login |

Dexter: New Blood – 1×04: H, mint Hős

2021. 11. 28. 21:20 - Írta: human

28 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha jól látom, mindenki így kezdte számolni, személyesen is átnyergelek a 9×04-ről, nyilván pont most, amikor rengeteg visszautalás volt a múltra. Közben azért szomorú is volt a rész, mert képileg sokkal szebbek a Miamiban játszódó jelenetek, mint ez a digitális túl éles, amit most nézünk.

A tovább mögött spoilerek a heti részről, meg hely nektek is teóriákat gyártani.

Nyilván igazatok lett Kurttel, hiszen Harrisonhoz képest őt alakítja nagyobb színész, Clancy Brown örök a Remény rabjai miatt, de ez red herring is lehetett volna, nézői félrevezetés. Hát nem, most bemutatták, hogy tényleg ő a vadász. Láttuk a kunyhót, ahova viszi a fiatal lányokat, hogy rájuk ijesszen és utána lelője őket, miközben üvölt a zene.

És ez a sok éve működő sorozatgyilkos csaliját bizony bekapta Dexter, mint egy amatőr. Tudom, Dexter régen is sokat hibázott valójában, kód ide vagy oda, és most is eltereli Harrison a Kód-ösztönét, de hihetetlen, hogy nem látja a borzasztó fiút felnevelő Kurtben a többet. Ebből nagy pofon lesz, még ha Debrás fényképrendezés alapján fel is tételezi Kurtről, hogy képes a gyilkosságra.

Közben Harrison pedig kivillantotta a pengéjét. Lekapcsolta az iskola feltételezett tömeggyilkosát, megmentette az évfolyamtársait a haláltól, nagy betűs hős lett. Ez ugye mindenkinek gyanús volt, hogy Harrison sem normális, és még ha ez most nem is ütött vissza, a sok év kóborgásos múltból bármikor feltűnhet egy amatőr korábbi hibája. Fogalmam sincs mit főznek ebből, mert nagyon adná, hogy staféta átadást, de közben gyilkosoknak nem jár “happy end”, legfeljebb csak ideiglenesen.

He has my dark passenger. Egy apa mosolya (ha jól láttam), amikor megtudja, hogy a fia ugyanazt a hobbit választotta, Fradi-rajongó lett, vagy Forma 1-fan, aki utálja Hamiltont, vagy épp sorozatgyilkos. Nem tudom, melyik a legveszélyesebb ezekből.

Nekem már teljes Dexter-hangulatom van, izzanak az írók által tűzben tett vasak, és bár néha nem meglepő a fordulat, de az építkezés részen már túl vagyunk végre.

28 hozzászólás Ne habozz!

Bazsi - 2021. 11. 29. 00:12

Az előző részek is tetszettek, de ez a mostani engem teljesen elkapott, nagyon hosszúak lesznek megint a hetek.

Troc - 2021. 11. 29. 06:42

Clancy Brown mar a Hegylako ota orok! ;)

perlacor - 2021. 11. 29. 07:36

“kód”?!

Milyen “Kód”?!

a “Code” angolul, franciául is “Törvénykönyvet”, “Szabálykönyvet” jelent. Lásd “Napoleonic Code”, “Code Napoleon”
tehát esetünkben Harrry szabályrendszeréről beszélünk

Vagy mire gondolunk, Dexter egy android és c++-ban programozták?

Mate4182 - 2021. 11. 29. 09:35

perlacor – mindig kódként hivatkozott rá régen is.

Remelem hogy nem lesz stafeta atadas mert Dexterrel anno egyutt tudtam erezni amikor nemieroszakolokat meg gyilkosokat intezett el akik a korrupcio es a burokracia miatt mindent megusztak, de nem tudok egyutt erezni az (amugy tenyleg sajnalatosan serult) szemelyisegu fiaval aki leszurt valakit, aztan magat is majd hazudott rola mindenkinek.

ikelemen5 - 2021. 11. 29. 12:06

Milyen csalit kapott be, mert erről lemaradtam! :)

Bazsi - 2021. 11. 29. 14:18

ikelemen5: Pontosan nem emlékszem, de valami olyan volt, hogy gyanúsan gyorsan kommentelte a fia által okozott hajóbalesetet.

Azog - 2021. 11. 29. 14:25

Örültem a reboot-nak, a helyszín is tetszik, de ez most vhogy más. Korábban morálisan jól megindokolható eseteke mentén gyilkolt Dexter, most ennek az irritáló gyereknek a kiiktatása és utána a nyomeltakarítás, félrevezetés, ingatag lábakon áll. Volt vmi hajós sztori ezer éve, ahol lehet, hogy elütött egy embert a szarvasos srác, de az vlsz nem szándékos – sokkal inkább egy véletlen volt – és megúszta, de ez azért nem említhető egy lapon egy tudatosan másokat bántó, megnyomorító bűnöző likvidálásval. Szvl ez inkabb egy egy impulziv cseledet volt Dexter részéről, mert nem bírta a kiscsávót. A mélyenszunnyadó ösztön feléledt :) A srác faterja – és tényleg a hegylakó rosszfiúja, innen volt ismerős a fizimiskája :) – lesz nyilván egy komolyabb szál meg a frissen előkerült gyermek :)

A hangulata egyébként baromira tetszik a new blood-nak, remélem, kicsit elmennek hangúlyosabb irányba is … az építkezés mondjuk szépen folyik :)

human - 2021. 11. 29. 14:38

ja lehet hülye vagyok, mert kódexként hivatkoztak rá, biztos nem törvénykönyvként mert akkor a szinkront visszadobták volna :)

Kira - 2021. 11. 29. 16:04

Kommentek között sokat olvasom, hogy sokaknak azért nem tetszik, amit látnak…

Hát nem tudom, szerintem simán meg van a színvonal… de lehet csak én érzem úgy, hogy a Dexter utolsó évadaival pont az volt a probléma, hogy már túl sok volt belőle és igazából magát a sztorit jóval korábban le kellett volna zárni.

Itt most tiszta lapokkal indul Dexter, pont ezért olyan, mint az első évadok. Hisz itt senki nem ismeri (ami amúgy fura, hisz ha jól emlékszem, akkor Miamiban lebukott – de már rég volt) és így lehet szépen felépíteni újra. És ez egyben folytatás és remake is, simán be lehet szállni a sorozatba innentől is.
Számomra sok ilyen folytatás megbukott, mint a Prison Break, ahol olyat akartak erőltetni, amit nem kellett volna, vagy a Heroes, ahol meg olyat akartak erőltetni, ami kellett volna, mégis félrement az egész… de nem úgy ez a Dexter, ami valahogy megtartotta a báját és talán pont azért, mert sikerült visszadegradálni (és nem rossz értelemben) a történetet a sorozat elejére… viszont 2-3 évadnál ennek se kéne tovább léteznie, mert megint elfognak csúszni…

human - 2021. 11. 29. 19:43

Kira: hol olvasod? mármint sem a fő kibeszélőben sem itt nem látom a negativitást, sőt, még a hét csalódásában sem emlgetik az emberek.

stargatelost - 2021. 11. 29. 21:50

És mi van, ha a Harrison szálat egy ideig red herringként a staféta átadás felé mozgatják, de aztán Harrison nem akar kódexet, random gyilkol, vagy valami, így Dexternek végül meg kell ölnie?

Protko - 2021. 11. 29. 23:37

Ugye az mindenkinek nyilvanvalo hogy Dextert a fia fogja megolni, mivel az anyja miatta halt meg, plusz valoszinuleg nem lesz vevo a kodexre. Eleg hatarozott srac, aki azt gondolja mindenkinel okosabb. El sem tudja kepzelni a csendes Dexterrol hogy intelligensebb nála. (Sok fiatal gondolkodik ìgy)
Nyilvan lesznek csavarok meg talan egy onfelaldozas dexter reszerol, de a vege tuti az lesz hogy a fia oli meg. Nem lesz happ end, talan meg a kolok is meghal Kurt altal.

Divus - 2021. 11. 30. 00:37

Na igen, ez volt az a rész, ahol nekem is megérkezett a Dexteres borzongás, vééégre, csak így tovább! :D Eddig is jó volt amúgy, de valahogy az érzés nem volt meg. Ennél a résznél viszont úgy éreztem, hogy végre itt van, erre vártam! :D Éljen!

Aboli - 2021. 11. 30. 00:41

Örültem a reboot-nak, a helyszín is tetszik, de ez most vhogy más. Korábban morálisan jól megindokolható eseteke mentén gyilkolt Dexter, most ennek az irritáló gyereknek a kiiktatása és utána a nyomeltakarítás, félrevezetés, ingatag lábakon áll. Volt vmi hajós sztori ezer éve, ahol lehet, hogy elütött egy embert a szarvasos srác, de az vlsz nem szándékos – sokkal inkább egy véletlen volt – és megúszta, de ez azért nem említhető egy lapon egy tudatosan másokat bántó, megnyomorító bűnöző likvidálásval. Szvl ez inkabb egy egy impulziv cseledet volt Dexter részéről, mert nem bírta a kiscsávót. A mélyenszunnyadó ösztön feléledt :) A srác faterja – és tényleg a hegylakó rosszfiúja, innen volt ismerős a fizimiskája :) – lesz nyilván egy komolyabb szál meg a frissen előkerült gyermek :)

A hangulata egyébként baromira tetszik a new blood-nak, remélem, kicsit elmennek hangúlyosabb irányba is … az építkezés mondjuk szépen folyik :)

Gergely Illés - 2021. 11. 30. 04:47

A norvég trillerekben bejött ez a havas kietlen táj…itt is nagyon jó helyszín egy minimalista sorozatnak.

blady - 2021. 11. 30. 06:53

A “go Dexter” poén mindent vitt:D mindegy egyes rész után azt érzem, mintha csak 10 perc ment volna le, eszméletlen gyorsan telik vele az idő, viszont tényleg órákon át lehetne nézni. Plusz dicséret, hogy míg az utolsó évad egyáltalán nem, ez valahogy hozza a Dexter könyvek hangulatát is:D

Részről részre csak jobb lesz és egyre jobban ránt le, aztán a 10. rész után lelki beteg leszek, amiért vége lett:D

Deb esetében picit zavaró volt, hogy nagyon arrogánsra/agresszívre vették a figurát, de betudtam annak, hogy Dex lelkiismerete egyszerűen ilyen. A 4. részre jó, hogy picit visszább vettek a lendületéből.

Clancy Brown kapcsán én még valamiért reménykedem, hogy nem az, akinek az előzetes sejteti, dehát ki más játszatná a főellenséget, ha nem ő?:D Reménykedtem, hogy csak valakinek viszi a csajt és nem ő lövöldöz, az sem teljesen világos, mi célból kamuzik a fiáról, netán féltékeny Dexre a fia miatt? Ah mindegy, tökjó hogy ennyi kérdést felvet

ponyisland - 2021. 11. 30. 08:26

Aboli: A szarvasos srác nem egy embert ütött el véletlenül, hanem (ha jól emlékszem) ötöt, szándékosan. Dexter meg meglátta benne az elkényeztetett gyereket, aki képes ölni, pusztán szórakozásból.

Remélem nem arra hozzák ki az évadot, hogy Harrison megöli Dextert, úgy örültem az új részeknek, nézném még tovább is, mint 1 évad.

Running - 2021. 11. 30. 10:19

Nagyon jó a sorozat, mint az első pár volt. Jó lenne még vagy 82 évad belőle!

Isaac - 2021. 11. 30. 10:20

Az előzetesből annyira egyértelmű ,hogy Kurt az, pont ezért gondolom félrevezetés. Bár azért ,ha az ,véletlennek erős a pincés lejárat… bár ki tudja lehet arrafelé minden háznak van ;)
Nekem a Dexter vonzereje mindig is abban volt, hogy a bennünk élő “igazságtevő” vagy szemet szemért hangocskát személyesítette meg, mert ki az aki például nem mentené fel az apa karakterét a Ha ölni kell című filmben? Mondjuk úgy Dex helyettük-tünk teszi meg, persze mintegy kiélve a kényszertől hajtva a gyilkolási vágyát.
Harrison igaz nem ölt,de tulajdonképpen tönkretett egy családot (kérdés eljutott-e volna a srác a megvalósításig), bár azért az füzet eléggé komoly volt?
Azt tudom,hogy a sorozat nekem valószínűleg ott fog végetérni,ahol Dexter is utoléri a vég (ha lesz olyan).

Kobun - 2021. 12. 01. 20:59

Szerintem Kurt azért mondta azt, hogy előkerült a fia, mert nem akarta, hogy bejárjak a kutyákkal a teljes területet, mondjuk a háza környékét.
Nem nagyon a “másik sorozatgyilkos” kiléte volt a kérdés a korábbi részekben sem.

AbyssR - 2021. 12. 03. 15:04

Az egészben az a legdurvább, hogy – bár megállt bennem az ütő Dexter utsó mosolyától – mennyire “emberi” reakció volt ez egy apától, aki a saját értékrendjéhez hasonló megnyilvánulást lát a fiánál.

Ez előrevetíti véleményem szerint, hogy Dexter válik a kódex mesterévé, Harrison meg lesz a padavan.

AbyssR - 2021. 12. 03. 15:04

Az egészben az a legdurvább, hogy – bár megállt bennem az ütő Dexter utsó mosolyától – mennyire “emberi” reakció volt ez egy apától, aki a saját értékrendjéhez hasonló megnyilvánulást lát a fiánál.

Ez előrevetíti véleményem szerint, hogy Dexter válik a kódex mesterévé, Harrison meg lesz a padavan.

Emanci Pál - 2021. 12. 05. 12:28

Hát… Ez ebben a formában teljesen fölösleges volt és ezt nem anyagilag értem, meg azok szempontjából, akiknek nagyon tetszett, hanem a sajátomból.
Az új környezet. Nekem alapvetően nem volt bajom vele, csak nem illett a Dexter-univerzumhoz (az mondjuk a filtereken túl illúzióromboló volt, hogy a hidegben sosem látszott a szereplők lélegzete). Igen, most elmenekült és távol van, de ez a közeg nem csak kis lélekszámú, de élettelen is tekintve azokat a jellegtelen, illetve recept alapján elkészített karaktereket, akik feltűnnek benne.
Debora. Jó, hogy volt. A horrorba hajló jelenetei nem kellettek volna, avagy nem így, de összességében akkor is jó ötlet, hogy egyfajta felettes énként behozták, nyilván konkrét lelkiismeretről nem nagyon beszélhetünk.
Dexter monológjai. Voltak. Csak nem lettek olyan jók. Néhol működtek, de sosem törtek ki abból a szűk keretből, amiből ki kellett volna törniük.
Hannah meghalt. Kár ezért, kifejezetten jó karakter is volt és meglátásom szerint bőven lett volna benne fantázia most is, de mivel ez egy USA-sorozat, a csavaros csavar eszközétől sosem lehet igazán eltekinteni, szóval a búcsúm nem végleges, ha jelenleg annak is mutatkozik.
Az új karakterek között nem véltem senki érdekeset felfedezni, vagy az érdektelenség övezi a megjelenésüket, vagy a kilógó lóláb. Kivétel talán a gazdag csemete apja, ő ígéretes lehet (a nagy antagonista), de kifejezetten jó pillanatai neki sem voltak eddig. A símaszkban pedig annyira látszott, hogy ő van, ezt megoldhatták volna kicsit jobban is.
A rendőrfőnök nő lánya felett nem tudtam rendre térni, állandóan az sütött le róla, hogy milyen közhelyes és mégis progresszív módon igyekeztek ábrázolni, mint valami tini bandavezért, aki megmondja és leszarja, olykor hibázik, de a helyén a szíve. Kinek a fejében léteznek ilyen tinilányok? Olykor a fiúknak dirigál, olykor kicseréli a hűtőcsövet a kocsiban és vezet (14-16 évesen), olykor aktivistáskodik, flegmán intézi az ügyeket és annyi… Köszönjük a mintakaraktert.
Az USA-szériák egyik védjegye, a tiniszál. Azon belül pedig a tini szerelmes szál. Annyira unalmas és fölösleges. Ha nem lenne nem vonna le a minőségből, sőt, sokat emelne rajta.
A kölyök, a fiú. Értem, hogy erre fut ki (apa-fia, mentor-tanítvány), nyilvánvaló, hogy ez lesz az alapállás, de eddig semmi érdekeset nem hozott a számomra. Nem rossz ez a szál, csak ez is olyan semmilyen idáig.
Nem tudom, hogy az időtávlat-e az alapvető probléma önmagában (vannak dolgok, amiket nem kell folytatni, hiába csábító a gondolat), vagy az a szériában is tetten érhető felfogás rontja el teljesen, ami majd 10 évvel később most dívik kulturálisan, de a Dexter folytatása számomra nem igazán Dexter. A formaiság adott, de az atmoszférája, a lelke mégis hiányzik.
A nyitány egyébként tetszett, ígéretes volt, csak nem épült fel utána úgy a sorozat, ahogy a meglátásom szerint kellett volna. Sokszor unalmas volt, helyenként zavaró és erőltetett, az esetleges nosztalgiafaktoron túl nem tudom, hogy mi mással tud előrukkolni ez a darab az eddigiek alapján. Persze a hatását így is kifejtheti, hiszen azok, akiknek tetszett az eredeti Dexter és beletették az idejüket az új részek megtekintésébe valószínűleg nem fogják azt mondani, hogy nem lett jó, vagy egyenesen rossz lett, ez az a pszichológia, amikor nem akarsz lehúzni egy olyan dolgot, amiért fizettél, inkább (fel)dicséred, csak a pohár félig teli oldalára koncentrálsz, hiszen az mégiscsak pozitív és az ember ilyen élményekre vágyik.

winnie - 2021. 12. 05. 12:59

szerintem a tiniszal nem usa-vedjegy, ami csalados, es igy tinis, ott altalaban az irok akarnak a szereploknek sztorit adni, itthon is van tiniszal a magyar sorozatokban, es ha tinik, akkor iskola, baratsag, szerelem, szoval a romantika a vilag legrealisabb dolga. nyilvan ez zavarhat valakit sorozatban (en altalaban szeretem, legalabbis izgalmasabb egy tiniszerelem, mint egy harmincas, vagy otcvenes karaktere, szerintem), de szerintem, ha zavaro, akkor max azert, mert nem jo. lehet jot is irni.

Emanci Pál - 2021. 12. 05. 13:24

winnie – Ez a fajta középiskolás, több formát öltő, de alapvetően ugyanabból merítkező minta, trend a tengerentúlról ered, persze már szinte mindenhol megvetette a lábát, “világvége filmek” is vannak már, amelyekben nem kizárólag New York-ra, vagy Los Angeles-re esik az aszteroida, vagy nem ott kulminál az éppen aktuális, az emberiséget kipusztítani hivatott katasztrófa.
Lehet, persze, én nem láttam mostanában. A hátrahagyottakban is zavart, mert ott sem találtam jónak, talán a tini felütésű filmeknek-sorozatoknak jól tud állni, de mellékszálként egy nem tini darabban a meglátásom szerint a legtöbb esetben felesleges.

oligaliga - 2021. 12. 05. 19:20

Nekm eddig bejön a sorozat. A karakterek életszerűbbek, mint az eredetiben, a rendőrök nem kisvárosi balfékek (végre) és a hangulatnak jót tesz a tél, a hó, a hideg. Egy dolgot nem tudok kizárni a gondolataimból: valamiért az az érzésem, hogy ez a Harrison nem Dexter fia.

Mate4182 - 2021. 12. 05. 21:03

Na ez az 5. Resz mar tenyleg hozta a regi izgulos Dexter vibet.

Jo volt ujra latni egy regi ismeros arcot (nem akarok spoilerezni eleg uj meg a resz) es kulon erdekes lesz mostantol hogy ezek utan meddig lehet meg huzni ezt a dolgot.

Bizakodo vagyok, de mostmar ugy erzem siman lenne ebben tobb evad is

badadada - 2021. 12. 06. 15:03

Na, 5. megnézve, jó lesz ez, érzem.
Mate: Pontosan, ez a régi Dexter hangulat, amiért szeretjük.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz