login |

Star Trek: Discovery: kezdett a 4. évad – írta Ace

2021. 11. 25. 21:30 - Írta: vendegblogger

69 hozzászólás | kategória: kritika,

Let’s fly!

A ViacomCBS és a Netflix feladta nekünk a leckét (itt lehet olvasni bővebben arról, hogy miért csúszik a sorozat hazai évadnyitója), de gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki látta a Discovery negyedik évados kezdését. Nemzetközi szinten bosszantó a dolog és számunkra kényelmetlen, de ez van, nem kell szeretni, viszont el kell fogadnunk, hogy így döntöttek. Nem is pazarolnék több szót erre, inkább nézzük, milyen is lett a negyedik évad első epizódja. 

Lendületes akciódús évadnyitóval van dolgunk ez nem vitás, ismét megpróbálnak minket felpörgetni az új szezonra, ami talán új karakterívekkel és ismét nagy rejtéllyel lep meg minket. A rendezői székben, ahogy ez már lenni szokott az évadkezdéseknél és -zárásoknál, ismét a házi rendező Olatunde Osunsanmi ült, aki a gravitáció furcsa viselkedése ellenére most úgy tűnik, nem erőltette a pörgő-forgó kamerák használatát, és inkább az akció-jelenetekre koncentrált.

A tovább mögött folytatom spoileresebben.

Az epizód elején még egy szórakoztató, könnyedebb küldetést kapunk, amiben látjuk, hogy a Föderáció visszatért, a Csillagflotta pedig terjeszti a bolygók szövetségének eszméjét,  ami bár nem megy zökkenőmentesen, de érthető a fajok bizalmatlansága, bár a Smaragdlánc széthullott, azonban annak agresszív stratégiája fájó emlékként óvatosságra inthet mindenkit, hogy bárkivel is szövetségre lépjenek.

A flotta újra megnyitja az Akadémiát, és az új hajókat már ismét a felfedezésre konfigurálják, illetve megismerjük az új Föderációs elnököt is. Ami a karaktereket illeti, Burnham immáron kapitánya a Discovery-nek, hiszen az előző évad végén elfogadta Vance admirális ajánlatát. Saru megbecsült vénként népét próbálja a helyes útra terelni, és még mindig felelősséget érez a galaxist átformáló Burnt előidéző Su’Kal irányába, de ahogy ez várható volt, és amire rá is erősítettek az epizódban, nem kell sokat várnunk rá, hogy visszatérjen a Discovery-re.

Mivel ahogy említettem, ez egy igen akciódús évadnyitó, hamar kiráznak minket az új egyenruhák, hajók és régi/új eszméken való töprengésből, ezúttal egy gravitációs torzulás okoz kellemetlenséget egy űrállomásnak, ahova azonnal kell a Discovery segítsége, majd meglepő fordulatként az elnök is csatlakozik a küldetéshez.

Ha nem tudtam volna az epizód címét, akkor is beugrott volna a Csillagflotta Akadémia legendás Kobayashi Maru tesztje, amit persze meg is említenek később az epizódban. Aki nem ismerné, annak el is mondják, hogy ezzel készítik fel a kapitányokat a vesztett helyzetekre, az olyan küldetésekre, mikor nem tudnak mindenkit megmenteni. Ezt ugye, ha kombináljuk Burnham kapitány szüntelen kockázatos megmentési kényszerével, biztos, hogy nem egyszerű végeredményt kapunk. Ez tehát számunkra látványos akciót, a legénységre pedig még több veszélyt jelenthet.

Az egymás után fűzött akciók a könnyedebb kezdés után, ahogy haladunk az epizódban, egyre komorabbak lesznek, majd a végén Booker drámájával csúcsosodik ki. Az évad kezdése ismét azt vázolja fel nekünk, hogy talán most sem epizodikus történetvezetésre kell számítanunk, hanem inkább egy központi rejtély körül bonyolódik majd a cselekmény ez egész évadban. Vajon ki vagy mi okozza a Gravitációs anomáliákat? Laira Rillak, az elnök karaktere is talán több kérdést is felvet bennünk, amikre választ kaphatunk az új évadban.

A látvány, ahogy az lenni szokott, ismét mozifilmes minőség volt, egyszerűen pazar. Immár a Discovery produkciója is használja a hatalmas LED-falas technológiát, amivel sokat segítenek a színészeknek, hogy jobban bele tudják élni magukat a szerepbe, és azonnal mögéjük tudják varázsolni akár egy idegen bolygó környezetét, de persze a bámulatos épített díszletek sem hiányozhatnak, azokból is kapunk bőven az új évadban is.

Az epizód végét egyszerűen elvágták, némi választ talán a következőben kaphatunk.

69 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius - 2021. 11. 25. 23:01

4×01

Nem szoktam külföldi értékeléseket olvasni, de azért belefutottam párba, amik ráerősítettek egy érzésre bennem. Ez a kezdés többé kevésbé copy/paste-ezte az Into Darkness és Beyond kezdő storyját, de nem csak történet szinten hanem karakter szinten is. Ez nekem meglepő volt, hogy ilyen párhuzamot húztak ennyire egyértelműen. Először is itt is egy diplomáciai küldetés van, ami viccesen balul sül el. Aztán igazából az egész Kobayasi Maru szituáció és Burnham makacssága kb párhuzamba helyezhető Kirk hasonló beállítottságával. Aztán ott van ugye az Into Darknessből ahogy az admirális neki esik Kirknek, itt kb ugyanez megvan csak finomabban az elnök és Burnham között.

A rész egyébként kellemes volt, úgy érzem végre többet használják a biodíszleteket, mint Detmer, Owosekum és… jah a többiek neve még mindig nincs meg, ami nevetséges, úgy hogy 4 évada állandó mellékszereplői a sorozatnak. Most IMDB-ztem a többiek nevét Rhys, Bryce és a korábbi android, Nilsson. Mármint értem, hogy (szakítva a korábbi sorozatokkal) pont az lenne a cél, hogy nem a híd személyeztével foglalkoznak, de az valahol hibás koncepció, hogy ezeket az állandó karaktereket még mindig nem lehet névről felismerni és közben feszt hoznak be újabb és újabb karaktereket. Ok Book kapott hátteret Burnhamnek köszönhetően, Tilly is a középpontban van, mert anno közel volt Burnhamhez, Stemets a spore drive miatt és Adira meg a Grey, mint újak is kapnak jeleneteket és mélységet valamennyire, de ettől függetlenül pont azokat a régi karaktereket nem kéne hanyagolni ha már folyton képernyőn vannak.
Tig Notaro hiányzik, hol hagyták?
Nemtom mi a terv, de remélem nem húzzák egész évadra el ezt az anomália szálat. Ez a bolygó robbantós dolog nekem nem tetszett, az se, hogy ennyire belecsaptunk a komolykodásba. Kellett volna pár rész, amíg csak kalandoznak, megismerjük jobban a jövőt, picit epizódikusabb módon kapunk karakter építős sztorikat, hogy aztán hirtelen behozzák az anomália szálat.

*******************************************************

4×02

Book ki van akadva, oké ez alap. Saru visszatért, juhé. Tetszenek ezek a jövőbeni technológiák, ismét több szerepet kaptak a biodíszletek a hídon, ami plusz pont. Most hogy Michael ott van a hídon így elkezdték használni őket. Még mindig google-öznöm kell némelyik nevet, de csak azért mert semmi személyiségük nincs. Így, hogy a sztori átsodródott a hídra igazán kaphatnának valami mélyítést. A gravitációs hullám valami kurva jól nézett ki ahogy megdobált mindenkit.
Tilly-nek gondjai vannak, miért van olyan érzésem, hogy az évad végére eljutunk oda, hogy Michaelnek fel kell áldoznia őt. Egybe csengene az elnökkel folytatott eszmecseréjével még az előző részből. Book beáldozásának is lenne értelme, de kisebb súlya lenne szerintem. Sokkal jobb lett volna, ha Book helyett Detmert küldik az anomáliába, legalább kapott volna a karakter egy kis teret.
Van egy olyan érzésem, hogy ez az iránymódosítás nem volt természetes. Légyszi zavarjátok le ezt a szálat 4 rész alatt…

Hallak65 - 2021. 11. 25. 23:47

Komolyan. Több rinya van ebben a sorozatban, mint egy szappanoperában. Egyszerűen csak nyomasztó.

punyapapa - 2021. 11. 26. 04:38

Nagyon akartam volna szeretni, de nagy csalódás volt.
2 pozitívum volt, a Kobayashi Marus beszélgetés, és gravitációs anomália érdekes annyira, hogy maradjak.

Platschu - 2021. 11. 26. 07:36

Discovery 4×01

Nagyon jól szórakoztam ezen a részen, de leginkább az első 5 perc tetszett a pillangólényekkel és a zátonyra futott diplomáciai tágyalással.

Látványos volt Saru világa is és picit a gungan vízalatti város ugrott be róla. Tetszett, hogy a másik faj is jelen volt, illetve hogy láttunk több egyedet a kelpienek közül

Az új elnökasszony is szimpatikus. Az Archer űrdokk is kellemes nosztalgikus visszautalás volt az Enterprisera, bár abból egy részt nem láttam végig.

A kadétok között is volt pár érdekes új faj. Szeretem az ilyen kis finomságokat.

A pörgő-forgó állomásnál nem értettem, hogy egy sima vonósugár miért nem tudta szinkronba állítani.

Book világát is megmutatták azzal a férfivá avatási szertartással, aminek gondolom lesz szerepe, hogy miért nincs a nyakában már a medál. Aztán a végén azért sajnáltam a bolygóját, mert nem szeretem az ilyen eltékozolást.

Szóval nagyon tetszett, mert látványos és érzelmes volt. Kicsit kár, hogy megint a galaxismentő főszál indult be. Remélem nem valami nyakatekert pillangóhatást látunk, mert elég irónikus lenne, ha a nyitójelenet békés faja indítana akaratlanul ilyen hullámokat.

Ace - 2021. 11. 26. 07:41

Pedig gondolkodtam ,hogy bele írom a kritikába de mégsem tettem ,hogy Burnham nem sírt az epizódban egyszer sem. Szerintem érdekes dolgokat vázoltak fel nekünk. A legénység ennyi idő után egy nagy családdá válik elkerülhetetlen a “rinya” de azért nem szabad elfelejteni ,hogy a kapitány dönt.

heidfeld - 2021. 11. 26. 07:56

Burnham, mint kapitány – Még mindig szokni kell.. De miért mindent ő csinál? Sokszor túl sok a kockázat. Kicsit tompít is a magas téteken.
Pillangólények tetszettek volna, de simán fedezék mögé-felé repülve, rövidre zárhatták volna a sorozatot:D Tiszta SW, birodalmiak találati indexe volt:D
Akadémia nagyon tetszett, Book világa szintén. És igen, némi pazarlás. Saru -látvány nagyon rendben. Tényleg mozis szintet idézi.
Gravitációs száll nem nagyon érdekelt.
Erős 7/10.
Megjegyezném, hogy alig nézek animációst, de kifejezetten bejött a Star Trek: Prodigy. Borultam a nevetéstől, nem egy esetben.

Tyberius - 2021. 11. 26. 09:56

4×02 (kiegészítés)

“Direkt” Discovery-Picard kapcsolat jópofa, persze azért tettek rá egy limitet gyorsan, de az tetszett, hogy felhasználják a Picard sorozat android testbe ültetett ember szálát. Meglátjuk hova vezet majd.

Paleee - 2021. 11. 26. 14:14

@Hallak65: ugye? Folyamatosan meg a picsogás, jópár jelenetet át is tekertem mert egyszerűen nem tud felizgatni ez ez az erőltetett érzelgősség. Más ST univerzumban is volt dráma, meg karakterfejlődés, de mintha itt túl lenne tolva.

Mrs Broccoli - 2021. 11. 26. 14:15

Tyberius – 2021. 11. 25. 23:01 –

Tig Notaro vendégszereplő lesz, mint ahogy Oded Fehr is – legnagyobb sajnálatomra ritkán látjuk majd őket, nekem ők voltak az üde színfoltja ennek a nem túl érdekes 3 szezonnak:
https://en.wikipedia.org/wiki/Star_Trek:_Discovery_(season_4)

Ace - 2021. 11. 26. 15:02

Ők eddig is vendég szereplők voltak. Kb ugyan annyit fognak szerepelni mint eddig, talán Notaro kicsit elfoglaltabb volt most de ennyi.

McClane - 2021. 11. 27. 07:48

Ez a második rész betette a kaput. A harmadik évad sem tette magasra a lécet, de ez az első két rész nekem egyáltalán nem jött be. Amikor a privát beszélgetéshez felhúzta az “erőteret” na akkor már előre fogtam a fejem, hogy akkora baromság lesz, amit még a legénység sem akar hallgatni. Néha beleférne, de hogy állandóan ez van.

Továbbá nem vagyok egy beszűkült ember, de a legénység tagjai szerintem versenyeznek, hogy ki tud jobban kilógni a sorból, végig nézve a TNG és a Discovery hídján össze sem hasonlítható a karakterek hiánya az utóbbiban.

Illetve nem tudom hogyan éli meg a legénység, hogy a kapitány “ágyasát” tolják mindenhol aki se nem csillagflotta, se nem federáció. Minta egy repülőgéphordozón Besenyi Péter lenne az ász.

Platschu - 2021. 11. 28. 17:30

Discovery 4×02

Kellett egy ilyen Book építő rész is, mert egy ilyen tragédiát nem lehet simán két mondatban letudni. Amit én butaságnak gondolok, az a magánbeszélgetés a hídon és adja át az irányítást. Menjen át a másik szobába és ott győzködje. Michael is nem csodálkozom, ha össze van zavarodva, mert az előző részben azt akarta az elnökasszony, hogy a kapitány énje legyen erősebb az érzelmeinél. Most viszont Saru arra bíztatta, hogy engedje el a kapitányt és magánsemberként győzködje a párját. Ez így nem valami professzionális munkakapcsolat.

Nagyon látványos volt a gravitáció megváltozása a hídon. Ugyanakkor rém gagyi volt, ahogy a hologram “leült”, erre a szék megmozdult. Erre azért figyelhettek volna.

Mrs Broccoli - 2021. 11. 28. 23:10

Megnéztem az első részt. Pár perc után lenémítottam, nem bírom Burnham hangját elviselni.

Negatívum:
1. Burnham hangja.
2. Fingom sincs a crew tagokról, a negyedik szezonban már kívülről fújtam pl a TNG-jét. Rohan a sztori, mondatonként leállítom, hogy felfogjam, az embereken, ami érzelmileg picikét közelebb vihetne az egészhez, pedig átugranak, mintha ott se lennének. Ugyanazt a 3 szereplőt nyúzzák újra és újra. Unalmas.
3. Most már nem kezd, hanem lassan befejeződött elegem lenni abból, hogy Burnhamet mindenki isteníti, még a pasiját is számontartják és külön üdvözlik. Saru miért akar visszatérni a hazájából a Discoveryre? Persze, hogy miatta.

Pozitívum:
1. Rillak
2. Book
3. Vance <3

Ja és nem látványos a gravitásiós anomália. Mászkálnak a plafonon. Több értelmet, kevesebb haszontalanságot.

Ace - 2021. 11. 29. 09:07

Platschu:
Attól ,hogy hologram valami még hat a fizikai dolgokra legalább is Star Trekben. Voyager sorozatban a Doktor egy hologram mégis teljes értékű tagja a legénységnek mozgat tárgyakat van anyagsűrűségük a hologrammoknak nem esnek átt egy hologramszéken ha leülnek rá egy hologram tud mozgatni egy valós széket.

4×02:

Nagyon tetszett a tanácskozás jó ,hogy ekkora problémával nem csak egymagában próbál boldogúlni a föderáció hanem a többi még nem tag világ segítségét is kérik kicsit még jobban kitágíthatnák ezt a jövőt mert kicsit szűknek érződik még mindíg de jó hogy vannak ilyen jelenetek csak több kéne.
Book szerintem rendben volt teljessen érthetőek voltak a motivációi. A privát buborék helyett szerintem is jobb lett volna ha Burnham átmegy a kapitányi irodába addig míg beszélnek.
Jó ,hogy próbálják össze kapcsolni a most futó sorozatokat(Picard android test) de amúgy egy hologram test is felmerülhetett volna szerintem.
Sarura tényleg nem kellett sokáig várni de jó is így, ő már olyan mint a Discovery legénységének “apukája”, mindenki felnéz rá.
A Calypso-s Zora mostmár egyértelmű ,hogy a Gömb adatokból fejlődött ki.
A feltételezett Bináris feketelyuk dúrva de talán a méreteit kicsit eltúlozták (5fényév ha jól értettem) ez dúrván galaktikus méretű gravitációs probléma lenne így. Nagyon kíváncsi vagyok mire fut majd ki ez a szál.

Platschu - 2021. 11. 29. 10:51

Ace : Köszi. Látszik, hogy a Discovery az első Star Trek széria, amit az elejétől nézek.

Egyszerűen nem tudnak kataktereket elengedni. A dokit könnycsepp lenyomatból alkották újra, most a látomás párt alkotják újra. Így is milyen furcsa, hogy a saját testét alakíthatja és formálhatja valaki külső szemlélőként. Kis túlzással azt vártam, hogy az intim méreteit fogják alakítgatni. Valami egyébként történt a színésszel vagy csak a sminkje volt rossz, de a sok kiütést és bőrhibát az állánál nem tudták eltakarni.

Platschu - 2021. 11. 29. 10:57

Kicsit elvesztem a Vulkán kapcsán is, hogy most akkor itt megsemmisült-e vagy sem. Michael holoszobás mutatványakor úgy csengett le a beszélgetésben, hogy már csak az emlékeiben létezik. Vagy akkor a Ni’var lett az új neve vagy az a Romulán anyabolygó új neve? Klassz mindenesetre, hogy visszahozták a holoszobát, mert ez jobban összeköti a korábbi sorozatokkal.

Ha pedig a Calypsot szóba hoztad, az egész gömbös sztori nem futott ki sehová vagy most nem emlékszem már pontosan erre sem. elvitték a jövőbe, hogy az agresszív AI-tól megmentsék, aztán simán egyesült a Discovery hajóval a kis építőrobotok segítségével? Vagy elengedték?

Mrs Broccoli - 2021. 11. 29. 10:57

Egy pozitívumot kifelejtettem még, az Archer űrdokk aláfestőzenére elpityeredtem.

Ace - 2021. 11. 29. 11:42

Platschu:

Gray-t alakító színész szerintem is kicsit változott én is úgy láttam. Én nem bántam volna ha elengedik a karaktert és megmarad Adira személyiségeként de valamiért úgy gondolják Adira történetéhez nagyon kell ez a szál.

A Vulkán ezen az idővonalon nincs elpusztulva csak a Romulus a Romulán anyabolygó. Jónéhány Romulán hazatért a Vulkánra mint ősi közös otthon és békében együtt élnek a Vulkániakkal és átkereztelték a Vulkánt Ni’Var-ra. 900-év alatt sokat változhatott a bolygó és a kúltúra is ezért valószínüleg Michael jobban érzi magát a régi Vulkánon hiszen ott nőt fel az ismerősebb neki.

Gömb összeolvadt már a múltban(2.évad) a Discovery számítógépével ezért kellett az egész Discoveryt a jövőbe küldeni nem lehetett már leválasztani és felrobbantani sem hagyta magát.

Mrs Broccoli: Enterprice zenét valóban jó volt újra hallani.

Ace - 2021. 11. 29. 12:36

*Enterpirse akar lenni természetesen

Platschu - 2021. 11. 29. 13:40

Ace : Akkor csak jól emlékeztem. Ám annyira a gömb még nem villantott, mert annyira nagy időtávlatban (talán 100 ezer év volt?) gyűjtögetett információkat, mégsem vették túl sok hasznát eddig. Tehát már önmagában egyedi hajó lett a Discovery a spóratechnológiával, de ezzel mégjobban feltápolnák szerepjátékos szóval. Ezért is kicsit hihetetlen, hogy bár ez a leggyorsabb reagálású hajó, mégis ezt kockáztatják a frontvonalon.

Gray nyilván védett karakter a politikai lobbi miatt. Csak nem tudom, hogy mit fog hozzátenni Adirához, mert eddig legalább jópofa volt, ahogy zenéltek. Önálló karakterként viszont lehet nem lenne életképes. Az sem világos, hogy Adirán miért nincsenek pöttyök, ha ő is gazdatest lett és mintha el is fogadták volna a 3. évadban. Lehet újra kell néznem a korábbi évadokat.

A szürke egyenruhák úgy tűntek el, mintha sosem léteztek volna. Helyes. Michael és Saru is mutatós a vörösben, mintha szakítani akartak volna a red shirt hagyományokkal.

Más téren viszont jó, hogy visszakanyarodtak a régi technológiákhoz a futurisztikus formálható anyag és társai mellett. A holofedélzeten bármelyik korábbi sorozat szereplőjét is szívesen látnám vendégszereplőnek.

Book kapcsan még az jutott eszembe, hogy a Farscape : Peacekeeper Wars filmben volt egy hasonló faj, aki egy lilás fénnyel le tudta nyugtatni a környezetét. Ám mivel ez nem támadó képesség, így max. a diplomáciában van ennek szerepe. Ha tippelnem kellene, akkor meg fogják keresni Book elveszett medálját és annak a kivonatából újrateremtik a bolygójának nagy fáját vagy legalább a holo lenyomatát. Ez lenne a pozitív jövőképű Star Trek.

disfear - 2021. 11. 29. 21:54

Amennyire szerettem a Discovery első 3 évadát…hát….

Tudom, tudom, hogy a Star Trek-nek sajátja mindig is a progresszív politikai/társadalmi üzenetek hirdetése..de a Discovery a 4 évaddal jutott el nálam oda, hogy tökéletes példája lehetne a “DE NE ÍGY!”-nek.

Persze most ebből az jöhetne le, hogy én egy bigott valaki vagyok, aki nem képes távolabb látni a saját bináris keretrendszerén, de ez nem igaz. Nem az üzenettel van baj, hanem a megvalósítással, ami az első részre nem lett más mint 100%-os otromba gicses melodráma.
Pld. amikor fut a nemtudom milyen kissrác és a Book odaszól a saját nyelvén, naplemente, érzelmes zene…én felröhögtem, hogy nem-e véletlenül a “Szilaj a vad völgy paripája” élőszereplős feldolgozását nézem.

A transzgender szellemsuttogó párocskának sem az identitásával van a baj, hanem azzal, hogy nagyjából úgy viselkednek mint két becukorkázott 8 éves.

Tilly-t erre az évadra meg már konkrétan hadbíróság elé állíttatnám, a vád: mert Tilly.

Burnham sírását meg felváltotta a mindenre teli szájjal vigyorgása, kb. hamarabb hinném azt, hogy a Nők Lapja új főszerkesztője, mint a Discovery kapitánya.

És még egyszer muszáj előre meg utólag is mondanom: Nem azzal van a baj, hogy nem csak érzelemmentes macsók vannak egy sorozatban. A baj a mértékkel van, meg azzal, hogy ha ennyire ízléstelenül minden pillanat drámai, meg jelentős, meg felemelő, meg anyámkínja, akkor gyakorlatilag egy idő után nem lesz értelme nézni, hisz érzelmileg nem fog tudni adni semmi hullámzást, nem visz senkit sehonnan sehova; és folytathatnám a sort klisébe illő gondolatokkal arról, hogy ha minden momentum katartikus: akkor hol is van igazán a katarzis?…de hát ez nekem a Discovery.

Van amikor tökre elszórakozok rajta és tudom kedvelni a karaktereket, máskor meg benyomom az X-et a videólejátszó ablakon, és azt gondolom magamba soha többet nem fogom nézni a Teletubbiekat az Űrben.

Ace - 2021. 11. 30. 09:27

Platschu:
Adira ember akit elfogadott egy szimbióta nem lesznek pöttyei mert az csak a Trill-eknek van ők alapból úgy néznek ki. Egy egyesült Trill ugyan úgy néz ki külsőleg mint egy normál Trill az egyesüléssel semmi külső jegy nem változik csak a személyisége és ,hogy hozzáfér a szimbióta emlékeihez legalább is eddig ezeket tudtuk.

A Vörös szinű egyenruha már a The Next Generation-től fölfelé lévő sorozatokban mindíg a parancsnoki tisztek színe. (Barna vagy mustár a gépész vagy biztonsági tiszeteké, kék vagy zöld pedig a tudományos tiszteké). Jó ,hogy itt is követik ezt a hagyományt bár nekem kicsit furcsák ezek az egyenruha szabások a régi Discovery-s egyenruhák kék-arany vagy ezüst valahogy jobban bejött formailag is.

Book empata és mint ilyen személy szerintem jól jön ha ott van például tárgyalásoknál, külömböző fajokkal való kapcsolatfelvételnél nekem nem volt meglepő ,hogy a 4×01-ben ott volt az elején csak hát a protokollokat is tudnia kéne.

disfear: Szerintem pont az lenne a lényeg ,hogy szórakoztasson a sorozat a készítői szándék is ez legalább is a nyilatkozatokból(és szerintem a végtermékből is) ez jön le. Néha felesleges túlgondolni a dolgokat.

solksjaer - 2021. 11. 30. 11:45

disfear: nem kell szabadkoznod, természetes, hogy nem ilyesmivel van bajod, és az a fontos, hogy jó legyen, amit nézel. az ilyen mértékű diszkrepancia kapcsán tényleg érdemes olykor meghallgatni a készítőket vagy a színészeket, hogy ők hogyan látják. nem fognak meggyőzni, de talán érdekes lehet más nézőpontokat megismerni.

Malachi - 2021. 11. 30. 16:13

az első három évadot a harmadik kisebb megingásai ellenére is örömmel néztem végig. ezt a negyediket most így két rész után elengedem, vagy találóbb lenne azt mondani, hogy úgy dobom el, mint az égő rongyot.

abból, hogy egy diverz (szóval színes, modern, nem unalmas) csapat mindenféle izgalmas kalandokat él át a ST univerzumban és közben foglalkoznak a különféle másságot képviselő karakterek lelkivilágával is annyi maradt mostanra, hogy minden egyes karakter egyetlen és fő jellemvonása a mássága és ezen keresztül közelít mindenhez és akar megoldani minden problémát és a lelki/érzelmi vajúdás sokkal fontosabb, mint igazából bármi más, ami a sorozatban történik. a sztori közben megint egy világvége szörnyűség, amit kizárólag ennek a hajónak ez a nemtom 8 fős legénysége tud megoldani a parancsnoki hídon, de csak akkor, ha előtte megbeszélték egymás problémáit és megértették és sírtak és nevettek és közben talán egy kicsikét valami történetszál is kezd kibontakozni, aminek nyilván tudjuk mi lesz a megoldása.

talán egy nonbináris molekulafelhő által létrehozott they/them névmásos fekete lyuk, amit majd szeretet torpedókkal csitítanak le, aztán isznak vele egy kávét.

utálok ilyen cinikus lenni, de ez az egész már egy rossz karikatúrája annak, aminek indult. alapvetően vacak az egész, nincs egy szerethető karakter, még pont Burnhamet értem meg a legjobban most is, akit sokan az elejétől ki nem állhattak, ő valamennyire konzisztens maradt ezzel az örökös bizonyítási kényszerével, oké Sarut bírom, de minden más teljesen elcsúszott egy nagyon rossz irányba. nagyon kár érte, tényleg szerettem pedig. mindegy, van más.

punyapapa - 2021. 11. 30. 17:52

A 2. rész már kifejezetten tetszett.
Ami viszont zavart, hogy az anomália vizsgálatához nem vetették be a gömb adatait. Mintha az írók elfelejtették volna.
Az anomália megjelenése is kifejezetten látványos. Kíváncsi vagyok, hogy mi lehet. Bár a rossz vagyok a jelek “olvasásában”, lehetségesnek tartom, hogy a temporális háború egyik hatása a gravitációs anomália.

Ace - 2021. 12. 01. 13:32

Engem is ez az anomália dolog izgat a legjobban. Meglepődnék ha ez csak egy sima természeti jelenség lenne. Vajon mi vagy ki okozhatja ezt? A Burn eredete számomra nem volt túl ütős remélem ezzel valami jobb/keményebb dolgot hoznak végre képbe.

Platschu - 2021. 12. 02. 08:25

Itt van egy cikk, hogy a 4. évaddal ők is elkezdték használni a ledfalas megoldást:

https://comicbook.com/startrek/news/star-trek-discovery-offers-behind-the-scenes-look-at-the-new-ar-wall/

Ezen persze nem segít, ha a Honfoglalást megszégyenítően alig két tucat kadét statisztát tettek be ebbe a jelenetbe. Persze ráfoghatnánk, hogy az új Csillagflotta még csak most alakul, de azért 30-40 világból csupán ennyi újonccal nehéz lesz feltölteni a hajók legénységét ekkora veszteségek után.

Ace - 2021. 12. 02. 09:36

Igen kritikába bele is írtam a ledfalas technikát máshol is alkalmazni fogják majd.

A Csillagflotta akadémia azért elég Elit hely volt régebben is nehéz volt teljesíteni én úgy értettem még csak ők végzősök, de ez nem biztos. (Ami itt inkább valójában közre játszhatott az a Covid erőssen tavaj forgott a Discovery, valójában ennél több statisztát nem akartak összeterelni bár CGI-al megoldhatták volna de az sem biztos ,hogy jó lett volna) Szerintem nem volt gond a jelenettel jó lenne ha még majd megemlítenék az akadémiát késöbb is.

Platschu - 2021. 12. 02. 13:27

Ace : Hoppá, tényleg beleírtad. Ígérem legközelebb végigolvasom.

Nekem az a pár felvillantott idegen faj is tetszet, bár amatőr trekkiként nem ismertem fel. Az egyik az a kékes kissé vaddisznószerű faj az agyarakkal.

Maga a bolygókiírtás nem tetszett. Utálom az ilyet scifikben, mert olyan végleges hatása van. Az sem logikus, hogy Book miért éppen egy macskát tart (vagy a macska őt :) ), ha egyszer voltak más állatok is a bolygóján.

Tyberius - 2021. 12. 03. 01:58

4×03

A rész kicsit hasonlított a régi sorozatok epizódikus szerkezetére, miközben Stemets a főszálon ment tovább (semmerre, vagyis kizártak valamit, amire értékes perceket pazaroltak el a részben), második szálnak Adira-Grey-Culbert projectje volt jelen és Burnham meg Tilly egy mission-of-the-week szálat kapott.
Ez utóbbi jó lett volna, csakhogy a 3 szál mellé még jöttek teljesen felesleges mellékszálak, amiket lehet inkább egy külön részben kellett volna kezelni és nem ide besűríteni és mondjuk a MOTW-t lehetett volna kicsit mélyíteni többet elárulni erről az új fajról. Oké kaptunk egy kis hátteret, meg “láttuk” őket felébredni, de hiányzott vmi direkt interakció köztük és a csipet-csapat között.
Grey életrekeltése kb a pont volt az “i”-re azon a szálon, viszont valamilyen szinten illett a rész témájához (ismeretlen faj felébresztése).
Nekem egyértelműen Stemets és az anomália szála nem illett a részbe. Igazából semmerre nem haladtak vele és kicsit fel is baszott, mert kezdem úgy érezni, hogy olyan lesz mint az előző két évadban, ahol részenként bedobtak egy clue-t a főszálhoz, amit a végén negáltak, de csak annyira, hogy attól még a sztori egy millimétert haladjon. Annyira nem érdekes ez a szál meg az anomália. Tilly szálát annyira nem éreztem pont ide szükségesnek, és Book szála ugyan érzelmes volt és kellett a karakternek egy kis felszabadulás, de ebből a háromból (Stemets/anomália-Tilly-Book) kettőt máshova passzoltam volna át.
Már lelkendeztem a múlt héten, hogy a híd biodíszletei több szerepet kaptak, erre most egyáltalán nem is szerepeltek.
Újra kéne a készítőknek nézni a DS9-t és tanulni belőle, hogyan írjanak releváns és emlékezetes biodíszlet karaktereket. Rom, Nog, Morn, Leeta vagy épp Naomi a Voyagerből.
Több békeidős kapcsolat kéne a hídon levő karakterek és a kiemelt szereplők között. Tiszta röhej, hogy az évadonbként alig szereplő Tig Notaro jobban megmarad, mint bármelyik másik mellék karakter.

A rész egyébként nem volt rossz, bejött a hangulata, de a MOTW-ből többet ki lehetett volna hozni.

Platschu - 2021. 12. 04. 01:30

4×03

Tényleg kellemes kis epizód volt és szépen használják a digitális háttereket. Apró információkkal mélyítették a főbb karaktereket és a politikai hátteret is.

Adira-Gray kapcsolat aranyos volt, de most akkor az egyik egy nem öregedő szintetikus testben majd nézheti a másikon az idő múlását?

Ami teljesen logikátlan, hogy személyesen érintett tiszt egy érzelmileg instabil vagy unatkozó tisztet visz magával. Tehát mi is Tilly karakterének a szerepe immáron 2 évad óta? Korábban legalább szobatársak voltak és volt benne egy kis élet az izgága hozzáállásával. Ezt most átvitték ilyen útkeresésbe, mintha az írók sem tudnák, hogy mit kezdjenek vele. A hídra még nem érett, míg Adira kitúrta a Stamets szárnysegédje szerepből. Így viszont csak ilyen felesleges csetlő-botló nyűg lett belőle, aki mindenhez akar érteni, de semmiben sem kiemelkedő.

Kicsit azt még mindig hiányolom, hogy mennyi Csillagflotta tiszt áldozta fel a múltját, hogy Burnham ne legyen egyedül a jövőben és hogy az írók ne cseréljék le őket a 2. és 3. évad között. Ehhez képest régebben sokkal több csapatépítő kantin jelenet volt, de most érezhetően csendebbek vagy hogy is mondjam minimalistábbak lettek a jelenetek többsége feltételezem a covid miatt. Tehát gyönyörűek a digitális hátterek és látszik az igyekezet, csak valahogy a másodlagos karakterek mélyítésével is foglalkozni kellene.

Ace - 2021. 12. 04. 11:19

A 4×03 valóban egy három szálas történet lett epizódikusabb. Továbbra is jó ,hogy nem egyedül próbál boldogulni a Föderáció az Anomáliával. Nekem tetszik ez a szál szeretem a rejtélyeket jó ,hogy nem vagyunk egyformák.
Qowat Milat-os veszett ügy jól illet ebbe a sztoriba. Tilly valóban feszegeti a határait. Vance admirális továbbra is az egyik nagy kedvencem nagyon bírom.
Kicsit olyan volt az epizód mintha mindenki kimenőt kapott volna és kicsit szusszanhattak a karakterek. Most viszont már én éreztem soknak Adira és Gray szálát tényleg nem értem miért erőltetik azt éreztem helyettük tényleg elővehették volna a többi hídon szolgáló emberkét Owo, Detmer, Nilsson vagy Bryce tényleg bármelyiküket Adiráék eddig semmit nem tettek hozzá a történethez ebben a szezonban lehet ,hogy majd később nem tudom. De ez az epizód valóban jó alap lett volna a többieknek is.

kelepisti - 2021. 12. 04. 22:56

Nekem tetszik az első három rész, ami viszont szerintem borzalmas, az új csillagflottás egyenruha a nyak első részén lévő rendfokozati jelzésekkel. Ráadásul az a műanyag fekete “páncéldarabok” mint egy félig levedlett rohamosztagos cuccai csak feketében. Annyi szép csillagfottás egyenruha volt..
A többi rendben van, tényleg sok az utalás a régebbi sorozatokra részekre, de egy ekkora univerzumban ennyi rész amik a sorozatokban voltak.. Nos sok újat nehéz írni, hogy valami hasonlót emberi elme ne talált ki volna 10-20-30 éve, csak primitívebb látványvilággal …

Platschu - 2021. 12. 05. 00:16

Nekem tetszik az új technológiai irány, hogy kicsit visszanyúltak a holoszobához és kivetített emlékekhez, mert ezek a karakterek még keresik a helyüket a távoli jövőben.

A szobák kapcsán az jutott még eszembe, hogy beraknak ugyan pár használati tárgyat, de olyan mesterségesen tiszta és rendezett minden, nem úgy, mint egy “igazi” lakás. Kevés az igazi személyes tárgy. Ám tételezzük fel, hogy jól nevelt Csillagflotta tisztekként nem koszban és rendetlenségben élnek. S ennek kapcsán gondolkodtam azon, hogy ha tudják formázni a padlót, akkor lassan nincs szükség bútorokra vagy hasznalati tárgyakra sem, mert bármit bármivé át tudnának alakítani egy ilyen technológiával. Tehát lehet ezért hatnak kissé élettennek a szobáik.

A nagy rejtély kapcsán egy vándorbolygót vagy hajót várnék, ami körül vándorol ez az 5 fényéves védőzóna.

Sheen - 2021. 12. 05. 18:37

Azon töprengek hogy az alábbi események láncolatában vajon van-e összefüggés:
1) Az abroniak bolygója valamiért elpusztult és ők egy holdon elmenekültek.
2) A sírrablók miatt Taglonen telepatikus vészjelzéseket kezdett sugározni. Megjelent J’vini, elkezdett ténykedni.
3) Ezután megjelent az “anomália” is, változtatgatva az irányát mintha keresne valamit.

Nem biztos hogy az abroniak bolygóját szupernova pusztította el, valamint az sem biztos hogy nem szándékosan maradtak kriosztázisban (úgymond rejtőzve). Az “anomália” lehet hogy őket keresi. Persze ha semmi összefüggés, akkor az abroniak szálának nem volt semmi értelme.

Ace - 2021. 12. 06. 09:28

Sheen: jó elmélet ha lett volna valami interrakció az Abroniakkal most én is elgondolkodnék ezen de így azért nem valószínü bár ki tudja a második évadban sem gondoltam volna ,hogy az adatgyűjtő gömbnek ekkora szerepe lesz.

Platschu: Azért Saru eléggé belakta a kabinját :D
Amúgy az előző évadban Sahil a csillagflotta tiszt aki csak várt az elhagyatott állomáson jól bemutatta a programozható anyag lakást/irodát nem semmi volt.

Platschu - 2021. 12. 06. 10:18

Eleve misztikus, hogy felélesztenek egy új fajt, amelyről senki nem hallott korábban. Az ember azt hinni, hogy x száz év űrtapasztalattal, már minden kő alá benéztek a galaxisban a Csillagflotta hajói. Így is jótékonyan kevés szó esik más galaxisokról, mert a Tejútrendszer elég játszótér.

Ace - 2021. 12. 07. 09:24

Ja és ha már a Discovery belső részeinél jártunk. Micsoda hangulatos bárt raktak össze a fedélzeten mintha még egy ferengit is láttam volna ott az italokkal. Szóval a kezdeti dolgokhoz képest tényleg alakítgatják a Discovery-t.

Platschu - 2021. 12. 07. 18:40

Valóban, az tényleg klasszul nézett ki, hogy végre nem a szokásos ebédlőt látjuk.

Már csak picivel több idegen faj kellene még a hajóra.

Jack - 2021. 12. 10. 00:45

A 4×4 szerintem az eddigi legrosszabb rész volt mind közül. Mindegyik szál borzasztó és unalmas volt, Tilly elérte az új mélypontot. Az évad története érdekesnek tűnik, de nem véletlenül van kapcsolat a “történik” és a “történet” szavak között, szóval jó lenne, ha lassan történne már valami…

Tyberius - 2021. 12. 11. 23:13

Úgy éreztem, hogy húzni fogják az Anomália szálat mint a rétestésztát. Ezt nagyon nem csípem. Nincs benne annyi potenciál; az ilyen sztorik lehetnének 3-4 részesek, de 3-4 rész alatt le lehetne őket zavarni aztán mondjuk 2 filler rész és a második végén belengetik a köv. átívelő szálat. Egy 13-15 részes évadba simán elférne 2 három részes meg 1 négy részes átívelős téma plusz 3-5 filler rész és mivel a hossz engedi, mehet a karakterizálás meg B szálak. De hogy ezt az egy átívelést most húzzák itt egy évadra, eléggé gáz. Értem, hogy hallgatnak a nép hangjára és adnak MOTW (mission of the week) részeket, ami teljesen jó, csak ahogy csinálják azzal van gond. Tilly karakter szála ezzel szerintem nem a mélyponthoz ért, hanem egy kellemes búcsúhoz. Én imádtam a karaktert, de mióta nem Burnham side-kickje (ami csak az első évadban volt kb), nem tudnak vele mit kezdeni. Ez onnan is látszott, hogy a mirror universe-es részekben szerintem kurva jól hozta a karaktert. Remélem még látjuk visszatérőként, de azt jó döntésnek látom, hogy elengedték.
Adira és Grey kíváncsi vagyok mennyire lesznek szerepeltetve, de van egy olyan érzésem, hogy ott megkapjuk a szappanopera adagot az ő vonalukon, amire nem vagyok kíváncsi.
Egyébként érdekes ellentét bontakozott ki a Discovery és a TNG éra sorozatai között. Míg azok történet orientált szériák voltak (MOTW) közben valahogy volt idejük karakterizálni, ez meg karakter orientált lenne, de igazából se a történetet nem kezeli annyira jól, se a karaktereket.
És mindezt úgy mondom, hogy egyébként különösebb gondjaim nem voltak ezzel a 4×04-gyel sem, Tilly küldetése és aztán a holdon szerencsétlenkedés egész jópofa volt, hogy is mondjam az egy tipikus Star Trek epizód, és valahol a Burnham szál is működött, a probléma, hogy baromi kevés infót kaptunk a fenálló konfliktusokról.
Keveset tudunk Na’varról, keveset tudunk a többiekről is, ezt valahogy sokkal jobban kellett volna érzékeltetni. Az évad egy része simán mehetett volna a Földeriáció újjáépítése vonalon és kurvára lehetett volna hagyni az anomáliát a picsába és az mondjuk jöhetett volna az évad második felében.

Platschu - 2021. 12. 12. 02:58

4×04

Végre meglépték, amit meg kellett tenni. Tilly csak sodródott már egy ideje, de gyakorlati haszna nem volt. Rendben, a színésznő terhes volt és ügyesen takargatták is a 2. évadban, de a 3. évadban is inkább csak jelen volt a karaktere ahelyett, hogy igazán érdekes lenne. Kezdetben még ugyan nekem is imponált a realisztikusnak ható izgágasága, de aztán utána átcsapott abba, hogy ilyen formában alkalmatlan tisztnek. Killy Tilly legalább jópofa és váratlan volt a tüköruniverzumban. Aztán belekerült ebbe az identitáskereső történetszálba, mert ezért teljesen felesleges volt a jövőbe jönnie, hogy Michaelt kísérgessék. Mármint ne értsetek félre, nagyon nemes volt a csapattól, hogy vele tartottak, de egy felnőtt nő majd feltalálja magát szerez új ismerősöket és barátokat. Gyakorlatilag feláldozták érte a múltjukat, aki utána összebútorozott Bookkal és kvázi lepattintotta a társait a szó szerint galaxismentő karrierépítése után. Ezért is Tilly esetlen stílusát nem tudtam már komolyan venni, mert ha ellenpólusnak szánták a szinte tökéletesre írt Michael mellé, akkor utána ez a szerepe egyre háttérbe szorult. Aztán próbálták tudományos tisztként elsütni ezt a karaktert, de ott pedig Book és főként Adira túrta ki. Így tehát ott tartottunk, hogy Tilly totál felesleges lett. Nem igazán akcióhős, nem is profi, hanem csak egy lelkes kisebb rangú tiszt, aki utána már se a hídon, sem a tudományos részlegen nem állta ki szó szerint az idő próbáját. A színesznő is közben vagy megint terhes, mert párnával takargatta magát vagy súlyproblémákkal küzd. Legalább a búcsúbeszélgetéses jelenet szép lett az egykori közös szobájukban, de utána hianyoltam, hogy a híd szemelyzetétől is elköszön. Kár érte, mert többet is ki lehetett volna hozni.

A másik vonalon az Adira-Gray vonalon semmi nagy izgalom nem történt, leszámítva, hogy valami borzasztó nyolcvanas éveket idéző focista frizurát kapott Gray, holott a korábbi lila haj sokkal vagányabb volt. Juj. Kiváncsi leszek, hogy mire tudják majd a karakterét használni, ha hivatalosan nem kadét. Akkor mindenki szeretője ott élhet a hajón? Értitek ezt a problémát? Nyilván ő is védett karakter a leplezetlen politikai érzékenyítés miatt, tehát garantáltan csak pozitív szerepkörbe lehet írni. S miközben a dokit könnycseppből, őt emlékekből újra lehet alkotni, akkor a sima redshirtöknek ez nem jár? Mi lesz a jövőben, amikor Adira öregszik, míg Gray modern Peter Panként örökké fiatal marad a szintetikus testben?

Book kapcsán is kitaláltam, hogy valószínűleg újra fogja alkotni a bolygójának a fáját, tehát feltérelezem a medálja fog ilyen magként szolgálni és egy alkalmas bolygón majd elülteti. A doki legalább kapott egy szép mélyítést. Mindent elmond róla, hogy a karakter neve sem ugrik be 4 évad után, mert annyira nincs gyakorlati haszna.

A politikai vonal nem volt rossz, de nyilván a megoldás csak is Michaeltől jöhet, aki álszerényen magát jelölte a posztra. Saru pedig elindult a romantika felé, mert biztos életképes és valószínű a fajok közti intim viszony.

Platschu - 2021. 12. 12. 04:22

Még egy gondolat. Kadétokat visznek éles kiképzésre, miközben még egymástól is félnek. Akkor mégis, hogy képezték ki őket? Nem láttak más, idegen fajba tartozó diákot? Az egész olyan sután jött ki, pedig a Post-Burn téma társadalmi hatása érdekes is volt.

A szörnyikét is szépen megcsinálták. Igazán mozifilmes volt a minőség. A led fal is bejött, mert sokkal több hátteret tudnak így bedobni.

Lezuziusz - 2021. 12. 12. 18:19

@Platschu: A doki olyan droid testet kreált, ami együtt öregszik Adiraval. És igen, Grey kék haja sokkal menőbb volt.

Tillyért én nem fogok sírni, mindig is idegesített a karaktere. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy mint kadétot anno hogyan vehették fel a Flottához. :/
Hozzáteszem, nem a színésznővel van bajom, mert a mirror univerzumban igenis bizonyított, hogy tud ő. :) Az írással van/volt bajom.

Talán már az első évadtól ilyen részekből kellett volna több, karakterépítés gyanánt. Így megismerhettük volna a legénység többi tagját. Csak hoznak be még plusz szereplőket. :/

Michael meg megalomán. Ennyi. Örülnék, ha az írok felkérnének valami vénebb rókát, aki képben van a nem 1 dimenziós probléma megoldásokkal.

Egyébként a politikai szál tényleg jó volt, csak olyan felületes. A jég pók meg menő volt. :)

Ace - 2021. 12. 13. 09:15

Ezt a 4×04-et szerintem “világépítős” résznek szánták eddig erre nem nagyon volt idő ismét elő vették az Akadémiát(ami jó ,hogy nem csak az első részben felvillantott rajongói kikacsintás lett) Tilly karkatere nem hiszem ,hogy végleg eltűnik de szerintem is jó ,hogy kicsit szüneteltetik mert nem nagyon tudnák most aktívan használni amúgy Burnham-el és Saruval is jól együtt tudott működni mint barát és tanítvány. Szerintem nem volt gond ,hogy veszélybe kerültek kadétok, az űr veszélyes hely jó ha minnél elöbb megtanúlják és nagyon fontos az együttműködés(alap ST motívum) ráadásul az Akadémia kemény próbatétel volt eddig is ebben a világban. A politikai játszmával végre kezdik építeni a jövőt mert eddig eléggé be volt szűkülve a világ jövöje abból amit eddig mutattak és azért a Star Trek világa megérdemli ,hogy megtudjunk róla többet hogyan mennek a dolgok a jövőben jó ,hogy a Ni’Var(Vulkán) kezdték mert nagyon fontos ,hogy a régi Föderációs tagvilágokat visszahozzák remélem a Földel is lesz majd valami jó kis epizód. Az Anomáliával tényleg nagyon lassan haladnak eddig, remélem kihozna belőle valami értelmes fenyegetést.

Így van Grey-nek olyan android teste van amit a Picard sorozatban is láthattunk tehát öregszik véges az élettartalma (Data ezt akarta elérni). Amúgy én is Adira és Gray szálát kicsit feleslegesnek tartom de meglátjuk, így ,hogy Tilly kikerült a kéből talán Adirát jobban tudják majd használni az írók.

A következő résznél majd írok egy összegzést eddig az évadról szerintem.

Tyberius - 2021. 12. 17. 02:53

4×05

USS Janeway :D :D Hát az hatalmas volt. Egyébként kit ért meglepetésként, hogy az anomália nem természetes eredetű?
Adira és Grey nem voltak jelen… baszki nem is hiányoztak. Kaptunk helyettük még több Book és Burnham drámát. Ok, Book mindig is eléggé pro-élet párti volt, és ehhez még hozzájött a személyes traumája is, de itt egy picit sok volt a durcogása. Viszont Burnham most jó volt. Legalábbis voltak jobb pillanatai.
Culbert személyes drámája is tetszett, van neki létjogosultsága, picit szájba rágós volt viszont, hogy mindezt kb felmondta a másik pszichomókus. Izé… jah.
Saru visszaüvöltése, az mehetne hét idézetébe :D :D Annyira fura volt tőle, de jól jött ki. Végre volt előre lépés az anomália kapcsán, bár nem sok minden. Szerintem továbbra sincs ebben annyi erő, hogy kitöltse az évadot, pláne ennyire fajsúlyosan.
Összességében a rész tetszett, akik nem voltak az állandók közül jelen, nem is igazán hiányoztak. Visszatért Tig Notaro, hozott is pár kellemes pillanatot.

Platschu - 2021. 12. 19. 01:05

4×05

Egynek ez is elment, de tú, sok idő elment a rab lelki életével. Ráadásul Burnham éppen a lényeget nem mondta el a nőnek, hogy az apja gyilkosa adta vissza és a halált választotta. Viszont jó volt, hogy foglalkoztak a Smaragdlánccal, tehát nem lett elfelejtve. Kellett időt szánni erre a politikai vonalra is

A másik történet a Jaffa szimbólumot idéző tetkós tudóssal olyan semmilyen lett. Szerintem Book ráhibázott, hogy fickó tudja, hogy mi okozta a DMAt.

A harmadik szálon a doki nyüglődése pedig az egész karakterét leírja. Nem tudják az írók izgalmassá tenni, mert nem akcióhős és a tudományos vonalon sem tudják az írók mozgatni.

Én még most is azt érzem, hogy az egész Discovery sorozat széthullott két spinoffra. Volt a “régi” az első két évaddal és ez a második a 3. és 4. évaddal. Szerintem túl nagy lépés volt ez az időugrás és megtörte a cselekmény ívét. Olyan idegennek hat még mindig ez az új világ. Alig mutatnak belőle eleget, hogy lássuk, hogy ez milyen gazdag egy fantáziavilág. Szép gesztus a hajók elnevezése, de jobban örülnék tobzódó fajgazdagságon keresztül bemutatni a korábbi sorozatok örökségét.

Ace - 2021. 12. 21. 13:58

Sajnos nem volt időm írással jönni pedig kellett volna (féltávval úgyis jövök majd tényleg)végre előre léptünk a DMA-val és igazam volt ,hogy nem természeti jelenség jobb is így sokkal érdekesebb. Azért a rész közben megijedtem ,hogy most hozzák létre ezzel a kisérlettel a Discovery-n de szerencsére nem így történt.
Szerintem Burnham most jó volt én nem láttam kivetni valót a szerepében. Book most mindenkit meg akar menteni ez érthető de feleslegessen durcázik Tarka(ő volt a Jaffa szimbólumos) szerintem be akarja hálózni mivel tudja ,hogy Booker tud ugrani a spora hajtóművel. A múgy lehet ,hogy külömböző univerzumok között ugrálnak az Anomáliával akik csinálták vagy egyszerűen irányíthatatlanná vált egy kisérlet mint itt is majdnem. Jó volt hogy felemlegettek egy két lehetséges fajt az ST múltjából és jelenből Metronok, Iconianok, Q(ők biztos nem) igazából bármelyik lehetne is mert ezek a fajok nincsenek kifejtve de gondolom valami újat hoznak be inkább.
Culber amúgy szerintem jó karakter lenne, főleg ha használnák, mint orvos szinte minden felderítő csapat elengedhetetlen tagja kéne ,hogy legyen. Adiráék nekem sem hiányoztak most.

polovcev - 2021. 12. 24. 17:40

Ez az epizód jól indult, az anomáliából való kijutás, sőt képzelődések is klasszikus Star Trek elemek, amelyeket jól használtak.

Ha csak ennyiből állt volna az epizód egy rossz szavam sem lenne. Számomra a sorozat legnagyobb gyenge pontja a folyamatos “dráma” illetve ennek tálalása. Most pedig eljutottunk oda, hogy már a computer/AI is picsogni fog.

Az elmúlt hetekben néztem vissza a DS9 első évadjait, elképesztő mennyivel jobban használták ki a mellékszereplőket. Eltelt 4 év és híd legénységéről nem tudni szinte semmit. Morn karakteresebb szereplő volt, mint a kommunikációs tiszt. Alig kapnak szöveget és saját száluk pedig egészen egyszerűen nincs.

Platschu - 2021. 12. 27. 10:04

4×06

Nem igazán volt íve ennek az epizódnak, mert csak úgy csendes állóvízként sodródtunk az eseményekkel. Kicsit zavaró volt, hogy ilyen helyzetben sehol nincs Jett, mert őt is véletlenszerűen mesélik be. A legszebb pillanat talán Michael családfája volt a korábbi szereplőkkel. Szerencsére kicsit többet szerepelt a híd legénysége is.

Tyberius - 2021. 12. 28. 12:21

4×06

Szerintem az egyik legtipikusabb MOW Star Trek epizódot kaptuk. Ez kb bármelyik korábbi sorozatban így elment volna. Én nem éreztem problémát a A.I. vívódásával, ugyan ilyesmit kaptunk Data-nál korábban, de van értelme. Nekem az jutott az eszembe, hogy kb ez volt az első olyan rész, ahol valahogy arányosan sikerült használni a mellék karaktereket is. Bele láttunk picit a magánéletükbe. Szóval nálam a bridge crew használata újra pozitív volt. Grey és Adira se nagyon lógtak a levegőbe és Grey meg az A.I. külön szálának volt értelme, bár azt egy picit erőltetettnek éreztem.
Talán a legnagyobb baj, hogy fő karakterek lógnak a levegőben, nincsen rendes alapjuk, nincs egy viszonyítási pont. Csak ott vannak mert Michael is ott van. Nem érdekesek.
Csak összehasonlításként:
Sisko-nak megvolt a maga háttere ugyanúgy mint Burnhamnak.
Kira mint első tiszt, az hogy nem volt Csillagflotta, a bolygója a kultúrája ezekkel való kapcsolata és ahogy ezek visszatértek ilyen-olyan okkal a sorozatba és mélyítették az univerzumot. Ez lehetett volna Saru és így is indult (többé-kevésbé) és a 3-dik évadban kaptunk is ezzel kapcsolatba egy keveset, plusz a Burn, de oszt ennyi.
Booknak volt háttere rajta keresztül láttunk dolgokat a 3-dik évadban, de most már semmi kötődés nincs, mert nem használják a karaktert másnak mint a kapitány biodíszletének. Néha beleerőltetik egy-egy küldetésbe.
Stemetsről midnent megtudtunk az első évadba és azóta azon elvegetál. A dokival ugyanez a helyzet, bár most kapott egy saját szálat ezzel a kimerüléssel, de rajta keresztül se fogunk új dolgokat megtudni.
Innen nézve persze, hogy a Bridge Crew érdekel sokakat, mert velük még lehet kezdeni valamit.

Belphegor85 - 2021. 12. 28. 21:12

Van ennek a résznek egy elég erős Star Trek életérzése. A tesz végén jutott eszembe, hogy ki is rendezte….

Belphegor85 - 2021. 12. 28. 21:13

*Rész

Zach - 2021. 12. 29. 00:48

Másokkal ellentétben én kedveltem Tilly-t, a drámai jelenetekben mindig benyögött valamit, amitől odalett (vagy legalábbis enyhült) az adott helyzet komolysága. Egyébként a Voyagerben már volt egy hasonló csere, szintén a 4. évad elején (micsoda véletlen!), amikor Kes távozott és Hét Kilenced jött helyette. Akkor ez jól sült el, itt ezt egyelőre még nem tudni.
Ha már a hasonlatoknál tartok, ez a DMA-dolog engem az eredet sorozat The Doomsday Machine című részére emlékeztet. Ott szintén egy bolygókat is elpusztítani képes elszabadult fegyverről volt szó, ráadásul Kirk kapitány szerint az eszközt alkotó faj valószínűleg már nem is létezik. Lehet, hogy itt is valami ilyesmi lesz?
Viszont kezd unalmassá válni az évad, az 5. részt kifejezetten untam, a 6. sokáig izgalmas volt, de a végére leült. Burnham már megint megmentette a Discovery-t, nem kellett görcsölni, hogy túléli-e, hiszen a főszereplő nem halhat meg.
Ugyanakkor most a legénységből egy kicsit többet láthattunk, kezdem megjegyezni a ritkábban látott karaktereket is, de azért jó lenne, ha többet foglalkoznának velük. Mivel Jonathan Frakes rendezte az epizódot, ennél többre számítottam, úgy látszik, ennyit tudott kihozni a sztoriból.
Az viszont még mindig röhejes, hogy a hipermodern 32. században Dr. Kovich (David Cronenberg) szódásszifon méretű szemüveget hord. Ezek szerint nem minden területen fejlődött a tudomány.

Platschu - 2022. 01. 01. 18:13

4×07

Klassz kis diplomáciai részt kaptunk. Csak tátottam a szám, mert végre mertek több idegen fajt is mutogatni.

Egyedül a tárgyalóterem megvalósítása volt béna ezzel a több szintes betoldással és ácsorgássa,. Ha megnéztek egy parlamentet, ott az a lényeg, hogy a frakciók egy légtérben legyenek és úgy képviseljék a mondandójukat egymás felé fordulva. A hologramos videókivetítő olyan furcsának tűnt itt miután beszuszakolták a négy kvadráns ismert fajait. Ezzel még annyi bajom lenne, hogy ellenséges vagy semleges nem Föderációs nemzeteket illetve fajokat nem szokás a saját főhadiszállásunkra beinvitálni, mert ehhez jobb lett volna egy semleges helyszín. Mivel tudnak anyagot formázni, így bármikor csinálhatnak egy üléstermet állófogadás helyett.

Book kapcsán annyira ki volt hangsúlyozva a medálja, hogy tuti abból építik újra a népét vagy legalább a központi fáját,

punyapapa - 2022. 01. 02. 11:05

4×7
Talán a sorozat eddigi legjobb része volt.
Imádtam, hogy két szálon ment a Star Trek lényegének megidézése.
A diplomáciai szál: hogyam reagáljon a Csillagflotta a fenyegetésre, támadjanak vagy vegyék fel a kapcsolatot.
Zora szál: kérdés, hogy Zora micsoda. Izgalmas volt az egész, ahogy végigvették, hogy Zora micsoda, és mi legyen vele.
Messze van a február 10 :(
Az elmúlt 7 rész alapján a 4. évad messze jobb, mint a 3..

Platschu - 2022. 01. 02. 18:57

Pontosan. Az évad és talán a sorozat eddigi legjobb része volt, amihez nem is kellett nagy űrcsata, hanem csak intelligens tanácskozás. Kicsit sajnáltam, hogy nem jutott több idő még több fajt megszólaltatni. Jó volt látni a Pillangóembereket az évadnyitóból, illetve a korábbi sorozatok 1-2 ismertebb faját (kardassziai, ferengi). Kicsit hiányoltam a klingonokat.

Zora kapcsán nem tudom, hogy hova fut ki a cselekmény. Fanyalgók az Andromédát említették, hogy kvázi lemásolták az ottani cselekményt. AI vezérelte hajó a múltból, aminek a segítségével a legénység a régi szövetséget akarja helyreállítani. A Discovery esetében szerepjátékos nyelven kicsit túltápolták a hajót, mert nem elég, hogy csak ezen működött eddig a spórahajtómű, de ugyanezzel a hajóval egyesült egy több tízezer éves entitás, mintha valaki kétszer nyerné meg a lottót egymás után.

Megint bedobták Archer nevét az űrdokk kapcsán, illetve a Voyager is szóba került. Szépséges volt a hajó javítása animáció is.

Ami kicsit sutának hangzott, ahogy Tarka felfedte a terveit Booknak és hogy az eddig Tüköruniverzum helyett a Star Trek is elindult a multiverzum felé. Tehát a központi rejtély is más fókuszt fog kapni a jelek szerint.

Az évad második felének trailere is hangulatos lett.

Mrs Broccoli - 2022. 01. 05. 15:36

Tegnap zárkóztam fel az utolsó kijött részig (a 3. után tartottam egy szünetet). Lassan, de elkezdtem valamennyire szeretni, még mindig megvannak a hibái, de már egyre több egész jó rész is van (a börtönös pl szuper), mondjuk egy átlagos TNG epizóddal még nem tudom összehasonlítani, ahhoz túl hullámzó a minősége. Vannak benne – számomra – kiugróan szimpatikus szereplők (Rillak, T’Rina, Vance, Sarut a kezdetektől nagyon bírom a játéka miatt), amit még mindig nehezen értelmezek, és nem találom ideillőnek, az az, hogy egyszemélyes maradt a sorozat: 10-ből 9 problémára Burnham talál megoldást – és szinte egymaga meg is oldja 🙂 Sem az alacsonyabb, sem magas rangú mellékszereplők nem teljesednek ki rendesen, mert egy fiatal kapitány mindig sokkal okosabb náluk.
Tetszenek a régebbi sorozatokkal kapcsolatos utalások.

Mrs Broccoli - 2022. 01. 05. 15:42

(És ami ezzel jár, sajnos még mindig idegesítő Sonequa Martin-Green játéka.)

Mrs Broccoli - 2022. 01. 05. 15:47

Visszaolvasgatva a kommenteket én is szerettem Zora fejleményeit, lekötött a többszereplős beszélgetés. Dr. Kovich nagyon jól hozta a karakterét ebben a részben (7.), itt is látni, hogy ha valaki sokkal több időt kap egy epizódban, mint korábban, akkor összeáll egy kép róla (feltéve, ha nem játssza alul vagy túl a szerepét).

Mrs Broccoli - 2022. 01. 06. 15:46

Felmerült bennem egy kérdés még a tárgyalás alatt: 4 kvadránsból voltak ott. Eddig nem úgy volt, hogy 10-es fokozatnál nincs gyorsabb repülés, még dilítiummal sem? Ha a Voyager 70 évig repült volna 10-essel a Deltából az Alfába, akkor ezt így hogy? Oké, a spórával meg tudják oldani, de ugye az egyetlen (+ Book) hajó nemrég óta, és ugye a burn is hátráltatta a népeket már jó ideje.

Más: utánaolvastam, Wiseman nem terhes, ő egyszerűen ilyen, első gyereke születése után nem fogyott vissza. Fun fact: a férje fiatalon nagy trekker volt :) https://treknews.net/2020/12/09/noah-averbach-katz-star-trek-discovery-ryn-interview/

Platschu - 2022. 01. 06. 21:51

Ezt én is furcsállottam, de lehet osztogatták a dilithiumot mindenkinek rendesen a 3. évad óta. Lehet Michaelék körbeugrották a galaxist, hogy a képviselőket felvegyék. Már majdnen hoppanálást írtam, de azt hagyjuk meg a ki-be teleportáló szereplőknek.

Én jobban örültem volna, ha a nosztalgia jegyében több régi fajt megmutatnak még. Hol voltak a klingonok? Így is talán most kb. 90 Föderációs tagra emlékszem, ami azért szignifikáns szám az évad elején vagy korábban említettől, ahol még fele annyian sem voltak (39).

A szavazáskor is mutatták a címereket és a fajok neveit hátulról. Az lehet őstrekkereknek még mondhat valamit. Majd valaki kikocázhatná.

Kiváncsi leszek, hogy egy ilyen abszolút világbéke hangulat után a galaxis hová tudna fejlődni. Ide invitálták az elérhető összes barátságos vagy ellenséges intelligens fajt. Utána akkor nehezebb lesz megint egy nagy galaxismegmentő fenyegetést bedobni az 5. évadra.

Őszintén szólva én annak is örültem volna, ha egy évadot rászántak volna a tagok toborzására és a bizalom visszanyerésére a Föderáció irányában. Feleslegesnek érzem most ezt megbonyolítani másik univerzumokkal, pláne ha a kánon 50+ éves múltjában tudtommal csak tüköruniverzum létezett. Mennyivel izgalmasabb lett volna esetleg más galaxisokat bevonni, mert olyan hihetetlenül hangzik, hogy sosem mentek el a Tejútrendszeren túlon a szomszédba.

Mrs Broccoli - 2022. 01. 07. 15:17

@Platschu: utolsó bekezdésedhez, szerintem is jó lett volna egy ENT végéhez hasonló nagy újraösszeborulás, valami pátoszi igyekezet, hogy a Föderáció megérdemli a hírnevét, és üdv újra stb.

A más dimenzió lehet akár érdekes is, ami miatt nekem sem igazán tetszik, az az, hogy szerintem ez inkább mese/misztikum, távol áll a ST szigorúan tudományos-űrlényes világától, nekem a mirroros részek sem tetszettek igazán, a TOS miatt vették elő újra meg újra, de szerintem nagyon bekavar, nehéz felfogni a következményeit, egy Doctor Who-ba jobban illene, az meseszerűbb. A Fringe is elég fura sorozat volt a maga két dimenziójával (kizárólag Bell miatt néztem meg).

Platschu - 2022. 01. 19. 01:13

Off. Berendelték az 5. évadot! Gyakorlatilag minden Star Trek sorozat kap új évadot.

winnie - 2022. 01. 19. 07:08

5-ből 2 egyelőre. ez és a lower decks 4. évad az új berendelés.

Ace - 2022. 01. 19. 10:33

Azért így is remek hír.

Platschu - 2022. 01. 19. 23:06

Lehet a korábbi berendeléseket nem láttam, de most egyben megerősítették az idei premierdátumokat is a FaceBookon és a Deadline.com oldalon néhány poszterrel megfejelve:

Disovery 5. évad – 4. évad folytatás február 10.
Picard 3. évad – 2×01 premier március 3.
Lower Decks 4. évad
Strange New Worlds 2. évad – 1×01 premier május 5.

Prodigy 1. évad 20 részes lesz, de ilyen 5 részes blokkokban adják le. A 2. évad ugyan nem lett hivatalosan bejelentve még, de az epizódlistás bejegyzések egyikében már említik a 2. évadot 2023-ban.

A Section 31-ről nem sok hír van, mert Michelle Yeoh valamelyik Witcher előzmémyszériát forgatja. Elvileg ebben szerepelne Voq, mivel eleve ezért is írták ki a Discovery 2. évad végén.

Szóval így kell ezt csinálni! Ontják magukból a heti Star Trek tartalmakat.

winnie - 2022. 01. 20. 05:05

jaja, a star trek prodigy is megkapta a 2. évadot már, azzal is lehet számolni: https://www.sorozatjunkie.hu/2021/11/16/hirkedd-star-trek-prodigy-2-evad/

Gregdafury - 2022. 07. 27. 15:46

A 4. evad szamomra csalodas.
Rengeteg noi vezeto ,es siras.
Osszefoglalva A star Trek 4. evada egy csillamfa..ponin lovaglos <– Discovery Gender legenyseg.
Saru o az egyetlen ertelmes karakter.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz