login |

Survivor – 41×10: Viakana

2021. 11. 25. 20:00 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Vajon hányszor mondták ki a közös törzs nevét a játékban? Csak eszembe jutott a rész elején, mert emlékszem, hogy régen azért jóval komolyabb volt az a szimbolikus jelentőség, amit a neveknek tulajdonítottak (ma már végképp WTF belegondolni abba, hogy régen még arra is volt idő, hogy a név kitalálása vagy a dizájn műsoridőt kapjon, egyszer majd megszámolom, hogy a tree mail-lel meg a többivel hány dolgot nem mutatnak nekünk – ugye a mostani epizódban is megszüntetésre került egy ikonikus toposz, vagy az előzőben, csak akkor nem tűnt fel?)

De nem ez a lényeg, hanem (szerintem!) az, hogy eléggé all time-epizódot kaptunk, bár azt nem lövöm el, hogy pozitív vagy negatív értelemben.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Shan esett ki.

Hol is kezdjem?

Ott, hogy már rész közben is marhára tetszett minden, még ha a tribal beszédes részét nem is éreztem annyira erősnek, mint lehetett volna, és az első játék is eléggé hidegen hagyott (ha nem mondják, hogy már volt ilyen puzzle valamikor, akkor fel sem merült volna bennem, de tényleg az járt a fejemben mindvégig, hogy tényleg minden kreatív energia arra megy el, hogy milyen formájú és típusú kirakót találjanak ki – erre kiderül, hogy még ez is újrahasznosítás volt…), a világon semmi érdekes nem volt benne: ihletetlen fizikai felvezetés (a Probst szerint marha nehéz kötelekkel!), követhetetlen puzzle, és igazából komoly tétet sem éreztem. Oké, nyilván Ricard így távol került a tábortól, de vihetett magával pár embert.

Szerencsére a tét a védettség játéknál megvolt, de a részt nem is ez tette igazán jóvá, hanem a sok érzelmi konfliktus. Igen, amik sírással járnak (tudom, hogy vannak, akik nincsenek oda ezekért), de ezek azok a pillanatok, amik a legőszintébbek (ezért is szeretem annyira a Loved Ones-szegmenseket), amik rámutatnak arra, hogy mennyire megterhelő lehet a játék, és ilyenkor bukkanhat elő a játékosokból a karakterük.

Már korábban is írtam, hogy a Shan/Ricard-kapcsolat mennyire tetszett, és most sem tudok mást mondani. Annyi, de annyi rétege van (illetve volt) a viszonynak, és ezek közül megint nem egy megmutatkozott a részben, szerintem lenyűgöző volt végigkísérni az események alakulását, és azt, ahogy a két játékos viselkedett. Belegondolni a helyzetükbe, értékelni a reakcióikat egymás döntéseire, stb. Az, hogy Shan elmondta, hogy mit terveznek Ricard ellen – és az, hogy Ricard végül jó érzékkel megérezte, hogy most kell Shan ellen fordulnia. És az mindent elmond, hogy mindezek ellenére ugyanúgy fognak (elvileg) viszonyulni egymáshoz.

Nem lehetett egyszerű. (Felderengett bennem kicsit pár nagy “árulás”, például a 14. évados “Dreamz és az autó”-epizód.)

Shan-nek az útja egyébként is érdekes volt a részben. A DeShawn-nal való konfliktusuknak ugyebár már korábban megágyaztak, és ezt még lehet, hogy félretették volna, de akkor jött az ötlet, hogy az ő szövetségesét, Ricard-ot kéne kiszavazni. Csakhogy Liana leadta a drótot Shan-nek. Shan meg Ricard-nak. Ricard (ő sem volt feltétlenül először biztos abban, hogy igaz a füles,) meg DeShawn-nak (veszélyes játék bezárni a kört!) – és végül ez sült ki belőle. Akár Shan, akár Ricard nagy fogás lehetett volna, épp ezért rémültem meg egy kicsit, amikor bedobásra került Erica neve, mint nagy manipulátor (ja igen, ő is szervezkedett, hogy ne eshessen ki idolhasználat miatt, és végül csak átment a javaslata a veszélyes szavazatmegosztásról), de szerencsére Danny-ék maradtak saját szövetségül felrobbantása mellett. Ami gőzöm sincs, hogy mennyire volt jó lépés számukra.

A már említett érzelmesség elég sok mindent elmond a részről: az elején DeShawn-on is látszott, hogy mennyire fontos neki a fekete szövetség (és az is kiderülhetett, hogy baromira nem egyszerű egyben tartani még egy ilyen szoros köteléken alapulót csapatot sem, ami kapcsán az az évad jut eszembe, ahol a legerősebb volt a nők kontra férfiak-vonal, és ugye ott sem sikerült az utolsó férfit kiejteni azelőtt, hogy egymásnak esnének), utána pedig az is baromi jó volt, ahogy Liana nem bírta ki, hogy a túrázásuk révén kialakult barátságukba bezavarjon az, hogy Shan szövetségesét titokban szavazzák ki. Lehet mondani persze, hogy aki nem képes hidegvérrel játszani, az minek játszik, de pont ez kell szerintem egy Survivor-nek, pont az tette jóvá számomra a részt, ahogy reagáltak a karakterek, ami a fejükben (és a szívükben) zajlott.

És mindez megint anélkül, hogy bármiféle előny vagy idol előkerült volna. Hmm. (Oké, az igazsághoz azért hozzátartozik az is, hogy az idolok jelenléte azért így is nagyon erős, még akkor is, ha nem kerülnek elő, hiszen közvetve elég sok mindent befolyásolnak.)

9 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 11. 25. 20:59

Jó rész volt nagyon, pont most nem számítottam rá, hogy Shan ellen fordulnak, de aztán elég egyértelmű lett a dolog. Szerintem ez Ricardnak jól jött, kicsit lekerült róla a célkereszt, de akinek meg egyre jobban alakul a dolog, az Xander. A következő körben már vagy a D&D kettős egyike, vagy Erica lehet a soros szerintem, eléggé adná magát, hogy rájuk utazzanak.

Az tetszik, hogy nem az idolokról szól a játék, hanem anélkül igyekeznek boldogulni, de kicsit olyan, mintha mindenki a végjátékra tartogatná, erre azért nagyon rá lehet fázni, mert nem Shan volt az utolsó, aki idollal a zsebében sétált haza a tribalről.

csb - 2021. 11. 27. 10:11

Király rész volt. Ricard jó döntést hozott, most már rendesen szurkolok neki, meg persze Xandernek (neki az elejétől kezdve).

winnie: a sírással kapcsolatban igazad van, szóval következőnek mehet a másik nagy sírós (Liana) :D

Most nagyon érdemes megnézni a részhez kapcsolódó secret scene-t (korábban winnie linkelte valamelyik kritikánál), amiben Xander elmegy keresni az idolt, erre Liana utána megy, és elkezdi lökdösni (!), erre Xander fogja magát és beárulja Anyunál (Shan). Haláli jelenet :D

Masi - 2021. 11. 27. 13:08

Mindig olvasom az írásokat, de most hozzá is szólnék.:)
Érdekes, hogy Shanre haragudtak meg azért, mert elmondta Ricardnak, hogy ellene szervezkednek, nem Lianára, aki elmondta Shannek. Meg az is érdekes volt, mikor Ricard őszintén meglepődött, hogy Shan elmondta neki. Mert előbb vagy utóbb úgyis le kell majd rendezniük. És végül is ez okozta a vesztét, hogy Ricard bezárta a kört.
Erica is ügyeset szervezkedett, hogy bebiztosítsa, hogy nem ő fog kiesni, ha Shan idolozik, még a végén kiderül, hogy tényleg olyan nagy stratéga, mint amilyennek beállítják (látszólag minden ok nélkül).
Vicces volt, mikor Shan a rewardon elkezdett dúdolni, Heather meg megkérdezte, hogy mit dúdol. :D Amúgy Heather lassan pályázhat a legfogalmatlanabb játékos ever címre, mindig az az érzésem, hogy csak bólogat a tervekre, de fogalma sincs, hogy egyáltalán milyen műsorban van.
Érdekes volt Ricard választása a rewardra, tényleg eléggé zsűri-lenyűgözésnek tűnt. Xander meg ügyesen meghúzza magát, mintha ott se lenne. Kb egy pillanatig merült fel, hogy nem mondanak neki semmit, hátha akkor kijátssza az idolját. Bár a reakciójából ítélve, a részletes tervet nem osztották meg vele, csak megmondták, hogy kire szavazzon (amúgy most kb mindegy volt, hogy ki szavazott kire, de több értelme lenne a végén nem a revote-ot mutatni).
A merge-nél nem azt beszélték amúgy, hogy ez egy titkos szövetség lesz, amiről senki nem tud? :D
Az érzelmi része nekem is nagyon tetszett, ritka, hogy ennyi érzelem van egy részben: DeShawn dilemmája, hogy kitartson-e a fekete szövetség mellett (ami neki elvből fontos), akkor is, ha Shan mellett nem sok esélye van nyerni, Lianáé, hogy elmondja-e Shannek a tervet, és Shané és Ricardé, hogy mikor forduljanak egymás ellen. Amúgy ezzel a fekete szövetséggel ambivalens érzéseim vannak, egyrészt nagy összetartó erő, másrészt ha legközelebb emiatt szavaznak ki fekete játékosokat, hogy nehogy szövetkezzenek, az már rasszizmusnak is tűnhet. (Belegondolva ez az első évad, hogy ennyi színesbőrű van egy évadban, vagy legalábbis eddig ez sosem jött elő, hogy szövetkezhetnének.)

Thomas - 2021. 11. 27. 19:00

“ma már végképp WTF belegondolni abba, hogy régen még arra is volt idő, hogy a név kitalálása vagy a dizájn műsoridőt kapjon, egyszer majd megszámolom, hogy a tree mail-lel meg a többivel hány dolgot nem mutatnak nekünk”

Ez nekem is folyton eszembe jut, régen mennyivel jobban meg tudták vágni a részeket, mennyi mindenre jutott idő, pedig ugyanennyi műsoridővel gazdálkodtak. Pl. a tribalökből lehetne bőven vágni, amikor ennyire semmi sem történik (legalább 5-ből 4-nél ez a helyzet), csak sablonos kérdések és válaszok hangzanak el. Mi volt az az ikonikus toposz, amit ebben a részben szüntettek meg?

Annyiban különbözik csak a véleményem, hogy a Big Brother után nekem nagyon tetszik, hogy erre szánják az értékes műsoridőt, hogy az a nagy dilemma, hogy a fekete közösségért játsszon, vagy ő maga akarja elvinni az 1 millát. Én már egyszerűen nem hiszem el, hogy nem direkt beszéltetik őket erről folyamatosan. De hé, itt már legalább dilemma van, a BB-ben úgy tűnt, hogy senkit sem érdekel a nyeremény, csak a politika, akkor meg nincs többé játék meg izgalom. Szóval nekem nem igazán tetszett ez a rész:( Arról viszont már tényleg tanulmányt lehetne írni, hogy Shan figyelmezteti a barátját, szövetségesét a veszélyről, és emiatt hogyan kerül a célkeresztbe:) Ez már inkább klasszikus Survivor.

“Belegondolva ez az első évad, hogy ennyi színesbőrű van egy évadban, vagy legalábbis eddig ez sosem jött elő, hogy szövetkezhetnének.”

Így van, ez egy teljesen új dolog, tavaly jelentette be a CBS, hogy mostantól az összes realityjükben legalább 50% lesz a “nemfehérek” aránya, tehát a nyári Big Brother és Love Island volt az első két, ez meg a harmadik ilyen évad. És ez hozta magával ezt a csodát, hogy a feketék alapértelmezetten összefognak és folyton erről beszéltetik őket, hogy mennyire fontos nekik, hogy fekete nyerjen. Ami előbb-utóbb válaszlépéseket vagy megelőző lépéseket fog hozni (nem tudom, hogy a 42. évad le lett-e forgatva, de a TAR-osok asszem már láthatták a BB-t), és abból könnyen átmehetünk rasszizmusba is.

winnie - 2021. 11. 28. 00:19

Thomas: nem lesz rasszizmus, max ahogy írtam korábban, olyan húzás, ami annak tűnhet. de minden a közegen fog múlni. ahogy az is teljesen természetes, hogy ha adott egy nem többségi. vagy valamilyen szempontból nem domináns identitásjegy és ezért az egy ernyő alá hoz valakiket (ld. származás, bőrszín, nem, fizikum, életkor), úgy annak is muszáj természetesnek lenni (és nem ráfogni valami negatívat), ha valaki ezen identitásba tartozóktól tartva megakadályozza ezt.

ha normális a néző, akkor csak azért, mert valaki megakadályoz egy fekete szövetséget, egy alfahím vagy női szövetséget, nem fog rosszat gondolni erről. ez játékelem. csak ugye ilyenkor, ha valaki is hajlamos túlreagálni ezt-azt (akinek hangja is van a net miatt…), akkor annak következményei lehetnek, márpedig ez is benne van. és azt nem szabad feledni, hogy bármennyire is adott mindig az efféle szövetkezési lehetőség, sokkal ritkábban élnek vele, mint élhetnének. persze lehet, hogy ez csak a látszat, mert ha valaminek nincs hatása, akkor storyline sem lesz belőle, de például a női szövetségek is talán 50%-ban merültek fel az évadokban komolyabban? (tipp) tény, hogy mondjuk vannak olyan identitásjegyek, amik sokkal erősebben meghatározzák az ember személyiségét és gondolkodását, mint mások, és az ezek mentén való összeverődés sokkal erősebb is lehet, de általánosságban én azt gondolom, hogy az lesz a kivétel, ami a BB23-ban történt, sokkal ritkábban jön létre a tökéletes vihar.

Enzo - 2021. 11. 28. 00:20

41×10 (pótlás csütörtökről)

Ugye milyen remek rész volt? Egyet kell értenem a posztban írtakkal.
Abszolút a Ricard-Shan(-Liana) dinamika vitte a hátán az epizódot, és szerintem már most kijelenthető, hogy az évad egyik legemlékezetesebb motívuma is ez lesz. Már a rewardon ahogy megbeszélték, hogy “valamikor egymásra kéne lőni, de még nem most”, az is különleges (és Shan már dúdolgatta a kis gonosz dallamát :DD @Masi), aztán az is nagyon sokatmondó volt, ahogy – miután Danny rájött, hogy ki kéne tenni Ricardot, és ezt elhintette a fekete szövetségben – Lianától visszajutott az infó Shanen keresztül Ricardhoz. Talán ez mutatta leginkább, hogy mennyire elképesztően erős a harmadik(?) részes Summit-on köttetett Liana-Shan kapcsolat…basszus, Liana konkrétan pityeregve mesélte el, hogy “ki akarják szavazni Ricardot”!
Csak hát ugye Ricard egyrészt a reward után az immunity-t is megnyerte (mennyire jókor!), amitől nem csak egyre nagyobb célpont lett mindenkinek a szemében, hanem arra a meglepő (de valahol érthető) döntésre jutott, hogy most kéne egy nagyot húzni, és kiszavazni Shant. Itt azért leesett az állam :O Ezzel most egyértelműen ő érdemelné meg a végső győzelmet, de hát az messze van még, pláne egy ekkora célkereszttel az ember hátán. Nagynehezen sikerült összeszedni 5 embert Shan ellen, erre Ericának csak addig kellett kavarnia, amíg 3-3 split lett a dologból, és ezt valahogy keresztül is vitték a szavazásnál – a revote-nál meg már nyilván mindenki belátta, hogy kettejük közül azért csak Shan-t kéne kirakni, ha már nem játszotta ki az idolját… (Lám-lám, Naseer után ő is idollal a zsebében esik ki!)
Wow… epic húzás volt mindenképp, és szerintem Shan korrektül kezelte – Ricardnak mondta, hogy számíthat a szavazatára, Deshawn “lekígyózását” már kevésbé értettem. Igazából a posztban nagyon szépen meg lett fogalmazva minden, én úgy gondolom, hogy ez az a fajta “árulás” volt, ahol az elárult személy sem sértődötten tekint a másikra, hanem gratulál neki a csavaros húzásért.

Darabkák:
– A black alliance témája is megint előkerült, ez is érzelmes interjús pillanatokat generált… viszont hogy ezek után a csalódott Liana vissza fog-e térni D&D-hez, abban nem lennék biztos…
– Ha már Ricard nyerte ezt a nagy jutalmat, az viszonylag egyértelműnek tűnt, hogy nyilván Shant viszi, Heather választása már nem volt ennyire nyilvánvaló (viszont látszólag jószándékból tette, nem stratégiai alapon), és Xanderen sem sokat gondolkodott.
– Immunity: a legtovább bennmaradó 5 emberből 4 a rewardra menős kvartett, lehet hogy számított ennyit a kaja+pihenés?
– Tribalról egy vicces kis momentum: mikor arról esett szó, hogy a “tápláléklánc alján levők” felkínálják a szavazatukat és ez érv lehet a velük való összedolgozásra, Shan meg mondja, hogy ha valaki felajánlkozik így, de te nem stratégiáztál vele, az elég ijesztő -> Jeff kérdése: “te most Ericára utalsz?” “Öööö, talááááán?” :DD áá nem volt kínos :D
– A legvégén miért a 6:0-s revote szavazatokat mutatták? Jó, az első körben is viszonylag egyértelmű, hogy hogyan oszlottak meg, de még mindig több értelme lett volna annak. (ugye @Masi?)

#hétidézetei (kettő is volt, mindegyik Ericától!):
“It’s almost like giving a baby a machine gun” :D (Shan-ről és az idoljáról)

“Aww, you’re taking Xander and I’s friendhsip necklaces” :3 (amikor Jeff az immunity challenge előtt visszakéri a nyakékeket)

@posztreakció:
Igen, mára már egy marginális dolog lett, hogy mi a törzseknek a neve, főleg merge után… régi szép idők, amikor Boston Rob valami gyerekkori játékáról nevezte el az egyesült törzset és bekamuzta, hogy az jelent valamit :) Tudom, hogy ez nem így működik, de én szívesen venném, ha ilyenekre is hagynának időt, még ha így hosszabb is lenne az epizód…
(+ugyeugye hogy háttérbe szorultak az idolok mostanában? és anélkül is ilyen kiváló részeket kapunk, ez mindenképp jó dolog.)
Azt viszont én se értettem (@Thomas), hogy mi volt az az ikonikus toposz, ami megszüntetésre került a részben?

winnie - 2021. 11. 28. 12:45

” mi volt az az ikonikus toposz, ami megszüntetésre került a részben?”

lehet, hogy az előző részben is, de most biztos, hogy a jury bevonulását nem mutatták.

Enzo - 2021. 11. 28. 14:58

@winnie:
most hogy mondod, tényleg :O
előző részben ugye még csak Tiffany volt, és már ott ült amikor bejöttek a játékosok (ahogy meg is jegyeztem), szóval ja, már akkor sem volt bemutatás… kár érte, ez aztán tényleg nem venne el extra időt.

Thomas - 2021. 11. 30. 02:00

“lehet, hogy az előző részben is, de most biztos, hogy a jury bevonulását nem mutatták.”

Hú, hát erre nem is gondoltam:) Mondjuk ezt nem fogom visszasírni, a fináléig úgy sincs több szerepük, a tribalos rész meg így is túl elnyújtott, én még a sétálásból, meg a beszélgetésből is vágnék, ha nem mondanak semmi extrát. Amúgy szerintetek nem lenne több értelme, ha Jeff egyesével beszélgetne el velük, ahogy a BB-ben is szokás interjúzni? Akkor jobban megnyílhatnának, nem csak a sablon válaszok meg a köntörfalazás menne, és talán megtudnánk valamit a stratégiájukról, meg hogy hogyan gondolkoznak. Aztán mindenkitől bevágnak pár érdekesebb gondolatot.

“ugyeugye hogy háttérbe szorultak az idolok mostanában? és anélkül is ilyen kiváló részeket kapunk, ez mindenképp jó dolog.”
Mert legalább nem pakolták vissza a kiesett idolt valakinek az orra elé:) Kíváncsi vagyok, a mostani visszakerül-e, de szerintem tuti.

A másik kérdéssel kapcsolatban még ami érdekes, hogy mi lesz a többi rasszal, akik még együtt sincsenek annyian, hogy egy komolyabb szövetséget létrehoznának, pl. Naseer, Ricard, vagy mondjuk a BB-ben ott volt Derek X és Alyssa, akiket a feketék csak felhasználnak, de eszük ágában sincs bevenni a szövetségbe, a fehérekkel meg lövésem sincs, miért nem szövetkeztek. Mondjuk Erica próbál, de Naseer pl. simán kimondta, hogy neki a Shan és Ricard a két fő szövetségese, akik simán megszabadultak tőle, aztán meg ugye Ricard lehetett volna a következő, ha nem nyer védettséget. Ha ez a fekete-fehér párharc kiéleződik, ők fogják igazán megszívni, mert bármelyik oldalhoz is csapódnak, őket lemorzsolhatják menet közben, amikor már nincs szükség rájuk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz