolexes dolognál azt hittem, hogy már volt róla szó vmelyik filmben és érteni kéne az utalást, de akkor ezek szerint nem.
A másik felét meg most hogy mondod, totálisan félreértelmeztem, tényleg a Tracksuits-bandára utal :O csak félrevezetett az a rész, hogy “I talked to that friend of yours. He’s really busy.” mintha ezzel valami forrását jellemezné, akitől az infókat kapta…
#previously: hát hogy később fontos lesz, az oké, de konkrétan ennek a résznek a previously-jában nem értem hogy miért szerepelt – akkor szoktak ilyet csinálni, ha folytatják ezt a szálat, de most nem tették.

winnie - 2021. 12. 14. 08:01

King Leonidas:

“Képregényfilmek -sorozatok és a komolyság. Hagyjuk már… :D”
” elsősorban az amerikai dolgokra gondolok, nem érdemes ide keverni az európai kiadványokat és főleg nem a japánt”

Ööö, remélem, megvan, hogy mi a hatalmas különbség az első és a második kommented között. Azért így nem kicsit más a leányzó fekvése. És ennek megfelelően érthetőnek tűnhet, hogy miért használtam azt a nyelvi leleményt, amit használtam (ez amolyan PC-dolog, mert a neten nem indulok ki abból, hogy én mit viselek el, és tudom, hogy az élesebb fogalmazás bántóbb lehet, ezért próbálom a direktebb kifejezéseket így tompítani – nem vált be az alapján, amit írsz a végén, és ha valami, számomra lehetne sértő a feltételezés, hogy bárkit is támadni akarok, főleg nem a véleménye miatt egy olyan helyen, ami az emberek véleményéről szól – miért tenném?). _szerintem_ te is egyetértesz abban, hogy ha valaki univerzálisan leírta volna azt, amit te a képregényes, rajzolt történetmesélős műfajra, akkor te is azt feltételeznéd, hogy az illető mindössze informálatlan, nem rendelkezik megfelelő tudással, ás épp ahogy 2004-ben összemosták a szappanoperákat az heti sorozatokkal (erre akartam rávilágítani a 2. kommentem hasonlatával), úgy tette azt (Bölcs István 168 óra módjára) az amerikai szuperhősös képregény műfajával és minden más, teszem azt, az európai, illetve a japán képregényekkel. NYILVÁN mindenki véleménye tök valid. ha szerinted az amerikai szuperhős képregény kuka, pocsék, akkor ezen nincs mit lovagolni (bár megjegyzem, azt is racionális következtetésnek érzem, hogy aki lenézi a műfajt, az nem is fogyasztja, max nagyon elvétve, ergó gőze sincs arról, hogy hol áll ma a műfaj – erre akartam rávilágítani a 2. kommentem másik, magyar filmes hasonlatával). a gond (számomra) mindig ott kezdődik, amikor valaki magas lóra ül, és onnan lenéz valakit (ez az, amit nekem szoktak olykor felróni), mint te ezek fogyasztóit, miszerint nem képesek és akarnak 20 mondatnál többet fogyasztani. és ennek kapcsán a végét nem értem, mert nekem konkrétan a te reakciód tűnik úgy, mintha személyes magtámadtatásnak vennéd. Például én hogy vehetném annak, ha nem hozzám szóltál, és nem olyasmiről szóltál, ami bármilyen szinten érdekelne (ld, megint, mivel tudom, hogy sokszor ebbe az irányba tartanak a reakciók, igyekeztem jelezni, hogy nem vagyok elfogult, nem érdekelnek a képregények, nem olvasok képregényeket, nem nézek képregényes cuccokat, mondhatnám azt is, hogy utálom a képregényeket, de nem teszem, mert valójában inkább teljesen közömbösek számomra – hasonlóan viszonyulok az elmúlt 10 év zenéihez, de képtelen lennék olyat leírni, hogy szarok a mai zenék (mert szó szerint nem hallgatok semmit, nem tudnék mire alapozni, max 1-2 kósza mód elcsípett számra), és azok, akik szeretik a mai zenéket, ostobák vagy ápolatlanok vagy, tudom is én, nem fésülködnek – mert ugye az elég furcsa, hogy vajon miért az olvasási képességeit vonná bárki is kétségbe annak, aki egy vizuális(abb) médiumot kedvel. ez már megint bölcsistváni magaslat/mélység, miszerint akkor tévét és filmet az néz, aki nem tud/akar olvasni helyette. nem hiszem, hogy a médiumhating jó út lenne, mindenek megvan a jogosultsága.

winnie - 2021. 12. 14. 08:07

(még mielőtt: NANÁ, hogy van bőven arra példa, amit írsz. amerikában mondjuk a képregényes és a szuperhősös képregényes kultúra (vagy “kultúra”) majdnem 100 éves, és manapság a rácuppanás nem nagyon értelmezhető, hiszen hihetetlen mértékben esett vissza a műfaj népszerűség és az olvasottság az elmúlt évtizedekben, szó sincs arról, hogy olyan népszerű lenne, mint valaha, cserébe a filmekre ez tökéletesen igaz – azoknál még kevesebbet kell olvasni. a lényeg, hogy csak azért, mert vannak popcorn képregények (sorozatok, filmek, mangák), még kár az egész műfajra általánosító következtetéseket levonni, és pláne nem a fogyasztókat kipellengérezni. ha a hawkeye nem jó, akkor adni kell neki. de csak azért, mert valaki képes komolyan venni olyasmit, amit te nem veszel komolyan (nem magamra veszem, mondom, nem ismerem a sorozatot:), és amit az írók is szívvel-lélekkel vettek komolyan, nem érdemes “lenézni”. mondom, én azon vagyok, hogy minden egyes sorozat kapcsán a lehető legkomolyabban tudjak hozzáállni, hiszen akkor maximális az élmény, ha megvan a teljes immerzió a néző részéről. még akkor is, ha ez némely külső szemlélőnek cikinek tűnhet. a néző akkor teszi jól, ha magasról lesz*rja, hogy más mit érez gáznak, és csak azzal foglalkozik, hogy ő mit él meg.)

Neoprimtiv - 2021. 12. 14. 13:18

#King Leonidas:
“Olyan emberek szellemi táplálékának, akik többségükben nem képesek és vagy nem akarnak húsz mondatnál többet olvasni azért, hogy egy történetet megismerjenek”

Hűha, be kell majd jelentkeznem valami pszichiáterhez, mert nyilván súlyosan meghasadt személyiségem van. Én ugyanis olvastam Shakespeare királydrámáit (is). Amit az elmúlt úgy harminc évben játszottak Budapesten, azt láttam is, nem beszélve a különböző film feldolgozásokról. (Bár lehet, hogy a film ő királyi felségénél már a szellemi mankó kategória.) Olvastam Csehovot is, Dosztojevszkijt, sőt az általában olvashatatlannak minősített Jókai életmű nagy részét is, Joyce-t, Updike-ot, Dos Passost – és mégis élvezem a Hawkeyet. Egyértelműen menthetetlen orvosi eset vagyok.

David33 - 2021. 12. 14. 18:45

30 éve olvasok képregényeket, nem csak szuperhősökről szólókat, sőt manapság egyre kevesebbet olvasok belőlük, szóval én csak egy dolgot kérdeznék, mert a vitába felesleges belemenni olyannal, aki nem is ismeri azt, amiről beszél. Szóval a kérdésem ez lenne:

Ha szerinted, idézlek:

“Én a képregényt mint műfajt- most itt elsősorban az amerikai dolgokra gondolok, nem érdemes ide keverni az európai kiadványokat és főleg nem a japánt- az irodalmi szcéna legaljának tartom. Olyan emberek szellemi táplálékának, akik többségükben nem képesek és vagy nem akarnak húsz mondatnál többet olvasni azért, hogy egy történetet megismerjenek, plusz a fantáziájuknak is szükséges egy mankó, ami mankó szerepét itt a-sokszor igenis művészi- képek töltik be.”

Mégis itt vagy egy képregény adaptáció kommentszekciójában. Hogy fitogtasd, milyen művelt vagy, hiszen fentebb említettél két, nagyon ismert írót, Csehovot, és Shakespeare-t? Ez a két író mindig csak tökéletes műveket írt, nem voltak nekik mondjuk közepes vagy akár dögunalmas történeteik?

Bónusz: Igenis össze kell mosni a képregényeket, hiszen teljesen mindegy, hogy szuperhősökről szólnak vagy gyerekeknek pl a Donald kacsáról vagy egy háborús sztori felnőtteknek, minden egyes sztori képregény, ergo nem mondhatod, hogy “az irodalmi szcéna legaljának” tartod őket, hiszen, ahogy fentebb is írtam, nem olvastál szerintem kettőnél többet, de annyit semmiképp sem, hogy valódi véleményt tudj róluk alkotni, másrészt hány millió olyan REGÉNY létezik a világban, ami gyújtósnak sem lenne hasznos mert annyira pocsék? Akkor ítéljünk el minden könyvet mert van köztük nagyon rossz is? Ítéljünk el minden sorozatot, filmet vagy épp zenét vagy akár festményeket, csak mert van köztük minősíthetetlen alkotás?

De ezt rá lehet húzni bármire, pl emberekre, mint te, akik úgy alkotnak véleményt, hogy nem ismerik az alanyt, amiről véleményt próbálnak formálni. Akkor most mondjam én is azt, hogy egyik ember sem ér egy forintot sem és, hogy minden ember a világ legalja, csak mert ismerek pár olyat, akire ez tényleg igaz?

Bocs, ez több volt, mint egy kérdés, de mivel neked nincs szükséged mankóra, talán tudsz válaszolni mindegyikre.

Ui: Ahogy fentebb Winnie is írta, képregények majdnem 100 éve léteznek és pontosan a létezésük kezdete óta íródnak nagyon komoly sztorik, amik egyáltalán nem gyerekeknek szólnak. Olyan sztorik, amik mai napig megállják a helyüket, sőt a mondanivalójuk SAJNOS mai napig aktuális.

JKJ - 2021. 12. 15. 11:41

King L. Nem az a baj, hogy nem egyezik valakiével a véleményed, hanem, hogy automatikusan primitív faragatlan tuskónak gondolsz mindenkit itt. Ez pedig sokat elmond rólad… Ne számíts ilyen megnyilvánulás után pozitív megítélésre vagy kesztyűs kézre.

Mate4182 - 2021. 12. 15. 13:05

az irodalmi szcéna legaljának tartom.

En meg az ilyen megnyilvanulasokat a kimondott szo legaljanak tartom, de inkabb nem is mondik semmit, orom nezni a lavinat amit a jodlizasoddal inditottal :D

jesustomer - 2021. 12. 15. 14:02

Ez a rész nagyon izgi volt, tök jó hogy ilyen szinten összefűzik a sorozatokat a filmekkel.

Zoli - 2021. 12. 15. 15:58

1×05 Habár a pletykák alapján lehetett várni, hogy feltűnik Kingpin, még így is ütött. Ezek után már tényleg kizártnak tartom, hogy ne legyen benne Charlie Cox az új Pókemberben. Ma este kiderül :)

P.s.: a mai rész nyitó jelenete is rendesen odatett. Érdekes, hogy az eddigi Marvel Disney+ sorozatok közül ez volt, ami a leginkább hidegen hagyott az elején, erre meg most ennyire beindult. (Többiekkel ellentétben nekem a múlt heti rész is tetszett.)

Mate4182 - 2021. 12. 15. 16:05

Ez is remek resz volt, bar ahogy mar legutobb is emlitettem szerintem Pugh nem jo casting es ez a borzalmas eroltetett orosz akcentus pont annyira hiheto mint amikor Reno mondta a Godzillaban hogy mire kell a rago:
– Ettol amerikaiaknak tununk

Hat kb ilyen szinten tunik orosznak Pugh ilyenkor… na mind1. Lehet en vagyok naiv hs azt gondolom hogy egy barhol bevetheto szuper bergyilkosnak akit gyerekkora ota kepeznek, lehetne egy nyelvtan tanara a kikepzes alatt hogy ne vagja le az elso (szo szerint az elso) ember hogy milyen akcentusa van. Es nem azt mondom hogy ilyen az orosz akcentus, hanem hogy az amerikaiak szerint ilyen az orosz akcentus.

Spoiler :

Annak viszont baromira orulok hogy KingPin normális meretu!!
Bar most akkor megint felmerul a kerdes hogy a netflixes mcu mennyire volt mcu mert elvileg nem de kozben sorra jonnek at a szereplok/karakterek.
Na most ugyebar ott KingPin elegge megkapta a magáét mostanaban, errol lesz majd szo?
Vagy ugy jonnek at a szereplok hogy a sztorikat semmisnek vesszuk?

David33 - 2021. 12. 15. 17:05

SPOILEREKET TARTALMAZHAT HA NEM LÁTTA VALAKI MÉG A RÉSZT!

Tökéletes rész volt! Az első 5 perc valami hihetetlen durva volt. Most mutatták be talán legjobban a csettintés utáni eseményeket, hogy milyen érzés annak aki eltűnik és baromi jól megoldották hogy a körülötte levő világ is megváltozik, a festék a falon meg a ház külsőre. Egyébként hihetetlen, hogy egy olyan sorozat, aminek nem főszereplője, sőt nem is alkotóeleme Nat, fényévekkel jobban kezeli és tiszteli a karaktert, mint maga a Black Widow film vagy igazából bármelyik film az elmúlt 10 év alatt. Az, hogy Yelena eltűnt 5 évre megmagyarázza azt is hogy miért volt ennyire maga alatt Nat, és hogy miért áldozta fel magát. Vissza akarta hozni a húgát. Eszméletlen! És egyesek azt mondják, hogy gyerekesek a képregények, mikor ilyen durva érzelmi sokkokat mutat be ez a sorozat is.

Fentebb már írtam én is hogy Florence nem a legjobb casting Yelenára DE egyszerűen nem tudom nem szeretni, annyira badass és aranyos, ráadásul baromi ijesztő. Ezt egyetlen egyszer sem tudták elérni Nattel kapcsolatban pedig volt rá 10 évük! A csajos makarónis beszélgetős jelenet Kate és Yelena közt valami hihetetlen volt. A két színésznő valami eszméletlen brutális, hogy mit alkotott. Florence konkrétan nem fenyegette meg a beszélgetés közben Kate-et de az arcáról mindent le lehetett olvasni, ahogy Kate arcáról is. A feszültséget vágni lehetett és ezért hatalmas pacsi a színésznőknek mert nem könnyű elérni, hogy mindenféle akció vagy fenyegetés nélkül félelmetes legyen egy karakter. Szóval igen, lehet, hogy nem Florence-et választottam volna Yelenának de amit kihoz a karakterből az zseniális.

Kate és az anyja jelenetei is erősek voltak, Vera Farmiga és Hailee nagyon jól hozták a megtört, csalódott és persze az ijesztő karaktert is mert végig lehetett érezni Kate anyján, hogy félti a lányát de ugyanakkor bármire képes és mint azt láttuk meg is tette hiszen bemártotta a férjét. És hát a rész utolsó jelenete nyilván sokakat lázba hozott, engem is de engem a rész első fél órája jobban érdekelt az alakítások, a dráma miatt, mint az, hogy Kingpin visszatért mert ezt tudtam az elejétől fogva, hiszen Maya is benne van a sorozatban.

Végre Maya is megtudta, hogy tényleg Clint ölte meg az apját, viszont Kingpin és egy másik besúgó, Kazi vezette félre Clintet. Ahogy láttam, elég sok embert felhergelt hogy Clint gyilkos de én ezt nem tudom megérteni, hogy mi a bajuk az embereknek. Anno a Végjátékban kiírtott egy csomó embert és mindenki tapsolt hogy de menő volt. Arról nem beszélve hogy első naptól kezdve tudjuk, hogy Clint és Nat felbérelhető gyilkosok voltak és ezt ők sem titkolták a nézők elől sem. Most mégis úgy rinyálnak emiatt az emberek mintha eddig ez nem így lett volna. Pont ettől lesz jó az egész, hogy nem hibátlan hősökről van szó, végre elkezdi őket árnyalni a Marvel és nem gyerekmese hősök már, mint anno az MCU elején mikor minden rózsaszín és aranyos meg vicces volt. Ami Mayát illeti, ugye jön majd a saját sorozata, az Echo, szóval itt már nem hiszem, hogy sokat látjuk a maradék 1 részben szóval a sztorija a saját sorozatában fog valószínűleg folytatódni és itt nem zárják le. Szerencsére nem változtatták meg túlzottan az apja körüli dolgokat és itt is Kingpin a felelős érte.

Szóval, ja, ha az utolsó rész is ilyen jó lesz, azt hiszem elmondhatom, hogy a WandaVision óta nem láttam ennyire jó Marvel sorozatot. És van egy olyan érzésem, hogy a finálé után jön majd a bejelentés, hogy érkezik a 2. évad is.

@Mate4182: “Bar most akkor megint felmerul a kerdes hogy a netflixes mcu mennyire volt mcu”

A Netflixes sorozatok mindegyike része volt az MCU-nak hiszen többször is volt utalás a Bosszúállókra pl de konkrétan pár utalást leszámítva sosem fűzték őket össze. Mostanáig. Az, hogy mi történt a Daredevil-ben Kingpinnel szerintem már nem számít mert régen volt és azóta volt ugye a csettintés is amit simán kihasználhatott. De erre úgyis választ kapunk valószínűleg, vagy jövőhéten vagy pedig az Echo sorozatban.

SPOILER VÉGE!

Ja egy kis adalék. A mai rész megerősítette, hogy a sorozat a Pókember Nincs hazaút után játszódik! Többet nem írok le mert spoileres lenne.

Neoprimtiv - 2021. 12. 15. 17:48

Pugh szerintem teljesen rendben van casting szempontból (engem csak a karakter és a színész passzolása érdekel, az nem, hogy a képregényekben rajzolt alakhoz mennyire hasonló), az erőszakolt “orosz” akcentus viszont valóban butaság. A régi viccre emlékeztet:
– Biztos, hogy te nem amerikai kém vagy fiacskám?
– Hogy lennék az babuska, itt a párttagkönyvem, nézze meg!
– Látom fiacskám, csak tudod nálunk elég ritka a néger.

Az idővonalat tekintve: itt elég részletesen összefésülték a filmeket és sorozatokat. E szerint a teljes netflixes univerzum a Winter Soldier és az Infinity War között játszódott, tehát lehetne visszautalás a sorozatra. Márcsak azért is, mert közben ugye a Pókemberes filmben is felbukkan egy sorozatos szereplő, ha minden igaz. (Amitől csak még gázabbnak érzem, hogy Feige pont a saját sorozatukat dobja ki teljesen az MCU kánonból.)

https://www.gamesradar.com/mcu-timeline-marvel-movies-tv-shows/

Neoprimtiv - 2021. 12. 15. 18:20

Az elején a flashbackben nem is esett le azonnal, hogy mi történt, de nagyon díjaztam, hogy így összekapcsolták az MCU idővonalával. Ezek szerint amit látunk, az valamikor 2023 után történik, hogy mennyivel, az talán kiderül majd valami másik utalásból, hogy mióta dolgozik Val-nak.

A girls’ night nekem erőltetett volt, több szempontból is. Ha csak egy utolsó figyelmezetést akart volna átadni, akkor ahhoz fölösleges volt ez a “csináljunk úgy, mint ha beszélgetni szeretnénk” felállás. Kate oldaláról meg erősen hiányoltam, hogy amikor Yelena a kutyából nem lesz szalonna elvet fejtegette, akkor visszakérdezzen, hogy a nővéréről is ezt gondolja? Mert Natasa nagyjából ugyanazt az utat járta be, mint Clint.

Nekem nem igazán tiszta az sem, hogy miért ‘állt át’ Kate oldalára, miért küldte el neki az infót? Egy bérgyilkosnál eleve nem kérdés, hogy a megrendelő manipulatív, ahogy az sem, hogy miért akar valakit eltetetni láb alól. Az ő dolga, csak fizessen. Hacsak ki nem derül, hogy a Fekete özvegy post-credit jelenete volt Eleanor telefonhívásának a következménye, bár akkor sem okvetlenül kellene érdekelje, hogy rajta kívül más miért akarja szintén holtan látni Hawkeyet?

David33 - 2021. 12. 15. 19:09

Az, hogy mikor játszódik a Hawkeye sorozat azt könnyű már belőni, mivel a mai részben egy elég komoly utalást tettek az új Pókember filmre, tehát azután a film után játszódik. A szabadság szobor volt az utalás egyébként, hogy felújították.

Yelena nem áll egyik oldalon sem amúgy, őt csak az érdekli, hogy megbosszúlja Nat halálát ezért tudja őt ennyire kihasználni az aki igazából az egész mögött áll. És pont ezért küldte el Kate-nek az infót, hogy ő is tudjon róla. Yelena már nem egyszerű bérgyilkos, el is mondta a részben ugye meg a filmben is láthattuk, hogy ott hagyták az egész alakulatot. Clintet nem azért akarja megölni mert fizetnek érte hanem mert azt hazudták neki, hogy ő ölte meg a nővérét. Yelena alapvetően nem gonosz, az infó leadása amolyan tolvajbecsület féle dolog volt. A jelenet Kate és Yelena közt egyébként ezért tetszett ennyire nekem mert valódi volt, tényleg komolyan gondolt mindent, amit mondott, tényleg kedveli Kate-et de közben ugye infót is gyűjtött ezért dumált vele ennyit. Igazából saját magát látja benne mert mindkettejüket irányítják valamilyen szinten.

Az, hogy Clintet miért akarják kinyírni szerintem magától értetendő. El akarják varrni a szálakat Maya miatt mert ha kiderül az igazság akkor őt nem tudja majd irányítani a góré és hát ugye ez jól jön Elenornak is mert ő meg nem akarja a lánya közelében látni.

zolij - 2021. 12. 15. 20:12

Neoprimtiv: az már az első részben kiderült, hogy 2 évvel járunk a visszacsettintés után, szóval ha nem felfele kerekítenek, akkor 2025 karácsonya a dátum.

zolij - 2021. 12. 15. 20:16

szerk: a sorozat producere szerint 2024 karácsonya.

bvr - 2021. 12. 15. 21:31

báázz, ha lenne hét legrosszabb alakítása akkor az Florence Pugh azon az elbeszélgetésen… persze sokminden összejön mert nagyon nem jó ez a karakter amihez nem is illik, a dialógusok is borzalmasak, gondolom a rendező sem nagyon volt képes ezen segíteni a színészvezetésben, na meg ez az erőltett akcentus mint koncepció, de tökmindegy hogy súlyozgatjuk hogy min mennyi múlott de ez valami elképesztően rettenetes volt… (persze biztos van még ezernyi rettenetes dolog hetente, csak azokat nem nézem, mint ahogy ezt se nézném ha közben nem lennének benne a Hawkeye – Kate fun dolgok, ami miatt meg tök jó szórakozás)

e-batta - 2021. 12. 15. 23:28

A Florence Pugh-Hailey Stenfield jelenetet kizárólag Hailey játéka mentette meg. A szőke csajszit simán le kellene cserélni, mert menthetetlen.
A Maya-vonalon összezavarodtam, ki is a főnöke? És mennyit tud Kazi? Nagyon fura érzésem van vele kapcsolatban. Az elején még szimpatikus volt, ahogy próbálta visszafogni Mayát, de most már nem tudom mit gondoljak.
A két orosz beszélgetése a teherautóban meg a legviccesebb dialógok egyike volt, jót derültem rajtuk.
Kazinál viszont csak Eleanor szerepe volt földhöz vágóbb. Kigúvadt a szemem is tőle.
És már csak egy rész van.

Mate4182 - 2021. 12. 15. 23:55

e-batta – szerintem amikor a főnökre utaltak akkor

SPOILER
Kingpinre gondoltak

SPOILER

Sose tudom meddig illik jelezni a spoilert :D

winnie - 2021. 12. 16. 08:16

Mate4182: ha mindig jelzed, nincs gond, egyébként meg a kibeszélőben, ha már lement részről van szó, nem kell jelezni.

Mate4182 - 2021. 12. 16. 09:22

winnie – na jo de egy dolog hogy en vagyok olyan szerencses helyzetben hogy meg tudom nezni munka idoben, masok meg siman lehet hogy fel tudnak nezni a junkiera 10 percre egy cigiszuneten de az epizodot mondjuk csak masnap neznek meg

Es mindig arra gondolok: nem tudja/akarja mindenki egybol megnezni szoval en a sajat elveim alapjan ugy 36 orara tennem a spoiler hataridot, de azert kerdeztem hatha van valami fix etikett amirol nem tudok

bvr - 2021. 12. 16. 09:58

Mate4182: de aki meg nem latta az aznapi reszt az miert jonne kibeszelobe? :)
Ennek csak a pilot utan a legelejen van jelentosege (meg amikor van evadzaro-poszt, ott is az elejen) hogy aki elolvasta a pilot kritikat akkor meg bele tudjon olvasni a nezoi velemenyekbe. De most mar nem ez a helyzet. Szvsz persze.

JKJ - 2021. 12. 16. 17:35

Neo: “Nekem nem igazán tiszta az sem, hogy miért ‘állt át’ Kate oldalára, miért küldte el neki az infót?”

A negyedik részben Kate megölhette volna a háztetőn, de elengedte. Ezt nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni.

Neoprimtiv - 2021. 12. 16. 21:42

JKJ:
korábban meg ő ölhette volna meg Kate-et. Ami eddig elhangzott, abban semmi olyan nem volt, amiért most már ne akarna végezni Bartonnal. Ha csak annyi lesz a magyarázat, hogy Kate “jó ember lett” szövege ehhez elég volt, akkor menjenek a fenébe. A “szakmai etikai” részét akkor nem is említettem – a célpontnak elmondani, hogy ki akar végezni vele enyhén szólva nem korrekt viselkedés egy profi bérgyilkostól. Annyira nem lehet hülye (vagy a forgatókönyvírók nem nézhetnek minket ennyire annak), hogy azt higgye, Kate nem mondja ezt el Clintnek.

irgum76 - 2021. 12. 17. 06:11

Mate4182:

kiírod melyik részről beszélsz és nincs semmi gond

JKJ - 2021. 12. 17. 10:40

Neo: Ha Barton a célpont, miért akarná megölni Kate-et? Nyilván szimpatikus neki Kate és Kate anyja a megrendelő. Ez így sztem érthető. Ha Clint megtudja, hát megtudja. Lehet, hogy addigra végezni akar vele. Vagy! Yelena is elgondolkodott azon, hogy mik itt az összefüggések. Régi húzás, hogy a bérgyilkos meggondolja magát.

Ráadásul ha a Marvel célja egy Young Avengers vagy hasonló összehozása, akkor Kate és Yelena össze fog fogni előbb utóbb.

Istenigazából, ha ennyire zavar, akkor ne nézd. Ha nem szórakozol a sorozaton, akkor nem rendeltetésszerűen használod a szórakoztatóipari terméket :-). Csak vicc volt! Nyilván nézd meg az utolsó részt, hátha megmagyarázzák a döntéseket.

Alexejevic - 2021. 12. 17. 13:55

Több helyen is lehozták már, hogy a Hawkeye 2025-ben játszódik. Tehát igen, a legújabb Pókember film után vagyunk.

Neoprimtiv - 2021. 12. 17. 15:09

JKJ:
“Ha nem szórakozol a sorozaton, akkor nem rendeltetésszerűen használod a szórakoztatóipari terméket”

Egyszer élném meg, hogy valaki nem azzal mentegeti az igénytelen forgatókönyvet, karaktervezetést, hogy “de hát ez csak szórakoztatás”. A limonádé soha nem lesz Moet pezsgő, de a poshadt vízből és rohadt citromból készített limonádé limonádénak is szar lesz.

Pár kommenttel feljebb elszántan védtem a képregények és adaptációik értékeit, mondván, hogy igenis ezekben is lehet értelmes, igényes történet, morális konfliktus, nem kell ezért Shakespeare-ig menni. Erre jössz és közlöd, hogy ne legyenek már elvárásaim, ez csak “szórakoztatás”.

David33 - 2021. 12. 17. 16:54

De hát Neo, olyan dolog miatt mondod, hogy igénytelen a forgatókönyv, amire tök egyértelmű a válasz. Más kritikát nem is fogalmaztál meg a résszel kapcsolatban. Mármint azt leszámítva hogy irritál Yelena akcentusa, aki egyébként még sosem járt Amerikában szóval nem igazán volt ideje elveszíteni az akcentust. Szóval nem értem a problémát. Én vagyok az első aki általában kijelenti ha valmi nagyon rossz de a Hawkeye-ben nagyon jól meg van írva a sztori és a színészek is maxon teljesítenek. A fentebb emíltett “Szórakozás” engem már nem hoz lázba, szóval ilyennel én tuti nem mentegetném a képregényes sorozatokat.

JKJ - 2021. 12. 17. 20:10

Neo. Azt a részt viccnek szántam. Lásd a smiley-t. Az biztos, hogy nem kezeled a helyén a sorozatot. Belemagyarázol olyan hibákat, amik nincsenek ott. Ha valaki meg reagál rá (értelmesen), akkor kiragadsz egy dolgot amin utána lovagolsz. Hogy akarsz így értelmes párbeszédet folytatni egy témában? Részemről ennyi volt.

Neoprimtiv - 2021. 12. 17. 22:00

#David33: Yelena egy Red Room-ban kiképzett profi bérgyilkos/ügynök. Nem a Rógyinában való bevetésre kiképzett, hanem a világ bármelyik részén. (apropó: a Fekete Özvegy elején már teljesen hibátlan angol kiejtése van, nem meglepő módon, hiszen elég feltűnő lenne a masszív orosz akcentus az amerikai alsósok között… Retcon lvl100)

“Tök egyértelmű a válasz”: OK, egészen pontosan mi az az egyértelmű magyarázat, amiért elárulja a megbízóját valakinek, akiről tudja, hogy első dolga lesz a – tudtommal még mindig meglévő – célpontját értesíteni? (Pontosítok: nem simán elárulja, hanem kinyomozza és elárulja.) Különösen úgy, hogy ebben az esetben a megbízás egyben személyes bosszú is a számára?

JKJ: Sorry, ezek szerint nem értem a viccet. Az igaz, hogy a számomra – éppen a szerencsére meglévő jó példák miatt – minden sorozatnál (műfajtól függetlenül) alapvetés, hogy a karakterek ne az írók plot device-ai legyenek. A Hawkeye az első négy részben egy kifejezetten jól működő sorozat volt. A karakterek azt csinálták, amit a róluk tudott dolgok alapján az adott helyzetben várható volt. Nem kiszámítható (az egydimenziós karaktert jelent), hanem a logikailag vagy érzelmileg megalapozott döntések egyike. (Ezek lehetnek egymásnak ellentmondó dolgok is, éppen ettől lesz érdekes egy karakter, hogy adott helyzetben melyik lesz a meghatározó.) Ehhez képest most a számomra húztak egy sajnos tipikus Disney+ fordulatot, amikor az utolsó előtti részben összehánynak mindent. Mint ha akkor esne le, hogy már csak egy rész marad, márpedig annak a végére megvannak az utasítások, hogy kinek hova kell eljutnia.

Ráadásul azért különösen bosszantó, mert
– eddig messze a legjobb, legélvezhetőbb kitöltő sorozat volt és
– minden további nélkül elkerülhető lett volna. Pl. ha a nagy lelkizős jelenetekben Clint elmondja Kate-nek, Natasa halált és utána Kate ezt elmondja Yelenának.

Az írószobában sajnos nem egyszer elfelejtik, hogy amit MI (ők) tudunk a karakterekről, az nem azonos azzal, amit AZOK tudnak magukról vagy a másikról. Ld. Stana Katic interjújának azt a részét, hogy mit tudott Beckett Castle-ról. (flashback önreklám)
https://www.sorozatjunkie.hu/2011/06/17/stana-katic-interju-irta-harsanyi-laszlo/

Geza Kovacs - 2021. 12. 18. 11:59

Én nem szeretem ezt a sorozatot, és egyre kaotikusabb is lesz, de Florence Pugh nagyon nagyot dobott rajta. Olyan szinten játsza le Hailee-t (vagy a mozifilmben Scarletet), hogy nehéz is rá mit mondani. Pedig kinézetre sehol sincs amúgy, egyikükhöz képest se, és mind a két másik említett is nagy kedvencem.

Eddig akármiben láttam Pugh-t, teljesen elképesztő volt, legyen az a Little Drummer Girl vagy az a netflixes középkori valami a skótoknál.

David33 - 2021. 12. 18. 14:49

Neo: Fentebb már leírtam a kérdésedre a választ. Yelenát Val bízta meg ő nem tudta, hogy az igazi megbízója kicsoda ezért is nyomozott. De ahogy írtam őt nem érdekli a megbízó őt csak a bosszú érdekli. Amihez semmi köze Kate-nek épp ezért értesítte őt. Ha nem az anyjáról lett volna szó valószínű nem is szólt volna neki. Ennyire egyszerű. Nincs ezzel semmi probléma. Az a baj hogy úgy tekintesz Yelenára mint egy tipikus bérgyilkosra pedig nem az. Már rég nem Özvegy hanem egy különálló karakter akinek eddigi célja az volt hogy az özvegyeket felszabadítsa de közbeszólt a csettintés és a nővére halála.

Mate4182 - 2021. 12. 18. 19:59

Yelena egy Red Room-ban kiképzett profi bérgyilkos/ügynök. Nem a Rógyinában való bevetésre kiképzett, hanem a világ bármelyik részén. (apropó: a Fekete Özvegy elején már teljesen hibátlan angol kiejtése van, nem meglepő módon, hiszen elég feltűnő lenne a masszív orosz akcentus az amerikai alsósok között…

Na ezaz! Engem is ezert irrital ez az eroltetett kamuorosz

e-batta - 2021. 12. 18. 20:31

David33 – 2021. 12. 17. 16:54
“Mármint azt leszámítva hogy irritál Yelena akcentusa, aki egyébként még sosem járt Amerikában szóval nem igazán volt ideje elveszíteni az akcentust.”

Mások is írták, de én is kihangsúlyoznám: a Fekete Özvegy pont azzal a jelenettel nyit, hogy Amerikában élnek már évek óta, a két kislány teljesen beolvadt, senki se gondolná róluk, hogy orosz kémek. Szóval ez a mondatod itt bukik el, nemhogy sosem járt Amerikában, hanem évekig ott is élt gyerekként, szóval az erőltetett orosz akcentus egy vicc.

David33 - 2021. 12. 18. 20:43

Mondjuk én annyira utáltam a Black Widow filmet, hogy egyszer láttam csak és akkor is szinkronnal szóval ezt nem tudtam. Viszont szerintem ez a legkisebb gond, ha csak ennyi a probléma hogy irritáló az akcentus akkor nincs gond. EGyébként Wanda is mindig cserélgette az akcentusát, a sorozatban viccet is csináltak belőle. :D

winnie - 2021. 12. 19. 06:16

akcentus kapcsán: ne mááár. van, akinek egész életében megmarad, de aki akarja, az tanárral ritka hamar le tudja vedleni, mint a szénészek, bar nyilván utóbbinak végig figyelnie kell erre.

bvr - 2021. 12. 19. 10:53

David33: “ha csak ennyi a probléma hogy irritáló az akcentus”

Bar csak ennyi lett volna a problema :)) Mondjuk amugy sajnos onmagaban is rettenetes volt az az akcentus, de minden mas is, komolyan ennyire rossz jelenetet es alakitast nem is emlekszem mikor lattam utoljara…

(persze Florence Pught altalanossagban nem tartom rossz szinesznek, pl. a Little drummer girlben (meg ráadásul kém-sorozat is) kimondottan tetszett a jateka)

David33 - 2021. 12. 19. 22:56

bvr: Ha a Kate és Yelena közti jelenetre célzol, szerintem az az egyik legjobb jelenet az egész MCU-ban. Tökéletes alakítást nyújtott mindkét színésznő. Azt hozták amit kellett. Feszült, vicces és aranyis is volt néha az a jelenet. Amilyennek tervezték. Tele volt szarkazmussal de tele volt fenyegetéssel is, ráadásul úgy hogy ki lett volna mondva. Amitől csak még jobb lett.

Mate4182 - 2021. 12. 20. 08:13

Ha a Kate és Yelena közti jelenetre célzol, szerintem az az egyik legjobb jelenet az egész MCU-ban. – s Lon lecsapott a sotet sasmadar …

Azert ezt te sem gondolhattad komolyan :)

David33 - 2021. 12. 20. 12:13

Nem kell személyeskedni pajti. Leírtam a véleményemet, nem kell vele egyetérteni. Egyébként de, komolyan gondoltam. Az MCU-ban alig volt pár komoly jelenet és ami volt az is sorozatokban volt. A filmekből nem igazán lehet mit kiemelni max a sok poénkodást meg az akciókat. Oké az új Pókinak voltak emlékezetes momentumai ha alakításról van szó de ennyi. A sorozatok azok amikben kiemelkedőek az alakítások mert nem csak poénkodással telnek az idők.

Jóval fentebb leírtam, hogy miért is tartom ennyire jónak azt a jelenetet. Nem írom le újra. De mint mondtam, nem kell velem egyetérteni. Számomra azért volt fontos mert nem a szokásos béna MCU poénkodás ment benne hanem komoly eszmecsere és Yelena úgy fenyegetőzött hogy igazából nem is fenyegette meg szóban Kate-et. A végén szólt oda egyedül hogy többet ne álljon az útjába. És az ilyet én nagyrabecsülöm ha a duma helyett megmutatják.

Neoprimtiv - 2021. 12. 20. 14:46

David33:
Hosszú lesz, de nézzük sorjában.

1.) Yelena Amerikában, avagy a kontinuitás
– Van egy TV-mozi franchise, amelyik abból él, hogy az egyes részei kapcsolódnak egymáshoz. Nézd meg az előző 286 elemét is (lehetőleg többször), mert különben nem fogsz tudni elélvezni attól, hogy mire utaltunk vissza a 287-ben.
– Ebbe a franchiseba érkezik egy sorozat, aminek az egyik szereplőjét egy alig fél éve bemutatott filmben alapozták meg.
– Majd a sorozatban nem szimplán elfelejtik azt, hogy mit mondtak róla akkor, hanem teljesen szembe mennek vele.
Nyilván nem kell ez mindenkit érdekeljen, de azért ne csináljunk már úgy, mint ha ez a készítők részéről ne lenne egy orbitális baki.

2.) Orosz akcentus.
Megint csak a kontinuitás. Az Özvegyben Yelenának tizedennyi akcentusa sincs. Azt, hogy mellesleg borzasztóan erőltetett is, az én egyéni problémámnak tekintem. (Wanda akcentusának a váltakozása is ciki volt, a készítők figyelmetlensége. A nézők nem Wandán, hanem az ő hülyeségükön röhögtek, de ezek szerint a sorozatban legalább volt annyi önkritikájuk, hogy kinevessék magukat is.)

3.) Közös vacsi, mint “az egyik legjobb jelenet”.
A minősítés igazságtartalmától függetlenül ez legfeljebb akkor állná meg a helyét ha ez a “Bérgyilkos jött vacsorára” jelenet lenne a Szeszélyes évszakokból. “Feszült, vicces és aranyos is volt néha az a jelenet. Amilyennek tervezték.” Pont az íróasztalnál megtervezettség üvöltött az egészből, teljesen karakteridegen módon.
A sorozatban viszont teljesen értelmetlen volt. Ezt a két csajt majd valahogy a következő rész végére össze kéne hozni (Hawkeye – Widow B változat, görlpavör, meg “erős női karakter”, ju nó) tehát látogassa meg Yelena Kate-et azért, hogy… miért is? Ja igen, azért, hogy elijessze, tartsa távol Bartontól. De azért legyen poénos is, az Özvegyben is azokat a jeleteit szerették a legjobban, amikor cinikus volt. Meg ne legyen azért nagyon fenyegető, ő a Jó Csapatban játszik (fog játszani). És ne legyen nagyon rövid sem, ha már kifizetjük Pugh gázsiját legalább szerepljen is, ne csak egy szigorú fejrázást lássunk tőle.

Florence Pugh sokkal jobb színésznő annál, hogy ne tudott volna fenyegető, meggyőző vagy akármi lenni ehelyett az “én vagyok a nagyon kúl szuperügynök, aki most vicceskedve meg akar félemlíteni” izé helyett, amit a szerzők és a rendező rálőcsöltek. Nem az ő hibája, hogy inkább a karakterének a paródiája lett.

4) “úgy tekintesz Yelenára mint egy tipikus bérgyilkosra pedig nem az.”
Nem, ő egy különösen jól kiképzett bérgyilkos. Az Özvegy végén úgy találkoztunk vele, hogy
– letolta Valt, mert még a szabadsága alatt SEM hagyja nyugton és
– több pénzt akar a munkájáért.
Nos lehet, hogy Yelena most delfinterápiát vagy főzőtanfolyamokat csinál Valnak, és azokért szeretne több pénzt, de valamiért az az érzésem (pl. a Hawkeye megbízásból), hogy Anahoz hasonlóan ő is azt csinálja, amihez a legjobban ért. És mivel elég cinikus alkat, aligha ringatja magát olyan illúziókba, hogy egy minimum szürke sávban mozgó kormányügynökség kizárólag Szent Eszmék érdekében, a Gonosz ellen küldi őt harcba. Szóval szeretjük vagy sem, ő bizony egy profi bérgyilkos.

irgum76 - 2021. 12. 20. 16:37

hambörger

David33 - 2021. 12. 20. 20:38

Most direkt megnéztem pár jelenetet a Black Widow filmből. Ott van az akcentusa ott is csak nem annyira erősen mint a sorozatban. Szerintem tuti hogy van valami oka hogy ennyire megváltoztatták mert tényleg jóval erősebb a Hawkeye-ban. Bár így megnézve ezt a videót azért itt is mindig változott, egyszer mintha nem is lett volna máskor meg hasonlóan erős minta soriban.

https://www.youtube.com/watch?v=ccTNLyLks90

A többi dologra már amúgy is válaszoltam szóval nem térnék ki rájuk újra. Viszont a film végén említi Yelena hogy ne zaklassa őt Val a szabadnapján és hogy mindketten emelést szeretnének szóval már ott is fel volt vezetve hogy mindketten dolgoznak valakinek. És ugye ne feledjük el, hogy Val egy saját csapatot toboroz, kezdve az új Kapitány gyerekkel. Mármint akit kirakatba raktak nem Sam aki a valódi Kapitány lett a Falcon sorozatban. Szóval azok a küldetések amiket a Fekete Özvegy film végén beszélnek nem biztos hogy gyilkolásról szólnak. Ahogy fentebb is írtam Yelena otthagyta ezt az életed Val pedig úgy állítja be az egészet mintha ő lenne az új Fury és egy hőscsapatot toborozna. A kiiktatás pedig nem feltétlen megölést jelent igazából. Persze Clint esetében ez más hiszen ez színtiszta bosszú. A Kate-Yelena kapcsolat meg egyértelmű, fentebb írtam róla és most te is leírtad. Bár nekem tetszett nagyon a jelenetük, neked nem, ezen nincs mit magyarázni. Ez már ízlés kérdése.

Egyébként azt én is utálom hogy mindent meg kell nézni legalább egyszer hogy tudj mindenről de ezt 10 év alatt szerintem aki nem szokta meg annak már rég el kellett volna engedni az MCU-t.

Enzo - 2021. 12. 21. 00:12

1×05 (pótlás múlt szerdáról)

1. Yelena feltűnése után naná hogy Black Widow-témájú flashbackes visszacsatolással kezdődik a rész – érdekes és hiánypótló volt látni a lány szempontjából az 5 éves “kiesést”, jól megcsinálták az effekteket is.
2. A Kate×Yelena konyhai beszélgetős jelenet egészen zseniális, kis túlzással végig lehetett röhögni, lásd idézetek :D
3. De ha Yelena magától is megölné Clintet (Nat megbosszulásaképpen), akkor miért kellett ehhez még őt felbérelnie is valakinek erre? (Jó, ez költői kérdés, csak furán hangzott.)
4. Hehe, pont gondolkodtam, hogy merre tartózkodhat Pizza Dog, de ezek szerint Grillsnél :)
5. Ahogy Jacket letartóztatják, az a jelenet valahogy olyan túlságosan rövidnek és oda nem illőnek tűnt, mintha csak valaki álmodná…
6. Na, Hawkeye-nak csak elege lett abból, hogy sose ér haza karácsonyozni, és a Ronin-hacukát felöltve végre konfrontálódott Mayával.
7. Echo és Daredevil amúgy mennyire érdekes páros lenne már, akár ellenfelekként, akár társakként (persze még simán összejöhet bármelyik)

Dupla-hoppá a végén: lehet, hogy Kazi elárulta Mayát és benne volt a faterja megölésében? És még egy hoppá: Eleanor Kingpinnel (Fisk) találkozik… :O

#hétidézetei:
“-You have one fork?
-I’m one person.
-That’s so weird.” :DD /Yelena&Kate/

“I don’t have any weapons on me. […] Okay, I take that back. I don’t have any weapons currently in my hands. […] That’s a lie also.” :D /Yelena/

“I love American Christmases. The tree, the presents, the super-powered reindeer, Rudolph. […] Have you ever eaten reindeer?” :DD /Yelena/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz