login |

Pilot: Hellbound

2021. 11. 24. 15:50 - Írta: Necridus

18 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Dél-Korea belelendült? Nem hiszem, hogy sokakat elkerülte a Squid Game elképesztő sikerének híre, ami jó eséllyel erős hátszelet adott a webképregény alapú Hellbound-nak. És a jelek szerint a nézők Koreától a brutalitást várják, nem a vicceskedést vagy a romantikát. Én mondjuk nem az SG-nek köszönhetően kezdtem bele az Út a pokol felé magyar címre hallgató természetfölötti szériába, inkább az előzetes miatt, ami elég igényes darabot ígért. Végülis valamilyen téren az is.

Ez elég negatívan hangozhatott annak ellenére, hogy a pilot nem volt a világ legrosszabbja, sőt, egészen élvezhető, csak rettentően hullámzó. De még mielőtt rátérnék, az alapfelállást mindenképp leírom, hiszen engem is az rántott be.

Szóval 2022-ben járunk, amikor néhány ember pontosan tudja, hogy mikor fog meghalni, s abban a pillanatban nagy füstszörnyek jelennek meg és mindent megtesznek azért, hogy az embert elégessék. Ez már nem először történik meg az elmúlt időben, így kialakult egy vallási csoport is, ami abban hisz, hogy Isten a bűnösök után küldi a pokol démonjait, hogy azok magukkal rántsák a kárhozottat.

Az eset felgöngyölítésével megbízott nyomozó a főhősünk, aki a rendőrőrsön látszólag púp mindenkinek a hátán. A vallási csoport (The New Truth) egyik mítingjére is elmegy, ahol rengeteget megtud a tagok hitével kapcsolatban, de ami jobban aggasztja, hogy a lányát is ott találja, akivel eléggé kettős viszonya van.

Szóval van egy nyomozónk, akit a lánya kerül, közben meg a démonok rejtélyét kéne megoldania. Utóbbi egyébként érdekes a szektával, előbbi azonban cseppet sem izgat, egyelőre a lány csak a tipikus időkitöltőnek érződik, akivel próbálják a főhős apai oldalát bemutatni, csak abszolút nem hiányzik senkinek. Bár a főhősre alapból se mondanám, hogy annyira jó karakterként vezették fel, akinek sorsa kimondottan érdekel.

Az a baj, hogy a pilot tényleg csak akkor tudott elkapni, amikor a mitológiát építették a füstszörnyekkel. Ezért az azokat mellőző jeleneteket nagyon untam, aminek egyértelmű oka számomra az, hogy nem tudtam egyik karaktert sem megkedvelni. Többek között ezért is éreztem túl hosszúnak az első részt, mert hiába rövidebb, mint a tévés koreai sorozatok esetében, és hiába volt izgalmas a szörnyek megjelenése, a szektamíting és az utolsó jelenetbeli feszültségkeltés, a gyenge karakterekkel nem tudtam mit kezdeni.

Közel sem temetem még a sorozatot, mert ismétlem, nem rossz, csak nem rántott be rögtön annyira, mint a Squid Game pár hónapja – persze nem érdemes hasonlítgatni a kettőt, mert egészen más a kettő -, mert egyáltalán nem tudok a karakterekkel mit kezdeni. A rejtély viszont érdekel, aminek a megvalósításával (gondolok itt a látványelemekre és felvezetésére) egyelőre nincs bajom.

A gyenge idegzetűek azonban készüljenek fel arra, hogy elég brutális darabról van szó, nem nagyon takargatják, ahogy a szörnyek az embert ide-oda dobálják és utána kivégzik, de emberek egymás elleni támadásait is bátran mutatják. A kettősség miatt nekem a pilot csak 5.5/10 volt sajnos. Még egy esélyt biztos kap, de félő, hogy nem fogok a végére érni.

18 hozzászólás Ne habozz!

morty - 2021. 11. 24. 16:04

Én a 3. rész közepéig jutottam de olyan szinten nem kötött le, hogy inkább kikapcsoltam, egy lapon emlegetni ezt a squid game-mel nagyon erős ferdítés… mondjuk lehet a koreiaknak bejön persze :P

winnie - 2021. 11. 24. 16:19

nem (csak) koreának jön be, hanem világszerte hatalmas siker és elég jól szerepel, itthon is kifejezetten jól teljesít.

és természetesen azért emlegetjük a squid game-mel, mert mindkettő koreai. nyilván lesz, akinek ez tetszik jobban, másnak meg az, de párhuzamnak általában objektív dolgokat szoktunk hozni:)

punyapapa - 2021. 11. 24. 16:20

Nekem nagyon bejött az évad.
Bár tény, hogy a pilotnak kétszer futottam neki :D
A történet jól fel van építve, van benne 1-2 csavar ami kitalálható, van ami nem.
Inkább a vallási fanatizmusnak erős kritikája és felvet igen érdekes kérdéseket a bűnről.

Scat - 2021. 11. 24. 16:24

Az ilyen démonos sztorik rettentően hidegen hagynak, úgyhogy passzolom.

Annak viszont örülök, hogy még egy koreai sorozat felkapottá vált, hajrá!

Maki - 2021. 11. 24. 16:59

Nekem sokkal jobban bejött mint a squid game, azt nagyon untam. Egy nap alatt ledaráltam, remélem lesz második évad. Squid game féle szorít már túl sokat láttam, itt viszont meg tudtak lepni párszor.

Blobov - 2021. 11. 24. 18:01

Két részen és egy kicsin vagyok túl, de engem kegyetlenül emlékeztet a Death Note alapgondolatára (azaz vannak emberek, akik megérdemelnék a halált, de az emberi igazságszolgáltatás nem jó).
Szóval egyelőre élvezem, a média hatására és annak megjelenítésére nagyon kíváncsi vagyok.

Enzo - 2021. 11. 24. 19:43

ebképregény :DD
gondolom webképregény akart lenni, de nagyon aranyos typo :D

Xia - 2021. 11. 24. 21:06

A koreai sorozatoknak nincs pilotepizódjuk, teljesen más az egész finanszírozási program, mint nyugaton.

winnie - 2021. 11. 25. 06:26

Igen, de ez sok másik Netflixes sorozatra igazak, sőt, ugye a Netflix pilotokat nem is rendel be, a fejlesztések teljes szezonra szólnak, amiket követheti a berendelés, bár a saját koreai sorozatok is olyan modellben készülnek, mint sok más széria, és azok nem a koreai tévés modellt követik.

De ha a poszt címére célzol és benne a szóhasználatra, akkor az csak szimpla egyszerűsítés a sorminta miatt, megszoktuk, hogy így nevezzük az 1×01-et.

Tseby - 2021. 11. 25. 10:05

Nálam az év talán legnagyobb pozítiv meglepetése sorozat fronton. A történet egyedi, és elég sok előre nem látható csavar van benne. Viszont a koreai stílus nagyon furcsa az amerikai sorozatokhoz képest. Volt pár eléggé logikátlan lépés, de melyik sorozatban nincs ilyen. Kiváncsian várom a siker folyamán szinte biztos folytatást, mert a fő elemről a 3 démonról semmit se tudtunk meg, a szereplők viszont szinte mind elfogytak. A záróképsor pedig wtf. 8/10

Cápi - 2021. 11. 25. 11:12

Végigszenvedtem. Az egyik fő baja a logikátlan ökörségek, a másik, hogy ezt a vallási vonalat iszonyatosan túltolták, inkább vergődtek rajta szvsz, minthogy valóban mély legyen. A trailer alapján erősebb természetfeletti vonalat vártam volna, untam. Egyedül a záró képsor miatt gondolkodom, hogy ha lesz 2. évad, akkor belenézek.

Judit - 2021. 11. 25. 12:36

Direkt azért kezdtem bele, mert sokan azt írták, a Squid Game hú de szuper volt, ez meg unalmas. Nekem a SG volt halál lassú, csak kötelességből néztem végig..ha már elkezdtem. Maga a pokol téma nem izgatott, így kellemes meglepetés volt, hogy lekötött. Még csak a 3. résznél tartok, nagyon tetszik eddig. A nyomozó figura nagyon jó, a szektavezér kellően idegesítő. Alig várom hogy ledarálhassam a többi részt.

kovács_ügynök - 2021. 11. 28. 13:28

A Squid Game és ez is, SZVSZ a koreai Black Mirror nyitánya. Kicsit hosszúra van nyújtva, de ez nem von le semmit a sorozatok élvezeti értékéből. Remélem még sok hasonló fog kikerülni a kezeik közül.

Tehát, ha valaki a Hellboundtól azt várja, hogy magyarázatot fognak adni a szörnyekre, az csalódni fog. Rájuk csak abból a célból van szükség, hogy elképzeljük, egy adott szituációban hogyan fognak viselkedni az emberek. Miközben ízelítőt kapunk a tömegmanipuláció eszköztárából is. Ami a magyaroknak is ismerős lehet.

H1N1 - 2021. 12. 03. 00:51

Két rész után az merült fel bennem, hogy kinek az órájához igazodnak a lények? :)

korum - 2021. 12. 05. 19:25

“hogy ezt a vallási vonalat iszonyatosan túltolták”

így is lehet mondani, hogy ez a sorozat elég erősen a vallásokról szól.

winnie - 2021. 12. 06. 08:33

korum: ezen én is felkaptam a fejem, csak szokásommal ellentétben nem akartam most beleszólni:) ez annyira abszurd megfogalmazás, mint ahogy sok más esetben is olvasni ezt azt a maszkolandó, hogy “az én gyomromnak/érzékenységi szintemnek túl sok volt benne a XY”. hiszen nem toltak túl semmit, a sorozat konkrétan erről (is) akart szólni, ha valami, akkor még vissza is vettek a mennyiségből, hogy minél kevesebben érezzék ezt. de mondom, ez általános jelenség, bármikor, amikor túltolásról olvasok, az esetek zöme tényleg nem a sorozatra reflektál, hanem a befogadóra. persze ez csak szemantika, lehet vitatni, hogy mindegy, milyen kifejezést használunk, a lényeg nem változik, és nyilván azzal nincs semmi baj, totál érthető, hogy valakinek túl sok benne a vallás, és baromira nem köti le ilyen mennyiségben. csak ez is a mai túltontúlpc-s megnyilvánulások közé tartozik, amikor az ember így próbál nem megsérteni másokat vagy arra célozni, hogy nem kéne valamiből túl sok egy sorozatba, még akkor sem, ha a készítő ezt akarja, elég abból pont annyi, hogy senki nem húzza a száját.

Xia - 2021. 12. 10. 00:08

@winnie, ehhez a nézőnek tudnia kellene (de nem tudja), hogy Koreában milyen iszonyú keresztény valláspropaganda van, Korea lassan keresztényebb ország lesz a Vatikánnál (és ezt minden irónia nélkül mondom). Rengeteg keresztény egyház képviselteti magát, és nagyon sok a vallási szekta váluk. Az igazán bebuzult vallásos fanatikus bandák, akik miatt pl. a koronavírusjárvány is berobbant Koreában, mert az egyik szektavezér azt mondta a sokszázezer hívének, hogy nem kell aggódni, isten majd megvédi őket. Olyan milliós miséket szoktak arrafelé rendezni, mint Amerikában a nagy stadionos tévés misék. A világ legnagyobb keresztény egyházközössége is Szöulban van, a Joidói templom, ahol több utcában vannak ezres befogadóképességű kápolnák szétszórva, ahol kivetítőn lehet nézni a központi templom miséjét… Valahol erre reflektál a Hellbound is, a koreai vallási szektákra.

KiváncsiFáncsi2022 - 2022. 01. 21. 23:20

Nekem tetszett, meglepően érdekesnek találtam. Igaz, néha lassú volt számomra, de fordulatos is. Szokatlan volt, hogy évad felénél kidobták a főszereplőket és egy huszárvágással totál új csapatot hoztak be, a cliffhanger meg meglepett, mert csavart egy nagyot a végére az egészen. Remélem, ha lesz 2. évad, kicsit amerikaibbra fogják venni az egészet, kevesebb klisével és hullámzással, de jobb pörgéssel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz