login |

Pilot-mustra: The Wheel of Time – 1×01

2021. 11. 25. 15:50 - Írta: winnie

62 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(A “könyvismerős” kritikánk itt van.)

A világunk romba dőlt. Sok-sok évvel ezelőtt nagy hatalommal született férfiak úgy gondolták, rabul ejthetik a sötétséget. Micsoda arrogancia! Mikor elbuktak, a tengerek felforrtak, hegyek tűntek el, városok égtek porig, és az aes sedai nőkre maradt, hogy rendet teremtsenek. Ezek a nők mindennél jobban emlékeztek valakire: A férfire, aki a Világtörést okozta. Sárkánynak nevezték őt. Ez a férfi most újjászületett. Nem tudjuk, hol, hogy kik a szülei, hogy lányként vagy fiúként született-e. Csak azt tudjuk biztosan, hogy a gyermek lassan felnőtté válik, és meg kell találnunk… a Sötét Úr előtt.

Ú, de kellemes meglepetés volt a sorozat zenéje – szerintem nem véletlen, hogy a legutóbbi nagy zenés “felfedezésem” (ami 2020 legjobb sorozatához tartozott) után ez talán a második soundtrack, ami felkerült az Amazon Prime Video YouTube-csatornájára. És Lorne Balfe muzsikáját nem a fülbemászó, folyton hallgatós jellege miatt ismerem el, hanem azért, mert számomra annyit adott a nézői élményhez, amiben nagy szerepet játszott az, hogy erősen vokálközpontú lett.

Bocs, hogy ezzel kezdtem, de le akartam írni, mert egyébként tuti, hogy elfelejtem említeni. Az Amazon Prime Video pénteki nagyszabású fantasy premierje, a Robert Jordan-féle Az idő kereke adaptációja egyelőre csak feliratot kapott, szinkront még nem (azt lehet, hogy a darálóknak tartogatják), viszont szerencsére 3 résszel indított, aminek nagyon örültem, mert bizony a kezdés igencsak megijesztett. Nem azért, mert rosszul sikerült volna (bár a 2-3. rész sokkal jobban bejött), egyszerűen csak tartottam attól, hogy hetiben esélytelen lesz normálisan követni a sorozatot.

THE WHEEL OF TIME – 1×01 – 6,5/10

Az efféle elég komoly világot építő és mitológiával rendelkező sorozatok esetében mindig úgy érzem, hogy nehéz dolgom van. Legfőképp azért, mert felsorakoztatnak rögtön egy tucat szereplőt (többségében nem túl ismert színészek alakításában), akik mindenféle fantasy neveket és tisztségeket kapnak, ránk borítják évszázadok vagy évezredek történetét a semmiből, és ha az embert idővel be is szippantja a sorozat, akkor egy héttel később (és mondjuk 20 második sorozatepizód megnézése után) azon kapja magát, hogy már fogalma sincs, hogy ki Egwene Al’Vere, vagy hogy néz ki Padan Fain.

Szerencsére a The Wheel of Time, bár nem fukarkodik a háttérrel, inkább azt az elvet vallja, hogy az informálást fokozatos oldja meg. Az elején persze narrációval valamennyire felvázolják előttünk ezt a mágiával átitatott középkori stílusú fantasy világot, azonban annak csak pár aspektusát ismerjük meg, bőven akad a 2. és a 3. részben is felfedezni való, így, fokozatosan könnyebb is befogadni a dolgokat. És, ahogy az kell, sok minden a hatalmi viszonyokról, fajokról, veszedelmekről és hiedelmekről a karakterek történetet is előre vivő párbeszédei révén derül ki.

Ami számomra azonban a legfontosabb volt, hogy a The Wheel of Time nem annyira könyvszerűen indul sorozatként. Megtehették volna a készítők, hogy először megalapozzák a világot és a karaktereket, hogy csak idővel állítsák irányba őket, azonban már az első percben szóba kerül, hogy mi a fő vonal, a pilot végére pedig végképp egyértelművé teszik a kiemelt szálat, amely mentén persze nyugodtan lehet építkezni és alkalomadtán elkalandozni. Ez a leegyszerűsítés számomra kellett ahhoz, hogy a start abszolút pozitívan csapódjon le bennem.

Az első részt a fő küldetéssel kezdik, konkrétan elmondják nekünk, hogy egy újjászülető “gonoszember”, a Sárkány megtalálása a cél, csak éppen az a bibi, hogy nem tudni, milyen testben kell keresni őt, ami egyben egy rejtélyt is bedob a sorozatba. Őt keresi egy nagyhatalmú női rend tagja, egy bizonyos Moiraine társával, aki éppen egy kis faluba téved, ahol több potenciális jelölt is szóba jöhet Sárkányként.

Forog az Idő Kereke, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, amik lassan legendává válnak. A legenda mítosszá fakul, és még a mítosz is rég feledésbe merül, mire a kor, amelyben megszületett, újra visszatér. Az egyik korban, egyesek Harmadik Kornak hívták, szél kerekedett a Ködhegységben. Nem a szél volt az igazi kezdet. Az Idő Kereke forog: Nincsenek kezdetek, sem végek. De valami mégis elkezdődött.

Mindezt egy olyan világban, melyet az Idő Kereke tart mozgásban, ami kapcsán a fentieket érdemes első nekifutásra tudni – a jelentősége persze ennél sokkal nagyobb lehet, nem véletlenül ez a cím is.

Tehát a világ egyik kis szeletével kezdünk (jobban nyitni csak a második részben fogunk), megismerjük a falu lakóit, a hagyományait, kultúráját, miközben azért érezni, hogy valami baljóslatú ott van a levegőben, amit nem csak a szél hangja suttog, amit egyesek érteni vélnek. És megérzéseink szokás szerint igaznak bizonyulnak, hiszen viszonylag hamar történik valami, ami alapjaiban változtatja meg sokak életét, és a világ egészére is kihatással lévő eseményeket indít be.

Mint arra már a fenti, zenét dicsérő sorokból következtetni lehetett, számomra elsődlegesen a hangulat jelentett sokat a The Wheel of Time első részeiben. Bármennyire is újított Jordan Tolkien után, a kezdés tipikus fantasy-s indulásnak mondható, a klasszikus toposzkészlettel, de hamar át lehet érezni, hogy elég komoly a tét, mind mikroszinten, mind pedig a teljes világ tekintetében.

Az imént pozitívumként említett fokozatos bevezetés a világba egyébként persze azzal jár, hogy elég sok minden kérdőjeles vagy infóért kiált, de ilyenkor minden bizonnyal arról van szó, hogy később fog tisztulni a kép. Említhetném példaként a klasszikus fantasy világos kulcsszavakat, tulajdonneveket (Fény, Fehér Torony, Három Eskü, Határvidék, javasasszony, fehérköpenyek), amiknek konkrét jelentése nem mindig tiszta, vagy mondjuk olyan praktikus dolgokat, hogy mi a mágia mechanikája. Mert a pilot végén egy akciójelenetben látunk komolyabb varázslásokat, amik mögött azonban egyelőre konkrétan nem ismerjük a tartalmat, metódusokat, hogy mire terjed ki egy varázstudó tudása, milyen korlátok vannak, stb. És igen, erre tényleg az a magától értetődő válasz, hogy aki ilyesmire kíváncsi, az olvassa el a könyvet, a sorozatok esetében a türelem termi meg a rózsát.

Összességében a fő célját elérte nálam Az idő kereke: beszippantott. Érdekelni kezdett a világ, érdekelni kezdtek a konfliktusok, érdekelni kezdtek a külön futó szálak, és persze érdekelni kezdett a fővonal is. Ebből persze egyelőre még bármi lehet, attól, hogy valami kezdetnek nagyon jól megteszi, még nem biztos, hogy a folyamatos kifejtés közepette is tudja tartani a szintet, illetve a megfelelő arányokat. Azonban ennek kapcsán az a legfontosabb számomra, hogy elsődlegesen nem a történet miatt maradok mindenképp, hanem a világ miatt. És a világépítős sorozatok esetében az kiemelt fontosságú, hogy az embert az egyre terebélyesedő mitológia kösse le, s nem az, hogy miképp alakítanak benne egy történetszálat.

Az Amazon Prime Video-nak egyébként jár a pacsi a prezentációért. Egyrészt a kedvenc fícsörömet ismét kiemelném, miszerint desktopon az egeret mozgatva, tableten pedig egy bökésre a felület kiírja, hogy mely karakterek vannak az adott jelenetben (karakternév, kattintható színésznév), másrészt pedig minden részhez tartozik több forgatási kisfilm, valamint közreműködői interjús anyag. Arról nem is beszélve, hogy a felületen nagyon sok mindent lehet olvasni vizuálisan erősen megtámogatva a világ történetéről, földrajzáról, a karakterekről, szervezetekről, lényekről, ereklyékről és a mitológiáról.

62 hozzászólás Ne habozz!

gummibear - 2021. 11. 25. 16:16

Hát nem tudom. Nálam a 3 rész után vegyes a kép. Vannak benne jó dolgok, de vannak szemöldökhúzogatósak is. Igazából nem tudom eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem.

hahakocka - 2021. 11. 25. 16:52

A 4. rész előzetese érdekesnek néz ki megint. Nekem picit a 3. rész ült le néhol, de egész jól megoldották Thom karakterét a könyvből. Az 1-2. rész tetszett! A 2. részben Shadar Logoth a könyvben félelmetesebb egy alak miatt aki itt nem jelenik meg. De elvileg még vissza fognak majd térni ide valamikor valamiért.

Desmond Wallace - 2021. 11. 25. 17:29

Az első rész még nem annyira nyerte el a tetszésemet (6/10), de a harmadikra már bizakodóbb lettem.
A casting nem minden esetben nyerte el a tetszésemet, de Moriaine telitalálat.

Itt-ott döcög, de voltak jó pillanatok, a 3. rész után pedig már néztem volna a folytatást.

irgum76 - 2021. 11. 25. 17:54

ahogy írtam a hét csalódásihoz
nekem iszonyat nagy csalódás volt a pilot

az eleje még jó volt szépek a tájak szép fényképezés
de aztán jöttek a medvedisznóemberek és szörnyen lehúzták a részt egy B filmes szintre
de nem elég, hogy rossz volt a harc legalább hosszú
már vagy ötször mondtam magamban “na végre vége” erre csak folytatták
vagy 25 perc ment el gyakásra az 50 perces epizódból
a harcnak semmilyen koreográfiája nem volt csak csihi-puhi
a rángatódzó kamerával próbáltak valami dinamikát adni de inkább ócska megvalósítás lett az eredmény
pozitívum: eredetiek voltak a szörnyek

nem is akartam folytatni de azért pár nap múlva ráfanyalodtam
hát elég sok a LotR utóérzet a komp, a fekete lovas, a gyógyíthatatlan méreg stb

high fantasynak elég véres darknak meg nem elég súlyos

nálam a pilot max egy 3/10

winnie - 2021. 11. 25. 18:01

irgum76: pont akartam írni a koreográfia kapcsán, hogy mennyire jól nézett ki, hogy rosamund pike és daniel henney egymás mellett nyomja (az egyik werkben beszélnek is arról, hogy mennyit gyakorolták kvázi táncként), de az abszolút jogos, hogy a rángatós volt, bár szerintem nem a dinamika miatt, hanem inkább azért, mert akkora káosz volt, és annyira brutális vérengzés. de nekem is az volt az első gondolatom, hogy nem sokat látok belőle. viszont összességében ettől még nekem a harc bejött, azért mert nem monoton volt (én már fél perc lövöldözéstől vagy kardozástól álomkórt kapok), hanem folyamatosan, ööö, evolválódott, szóval nem csak adok és kapok váltotta egymást, hanem volt íve, voltak szakaszai.

bár a komp felhozása tényleg olyan, mint a kardé, főleg egy konkrétan folyó nevet viselő helyszínen:)

Mammut - 2021. 11. 25. 18:34

Sajnos mindig nehezen tudtam elvonatkoztatni a könyvtől, szóval ahhoz képest csalódás volt.

Ezzel nem azt mondom, hogy rossz, mert simán szórakoztató, látványos adaptációra sikerült. Ezerszer jobbra, mint pl. A szigetvilág varázslója anno.

binyó - 2021. 11. 25. 20:27

A könyv tetszett a sorozat csalódás casting nagyon gyenge
természetesen Moiraine kivételével .

Dave - 2021. 11. 25. 20:54

Winnie. Kicsit ledöbbentem amivel kezdted. Èn zeneszerző vagyok, filmzenèket is írtam már. Nekem kifejzetten nem jött be sem a főcím sem úgy bármilyen zenei rèsz. Olyannyira gyengènek találtam, hogy meg is nèztem ki írta. Meg is döbbentem, hogy Balfe, aki remek zeneszerző.
Dehát izlèsek ès pofonok. 🙂

SSY986 - 2021. 11. 25. 21:09

Igazából pozitív és negatív változtatások is voltak az eksö részben a könyvhöz képest.
Lényegtelen könyves spoiler
– könyvekben fiatalabbak mint a sorozatban és hát pár száz oldal elment Rand és Egwen bimbózó kapcsolatára itt már idösebbek és már dugnak szóval a könyvet nem olvasókat megkímélték ettöl(pozitív)
-Matt karaktere sokkal aktívabb itt mint az elsö kônyvekben(pozitív) viszont újra castingolják majd a színészt a kövi évadtól😔
-Perrinnek nem volt felesége a könyv elején így ezt a változtatást nem értettem túlzottan, mert eddig azt érték el, hogy Perrin egy depis kretén lesz az egész évadban, bár mondjuk Egwenre rányomult kicsit a harmadik részben azt nem teljesen értettem.(negatív)
– itt látszik amúgy, hogy mennyivel profibb az HBO, mert annó a Trónok Harca elsö részével milliókat rántottak be abba a világba itt szerintem meg milliókat tántorítottak el 3 résszel😔 lassabban kellett volna kezdeni és nem így bepörögni már az elején és értem, hogy csak 8 részes az évad, de annak aki nem olvasta annak eztúl sok infó, tényleg ki fog emlékezni Padan Fainra😂 A nyitó jelenet nagyon gyagyi volt az elsö részben és még fölösleges is. Nekem a fö harc sem tetszett a gagyi CGI miatt, de a koreogáfia jól nézett ki. A második rész jó volt föleg a fekete Landau ezredes lopta el a showt a harmadik gyakran leült. Ami jó hír, hogy már 3 évadot bejelentettek szóval valameddig biztos eljutnak a storyban. Itt igazából az a kérdés, hogy mennyire tudja berántani az új nézöket a sorozat, de majd meglátjuk remélem tetszeni fog a könyvet nem olvasóknak Robert Jordan sci-fije😉

winnie - 2021. 11. 25. 21:43

SSY986: nem jelentettek be 3 évadot, itt meg kell különböztetni, hogy mi bejelentés, és mi értesülés. nemrég egy egyforrásos infó volt csak a s3-ról, ilyet én sem írok meg meg:)

ennel nyilván nem tudjuk, mi lesz a közönsegreakció, de a got esetében meg véletlenül sem volt első részes berántás, a közepes premiernézettség (pl a Hung című HBO-sorozat is nézettebb volt) után még csökkentek is a számok. mondjuk ott eleve komolyabb előzetes érdeklődés sem volt a sorozat iránt meg hype, az nem annyira szezon közben alakult ki, itt meg ugye kiemelt az érdeklődés, amire nyilván nem építeni fog a sorozat, szóval, bár profi az hbo, de egyelőre csak az biztos, hogy ezt sokkal többen próbálták be. (a got a 3. szezontól. ondhato berántás kapcsán nézettségi tényezőnek, tehát ha az hbo-nak ehhez köze van, akkor az az évadközi munka révén történt, ės kitudja, az amazonnál miképp alakul az évadok köze.)

Alice - 2021. 11. 25. 22:08

A régi szép időkben még az index Idő kereke fórumán veséztük ki a könyveket :) Az eddigi 3 részről nem csoda, hogy homlokegyenest eltérő véleményeket lehet hallani. Szvsz zseniális elemek uúgy vannak benne, mint gyengébbek, ez a kettősség szinte mindenben megnyilvánul (effektek, párbeszédek, jelmez/smink, ötletek). Összességében tetszett, alig várom a folytatást. Ami nagyon jó: zene(!), főcím, a színészek, (főleg Moirane, Lan, Nynave, Mat), farkasok, narráció, tájak, és hogy azért bőven van saját stílusa és tud akár költői is lenni. Kevésbé tetszett: trallokok, piros ajah kezdőjelenet-na, ott jól megijedtem, hogy ez a Legend of the Seeker stílus marad, feelgood hangulat elvesztése a depresszió kárára, a melodráma is felütötte a fejét, néha a LOTR utánérzés sok volt, néha hasznosabb lenne nem kívülről tudni az ottani párbeszédeket meg jeleneteket :P De fogjuk fel tisztelgésnek, mert hogy az is.

Egyelőre megbocsáthatatlan: az ifjoncok karakterének, szálainak átírása, fájón hiányzik majd a neveltetésükből, naivitásukból, bénázásaikból eredő hangulat, ami még a javasasszonyál is jó kis küzdelmeket és dinamikákat hozott. És humort! Érdekes, sokkal nagyobb veszteségnek éltem meg, hogy felnőttesítették, megkeményítették őket mint a plusz szálaik. A fiúk korán nem változtattak.

Olykor elvetették a sulykot, máskor meg remekül megragadták a könyv mondanivalóját vagy épp a világot. Kérdés, ki mennyire megbocsátó vagy hányadik nézésre tudja túltenni magát ezeken. Nekem a bőszítő dolgokkal együtt is öröm volt nézni, gyakorlatilag néha tátott szájjal vagy libabőrösen ültem itten a székben és már most muszáj volt újranézni. Legalább ezt a szintet legyenek szívesek továbbra is hozni.
És igen, piros pont az aes sedai+őrző koreográfiáért, ütős és sokatmondó még annak is, aki másként képzelte el a fókuszálás kinézetét vagy sebességét. Iszonyat jól nézett ki pl. a fonat, ami felment az égig.

SSY986 - 2021. 11. 25. 22:26

A 3.évados bejelentèst a premier vetítèsen jelentették be azért gondoltam, hogy már tèny. Amúgy meg most bocsi, de pl az Amazon sorozatainak pr-ja egy fos. A Boys csak most kezd nèpszerü lenni az Expanse utolsó évadja most jön azt semmi hypot nem láttam múlt héten volt a Wheel of time premiere ès Rosamund Pike elment kb kettö talkshowba (mondjuk az a 3ds plakát Londonban nagyon jól nézett ki), de nem vitatkozom, mert túl sok fogalmam nincsen, de valahogy az HBO sorozatainak a pr-ja jobban eljut hozzám mint az amazoné mondjuk rajtatok keresztül mindíg, de ha nem olvasnálak titeket soha nem kezdtem volna el az Expanset vagy a Boyst vagy a Man in the Highcastelt

SSY986 - 2021. 11. 25. 22:44

A Future mant lefelejtettem a listából. Amúgy én drukkolok a sorozatnak, hogy sikeres legyen, de továbbra is fenttartom, hogy a megvalósítással bajok lesznek, mert késöbb azért sokkal többet kell cgira költeniük és azért itt annyira nem néztek ki jól a cgios jelenetek, de még meglátjuk talán a második évadra több pénzt kapnak😁 tényleg azt amúgy írtátok, hogy ez volt a legnézettebb sorozat premier a platformon az számokban mit jelentett vagy azt már nemközölték?

winnie - 2021. 11. 25. 22:51

nincsenek számok, és ugye idei legnezettebb (ami nem túl nagy teljesítmény), míg all time top5 a platformon,

(az s3-at passzolom, én bármit elhiszek, de ami a lapokban megjelent, az 2 napja jennifer salke, az amazon studios vezetője a nézettséges hír kapcsán a deadline-nak adott nyilatkozataban ez volt: “ It is too early to discuss a potential early Season 3 renewal but it is a real possibility. “Let’s get a little time under our feet but I have a good feeling the show will go on for years and years,” Salke said.” az első mondat nem idézet, csak a cikk megállapítása.

persze nincs kétsegem felőle, és ugye időben meg kell tenni a berendelést, ha nem akarnak nagy produkciós leállásokat, és mivel most tartanak forgatásban a 2. évad felénél, így időszerű lehet.(tippre a stábot hamar lefoglalják, ha van szándék. (az s2 eseteben a hivatalos berendelés majus volt, de mi februãrban írtuk, amikor a produkciós közlönyben jött az infó)

Hádész - 2021. 11. 25. 22:58

Nem olvastam a könyveket: Számomra elég sablon fantasy indítás volt sok szempontból a dolog, viszont a megvalósítás egész jó. A 2-3. rész már árnyalta a dolgokat, a karaktereket vegyesen ítélem meg egyelőre, egy részükről kb semmit nem tudunk, viszont pl. Mat egy elég emberi karakter, nagy érvágás, ha tényleg cserélik a színészt.
Maradok a folytatásra mindenképp, mert van benne potenciál.

wintender - 2021. 11. 26. 10:01

Én nem ismerem a könyveket, de számomra teljesen lapos, unalmas fantasy kezdés volt.
Mondjuk én az összes fantasyban megőrülök attól, hogy mindig menni kell valahova, soha nem oldódik meg semmi helyben.
Mondjuk abból a szempontból jó az Amazon felületén nézni, hogy folyamatosan jönnek fel a Triviák, így végig tudja az ember, miben tér el a könyvtől. (Főképp, amiket SSY986 is ír) Illetve kicsit több magyarázat van a világról, a karakterekről. Ez a könyvek nem ismerete mellett nagy segítség. Nem tudom, aki csak simán a háttéranyag nélkül nézi, az mennyit ért belőle.
Ennek ellenére engem nem rántott be, a 3. résznél már szenvedtem. Elég valószínű, hogy nem folytatom, hacsak nem az lesz, mint tegnap este, hogy a család lefoglalta az összes Netflix hozzáférést, így kénytelen voltam Amazont nézni. :)

Alice - 2021. 11. 26. 10:03

Nagy kár Barney Harrisért (Mat), mi lehet az oka, hogy újracastingolták? Már olyan prózai dolog is eszembe jutott, hogy a nehezen érthető beszéde a gond, mert hát valljuk be, időnként motyogott, de azon lehetne segíteni, gyanús, h más van a háttérben :(

és jól elírtam fentebb, nem a depresszió kárára, hanem javára fordították a hangulatot természetesen.

Ahogy böngésztem a többféle oldalon a hozzászólásokat (még Brandon Sanderson is írt ezt-azt, több, mint ezren válaszoltak rá, ennyit képtelenség végignézni), az olvasók többségének sok minden tetszik. Szinte mindenki morog is valamin, de óriási különbségek vannak abban, hogy ki min szentségel a legjobban. Ami az egyiknek bagatell, a másiknak “válóok”. Láttam egy illetőt, aki azért adott 1/10 pontot az imdb-n, mert 1 szereplő később csatlakozott be, sokan indulatból nyomkodnak.

Diapolo - 2021. 11. 26. 10:12

Igazából sem az itt, se a máshol olvasott kritikákkal nem igazán értek egyet. Az első három rész részemről 5/10, vannak nagyon jó dolgok, és vannak szörnyű dolgok is.

Maga a világ megvalósítása, prezentálása szép és igényes, tényleg maximálisan profi az egész. Olyannyira, hogy nekem már-már videójátékok jutottak róla eszembe, mert ott is van egy ilyen fő vonal, ahogy egy fantasyt a képernyőre visznek. Itt olyan, mintha ezt most élőben tennék, egy olyan nagyon tipikus világot látunk, amolyan fantasy-s világot, de jól néz ki, tényleg.

Még az első részben megismert milliő és történet is tetszett, izgalmasnak és sokat ígérőnek tűnt.

De csak tűnt, mert szerintem ez a sorozat 3 rész alapján minden, csak nem izgalmas. Meglepődve látom szinte mindenhol, hogy az első részt lehúzták, a következő kettőt már jobbnak tartották. Én fordítva láttam, az első még jó volt, de utána számomra teljesen unalomba fulladt, egyszerűen nagyon kevés érdemi történés volt az első részhez képest. Nekem kínkeserves volt nézni ezt a két rész vándorlást, mert a karakterek még nem jelentettek akkora kapcsolódási pontot, hogy érdekeljen ez ilyen mértékben. Nyilván az sem segít, hogy túl jó színészi játékokat sem láttunk idáig. Nagyon le lett csupaszítva, vagyis egyszerűsítve a helyzet a pilot végén, és szerintem ez eddig rossz döntés volt, teljesen sivárnak tűnik most az egész. Mivel hetiben jön, talán végignézem az évadot, de jelentős javulás nélkül ez óriási csalódás lesz.

A zene még kimaradt. A Tales From The Loop kapcsán a végletekig egyetértettem winnie-vel, de itt nem, ez a zene álmoskás, az üres világgal pedig inkább altatónak hat, mint érdekesnek, vagy fülbemászónak.

winnie - 2021. 11. 26. 10:42

a zene kapcsán: ahogy írtam, ez nekem sem a külön hallgatós kategória (másoknak nyilván az), azonban egyes jeleneteknél nekem piszok jól feküdt, és tényleg tetszett, hogy ennyire nem tipikus volt, mert sorozatokban szinte csak hangszeres szerzett zenét lehet hallani. és itt nagyon feldobta nekem a végeredményt, hogy nem csak hangszeres volt.

SSY986 - 2021. 11. 26. 12:09

Diapolo:sajnos ez a fantasy hátránya,hogy a közlekedés csúcsa a ló így ha menni Kell a-b-be akkor az idöigényes 😂😂 bár és itt most kirakom a spoilert
Spoiler
A késöbbi könyvekben már gyorsabban tudnak páran utazni mivel a mágia lehetövé teszi nekik.
Amúgy meg a story a földön a jövöben játszódik sok ezer évvel szóval igazából sci-fi😂😂

winnie - 2021. 11. 26. 12:23

Alice: az okok nem tudom, hogy kiderültek, de egy távoli forgatás esetében, ami ráadásul 1,5 éven át tartott, és még nagyon hosszú elköteleződéssel kecsegtet, simán lehet puszta személyes ok is.

Sawyer - 2021. 11. 26. 12:41

Könyv ismerete nélkül, nulla elvárással feküdtem le nézni. A tájak szépek, a karakterek unalmasak, laposak, 20 perc telt el totális unalomban, míg kinyomtam. Ráférne már a nagyvilágra egy jó kis hasonló sorozat, de ez nagyon messze van a jótól. Amennyi karaktert addig felvonultatott, az mind olyan sablonos, amit már ezerszer láttunk, a dialógusok lényegre törőek, feleslegesen teátrálisak és sejtelmesek, tartalmilag elnagyoltak.
A végére még odapörgettem, de már korábban mérget vettem volna rá, hogy ez fog történni. Szóval számomra ez a sorozat egy nagy nulla.

wintender - 2021. 11. 26. 12:50

A zenével kapcsolatban, (enyhe spoiler, mert nem a pilotban van), mikor megjelent az énekes karakter, és elpengette az első akkordot, hát az teljesen ugyanaz volt, mint a Toss a Coin to Your Witcher eleje, konkrétan vártam, hogy azt a dalt fogja énekelni :D

geor82 - 2021. 11. 26. 13:08

Sziasztok,

Én olvastam a könyvet és nekem eddig csalódás. A casting nálam nagyon mellé ment az egyetlen Moiraine kivételével.
A trailer-ek alapján már “sejtettem” hogy sokminden más lesz a mint a könyvben(na jó, nem csak a trailer alapján, hiszen nyilván nem lehet szó szerint adaptálni egy ilyen, vagy bármilyen könyvet), de azt hiszem nem sikerült elvonatkoztatnom a könyvtől. Így nekem a történet/karaktervezetések nagyon nem teszettek, így próbáltam a hangulatra koncentrálni, hogy mennyire adja vissza, vagy közelíti meg a könyv hangulatát, de sztem semennyire. Nekem unalmas volt minda 3 rész, és hangulatból se adott vissza semmit, és nekem pont az volt az érzésem, hogy gyorsan le akarják tudni a szereplők “felhelyezését a táblára”, meg a fő cselekmény szál elindítását, és nekem az egésznek ilyen összecsapott érzet volt.

hahakocka - 2021. 11. 26. 13:12

Sawyer fél rész alapján lehúzni az egész évadot egy sorozatnál? 1 évad legalább kell hogy értelmes véleményt formáljunk egy sorozatról szerintem. Minden sorozatban vannak gyengébb és jobb részek szinte.

A zene direkt lett ilyen a zeneszerző szerette volna ha nem a sablonos epikus nagyzenekari fantasy zene hatja át. Amúgy egy jó zeneszerző (Assassins creed 3, His Dark Materials, Mission impossible 6, s még a Terminator Genisys is jó zenéje volt szerintem.)

mmonitor - 2021. 11. 26. 14:01

Amennyire féltem attól, hogy szar lesz annyira csalódtam pozitívan. A színészek nagyjából jók. A könyvtől nyilván vannak eltérések de ezek többnyire logikusak egy tv adaptáció szempontjából, nekem legalábbis elfogadható nagy részük de pl. nem tudják, hogy a dragon reborn nő vagy férfi WTF? Mindenesetre tetszett, nagyon. Talán kicsit gyorsan történnek a dolgok de van akinek így is unalmas szóval érthető ezek az emberek nem tudnák végigolvasni a könyveket se, mit szólnának amikor oldalakon keresztül nynaeve ruhájának a csilpéjéről van szó..

Sawyer - 2021. 11. 26. 15:03

@hahakocka

Nem fogott meg, a szép tájakat leszámítva nagyon gyenge lábakon áll, nem fogom erre pazarolni az időmet. Pontszámot nem adtam, az a nullás írás csak arra vonatkozik, hogy nálam egyértelműen kasza.
Egyébként igazad van.

winnie - 2021. 11. 26. 15:14

sawyer: én ezt abszolút át tudom érezni. ez is hosszabb jelenetekkel operál, így abszolút nem kötött le, főleg, hogy sok mindent, amit elmondtak, nem tudtam, hova tenni, az arcokat megjegyezni, kötődni valakihez, stb. ezért is írtam fent ezzel kapcsolatosan az érzéseimet. nem volt olyan “kampó” az elején, ami megfogja az embert. de persze lehet sejteni, hogy idővel azért kialakul a nézőben a kép, amit át akarnak adni, szóval maradtam, és mázlimra elkapott a hangulat, és onnantól kezdve már nem volt gond. (de persze abszolút nem biztosíték, hogy ha marad valaki, akkor ez megtörténik.)

egyébként pont ezért “utálom” az efféle sorozatokat, mert tudom, hogy ha a pilot vagy az első két rész megnézése után újranézem a pilotot, akkor minimum a duplájára ugrik a megértési szintem, illetve az élvezeti fokom is, annak ellenére, hogy már láttam a részt. egész egyszerűen azért, mert már minden jelenetet megértek. (és azért utálom, mert annyira nincs erőm arra, hogy 50 perces részre 100 percet áldozzak:)

(a karakterek kapcsán: nem tudom, hogy milyenek lesznek, de pont az első részekben, amikor még alig ismeri őket az ember, szerintem adja magát, hogy sablonosak. amikor elindul a karakterizáció, akkor fognak élettel megtelni. ugye a könyv a belsőben zajló dolgok miatt ilyen téren előnyben van, itt dialógokkal, tettekkel lehet max karakterizálni, amihez idő kell.)

Réka - 2021. 11. 26. 15:17

A castingról többen írnak negatívan, de szerintem nagyon jó lett. Igen, ismeretlenek az arcok, de ez nem baj. És nem, nem olyanok a színészek, amilyennek elképzeltem őket a könyv alapján (eleve idősebbek a karakterek), de a sorozat karaktereire gondolom nagyon jó választások, mert azok azért mások lesznek, mint a könyvesek.

SSY986 - 2021. 11. 26. 16:51

Ja amúgy a castinggal nekem se volt bajom annak ellenère, hogy amikor megláttam a fotót elösször a castról kirázott a hideg, meg a diverse casting ami csomó sorozatban eröltetett, de itt ugye jól elfér.
Mmonitor: azt én se értettem mivel, pont az a lényeg, hogy a férfiak nem használhatnak mágiát, mert nem tudják kezelni azt, viszont a sárkány csak férfi lehet.

mmonitor - 2021. 11. 26. 18:14

SSY986: A férfiak is használhatják csak az meg lett fertőzve, ezért őrűlnek meg tőle. Mindegyik más forrást használ. A dragon férfi ezért nem lehet nő a reborn. Mint látszik is, Logané fekete a nőké fehér. Nem tudom érthető-e.

SSY986 - 2021. 11. 26. 22:28

Ja én tudom, ezért volt, hogy nem értem minek kellett meg bonyolítani ezt az egyszerü szálat.

winnie - 2021. 11. 27. 14:30

Desmond Wallace írt a blogjára egy 4 részes véleményt: https://desmondwallace.wordpress.com/2021/11/27/az-ido-kereke-4-resz-utan/

Alice - 2021. 11. 27. 14:31

Láthatóan azért vontak be nőket (potenciális) sárkányoknak, hogy a sorozatban minél tovább lehessen találgatni, hogy ki lehet az, a nézők majd jól gyanúsítgatják a különböző szereplőket. Ez ötletnek igazából nem is rossz, ezerszer jobb, mint némelyik, amivel előjöttek. Lehet, hogy Avatar rajongók :)
A 4. részben odáig merészkedtek, h elmondták, elő is fordult már ilyen és egyértelműen rá-ráterelik a gyanút különböző szereplőkre.

A forrásnál viszont afelé vitték a nézőket, hogy uazt a hatalmat használják a férfiak és a nők, csak ahogy az előbbiek hozzáérnek, már nem tiszta. Ezzel traktálták a srácot, akit elkaptak az 1. rész elején.
Mindeközben egymás fonatait nagyon helyesen nem látják (a nézők persze igen). Halvány elképzelésem sincs, ezzel mi a cél.

Herid Fel - 2021. 11. 27. 14:41

Irgum76: Valóban, az első könyvben elég sok a Gyűrűk Ura utánérzés, ami később múlik.
A sorozat készítői szerintem már ezen is akartak csökkenteni. Az isten háta mögötti, független de szerény földművelő közösségbe betörő fekete lovasok elől a kompon menekülő, a saját megyéjükön kívül nem járt főhősök egy ősz, varázslóbotos varázsló segítségével már ismerős kezdés. Talán részben ezért például az itteni ősz mentort nem is mutatták be a többiekkel együtt, és a most női “varázsló”-nak is elhagyták a botját, ami a könyvben még megvan, bár később sarokba hajítja.

Herid Fel - 2021. 11. 27. 15:07

Alice: Azért az a könyvekben is the One Power a neve a Saidinnak és Saidarnak, tehát ahonnan nézzük, tekinthető ugyanannak a dolognak: egy érme két oldalának akár.
3500 éve az a helyzet, hogy mivel a férfiak az egyik felét eleve nem használhatják, a másiktól pedig öldöklő őrült lesz belőlük, majd élve elrothadnak, ezért a világ érdekében inkább “kasztrálja” őket a vörös (piros) Ajah, így kialakul az helyzet, hogy az egész Egyetlen hatalom nem való férfiaknak, ez a gyakorlati valóság, főleg a vörösök (pirosak) számára. Ők különben is eléggé másodrendű lényeknek tartják a férfiakat, akikkel csak a gond van. Pedig nélkülük nem lenne munkájuk sem ;)
Lehet, hogy még nem akarták ezekkel terhelni a nézőket, hogy Saidin, Saidar, stb. Azzal már találkoztunk a ceremónián, ami a Saidar elérésének az előfeltétele.
Ami azért fura volt, hogy Logain mintha mégis látta volna, amit Nynaeve csinált, pedig férfiként legfeljebb a gyógyulásokat kellett volna látnia, de lehet, hogy erre lesz valami magyarázat.

Alice - 2021. 11. 28. 11:28

*SPOILER***

Nagyon jó hasonlat az érme két oldala. Megfeddni a szegény megőrülni kezdő fickót, hogy ne nyúlkáljon ahhoz, ne szennyezze be, ami a nőké, furcsa, mert az a fele eleve “mérgezett”, mielőtt merít belőle és a nők nem érnek hozzá. Lehet, hogy Liandrin direkt mondja így, olyan leereszkedő itt, mintha egy rossz gyerekhez beszélne, aki hozzányúlt valami tiltott játékhoz.

Az, h Nynaeve itt találkozik Logainnel, jó ötlet, mert megalapozott pár dolgot, de L látni elvileg tényleg nem láthatta a nagy eseményt az áhítatos arca ellenére. A többi érzékszerv oké, a saját bőrén nagyon is érezhette. Itt megdicsérem őket, mert lenyűgőzőek az effektek, de a legszebb az egészben a hajfonat kibomlása.
Gondolom, nem akarták bonyolítani nézőpontváltásokkal, pedig én egy korábbi interjú miatt azt vártam, hogy nem mindig látjuk a fonatokat nézőként sem. Az aes sedai-ok párbeszédeibe szőttek bele egy csomó hasznos infót.

El is felejtettem, hogy Moiraine-nek volt hagyományos varázslóbotja, pedig tényleg :) Itt még a ruhája is mennyivel praktikusabb (a nadrágtartó a kedvencem), de azért próbáltak előkelő hatást is adni neki. Már csak be kéne koszolni, koptatni a szereplők ruháját.

schray - 2021. 11. 28. 15:44

4 rész után, a könyvet még csak hallomásból sem ismerőként, minket nagyon berántott.
Látványos, izgalmas, tele nem tipikus dolgokkal. Komplex, de nagyjából érthetően tálalták, a karakterek többsége érdekes/elviselhető (azért van pár kevésbé szimpatikus arc) és a sztori eddig pörgős, csavaros, ügyesen rejtik bele a beszélgetésekbe a rengeteg expozíciót.
Nagyon szépek a helyszínek, rendben vannak az effektek és elég gyakoriak, jó a zene – különösen ütős volt a gleeman dala a 3. részben – és jó ez a suspense, hogy ki lesz a dragon, pedig ha ki is derül, még messze nem oldja meg az alapkonfliktust.

Persze sok szempontból sablonos is, nem tudom mikor fogja a mainstream fantasy elengedni a “Dark One”-okat, meg az ősi nyelveket, eltorzult fejű ellenséges seregeket és a kiválasztottakat. Itt a fantasy névgenerátor is nagyon tipikusra lett állítva (már a mygraine kierülgeth naeha a tipikus, latinszerű név-kifacsarásoktól). Nem kellene sokat tekerni a dolgokat, hogy Gyűrük ura, vagy éppen Skyrim legyen belőle (bár utóbbinál kérdés, hogy ki nyúlt kitől). Ennek ellenére sok gondolata egészen újszerű, sok érdekes csavar van a történetben, így mindenképp megéri szerintem belenézni.

CrashBoostZoom - 2021. 11. 30. 13:00

@schray

A saját kérdésedre megadtad a választ. “Mainstream fantasy”. Ott mindig van egy nagy gonosz akit le kell vágni és mindenféle ősi titkok meg nyelvek. Tudod, a hős útja meg hasonló dolgok. Ezt veszi be a legnagyobb közönség.

Csinálhatnának valami durva dark fantasy-t is de ahhoz senki nem elég tökös, hogy bevállalja mert bár lenne egy kis, dedikált közönsége de a nagy többségnek nem venné be gyomra. (És nem, a Witcher egyáltalán nem egy durva dark fantasy mielőtt valaki itt melldöngetésbe kezdene, hogy mekkora kemény dolgok vannak benne)

schray - 2021. 12. 01. 20:24

@CrashBoostZoom hát a GoT lehetett volna az, de a durvasag a durvasag kedvéért valahogy meh. Nem az a bajom, hogy nem eleg durva, nekem a hős útja a bajom, ahogy irod. Olyan sokat hasznalt toposzokkal tele, hogy mar klisé. Nem hiszem, hogy ne lehetne ujabb semakat kidolgozni, amik szinten meg tudnak fogni szélesebb közönséget…

Maala - 2021. 12. 01. 20:36

Hiányzott már egy ilyen cucc, remélem sokáig menni fog. Elférni elfér a palettán.

Már csak azt kell eldöntenem, hogy ismét tátott szájjal rohanok be megint a …erdőbe, és mint a GoT esetén hagyom, hogy lespoilerezzen az internet pár dolgot; vagy most okos leszek, és elolvasgatom a könyveket.

De a lényeg, hogy újra megadatott ennek a döntésnek a lehetősége, és ez mindennél többet ér. :-)

VvD - 2021. 12. 04. 19:33

Na megnéztem ezt is. Már régóta szemezek a könyvvel, de még nem tudtam rávenni magam. Ez a sorozat viszont berántott. Nagyon tetszik a világ, a karakterek és az egész sorozat hangulata. De a talán a legérdekesebb a Warden és a “varázslónő” közti kapcsolat. Ilyet még nem láttam, bár bevallom, nem sok fantasy könyvet olvasok vagy sorozatot nézek. Nagyon kíváncsi vagyok hova viszik el az egészet.

*SPOILER*
Azt már most lehet látni, hogy Moiraine lesz majd a főnök, ezt elég erősen elhintették. :)

Remélem minél tovább fog folytatódni ez a sorozat, mert nagyon berántott. A GoT is jó volt, de itt vhogy jobban átjön a fantasy hangulat, a misztikusság és jobban megjelenik ismeretlen világ felfedezésének az öröme. A GoT ehhez képest olyan mint egy low fantasy-be oltott akciósorozat. Lehet hülyén fogalmazok, de az inkább az akcióval és a folyamatos meglepetéssel tartotta fent nálam a figyelmet.

VvD - 2021. 12. 04. 20:00

Valamit nem pontosan értek. Én azt hittem, hogy Nynaeve, a Wisdom lesz a Dragon Reborn. De olvasva az internetet és a redditet, úgy tűnik ez nem egyértelmű. Akkor most félreértettem valamit?

Wyrr - 2021. 12. 04. 20:37

@ VvD

Nynaeve kora nem stimmel, túl idős. Moiraine mondta még az elején, hány éves most a Sárkány. A többi folyóközi megfelel ennek a kitételnek, de Nynaeve nem.

CrashBoostZoom - 2021. 12. 05. 13:09

@VvD

Mind az öten nagy ívet fognak befutni. Nem szeretném letörni a lelkesedésed de az “elhintés” ellenére még lesz itt pár csavar, hogy kiből mi lesz. Mármint persze a Dragon Reborn-t leszámítva. :D

VvD - 2021. 12. 05. 19:25

@Wyrr
Hmm, igen ez igaz. De azért picit összezavaró volt így tálalni. Vagy én vagyok gyengébb elméjű :)

@CrashBoostZoom
Igen, sejtem, hogy ők 5en főszereplők lesznek. Vannak tippeim h ki mi lesz de nem írom le inkább, hátha pont eltalálom és elspoilerezem itt vkinek.

Mindenesetre engem berántott a sorozat. Annyira, hogy be is szerzem most a könyveket. Nagyon régóta nem láttam ilyen hangulatos fantasy sorozatot.

Viszont lenne egy másik kérdésem is, ami a legfontosabb a történet szempontjából:D Most akkor az Ais Sedai-k és a Warden-k között van szex? Mert a gruppenes csapatban ahol 1 Ais Sedai és 2 Warden van, ott elég egyértelmű. Viszont Moiraine és a Lan között szemmel láthatólag nincs.
Vagy ez nem törvényszerű és egyiknél így van, másiknál meg úgy?

Wyrr - 2021. 12. 05. 21:04

@ VvD

Szerintem ez szándékos, így akarják addig homályban tartani a Sárkány kilétét, ameddig csak lehetséges, és mindig másra terelni a gyanút.
(Ha a sorozatból akarod megtudni a választ, és addig csak találgatni, akkor a könyvekkel várd ki az évad végét, mert ott kezdettől egyértelmű, ki az.)

A zöld ajah tagjai esetében elég általános a szexuális kapcsolat az őrző és az aes sedai között, de ott sem törvényszerű, hogy legyen. (Náluk előfordul az is, hogy házasságot kötnek.)
A többi ajah-ban is megengedett, de nem olyan gyakori, mint a zöldeknél.
(A pirosak kivételek abból a szempontból, hogy nekik nincs őrzőjük.)

AlfStokes - 2021. 12. 10. 17:54

Hat nekem ez egyre jobban tetszik.
Ha tobb idom lenne es/vagy nem neznek ennyi sorozatot, akkor mar neki is kezdtem volna a konyveknek.

VvD - 2021. 12. 10. 21:17

Hú basszus. Régen nem élveztem ennyire sorozatot. Tényleg, talán a GoT és a Flash első évada hozott ki belőlem hasonlót élményt. Hihetetlen hangulata van, a színészek is jók, a világ is érdekes. Jó lenne ha fel lenne kapva ez a sorozat úgy, ahogyan a GoT is volt…

SPOILER (lehet, mert csak tipp): sztem Mat lesz a Dragon, most hogy a kapun kívül maradt és magára hagyta a többieket. Ez lenne a tökéletes folytatás, hogy mivel a “chosen one” nincs velük, így mindenki más szív A Világ Szemén. Sztem ez fog történni, de alig várom, hogy jövő Péntek legyen.

Igaza van CrashBoostZoomnak - 2021. 12. 11. 07:54

„sztem Mat lesz a Dragon, most hogy a kapun kívül maradt és magára hagyta a többieket.”

Azért maradt ki, mert a színész kilépett a sorozatból.

Hádész - 2021. 12. 12. 23:55

Igaza van CrashBoostZoomnak: A következő évadban más fogja játszani a karaktert, szóval nem ezért maradt ki, ez a sztori része (gondolom, a könyvet nem olvastam.)

VvD - 2021. 12. 20. 19:34

Nekem még mindig nagyon tetszik ez a sorozat és érdekes csavar ez, hogy elvileg Rand a sárkány. Sajnos sejtettem, mert SPOILER láttam a könyveket és az egyik borítóján egy feltünően hasonlító vörös figura ült és alatta ott volt a Dragon /SPOILER. Szóval sejtettem h ez lesz, de magából a sorozatból ez nem következett sztem.

Senki másnak nem tetszik a sorozat h ennyire kihalt ez a thread? Vagy mindenki a Witcher-rel foglalkozik? :) (Az is jó amúgy)

Wyrr - 2021. 12. 21. 01:37

@ VvD

Jobban működött volna valószínűleg, ha több jelet rejtenek el útközben (bár talán úgy meg túl hamar árulkodóvá válik, és hiába próbálják lebegtetni a Sárkány kilétét).
Például, ha megmutatják Rand és Tam menekülését az erdőben már az elején, nem csak most flashbackben. (Egyébként is többen mondták később, Thom és Loial is, hogy Rand nem néz ki folyóközinek, aielnek már inkább.) Kíváncsi lennék, ha olyan hosszú első részt adatnak ki, amilyet eredetileg terveztek, ezt belerakták volna-e.
Vagy Randnek lehetett volna több fókuszálás-gyanús esete. (Amiket a regényben csinál, azt ilyen formában bonyolult lett volna megmutatni, mert jóval kevésbé látványos, de talán egy-két apróbb dolog még elfért volna.)

winnie - 2021. 12. 21. 05:11

VvD: ez az egyik legjobban pörgő threadünk – 2021-ban ez remek teljesítmény:)

Carapace - 2021. 12. 23. 19:14

Hat azert a regenyben van egy resz, ahol villammal kinyirja a rajuk toro arnybaratokat (van is errol egy jopofa rajongoi film a youtubeon), meg ugye van Moraine es Nynaeve kozott egy beszelgetes, amikor az aes sedai elmeseli, hogy milyen jelei vannak ha valaki elkezd fokuszalni (tulzott onbizalom rohamai vannak), es akkor utana jonnek az olyan musorok mint amikor Rand belekot a feherkopenyekbe Barleonban vagy amikor legtornazik Domon hajojan, mondjuk ehhez figyelmesen kell olvasni hogy balaki osszerakja.

Tam storyjat amugy tenyleg mutathattak volna, a konyvben se derul ki arrol az egeszrol semmi tovabbi egeszen a masodik konyvig.

Wyrr - 2021. 12. 23. 23:59

A villámos szerintem már később van, az első kötet második felében valamikor.
A legkorábbi húzása azt hiszem, mikor Belának drukkol, hogy tudja tartani a lépést a többi lóval, és erősen szuggerálja, mintha így erőt tudni adni neki… és “csodák csodája” tényleg Bela bírja legjobban az utazást, még Moiraine frissítő kezelésére sincs igazán szüksége.

A mellékhatások tényleg sokatmondók, az árbocmászós eset kb. egybe is esik azzal, mikor Moiraine erről magyaráz, de onnan már könnyű visszakövetkeztetni, hogy a fehérköpenyesekkel is ezért viselkedett Rand úgy, ahogy tette.

VvD - 2021. 12. 24. 22:14

Megvolt az évadzáró. Vegyes érzéseim vannak. Egyrészt nagyon tetszett az egész, hangulatos volt és a végén tényleg minden bizonytalan maradt és sok kérdés felvetődött. Az biztos, hogy holnap elkezdem olvasni a könyveket… nagyon kíváncsi vagyok az egész sztorira.

Ami viszont furcsa, hogy mégis vmi hiányérzetem van most. Nem tudom mi. Valahogy nagyobb “leszámolást” vártam, nagyobb lezárást és több választ. Az egész olyannak érződik mintha egy évad közepi első találkozás lett volna a Dark One-nal, amikor is bemutatja, hogy minden úgy történik ahogyan ő szeretné. Nem tudom pontosan megfogalmazni mi az. De kíváncsi vagyok h most mi is történt akkor valójában a sötét nagyúrral, hova ment Rand, hogyan tudott Nynaeve újraéledni, Moraine visszakapja e a kapcsolatot az erővel, illetve hogy mégis kik voltak a hajósok akik támasztottak egy kisebb hullámot.

Lehetséges könyv SPOILEREK redditről:

Elvileg a dark one-t színésze Fares Fares. Viszont a reddit szerint ő Forsaken Ishamael-t játszotta aki a wikipedia szerint viszont nem a Dark One, hanem a legfőbb embere. Akkor ezek szerint nem is a DO-t börtönözte be??? WTF

Wyrr - 2021. 12. 25. 00:43

@ VvD

A sorozatban lehet, hogy máshogy van, majd egyszer valószínűleg elmagyarázzák.

A könyvekben (nem tudom, mennyire SPOILER, mert nem esemény, csak világépítős infó) a Sötét Úr fogoly, mindig is az volt. A szereplők többször elmantrázzák a maguk megnyugtatására, hogy “a Sötét Úr Shayol Ghul foglya (ez egy hely a Fertőben), a Teremtő börtönözte be oda a teremtés pillanatában”.
De azóta is próbál kitörni onnan, megsemmisíteni az Idő Kerekét, és a saját képére újraformálni a világot. Pár ezer évente közel kerül ehhez, olyankor lezajlik a kor utolsó nagy csatája, és ha sikerül a börtönében tartani a Sötét Urat (eddig sikerült), akkor kezdődik egy új korszak.

A Sötét Úr mellett pedig Shayol Ghul foglyai a Kitaszítottak (Forsaken), de ők nem a kezdetek, hanem az előző korszak vége óta. Árnybaráttá vált férfi és női aes sedai-ok, akiket szintén bebörtönöztek, de az őket fogva tartó erő gyengébb, így meg tudják érinteni a világot, cselekedhetnek a Sötét Úr nevében, segíthetik a céljai elérését.
Közöttük a vezető Ishamael, de vannak egyéb nevei is. (A sorozatban Stepin egyik jelenetében a fekete szobrocskák őket ábrázolták, néhányuk neve is mintha elhangzott volna.)

ttwnwbd - 2021. 12. 26. 15:02

SPOILER

Ledaráltam, tetszett. Igazából a vége okozott némi csalódást, eléggé semmilyenre sikerült, és hát itt is az van egyelőre, hogy fontos szereplőt nem lehet megölni akkor sem, ha meghal…
Annyit mindenesetre elért, hogy meghozta a kedvet a könyvekhez. (A nulladik kötettel, az Új hajnallal érdemes kezdeni, vagy az ráér?)

Desmond Wallace - 2021. 12. 26. 19:16

“az Új hajnallal érdemes kezdeni, vagy az ráér?”

Az ráér később is.

Ser_Jorah Stark - 2021. 12. 28. 20:38

hat a finaletol sokkal tobbet vartam.

mikroman - 2021. 12. 28. 23:19

VvD

Kb ahogy Wyrr is írta. Legalábbis a könyvben. A sorozatból sok minden kimaradt, így a könyvek egész más/új élmények lehetnek majd :)

SPOILER
A könyvben azt hiszem Ishamael már kissé megzakkant. Az évezredek folyamán kissé szétgurultak nála a lasztik. (vagy csak “simán” megalomániás) Korábban az álmaik alapján próbálta megtalálni a lehetséges Sárkány jelöltek közül az igazit. Ott úgy állította be magát mintha ő maga lenne a Sötét Úr. Talán valamelyik elnevezésén is hívta magát. (ezek a részek kb semennyire se lettek kibontva a sorozatban) Ezért hitték azt, hogy a “Főellenség” ellen megy a bossfight, pedig ez még csak laza bemelegítés volt. :)

Annyira már nem spoiler (Mert a sorozatban is lefutott):
A könyvben amúgy nem az volt a kérdés ki lehet a Sárkány. Inkább hogy a fenét akarhat tőlük az aes sedai. Picit szűkmarkúan mérte az infókat Moirane. Könyves szemmel azért picit fura volt, hogy kb úgy sorozta be őket, hogy: “egyikőtők az egyik dühöngő őrült reinkarnációja aki elpusztította a fél világot és kinyírt minden számára kedves embert maga körül. Gyertek velem oda ahol keményen elbánunk minden magát Sárkánynak nevező férfival!”
Erre gyanítom a könyves világ változatban igen kevesen ugrottak volna. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz