login |

The Morning Show: vége a 2. évadnak

2021. 11. 30. 21:30 - Írta: Shannen

14 hozzászólás | kategória: kritika,

Már az évadnyitós kritikámban sem zengtem ódákat az AppleTV+ sztárokkal teletömött sorozatának második évados kezdéséről, de arra még én sem számítottam, hogy ennyire a szét fog esni a szezon.

Az évad felénél majdnem suhant is nálam a kasza, de egy viszonylag jobb résszel sikerült megtartaniuk, hogy aztán a végére már tényleg csak döbbent katasztrófaturistaként szemléljem az eseményeket. Érthetetlen számomra, hogy a streaming szolgáltató egyik presztízs sorozatának készült The Morning Show, hogyan nem tudott több lenni egy minőségibb szappanoperánál.

Tudom, erős szavak ezek, és biztos vagyok benne, hogy voltak, akiknek az idei epizódok is tetszettek, és az is tagadhatatlan, hogy nagyon aktuális kérdéseket feszegetett a cancel culture-től kezdve a túltolt politikai korrektségig, csak hát nem minden a témaválasztás. Ha ugyanis azok nincsenek érdemlegesen kibontva, akkor mehet az egész a levesbe. Veszélyes dolog, ha egy sorozat mindenről IS akar beszélni, mert ilyenkor szinte borítékolható, hogy nem lesz mindenre idő és energia.

A The Morning Show második évadja pedig nem csak egy halom társadalmi kérdést dobott fel, hanem mellette a karakterek egyéb családi, párkapcsolati és munkahelyi problémáiba is bepillantást nyerhettünk. És itt tényleg csak bepillantásról volt szó, mert ezek sokszor vagy a semmiből bukkantak elő és hirtelen csöppentünk valaminek a sűrűjébe, vagy a semmibe tűntek el nyomtalanul, miután részeken át építgették őket (előbbire példa Julianna Margulies karaktere, utóbbira Yanko és a totemállatok esete).

Azt már az első évadnál is leszűrhettük, hogy a karakterek többsége nem túl szimpatikus. Ez kicsit ugyan meg szokta nehezíteni a nézői bevonódást, de ettől még lehet roppant szórakoztató is egy sorozat. Azonban, ha ezt a szórakoztató faktort nem sikerül beletenni, akkor az állandó kiborulások, üvöltözések vagy épp suttogó fenyegetőzések egy idő után unalmasak (jobb esetben) vagy idegesítőek (rosszabb esetben) lesznek. Igen, Billy Crudup brillírozik a nagymenő, magabiztos, ám mégsem szívtelen igazgató szerepében, de így kétszer 10 rész után már kicsit sok, hogy mindig az átható pillantásával és somolygásával igyekszik célt érni. És ez sokkal inkább írói baki, semmint színészi.

Műfajából adódóan a reggeli showműsor egy pörgős, izgalmas világ, ahol érthető módon folyamatosan kisebb-nagyobb problémákat kell gyorsan elhárítani és sokszor improvizálva reagálni kamera előtt és mögött egyaránt. Épp ezért szomorú, hogy mindebből szinte semmit nem kaptunk idén. Olyannyira díszletnek érződött az egész műsor, hogy ha azt lecserélték volna egy random átlagos multicégre, akkor is szinte ugyanúgy végig lehetett volna pörgetni a bemutatott történetszálakat.

Mielőtt konkrétumokkal folytatnám, azt azért kiemelném, hogy Jennifer Aniston, Steve Carell és a fentebb már említett Billy Crudup így is el vitték a hátukon az évadot, nem kis részben annak is köszönhetően, hogy valódi lehetőséget kaptak a játékra. Velük szemben sem Julianna Margulies, sem Reese Whiterspoon nem volt ilyen szerencsés helyzetben és szinte végig a partvonalon maradtak.

Most pedig lássuk a tovább mögött spoileresen, hogy pontosan hol is csúszott félre az évad. 

A szezont alapvetően meghatározta az az írói döntés, hogy az évad története 2020 első három hónapját öleli fel. Bár a világjárvány folyamatosan közeledik a háttérben, komolyabb jelentősége csak az évad végén lesz, akkor viszont erőteljesen rányomja a bélyeget a látottakra.

Míg az első évad egy #metoo sztorit boncolgatott (viszonylag érdekesen), addig az idei etap az utóhatásokra koncentrált, elsősorban a cancel culture-re. Ez megint egy izgalmas téma lehetett volna, és Mitch olaszországi szálán még úgy-ahogy hangzottak is el megfontolásra érdemes gondolatok, a készítők megint igyekeztek több oldalról körbejárni a témát. Ugyanakkor pont az ő történetének kifutása volt a legnagyobb nézői arculcsapás, amit az utóbbi időben sorozatban láttam.

Ez pont olyan volt, mintha a készítők egy vállrándítással intézték volna el az egész kérdéskört. Sőt, igazából még talán az is jobb lett volna, ha itt annyiban marad a dolog, de Alex-en keresztül az írók tovább ütötték a vasat, hogy végül teljesen súlytalanná tegyék a feldobott témát. Alex folyamatos nyavalygása ugyanis teljesen elnyomta a kérdés fontosságát.

Azzal, hogy Alex Levy-ből előbb feminista hőst, majd árulót, majd újra Amerika kedvencét csináljanak, miközben neki egyik szerep sem kielégítő, mert saját magával nincs rendben, ugyan nagyon hollywoodi megközelítés, de alapvetően megy szembe azzal a (vélt) készítői szándékkal, hogy ezt a nagyon aktuális témát (akár némi szatírával vegyítve) bemutassa.

Azért működött az átlagosnál jobban a 2×07 és 2×08, mert ott végre voltak olyan pillanatok, sőt jelenetek, amelyekben a karaktereknek nem az volt az elsődleges funkciója, hogy nyavalyogjanak, hanem emberi lényként nyilvánuljanak meg. Persze minden jól sikerült momentumra jutott egy-egy rosszabb is, elég csak a borzasztó kínosra sikeredett autókázós jelenetre gondolni a 2×08-ból Aniston és Duplas között.

Miközben Alex hol itt-hol ott süllyedt egyre mélyebb önsajnálatba, addig Bradley… mit is csinált? Miközben ugyanis előzőleg úgy tűnt, hogy a The Morning Show Aniston és Whiterspoon közös projektje lesz, az utóbbi alakította Bradley már az első évadban is alig tudott a felszínen maradni, a második szezonban pedig végképp kikerült a fősodorból. Sajnos Whiterspoon és Margulies közt abszolút nem működött a kémia, így a romantikus szál engem kapásból hidegen hagyott.

Mikor ezt megpróbálták összekötni a családi háttérrel és a drogos testvérrel, akkor is csak széttárni tudtam a kezem, mert bár kis buborékként működött ez a mikrotörténet, de olyan volt mintha egy másik kirakósból vett puzzle darabot próbáltak volna ebbe a játékba beszuszakolni, egyszerűen sehogy sem fért bele a nagyképbe.

Ugyanez volt a probléma az olyan bedobálgatott témákkal, mint a rendszerszintű rasszizmus, a szexualitás felvállalása, a nők munkahelyi elnyomása, a privilegizált fehér férfiak ügye és hasonlók. Mutatóba jók voltak, de nem erősítették a fő narratívát, hanem darabjaira bontották azt. 

Az első évadban elkezdett szálak nagy része le lett zárva a második évad végén. Amennyiben lesz folytatás (ezt még nem tudjuk), úgy jó eséllyel maguk mögött fogják hagyni a készítők a Mitch-Alex generálta #metoo/cancel culture témát és más irányba fognak elindulni. Ha nem így tennének, az már tényleg a rétestészta tipikus esete lenne. Én mondjuk ezt már nem fogom megtudni, mert a fináléval elengedtem a sorozatot.

Either you get on the Alex Levy train, or just stay at the station.

Persze, ha hirtelen nagyon jókat olvasnék a folytatásról, akkor lehet kapna még egy esélyt a színészek miatt, de most úgy érzem ennyi elég volt a The Morning Show-ból, így is annyi minden zseniálisan dolog van az AppleTv+ kínálatában, hogy nem érzem, hogy pont egy 6/10-es sorozatukra kellene időt szánnom.

U.i.: azt továbbra is tartom, hogy a sorozat főcíme az utóbbi évek egyik legjobbja a maga egyszerű, de nagyszerűségével.

14 hozzászólás Ne habozz!

abba - 2021. 11. 30. 22:22

Köszi a kritikát.
Egyetértek, sőt, engem nem tudtak megtartani, részemről ennyi is volt a sorozat.
Kong az ürességtől a Morning Show, mert, pont ahogy mondod, mindenről is akarnak beszélni, tehát semmiről sem beszélnek. Karakterek nincsenek, csak Emmy-reelbe szánt szócsövek, a tévé aranykorában pedig ez édeskevés!

Továbbra is durva volt látni, mennyire elvérzik Witherspoon ebben a projektben, pedig szinte minden másban több, mint meggyőző a színésznő.

Deny - 2021. 11. 30. 23:03

Én eleinte elvoltam az évaddal, legalábbis nem találtam olyan vacaknak, mint a közvélemény, de tény, hogy én sem élveztem annyira, mint az elsőt. Az utolsó két részről viszont olyan rosszakat olvastam, hogy egyelőre nem vitt rá a lélek, hogy megnézzem. Szóval lehet, hogy én is elengedem inkább, mert most így visszaolvasva/belegondolva talán nekem is inkább negatív élmény volt. Aztán ki tudja, ha lesz harmadik évad, vagy ha épp olyan hangulatban leszek, lehet, letolom majd.

Benjy - 2021. 11. 30. 23:28

Én még magamban rágódok, mert nehezen tudom hova tenni ezt az évadot. Az első felét alapvetően élveztem, és amúgy a kibeszélőben is írtam, hogy ha Bradley szálát levennénk, akkor nem igazán szappan volt amit kaptunk, inkább karakterdráma. Viszont a végére tényleg teljesen szétesett az egész.

Én megértem, hogy az írói szándék szerint Alex utazása lett volna az évad fő szála/motívuma, de nekem az évad a 2×08-ig működött valamelyest. Ott megvoltak a csúcspontok, a payoffok. Alex-Chip veszekedése, Alex és Mitch feleségének konfrontációja, minden ami utána volt nekem teljesen súlytalanná vált. Az évadzáró ezért volt főleg furcsa, mert nem zárta le az évad ívét. Történtek dolgok, de minden szinte lógva maradt a levegőben.

Mindezek ellenére a kövi évadra még befizetnék, de nekem ténylegesen több Bradley-Alex dinamika kellene. Illetve több hírműsorozás/való élet történéseire való reflektálás.

JKJ - 2021. 12. 01. 05:42

Sajnos egyértelműen látszódott az első évadból, hogy az egész koncepció a nagy nevekre épít. Emiatt nem kerül mögé a tartalom, ami igazán emlékezetessé tenné mint sorozat. Kár érte.

punyapapa - 2021. 12. 01. 06:12

Alapvetően egyetértek a kritikával.
Én is azt éreztem, hogy sok mindent akartak az alkotók aztán nem lett semmi.
Szerintem a cancel culture lényegében említés szintjén volt. Pedig erős téma lehetett volna.
Meg amit nagyon sajnáltam az Nestor Carbonell karaktere, pedig rajta keresztül nagyon éles kritikát lehetett volna alkotni a túltolt PCvel szemben.
Ahhoz képest, hogy a trailerben milyen hangsúlyos volt a Covid, nem sokat kaptunk belőle.
Szerencse, hogy a többi Apple sorozatra ilyen szintű minőség romlás nem jellemző.

feleki - 2021. 12. 01. 06:58

Ez így téves. Előbb voltak javarészt a koncepciók, illetve szkriptek, mint nagy nevek, ráadásul nagyon jó koncepció volt, remek témaválasztások voltak, más kérdés, hogy nem mindig lett jó mondjuk a feldolgozás. Az, hogy ismert színészeket szerződtettek, az nem hiszem, hogy ostorzást érdemel. Inkább elismerés a szkriptnek, hogy ilyen lehetőségeket adtak nagyobb neveknek.

heidfeld - 2021. 12. 01. 08:51

Friss, 2 hetes a darálás, amire ez tényleg nem alkalmas, mert túl sok a dráma.
Ennyi önsajnáló embert még nem láttam.Értem,felszínre kell törnie a sérelmeknek, de ettől tovább, talán a Las Palmas-i vulkánkitörés tarthat.
Drogos-tesóval kínlódás, vagy az ordibálós kocsikázás túl lettek tolva..
Aniston karakterére rengeteg időt pazaroltak. Továbbra is látható, miért nem “A”-szintű színésznő. Witerspoon-Margulies között zéró kémia/Kék Könyy Projekt első évad, hogy lehet ezt profin eljátszani/ Viszont tetszett Whiterspoon, ahogy lelkesedet a neki újdonságot jelentő tartósabb kapcsolatért.
Olasz-száll dobta fel az évadot. Mindenki nagyon odatette magát. Csúcs az átlépés “Nincs szex”-dolgon. Óriási jelenet!
Olasz zárásnál eszembe jutott Shay/Lauren German/ távozása Chicago Fire-ből, amikor szétb@szt@am a tévét. Igaz, régi volt,amúgy is újra akartam cserélni..De ez a nettó pazarlás.
Nem voltam még covidos, de nagyon rosszul vagy, majd órákig nyomod a monológot, kiosztasz mindenkit?? Hiteltelen.
Gyengébb volt az évad, egyértelműen. 6.7/ 10.

Snoopyzit30 - 2021. 12. 01. 11:02

A kritikához nem nagyon lehet mit hozzátenni, szóról szóra egyet értek vele. Teljesen ugyanezen gondolatok fordultak meg az én fejemben is.
Egy dologban térek el a kritikától, szerintem a sorozat főcíme a legeslegrosszabb, amit életemben eddig láttam.

A sorozattól én is elbúcsúzom, abszolút nem érdekel, hogy lesz-e folytatás. Ez az évad összességében botrányosan rossz volt még az elsőhöz képest is.

5/10 (de csak mert nem a színészeken múlott)

kisanna - 2021. 12. 01. 11:31

istenem, de jó, hogy kaszáltam…

Benjy - 2021. 12. 01. 12:46

Snoopyzit30: Annyira egyetértek. Majdnem soha nem hajtok el főcímet, de ez egyszerűen idegesít. Rossz a zeneválasztás, a sorozat alaphangulatát sem adja meg. Plusz a képsorokban is kicsit az erőltetett szimbolizmust érzékelem. De ebbe lehet én magyarázok bele többet.

cegtli - 2021. 12. 03. 18:47

Elég felejtős lett valóban ez az évad. Ha egy év múlva jönne 3-ik, nem emlékeznék az előzményekre. Kár hogy Mitch karakterét kirakták, még néztem volna, hogy tér vissza az usa-ba és hogy vezekel. Steve Carell nagyon jól hozta a karaktert. A fővím annyira idegesítő és nem illik a sorozathoz, én is ázugrom.

humorpalanta - 2021. 12. 11. 22:53

Szerintem nagyon jó volt, nekem nagyon bejött. Az alakítások jók, a karakterek emberiek, ebből fakadóan hülyék és egocentrikusak, valóságosak. Szerintem nagyon jól mutatják be az emberi természetet és azt az eszméletlen clusterf**kot, amit életnek hívunk.

kanapéhuszár - 2021. 12. 20. 12:32

A hivatalos instás oldalukon megjelent az évad során több promó, az autós veszekedős jelenet után a hozzászólók az égbe magasztalták Aniston-t, Emmy díjat követelve neki, komolyan elgondolkodtam a kaszán. Ennek ellenére végig szenvedtem. Nagyon szerettem az első évadot, a második borzalmasan sikerült, ha lesz harmadik elkezdem, de ha második évados semmitmondó/unalmas/közben telefont is tudok nyomkodni részek lesznek végleg elkaszálom.

Pipacs - 2022. 02. 07. 19:38

Szerintem nem egy sorozatot néztünk (ahogy látom a legtöbbekkel). A főcím kezdettől borzalmasan idegesített, de (ezt) az évadot (is) élveztem. Valóban kicsit sok a veszekedés benne, de ez szerintem teljesen életszerű. Kivéve hogy a sorozatban többször mondják ki az érzéseiket (és elemzik előtte őket magukban), mint a valóságban az emberek szokták, lehetne akár tanulni is belőle, néha. A széttagozódás és a show háttérbe szorulása is betudható volt számomra annak, ahogy maga 2020 alakult. Minden szétcsúszott, a feje tetejére állt, a világ kifordult a 4 sarkából és a munka és sok egyéb más is átértékelődött, jelentőségét veszítette. Az olasz nő szála, a könyv sztori és az emberek legtöbbször ostoba de annál tipikusabb reakciói a coviddal kapcsolatban, mind-mind izgalmasak voltak számomra. Cory figurája megunhatatlan, annyira szórakoztató, a Carlyle féle Rumpelstiltskin óta nem láttam ennyire érdekesen felemás, zseniális, szerethetően szörnyű karaktert, természetesen a színészi játékkal együtt lenyűgöző.
Összességében szerintem egy második évadnak simán színvonalas volt, jópárszor elővettem a papírzsepit közben, szóval érzelmileg is megérintett és nem, nem azért mert szappan, hanem mert emberi, összetett karakterekkel, akik bonyolult kapcsolatban állnak egymással egy őrült és egyre csak őrültebb világban. Ha marad a kasza, szívesen “átveszem”, megírom a kritikát a 3. évadról, mert én maradok rá.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz